Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én is a tömegnyomort utálom, így ritkán megyünk ilyen helyre. Például Athénban sem láttam a csodát, sok sok dokumentumfilm többet adott, mint a személyes "élmény". Általában túrázni járunk a természetbe, ezért meg nem kell sok ezer kilométerre elutazni.
Helló ismét Harhor! Rég nem láttalak, mondjuk én se nagyon voltam... Annyira már nem követem a hirdetési pijacot, csak pár havonta nézek rá, de elég zorall hirdetési árakat látok ott ahol engem érdekelhetne... ha ezek a ledobott árak akkor mi volt előtte??? Innét még 30% kellene minimum essen, hogy én fantáziát lássak az újboli beszállásra most! Szerintem ez esélytelen... Nyilván az én helyzetem elég egyedi mivel több ingatlannal rendelkezem most is már ezért akkor sincs semmi ha soha többé nem veszek már befektetésre lakást. **** Elgondolkoztam, hogy az egyik ékszerdobozom upgrade-elem egy újépítésűre, de még így sem látom értelmét mivel kiadásra lenne. Ha lakni akarnék benne akkor talán, de így??? Ki fog nekem 400ezret kipengetni havonta sok-sok éven át??? A panyelt meg seperc alatt kiadom kvázi nulla állásidővel. Kárt is nehezebb csinálni benne mint egy újban.
Beszámolok róla. Jobbkéz szabály van, szerencsére, mert vezettem már balkéz szerint, de azt kerülném. (Az első pár nap azt ismételgettem folyamatosan magamban a városi forgalomban, hogy balra kisivben jobbra nagy ivben. Segitett) Izgalmas lesz Koreában a tájékozódás. Az angolfeliratos részek mind a közlekedésben mind máshol igencsak hiányosak.
Pontosan ezt csinálom én is, én nagyon is szeretem magam megszervezni a dolgot. Korea eddig még még kimaradt, bakancslistás, úgyhogy arra majd kíváncsi leszek milyen volt, ha szabad ilyet kérni. Asszem ott nincs jobbkézszabály, szóval vannak izgalmas dolgok. Mondom ezt úgy, hogy az angolokhoz megyünk jó időre, beleértve Walest, Skóciát, autóval...
Rájöttem mi a bajod. Tömegturizmust gyakorolod. Én azt messziről kerülöm. Egyénileg megyek, szervezek mindent, szánok elég időt arra, hogy ne csak egy percem legyen a katedrálisra. Igy voltam egy hónapot Mexikóban és idén szeptemberben igy megyek Koreába egy hónapra. Repjegyek (4db/fő) szállás meg vannak, kocsit béreltem. Mindenre lesz kényelmesen idő. Tengerparton is leszünk kb 10 napot, Seoulban egy hetet.... A Balatonnal is az a bajod, hogy keresed a tömegnyomort. Ajánlani tudok számos kis települést, ahol azt el tudod kerülni.
Ez a fajta turizmus egyébként pont azokon a helyeken okozza a legnagyobb gondot, ahol az érkező túristák sokkal nagyobb anyagi potenciállal rendelkeznek, mint a helyi lakosok. Ezeken a helyeken, mint amilyen Budapest is, a vendéglátás a túristákra épül, gyakorlatilag ők találkoznak egymással a "kultikus" belvárosi helyeken. New Yorkban ez a probléma nyilván nincs meg, ott általában a túrista, ha megengedheti magának, élvezi a helyiek életét, legább egy rövid időre. Persze nekem például előnyös, hogy a vendégeink tehetős külföldiek, jellemző, hogy Magyarországról, az elmúlt 11 évben egy foglalásunk sem volt. Ismét csak azt tudom mondani, el kell dönteni milyen országot szeretnénk és értelmes szabályozókat kell bevezetni, figyelni azok hatásait és ha kell finoman módosítani. Semmiképpen nem legyalulni egy iparágat.
köszönöm! Megnéztem az e cégjegyzékben a cégét ott minden ok. adótartozást nem tudok nézni egyenlőre nem tudom hol kell. és ha bejelentem a lakásomba a céget akkor ehhez ügyvéd/közjegyző stb kell? azt nem tudod véletlenül?
Mi gond lehetne egy távol keleti céggel :-) Alapvetően egy bérelt székhely nem jelentene problémát sem a cégnek, sem a bérbeadónak. De. Azt tudnod kell, hogy ha valamelyik hatóságnak helyszíni ellenőrzést kell folytatnia, netán iratokat visz el, akkor azt a székhelyen kezdi. Mondjuk ez akkor lesz érdekes szitu, ha az ázsiaid elmegy, a cég székhely ott marad, és az új bérlőhöz kijönnek kicsit iratot foglalni. Nyilván ez persze nem gyakori. Általában. Az ázsiai cégeknél talán kicsit gyakoribb a számlaadás és a bejelentés elmulasztása :-) Illetve a rezsiharc, ami még szóbajön. Nem tudhatod, milyen rezsi szabályok lesznek még a céges témákra. Jelenleg van a kémény (ez panelnál talán nincs, de ha volna se csodálkoznék...). De jöhet egy olyan, hogy ha cég van a lakásba bejelentve, akkor nehogy már lakossági áron kapja a delejt. Vagy a vizet. Jómagam elküldeném egy székhelyszolgáltatóhoz, van kínálat; Bp-en olcsóbb, 0%-os hipa településen drágább, de ott megspórolja a hipa-t, már, ha fogékony az ilyesmire.
helyes, nem lesz itt semmi baj, mindenki aki ingatlanba fektetett határozottan állítja az irány csak felfele. Akkor ezt kitárgyaltuk, beszélgethetünk az leálló iparról, összeomló közszolgáltatásokról, költségvetési és mnb hiányról, adósságpályáról, forint árfolyamról. Az ingatlan az egyetlen stabilan emelkedő pont a viharos tengeren,kár is vitatkozni, csak az aktuális emelkedéseket nyugtázzuk majd időnként.
Nem érted, a tömegturizmusról beszélek. Értem, hogy ebből éltek, meg ott a GDP, pontosan tudom. Én speciel messziről kerülöm a belvárost, a Balatont, régen szerettem, de nincs kedvem a tömegnyomorhoz. Bárhol a világon lassan az megy, hogy beállsz a sorba, van három másodperced, hogy lefotózz vmi katedrálist, vagy vmit, aztán sodor a tömeg. Aztán jön az, hogy regisztrálj, meg fizess, ha be akarsz menni egy városba. Meg a helyi tüntetések a tömegturizmus ellen. Lehet visszajön a 'kék túrás' turizmus, meg a sátrazás, nem is bánnám. Meg persze értem, hogy nemzeti érdek a balaton letérkövezése ja persze, nem most jöttem le a falvédőről. Az egészséges mértékű turizmussal nincs bajom, csak akkor gondolom az a sűrű fillér esete, nem kell.
Ez így nagyfokú leegyszerűsítése a helyzetnek. Miért kellene az egyik befektetésnek kizárnia a másikat? Miért ne tudnánk olyan helyzetet elképzelni amikor az állampapír verte a lakás hozamot? Én pl. 2022 novemberében adtam el egy Belső- Erszébet városban lévő Airbnb lakást egy amerikainak aki akkor több lakást is vett, nagyon jól időzítve 430 forintos usd árfolyamon. Én nagyon magasan tartottam az árat, már két és fél éve árultam, ketten már majdnem megvették. Minden egyes sikertelen eladási kísérlet után jelentősen emeltem az árat. Ma ezt a lakást nagyjából ugyanazon a nominális áron tudnám megvásárolni, a pénz nagyrésze pmáp-ba ment, a kisebb része Mtel és otp részvénybe. A másik oldalon a dollárban számoló vevőm se járt rosszul a mai 350 forintos dollárral számolva.
Mennyit drágultak az elmúlt években az ingatlanok? Ja! Semmi nem tart örökké, minden emelkedő árfolyamgörbének van visszaeső/oldalazó szakasza. De ettől még a hosszútávú trend az ingatlanoknál továbbra is emelkedő lesz. Hosszútávon egy normális áron vett jó helyen lévő ingatlan jobb befektetés lesz mint az állami ígérvénycetli (állampapír). Én speciel a 2 szobás lakásokban hiszek. Szerintem a legfontosabb, hogy HOL VAN az ingatlan. Nálam ez az első szempont. A "szabad" pénzem jelenleg részvényekben van, de ismét ingatlanba tolom ha ismét összegyűlik a szükséges della.
" 413 milliárd forintnyi transzfert kaptak a legkevésbé előrelátó hiteladósok a bankszektor kárára" Azért azt vitatnám, hogy ők voltak a legkevésbé előrelátóak, tökéletesen látták előre, hogy mi fog történni. A magyarok a gondoskodó államban hisznek, meg is kapták, gondoskodnak róluk. Kb úgy, mint egy alkoholista apa a gyerekeiről.
Húha! Ezt hivják helyzetfélreismerésnek! Állampapirhozamok mint versenytárs? Miközben az a valós infláció alatti hozamot ad, azaz a befektetett pénzed folyamatosan veszit az értékéből? A panelek tényleg túlfutották magukat (és ezáltal hoztak 3éves állapapir hozamot egy év alatt), főleg a rezsiharc miatt, de a kiadás pár százalékos hozama a következő évek átlag pár százalékos éves áremelkedésével együttesen továbbra is simán verni fogják az állampapir hozamot.
Srácok, segítsetek kérlek, jogi tanács kellene. A kispanelem bérlője egy ázsiai nő azt akarja hogy a cége legyen bejelentve a lakásomba székhelyként. Megengedhetem? Nagyon félek. Nem értek ezekhez azt se tudom hova kapjak már.. és ha tartozása van/lesz? Mivel jár ez? köszi
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link