Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nekem a bejelentéstől fogva nem az jött le, hogy most kell azonnal venni 3% ide vagy oda... Most max eladni kell, de az őrületből inkább jobb kimaradni.
https://hvg.hu/gazdasag/20250803_ingatlan-kereslet-kinalat-julius-otthon-start-program-alberlet A cikk címe természetesen erősen ferdítő. A cikkből magából derül ki, hogy a júliusi érdeklődések közül ez a legmagasabb az elmúlt 3 évben, 2022-ben már magasabb volt. Éves alapon kereslet +6%, kínálat: +2-3%.(Érdekes , hogy ez utóbbit intervallumban írták meg, míg előbbit nem). 2025 júniushoz képest természetesen jelentős a növekmény, településtípustól függően +29-40%. De azt már látuk, hogy akkorra nagyon beállt a helyzet. Ha az elérhető budapesti kínálatot nézzük, az július elejéhez képest nagyon pici plusszban van(+1.1%) még így is. Panelek elérhető kínálata azért már csökent, de az sem egetverő mértékben. Nyilván várható egy jelentős keresleti hullám még szeptember-októberben. Az érdekes lesz, hogy tovább fog-e tartani. Nagyon fog attól függeni, hogy milyen lesz az árak változása.
tegnapelőtt telefonálgattam egy párat hátha vennék még egy kecót.. ( kicsit megtévesztettem magam gondoltam a feleség nevére veszünk valamit gyorsban a második 50 % át elajándékozza aztán mehet a buli - de nem elmúlt 10 év ingatlan vagyon értékbecsélési összegét nézik, mert vételi árfolyam 15 mft alatt volt mindegyiknek ) Szóval nem jött be.. A lényeg pár lakás telefonáláson keresztül kiderült a legolcsóbb ingatlanok irányáron , de sokszor licittel 2-3 mft os plus licittel mennnek el mondta ez eladó nem is tudja az ajánlatom hova tenni 3 mft al többért is már jeletkeztek telefonba a megvételre. Még jó hog y nem most kell tényleg lakást vennem ha megkaptam volna én is a 3 % os hitelt biztos össze hozok valamit , mert muszály , de amúgy nem. Sokan amúgy azért akarnak bérelni ezt is elmondom, mert sokan megrészegültek idén a nagy boom hallatán és "jó áron " eladták a lakásukat és most bérelnének..! Ilyen is volt aki hívott vagy 2 jeletnkező.. mondták nekik ott áll a 60 mill számlán egyenlőre bérelnének eladták.. Paff gondoltam magamba gyerek eladtad? most fog még megindulni jól kiárazódol majd te is!
Ha jól értem, nem nagyon változott semmi, az emberekben. Akkor ha a mostani politikai elitet lecserélik, bár lesznek változások ( akár jelentősek is) de az emberek maradnak, vagyis nem változik semmi.
Mikor, milyen időtávon vársz 30% béremelést? És legfőképpen miért?
Törölt felhasználó2025. 08. 03. 10:28
van viszont egy friss jó hírem reggel, most először találtam a spárban hozzáadott cukor nélküli somlói galuskát és az előbb kipróbáltam . tuti hogy valami hulladékból vegyészek által megszült vegyipari dolog, mert tök fincsi
De ezt mar lejatszottuk Nomaddal es Munisonnal. A szamok es az ido bebizinyitotta, hogy sajnos nekem lett igazam. Az USAban sem volt arcsokkenes a lentiek miatt, amin mindenki meglepodott. Itt pedig faszan monitorozzak, es azonnal kerozint ontenek, amint megallna. Aprilis végére satufek lett mar jott is a manna. Tavaly januarbsn Csok+, azutan szobeli intervencio Nagy Marcitol es egy programcsomag a kotvenykamatok melle. Eztnyomhak 2015 ota. Csak 22ota nincs ra penz es full hitelbol nyomják, ami kemeny... De mint irtam, ilyet meg a vilag nem baszott, hogy adofizetoi penzbol a hitelt biztositjak es a torlesztoreszlet finanszirozasat is. Es mindezt adossagbol magasabb kamatra devizakotvenybol deviza kockazattal. Ismeros a felallas? 🙂
erről (is) talán szokatlan véleményem van hosszú mese lesz, ez sem kötelező olvasmány . a 95-es évek közepén megismerkedtem egy emberrel, aki 16 éves volt 56-ban és Sopronban a Széchenyi gimibe járt (fenn is van a neten az érettségi osztálytablója), és 56-ban a balhé elején átsétált az aknazáron, Németországig jutott, jó fizikumú gyerek volt, azt hazudta hogy elmúlt 18, de később lebukott vele, gyermekotthonba akarták tenni, erre úgy megsértődött a németekre, hogy visszajött ugyanazon az aknazáron a tél vége felé és egy vasárnap este hazaért, és az apja azzal fogadta, hogy pont jókor jöttél, holnaptól újra van tanítás, reggel mehetsz a gimibe (az anyja meghalt a háború végi egyik soproni bombázás során), . így nem lett balhé a kirándulásból, érettségizett, majd felvették a tf-re (kiváló középtávfutó volt), de nem tetszett neki valami, és 59-ben harmadszor is átsétált az aknazáron, és Svájcban szerzett gyógyszerész diplomát, majd gyógyszerkereskedő lett, feleségül vette egy a Bayernél igen magas tisztséget betöltő ember lányát .. nagyon sokat beszélgettünk, az aspirinnel végigházalta a világot, kb 5 nyelven kiválóan beszélt és még kb 10 másikkal úgy ahogy elboldogult, amit mesélt az életéről az alapján kb ő volt a megtestesült James Bond és egy nagyon sikeres moszad ügynök egyesített mása . aztán vendégül látott egy hétre Svájcban, és a lakásában ott volt minden meséjének a tárgyi bizonyítéka, oklevelek, fényképek, korabeli újságcikkek, stb az magyarja kicsit régies volt, és gyakran emlegette hogy a 6 gyereke közül ketten modern ikrek, amiről egyszer megkérdeztem hogy az mit jelent, és elmondta hogy egyidőben ugyanabban a kórházban született egy fia és egy lány, de különböző volt az anyjuk . a világ bármely témájáról volt kész határozott véleménye, legyen az politika, gazdaság, tudomány, kultúra, stb, és mindegyik megalkotása ugyan azon sablon szerint készült: első lépésként feltette a kérdést, hogy mit gondolnak erről a zsidók, majd azonnal megválaszolta, és aztán vagy egyetértett "velük", vagy nem, de mindig megindokolta ezek az előadásai nagyon érdekes, könnyed, humoros, szórakoztató, és tanulságos eszmefuttatások voltak, nagy hatással volt rám, nagyon örülök hogy ismertem, és sok időt töltöttem vele . visszatérve az eredeti kérdésedhez, tegnap már írtam, hogy bő 20 éve bogarászom ezt a zsidó izét is, és általában lejátszom magamban a Svájcban megismert véleményalkotási sémát: állítólag zsidó találmány a zsinórírás, ami egy gyors és könnyen elsajátítható módszer szemben az korabeli ékírással ami egy szűk szakma sajátja volt, és lassú és a zsidók mindent leírtak és kb 2-3 ezer éve minden férfi írt és olvasott, és aki mást sem csinált csak olvasott, annak tekintélye is volt pusztán emiatt, és Krisztus előtt évszázadokkal volt már náluk közoktatás, és pl megkülönböztették már akkor a polgári jogot a büntető jogtól és valóságos mániájukká vált hogy a jelen fényében állandóan újraértékelik a múltat, és leírják újra meg újra . és ezt hiszem hogy ők úgy gondolják, hogy az alapvető, emberi viszonyok, emberi tulajdonságok mit sem változtak az elmúlt évezredek során, pl, az apa-fia kapcsolatok, egyéb generációs, vagy férfi-nő viszonyok,, hatalomhoz, vagyonhoz, való viszony gonoszságra való hajlandóság, szeretetre, elfogadásra való vágy és hajlam, stb . ami változott az csupán a tárgyi környezet, és az emberi tulajdonságokra, hajlamokra viszonyokra és azok dinamikájára, mozgatórugóira stb vonatkozó ismeretek mennyisége
Viszont tegyuk fel h igazad van. (reszben igen) es valoban volt minimum - 20-30% realarcsokkenes 10% feletti kamatszintnel, de nominal nem, akkor egy 3%os kamatszintnel es kb 30%os nominal beremelesnel miert is nem realis a +50%?
Miert mi volt az elmult 20 evben? A chf hitel ahol egyszerre jott munkanelkuliseg, kamatemelkedes es toketartozas emelkedes? Ebbol 2 kockazatot kivettek a szabalyozok. Igy csak amunkanelkuliseg maradt. Komoly realon az volt? Pedig en voltam a forum hulyeje h vetelre buzditottam 23q3ban...
Ennyi volt neked az elmúlt 20 év? Egyébként azt hittem egy ilyen fórumon senki nem a nominális árakkal számol. Reálęrtéken az általad említett időszakban komoly árcsökkenés volt.de most hogy stilusos legye, "léptem". Megyek Pomæzra barackért.
A 2%os infla kamattal 22 ev vegen 23 q3ig kemeny volt. Kereslet nulla stb. De megsem volt eses, mert a fix hitelek tartjak a rendszert. Munkanelkuliseg eseten a munkanelkulisegely hianya miatt lehet arcsokkenes. Attol h a kereslet elfogy, ugy nem. Ezt lattuk
Azt mondd meg légyszíves Laci bá, hogy az emberek jellemében változott bármi az elmúlt 40-50 évben? Apám, sajnos már nem tudom megkérdezni (kb 2-3 évvel lehetett idősebb tőled). Egyszer apum azt mondta: "Én már az életem nagy részét leéltem, de ebben az országban nem változott semmi". ( nem arra gondolt, hogy nem lettek jobbak az autók, házak, utak, stb.)
Mar hogyne esne vissza, csak szét kell nezni kicsit a világban, akár csak az elmúlt 20 évben mi történt. A folyamatok időbeli lefutásában van különbség.
Ennek semmi jelentősége nincs. A mémrészvények esetében is boldogan egymásra licitálnak a vevők. A hosszabb távú hatások az érdekesek, abban kéne egy kicsit tisztábban látni.
tök mindegy amíg van mit enni, márpedig van . és minden második hajléktalan olyan márkás sportcipőben csoszog amiről csak ábrándozhattam 1981-ben amikor az első maratonomat futottan egy cseh gyártmányú lábbeliben amihez képest a mai legolcsóbb kínai szemét is a kényelem és az ergonómia csúcsa 56-ban azért lövöldöztek a népek az utcán, mert a tömeg számára már több mint tíz éve nem igen volt ennivaló, ellenben volt erős basztatás, nulla veszítenivaló mellett, na és több százezer embernek volt gyakorlata katonai lőfegyver használatában . ma egészen más a helyzet . és a felcsuti szarember titkára világosan kimondta a közismert tényt a dopeman kapcsán: választást akarnak nyerni . felvázolom miben lehet bízni 2010-ban az hitték róluk, hogy ők majd jók lesznek mert nem fognak lopni később az terjedt el róluk, hogy lopnak ugyan, de legalább kormányozni tudnak még később pedig, hogy lopnak ugyan, kormányozni sem tudnak, de legalább profin kommunikálnak és most terjedőben van már hogy lopnak, nem kormányoznak és esetlen öngólokkal kommunikálnak . más remény nincs, minthogy ez utóbbi elég közismertté válik és a "mocskos fidesz" nem egy nyári sláger lesz csak . az hogy nem fognak - általuk is ismert hatású, a tömeg számára bármekkora negatív következménnyel járó - lépést is megtenni ha szükségét érzik, az nem reális opció
Kalmárban ingatlanosok őrületről számolnak be. Eladók nyomják fel az árakat, otthon startos vevők egymásra licitálnak. Ilyenkor eszembe jut, amikor Gulyás rezzenéstelen arccal elmondja, hogy az új hitel nem fog áremelkedést okozni.
Dehogy lesz az összes, egy szűk réteg nyerészkedik rajta és egy tágabb pedig beleugrik és nyögi majd a hitelt. A legrászorultabbak meg mennek albérletbe meg maradnak a mama hotelben. . Eszméltelen pénzszórás nulla feltételhez (gyerekvállalás, stb..) kötni. . Infláció kilő. Munkanélküliség kilő. Stb... . GDP 0% lesz még évekig vagy alatta. . Ez egy tüdőnlövés. . Értenek jozzá......ja nem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link