Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 02. 01. 21:20
Előzmény: #238759  Pistike12
Egyetértünk.
Pistike12 2025. 02. 01. 20:31
Előzmény: #238756  N0MAD
Ez egy nagyon szenzitiv kerdes, mivel tapasztaltam, ezert barki barhogy dont - ha van penze, ha nincs meg durvabb-, soha nem fogok ítélkezni ilyen temaban. Joparszor olvasok hireket, h gyerekek megolik az apolt szüleiket egy ido utan. Magas az erkolcsi hozzaallasom az atlaghoz kepest, de 8lyen helyzetet sem tudok csipobol megelitelni.
De hagyjuk is a temat, mert tobb mint nem vidam... 
hunball2 2025. 02. 01. 20:25
Előzmény: #238730  J0hnnyEnglish
Ez nagyon hosszú. Az apám alkoholista, most van állítólag 1 vagy másfél év józansága, de ő most lesz 70 éves júniusban. Most azért józanodott ki, mert részegen leöntötte a kezét forró vízzel, bőrt kellett átültetni, befeküdni a kórházba hetekre (!), mindezt 68 vagy 69 évesen. Egyszer lementem meglátogatni, pár nappal az esemény után, még akkor is úgy beszélt, olyan bután, mint egy csöves, akinek már minden agysejtje elment. Aztán lassan visszajött, most már értelmesebb. De ugye ilyen körülményekről beszélünk. Gyerekkoromban, kamaszkoromban minden nap bebaszott, és elaludt a TV előtt. Nem verekedett sose, csak így a KO. Kb. minden hétvége kiabálással, veszekedéssel telt, karácsony, ünnepek, még inkább. Mentünk Horvátországba nyaralni, vittük a raklapnyi söröket, sokat. Állandóan kértem, hogy legalább miattunk, gyerekek miatt ne igyon, de persze nem volt elég. Ja és az anyám is hibás volt persze a házassági ügyekben, de ezt most nem kezdem el. A lényeg, hogy az anyám meg cserébe engem használt érzelmi támasznak. Így teltek az évek kb. 6-7 éves koromtól kezdve, hogy békéltetni próbáltam őket, meg vígasztaltam a síró anyámat, meg mentem vele, amikor volt a fesztivál és egy-egy éjszakára elmentünk a kertbe aludni. Vagy beültem a részeg apám mellé a kocsiba, valamiért, nem is tudom miért, hogy amikor vita közben elviharzott, akkor ne legyen egyedül, és száguldoztunk a városban, ő teljesen magán kívül. De sose történt baleset, csak nemrég 67 éves korában vették el a jogsiját egy évre, alkohol miatt, de akkor is csak a biztonsági övvel bukott le, nem volt bekötve. De ezek csak az alapok. Erre épül minden. Hogy én abba a lakásba nem akarok visszamenni, én ott nem akarok időt tölteni, hiába vagyok felnőtt, hiába terápiáztam 7 évet, számomra az kibírhatatlan 1 éjszakánál tovább. És féltem a gyerekemet (a picit még nem). A nagyobb az mint mondtam aspergeres, értelmes, de nehéz vele. Vannak dolgai, amit nem lehet erővel kezelni. A szüleim meg (mily meglepő!) az erőből nevelés és fegyelmezés hívei, és ha az autista fiam nem képes valami apróságon túltenni magát, akkor a szüleim szerint ,,nem neveltük meg''. Ilyenkor mondom és gondolom, hogy dögöljenek meg. Sajnálom. 
Pistike12 2025. 02. 01. 20:24
Előzmény: #238755  hunball2
Nem rossz az. En is ezt tettem es relativ beke lett, de a parom tamogattam hogy menjen/jarjon haza es ne feszuljon a tortentekre, mert neki volt a legrosszabb ez a helyzet, mint neked most. Mivel szivbol mondtam neki h a szulei, mindig a szulei maradnak ha vagyok ha nem, lassan elfogadta es kevesebb konfliktusa lett. Nekem meg nem kellett hallgatni a baromsagaikat😁
A szulokon nem lehet valtoztatni, es hibaztatni sem. Olyanok amilyenek, el kell fogadni, es magvaban elfojtani azt a gondolatot, hogy miattuk lett szar az elet. Az elet a sajatunk es mi döntünk. Ahogy a gyerekunknek is meg kell ezt tanitanibl es elengedni. Teged nem akarnak, es te sem tudsz leszakadni erzelmileg, mert nehez. 
Minden gyerek szegyelli a szuleit, minden csalad tele van alkesszal es minden csalad a maga modjan nyomorusagos. De ez ilyen😁
"ami nem ol meg, vidamabba tesz" 
Tudom nem vigasz, de ez legyen a legdurvabb az eletetekbe, mert hidd el, van sokkal sokkal rosszabb is. 
N0MAD 2025. 02. 01. 20:22
Előzmény: #238748  Pistike12
“ es nem szorulnak majd apolasra, mert akkor lesz pokol az eletetek ilyen elozmennyel es akkor kerulsz olyan dontesi helyzetekbe, amit embernek es megbaz ellensegeimnek sem kivanok. ”
Ez is részben anyagi kérdés, otthon, elfekvó, akarmi. Nem elójog a gyerek általi pelenkaztatás, nagyon nagy dolog ha valaki bevállalja ha van döntése. És el ne kezdjuk egymas érzelmi zsarolását, ezer helyzet lehet. Nem alapelvárás hogy felaldozza az eletét.
A gyerekeiért inkább.
Megegyszer: nem altalános javaslat, de lehet ilyen helyzet IS.
hunball2 2025. 02. 01. 20:16
Köszi! Az biztos, hogy a feleségem nem megy többet oda. Ő olyan, hogy amit egyszer kimond, az úgy is lesz. Meglepően merev ezekben a dolgokban, akár jó, akár rossz (vagy hátrányos) dolog ez. 
Törölt felhasználó 2025. 02. 01. 20:15
Előzmény: #238732  mr_bob

tőzsde hektikusan gyorsan reagál az ilyen eseményekre.. A lakás piac ettől lomhább jól túlvészeltük a covid ot és az inflációs sokkot is nem tartok tőle.
Ingatlan adó?  Lehetséges majd akkor drágítjuk az albérletet.
Nyilván lehet  egy olyan környezet amikor azt mondom lakás kiadás bizniszemre : csinálja az innentől kezdve akinek két anyja van és  eladok mindent.. Egyenlőre ilyen még nincs... és remélem sose lesz ilyen .. vagy jöhet az állam és átveheti akkor a szerepet a befektetőktől.
Amerikában is van ingatlan adó és mégis jól elvannak  minden a mértéktől függ.
hunball2 2025. 02. 01. 20:14
Előzmény: #238741  Placi82
Köszi! Megpróbálom rövidre fogni ezt a témát, nem akarok ennyire belemenni a személyes dolgokba. Köszi az egy-egy hozzászólást, ezek segítenek. 
kkpp 2025. 02. 01. 20:13
Előzmény: #238720  hunball2
Ha a szüleim így viselkednének, elküldeném őket az anyjukba, és többet fel se hívnám őket. Ki nem szja le, hogy az unokákat látni akarják? Ez nem alanyi jog. Gyámügyhöz mennek? Meg is szakítanék velük minden kapcsolatot, aztán mindenki menjen a maga útján tovább.
Törölt felhasználó 2025. 02. 01. 20:12
Előzmény: #238733  mr_bob

Tárgyalás technika semmi más  ki fog az oroszokkal egyezni
Igen inflációt gerjeszthet a vám de az optimista oldalt is hangoztassuk akkor .. Növeli a gáz és olaj kitermelést   és nem ellenzi a benzines kocsik  előlállítását sem  nem akarja leálítani ergó infláció ellenes az olaj ár letörés.
Pistike12 2025. 02. 01. 20:11
Ja es a felesegeddel is rendezd le. Hogy ne menjen oda, de te neha odamesz. Alakitsatok ki szabalyokat erre. 
hunball2 2025. 02. 01. 20:11
Előzmény: #238747  Freszelés
Köszi! A ház az ettől függetlenül tud működni, szerencsére van elég pénzünk, és jók a kilátások. De persze, értem, alaposan át kell gondolni.
Pistike12 2025. 02. 01. 20:11
" feleségem nem akar többet találkozni velük, soha, ők nem akarnak többet eljönni hozzánk."
Na, akkor az ugy lezarva😁 en 14 evig nem talalkoztam anyossal, mert a 3. talalkozasnal pontot tettem az ugy vegere. Most h van gyerek evi 3x latjak azt cso. 
Ne kepzeld magad egyedinek. Anyosok millio ilyenek. Nalad az a szopas h a szuleid. Nem kocsogsegbol mondom, es ne vedd magadra, de abban remenykedj, hogy gyorsan mennek majd el, es nem szorulnak majd apolasra, mert akkor lesz pokol az eletetek ilyen elozmennyel es akkor kerulsz olyan dontesi helyzetekbe, amit embernek es megbaz ellensegeimnek sem kivanok. 
Komolyan mondom. Ha nem talalkoznak az a legjobb, es csináljatok azt, amit jonak lattok mint a felnottek. 
Freszelés 2025. 02. 01. 20:01
Én csak egyet tudok hunballnak mondani: a szüleiddel semmiféle komoly témáról ne beszélgess: csak smalltalk és *soha semmit se kérj tőlük*. A legapróbb szívességet se. Elmetek étterembe? A vége felé csak menj el a vécére és rendezd kérdés nélkül az egész számlát a pultnál. Egy gombóc fagyi árát se fogadj el, kérni meg végképp semmit.
Innentől meg ennek tudatában tervezd az anyagiakat/házzal kapcsolatos dolgaidat.
0.02
N0MAD 2025. 02. 01. 19:51
Előzmény: #238745  N0MAD
(mármint  hunbllnk javasolva.
Legalább a gyerekek is katják hogy van olyan ami megengedhetetlen, szeretet ide vgy oda. Nekik is vannak határok, ha szereted is, meg neked is vannak határok amit mint apjuk sem léphetsz át.
Fontos lecke. Nem csak a gyerekek számára.
N0MAD 2025. 02. 01. 19:49
Egyébként én azt javasolnám hogy akár online talalkozó akár személyesen mesz ha olyan témát feszegetnek (pl felséged opilyen-olyan) egyszer kétszer jelzed hogy ezt nem kellene, majd csendben vonal megszakit, autóbanbeul és haza.
Hangos szó, tiltakozás, vitatkozás nélkul. Mert ott húzódnak a határok.
Kár győzködni vitatkozni, nem fognak megváltozni. Arra figyelve hogy a gyerekkel akkor extra cukrászda vagy akarmi van hogy ne azt erezzék elvettél tőlük valamit, sütit a vacsora végén.
N0MAD 2025. 02. 01. 19:45
Ha jól értelmeztem amit esdig mesélt egyszer mar szétcseszték.
N0MAD 2025. 02. 01. 19:43
Előzmény: #238707  Törölt felhasználó
“ Ha pedig nem sikerült nektek bejutni ebbe a 200 ezer ember közé akkor valamit nagyon rosszul csináltok...”
Komolyan azzal akarod cikizni itt a népet hogy szerinted nincs tíz millájuk.
Űrjézus szállj a földre :D
Értem hogy hasraestél magadtól, im happy for you, de nézzél már kórül ember, az egy kózépkategőriás autó ára.  Vagy egy jobb kiasautóé.
Azt hívják úgy hogy párhavi vésztartalék, az még messze nem “befektetés” 
De ha neked így jobb még egyikúnk se látott ennyit egyben.
Placi82 2025. 02. 01. 19:38
Előzmény: #238709  Törölt felhasználó
Buy the rumor, sell the news! 😉
Placi82 2025. 02. 01. 19:36
Látatlanba mondom hogy neked van igazad. Komolyan. És szét fogják b.szni családod. 
Indok: Ha apáddal lenne bajod akkor olyat láttam már sokat, meet az apa - fiu kapcsolat , az tud rossz lenni és az apák sokszor hibásak. De én meg  nem sűrűn láttam, olyat hogy egy anya ne feltétlenül szeresse a fiat és (ezért a fiús anyosok a legrosszabak) kivéve ha  alkoholista az anya. Mert egy anya és fia közötti kapcsolat nagyon szoros, ilyen a természet. még akkor is ha az adott  fiú, rossz, bűnöző, stb... . Mivel, te nem vagy rablogyilkos, etc, így neked van igazad. Punktum.A másik oldalon vannak khmmm bizonyos "komoly" gondok szerintem. És ha belemesz a jatszmajukba szét cseszik az életed.  Én offolnam.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek