Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Na ez az a pillanat amikor érdemes lehet ingatlanost felbérelni, hogy adja már el a panelt újépítésű ár felett. 😃
Törölt felhasználó2025. 04. 14. 14:45
Már nem csak mi írjuk 😃 https://haszon.hu/megkeresni/ingatlan/lakas-ar-statisztika#google_vignette Lassan az új építésű lakásoknál a magyar panelárNemrég írtunk arról, hogy a felújított, jó állapotú budapesti panellakásokat 900 ezer és 1,5 millió, újszerű vagy felújított tégla lakásokat 1,1-2,4 millió, míg az új építésű lakásokat pedig 1,1-2,7 millió forintos négyzetméterárak között kínálnak ma Budapesten. Azaz kezd összeérni a felújított panelok és az új építésű lakások négyzetméterára
Egy apró ám fontos dolog lehet. A befektetők sokszor nem vesznek igénybe ingatlanos segítséget. A pörgő piacon még úgy sem. Statisztika adatokat elfogadom.. . mert az statisztika.
"A licit valószínűleg egy profin kivitelezett kamu volt." Persze, nyilvánvalóan lerántották a srácot, de hát annyira adta magát a helyzet már a fórumon olvasottak alapján is. De végülis az a lényeg, hogy a végén az ügylet mindkét résztvevője boldog volt.
Nézd, a lakásról szóló kritikádat értem, sőt, osztom is, mi most 400 négyzetméteren lakunk ketten (plusz autók, motorok, biciklik, kerti gépek, hobbi műhely, edzőterem), a nappalink is 110 négyzetméter, nagy kertkapcsolatos teraszokkal (több 20-30 fős családi-baráti buli volt már nálunk, elfértünk gond nélkül). Személy szerint én sem lennék elégedett egy 28 négyzetméteres amerikai konyhás nappalival, de amennyire ismerem a mostani árakat, ezt az árazást reálisnak tartom. Persze lehet, hogy tévedek. Kérdés, hogy tudunk-e Budáról valami hasonló kilátást és adottságokat nyújtó lakást jobb áron?
Lehet, hogy igazad van, nem vitatom :) Amúgy nálunk az értékbecslő nem is értékelte a közös tulajdoni hányad alapján az 1500-as telken fennálló tulajdonilletőség értékét, illetve az alapító okirat alapján a kb. 250m2-es kertrészre fennálló kizárólagos használati jogot, ami a lakáshoz tartozik. Szerintük ez nem érték :)
Az enyemnel az volt a jo, hogy viszonylag uj volt es sok-sok dolgot nem kellett az elejen cserelnem, amikkel szazezrek ropkodhettek volna. Nekem az ertekbecslo annyit becsult amennyi a szerzodesre ra volt irva. Akkoriban a tarsashazban emeleti de full felujitandok mentek dragabban. Ezzel szemben az enyem igy is csoda volt es meg alkudni is tudtam.
16. oldalon: Budapesten a vevők 45%-a befektetési célból vette a lakásokat. (Tavaly 31%) Az első lakást vásárlók aránya lecsökkent 26%-ról 15%-ra. Egy adat ami erősiti a szelekciót. Egyre kevesebben tudják megengedni maguknak a lakásvásárlást, ha előtte nem tudnak értékesiteni egy másikat.
Lehet, hogy más be lett linkelve, de itt a DH barométer a márciusi becslésekkel: https://newdhapi03.dh.hu/api/getFile/8ed79aaaafd6e00d84d72d96feac3072 A tranzakciószám 10%-kal magasabb volt mint a tavaly márciusi. Igy ebből még nem látszik a keresleti csökkenés, ami az árak stagnálását esetleg előidézhetné. Egy év alatt a lakásárak Budapesten 10%-30% közötti mértékben nőttek. (Furcsa módon a budai tégla áremelkedés volt a legszerényebb. A panelárak 30-40%-kal lőttek ki.
neked tök könnyű volt boszorkány szelídítő tanácsot adnom mert típuseset, amin több százszor keresztülmentem már, és részegen vagy álmomból felkelve is tudom, hogy van helyesen lépésrőllépésre végrehajtani . a hunball elég sok mindent írt már magáról, elég jól profilozható azok alapján nem egy közönséges eset, vannak dolgai amikben elég kiemelkedő, és pár viselkedési eleme némi gyerekkori károsodottságra utal,és nagyjából tisztába is van vele de azt képzelem, hogy az ő helyzetében, képességeivel 10-20-30 millión nem érdemes sokat rágódnia, ha az elégedettségéhez ki kell csengetnie egyszer az életben . végeredmény: megteheti amire vágyik, és nincs ennél jobb az életben csak támogatni kellett ez ügyben, és végül gratulálni a budai ár meg hasonló faszságok nem játszanak . volt ügyfelem 5.ben születve és lakva, 5-6ban vettek volna maguknak 17-ben 200 millás plafonnal kp-re, és felmentek a hegyre és feleannyiért csodákat láttak, és azt mondták hogy oda soha nem mennének lakni, de ezt mindig is így tudták, és most meggyőződtek róla hogy semmi sem változott ezügyben
El tudom képzelni, hogy önmagában egy 500-as ikertelek értéke ott lehet 90 millió. A felépítmény megérhet 50 milliót, mivel elmondás szerint rendbe van téve, csak nincs beépítve a tetőtér.
Szerintem nem reális az ár-érték arány jelenleg. Sem önmagában (28 m2 egy amerikai konyhás nappalinak az sovány, és nem egy panorámás penthouse lakáshoz illik) sem más ingatlanokkal összevetve. És ezeknek a terasza sem jó szerintem. Előző ütemekben voltak 5 szobás lakások is, jobb terasszal. Egyet találtam a 2. ütemből (2023-as átadás), ami hirdetve van 220 millióért, de ez elég jól megvan csinálva a képek alapján, bútorozottan, pergolával, stb. https://ingatlan.com/34652274 - Az új az kulcsrakész lesz, jobb lesz egy picit a panoráma, műszakilag egy picit jobb megoldások és kivitelezés (remélhetőleg), de 1 szobával kisebb, kisebb az élettér, kisebb lesz a terasz is, és nem jó elosztású, mert nincs egy szélesebb része sem. Cserébe nem most kell fizetni a teljes vételárat, és majd úgy csináltatod meg, ahogyan szeretnéd (és annyiért). Ettől függetlenül lehet, hogy lesz olyan akinek ez fog kelleni, mert neki megéri. - Amúgy szerintem azon a helyen egy 4-5 szobás, 105-110 m2 körüli lakásnál, funkcionálisabb terasznál már reális lenne az ár-érték arány a mostani körülmények mellett. Kíváncsi lennék mennyiért kötötték le a másik hármat (már csak kettő van a hirdetési szöveg szerint). Szerintem olyasmi jelenség lehetett, mint Berlininél. Rádobtak a hirdetések megkezdésekor +15%-ot. De lehet, hogy én gondolom rosszul.
Andykém olyan házat veszek neked 143ért hogy jobbra a Rókahegy, balra az Ezüsthegy, amott meg a Kevély.. vagy Zugló. vagy Sashalom. Most voltam Sashalmom hétvégén, cuki kis hely.
Megalkotta.. Fater, te mit gondolsz? Ha azt mondod nem baszta át akkor elfogadom.. nekem segítettél, neki nem adtál tanácsot? szerinted ez így jó lesz?
Lesz talán banki értékbecslés. Az valamennyire támpont de hogy mennyire... ki tudja. A feltenné és hívnák nem jelentene semmit. Egy pár érdeklődő még semmi egy ház esetén. Apropó a te esetedben is azt mondtuk kizárt, hogy annyit érhet.. Te most így utólag visszagondolva, hogy tekintesz a dologra? Hasonló a szitu.
simán megtehetik évek múlva, hogy kb félévre kiköltöznek, mert egy tetőtér beépítéshez annyi idő elég és szinte az egész megoldható szárazépítészeti megoldásokkal, sőt célszerű is megoldható a tető ideiglenes megbontásával a melósok és az anyag feljuttatása a kertből . igen felfogható ez kegyetlen kínnak is de nem kötelező mert valójában nem is muszáj hogy az legyen
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link