Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:27
Előzmény: #238418  szieszta

Mégis mit lopnának el mikor minden beruházás le van állítva már 3 éve mióta csak csöpögtetve jön az EU pénz az is inkább a mezőgazdasági?
Nevetséges ez a korrupció ellenes fóbia  jó duma lázítani az embereket de nem elég a gyűlöletet az írígységet szítani ( amit szeretnek a magyarok tenni ) hanem meg is kell mondani a választási nyeréshez azt is , hogy mi lenne a régi rendszer helyett én mit csinálnék és MIBŐL .. na ezzel kapcsolatban is nagyokat hallgat a Péterünk...!  Pedig így nem fog tudni nyerni .. ha megpedzegetné ja az átlagbér 32 % al fog adózni mint nyugaton legalább akkor nem sokan szavaznának rá ( ebből lesz Fedezet mondjuk az áfa csökkentésre amit a kereskedő legalább fele arányba lenyelne ugye) 
csak most mondtam egy példát..
De ilyenek nem lesznek zsákba macska lesz mi jön a Tiszával, de a rendszer szerintem csak rossz irányba tudja változtatni és beruházásokat fog leállítani... Na de tényleg mentem.
ngergo1985 2025. 01. 30. 14:23
Előzmény: #238403  Törölt felhasználó
Figyelj már te fidesz propagandista! Meséld már el nekem, hogy mi a köszönet abban a családtámogatási rendszerben, ahol adnak most már 40-60 millió ft-ot (2 és 3 gyerek esetén) a két állami támogatás keretén belül? Mi 3 hete vettünk egy családi házat, amihez kellett a 10 millió babaváró meg a 30 millió CSOK! Tudod, ha nem adták volna, akkor ugyanezt az ingatlant kb meg tudtuk volna venni saját önerőből, bármiféle hitel nélkül! Pont annyival lett minden drágább főleg a kiemelt helyeken, (pl Bp, agglomeráció, megyeszékhelyek), mint a támogatások összege! Most köszönjem meg a fidesznek, hogy fizethetek 20 évig havi 230 ezer ft-ot a két hitelre??? Tudod, rohadtul nem kellene ám ezeket fizetnem, ha nem cseszték volna szét az ingatlanpiacot ezekkel a támogatásokkal, és az sem boldogít, hogy ha majd meglesz a vállalt gyerekszám, akkor majd elengednek ennyit meg annyit, mert a havi részleteket addig fizetni kell ám! Már maga az egész megalázó, hogy gyerekszámot kell "vállalni" azért,hogy pénzt adjanak! Akkor inkább ne adjanak semmit, hadd döntsem már el én, mennyi gyereket szeretnék, úgy egyébként. És itt most nem arról beszélek, hogy nem tudnánk kifizetni a hiteleket, hanem magáról az elvről, hogy az első perctől nem kellene ám ez a szarság, ha nem kúrták volna fel velük az árakat! Neked lehet hogy ezt jelenti a nagy családtámogatást, hogy nyakon öntik a piacot fedezetlen lóvéval ami felhajtja az árakat, nekem mondjuk azt jelenti a családtámogatást, hogy a közelben van működő szülészet a kórházban, hogy nem 70-es évekbeli állapotok vannak benne, hogy nem kell havonta magán nőgyógyászati vizsgálatra mennie a nőknek 30-40 ezrekért/alkalom, meg 1.5 millióért magánban szülni ha normális körülmények közötti ellátást akar! Vagy mondjuk a nő azzal a fizetéssel legyen otthon a gyerek 2 éves koráig, amivel elmegy szülni, és nem mindenféle számítások alapján kap mindenféle jogcímen követhetetlen juttatásokat, vagy hogy mondjuk ne legyen 1 doboz tápszer 6000ft, vagy a havi pelenka 50-60 ezer. Na ez lenne a családtámogatás, nem az amit csináltak az elmúlt 10 évben. Akkora ökörségeket tudsz ám írni, hogy néha nem gondolkodsz el azon, hogy totálisan hülyének nézeted magadat a hozzászólásaiddal? Lassan fizikai fájdalmat jelent olvasni a baromságaidat. Beszélgessél magaddal vagy valami, mindenkinek szivességet tennél vele.
szieszta 2025. 01. 30. 14:23
Előzmény: #238406  Törölt felhasználó

Huha! Eddig örömmel olvastam a beírásaidat, de most ......
Szerinted, bárki meg tudná csinálni, amit tiborc? Na neeee. Hír tévés vagy?
A bdpst folyamatosan veszteséget termelt, közben milliárdokat költött.
Lölöről ne beszéljünk!
A pályázatokat nem 10-20%-kal lépik túl, hanem a háromszorosával, az amúgy is jócskán túlárazottat. Autópálya kilométere közel 9,1 milliárd???
Lölö megvette a mártait, kirabolta, aztán az állam arany áron átvette. Most meg lölö fogja ismét csillagászati áron átépíteni.
Nyugaton is van jócskán korrupció, csak ott lobbinak nevezik. De mi világrekorderek vagyunk ebben. Magyarországon minden ez alá van rendelve.
Az államtól megvesznek egy ingatlant, mélyen áron alul, ha jól emlékszem 230 millióért, aztán kapnak a felújításra milliárdos támogatást. Persze a tulajdonosokról semmit nem lehet tudni.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:18

De egészen nem is a városé a Főtáv  é ami a város cége. Így pontosítanék mielőtt még valaki lehúrrogna nem vagyok elég tájékozott!
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:17
Előzmény: #238413  N0MAD
Város tulajdona lesz amíg Karácsony a polgármester ő virgonckodik a tulajdonnal vagy tartja magánál ( 5 évre választották meg )
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:16
Előzmény: #238413  N0MAD

Paks szerintem halad kész lesz az.. záros határidőn belül pár év még..
Talán a Tisza nem állítja le meglátjuk csak a finanszírozást akarja újra tárgyalni azt mondta a Péter.
Van egy szerződés a finanszírozásról megtárgyalod felrúgod megváltoztatod. a másik fél azt mondja nem
Mi lesz? vége a projectnek befucsol az egész ez lesz ez a helyzet.
Ő is csak dumál nem fúrja meg már nem lehet megfórni de a finanszírozást újra tárgyalom.. lol
Na de tényleg léptem akármit írtok nem válaszolok már sok volt a fórumból !
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:12
Előzmény: #238411  szieszta

Rosszabb lenne a helyzet e nélkül (születésszám - a válság infláció covid- nincs az a pénz amiért ilyenkor többet szüljön a magyar ha még támogatás se lenne ennyi se lenne továbbra is előnyben van egy családos hozzám képest befektetőhöz akármit mondtok (Babaváró önerőre + 0-3 % os kamat vs 6 % os kamat)
A fizetések emelkedése is növeli az ingatlan árakat a fejlődés.
Nézd meg a Prágai Pozsonyi Varsói árakat ott nincs ilyen ösztönző mégis hol járnak és még a Budapesti lakás árak mindig le vannak maradva.
pedig ide haza (Pesten ) sincs rossz fizetés mikor 800 e keresnek a tanárok már 1,5 öt az orvosok és én is lassan ha duplázzák családi adókedvezményt 2000 euro nettót!
persze kelet Magyarország a déli régiók le vannak maradva de települt oda BYD gyár meg Mercédesz BMW bővítés aksi gyár stb.. Próbálja a kormány ezeket a helyeket is felzárkóztatni..
N0MAD 2025. 01. 30. 14:11
Előzmény: #238410  Törölt felhasználó
"18 milliárd elköltése sem drága Karácsonynak még akkor sem ha tudja a következő 10-20 évben üresen fog állni a tulajdona."
Karácsony tulajdona, mondja a közgazdász. ok.
Amúgy a paksi gödör mióta is gödör?
N0MAD 2025. 01. 30. 14:10
Előzmény: #238408  Törölt felhasználó
" mostani szerzemény is 7 % felett hoz ( adásvételi áramhoz képest + 1 mft anyagköltség "
Azért ne értékeld le magad ennyire hogy nulla forintra értékeled a munkád. Főnököd elolvassa mi lesz? Számolhatnál piaci árral a munkád kapcsán is, nem igaz? A lakás nem festette ki magát.
szieszta 2025. 01. 30. 14:08

A családtámogatásnak az a legnagyobb baja, hogy azonnal beárazódik, így aki vállalja is, semmit nem nyer vele. Aki meg nem vállalja, annak meg esélye sem lesz.
Minden állami támogatás torzítja  a piacot, ráadásul elkötelez. Engem például diszkriminál, pedig van 3 gyerkőcöm. Csak egy picit korábban születtek. :-)
Arra mondjuk kíváncsi lennék, mi lenne, ha ezeket nem indították volna. Amiatt is, hogy hogyan alakult volna a születésszám, meg az ingatlan árak változása miatt is.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:07
Előzmény: #238407  kingdom_builder

Igen ezt sajnos ma a szikár valóság..
És működik a Karácsony trükk sőt Vitézi is beállt mellé hisz ez szavazatot hoz nagyon sok szavazatot.
18 milliárd elköltése sem drága Karácsonynak még akkor sem ha tudja a következő 10-20 évben üresen fog állni a tulajdona.. Biztos a DK Fletó elmondta neki kerül amibe kerül gáncsold el ezt a nép melléd áll és nyerünk 2026 ban..!
N0MAD 2025. 01. 30. 14:06
Előzmény: #238398  Törölt felhasználó
"Ez igaz olyan kormányt akarok aki a fejlődést továbbra is biztosítja az országban ( Paks bővítés "
Hát már Paks2 belengetésekor voltak olyan hangok hogy semmi nem lesz belőle, csak az orosz hitel indokaként kellett az egész. Én nem is tudom már mikor indult, de sáros gödörnél több nem lett belőle az évek alatt. Az orosz hitelről meg nem tudjuk mennyire lett lehívva. De ha nem lett akkor is fizetjük a rendelkezésre állási díjat. Nagy üzlet az már biztos.
Csak áram nem lesz belőle.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:05
Előzmény: #238405  N0MAD

Ez most ennyi  hozam de később lehet bérletibe több mert idő kell mire a fizetés emelések beépülnek a lakás kiadás hozamokba..! ( 1-2 év.. )
Lehet egy olyan szcenárió is amikor a lakás árak egy ideig most a nagy emelkedésre platoznak és ha 2 évig emelkedés jelentőset a bérleti ezek a hozam számok változhatnak.
Meglátjuk hogy lesz!
Annyit mondhatok mostani szerzemény is 7 % felett hoz ( adásvételi áramhoz képest + 1 mft anyagköltség ) előzőek amikor vettem aktuális árra számolva mindig hoztak 7 % ot vagy többet ( ehhez felújítás is kell amit saját magam végzek anyag költségre)
ennyi
kingdom_builder 2025. 01. 30. 14:04
Az, hogy te még én két külön politikai oldalon állunk az egyértelmű. Én csak elmondtam neked, amit nem értettél, hogy miért nem támogatják az emberek mini-Dubaj-t még akkor sem, ha amúgy kockás papíron kijön a matek. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 14:03

4 évre választunk politikust aki annak megy 4 éve van hogy maga és családja "boldogulását megteremtse"
Mert ki tudja következő választáson nyer. ez a korrupció melegágya ez a rendszer kampány finanszírozásokról ne is beszéljünk mikor milliárdosok támogatják egyik másik oldalt és a milliárdokért cserébe elvárják a bizonyos lehetőségeket választások után ( így térül meg a befektetésük)
Ez nem csak itthon van így hanem a nagy nyugaton is.
Nem tudom ti hol éltek milyen világban éltek ?  Ezeket a dolgokat miért nem tudjátok diplomával átlátni?
Na mentem de tényleg ettől függetlenül én se támogatom a korrupciót ,de írtam lentebb is attól hogy Tiborcz beruházás kezdetben 600 mrd költségen volt de 700 lett az semmi  nem tudom építkeztetek e már? van egy fix terv mennyi lesz kezdetekkor aztán lesz 50% al vagy még többel több mert akkora volt az infla az alapanyag ár 2-3 év alatt mennyit nőtt a munkerő mennyivel ?  2-3 év vagy még több egy építkezés elárulom aki bele vágott már az tudja.. De lehet korrupciót csalást ordítani a levegőben.
Aki sikeres ebben a országban mind NER es ez is dívik így mondani... Ez a helyzet miért az Orbánnak a vejének nem lehet üzletelni nem gyarapodhat nem fektethet be  mert rokon ismerős? dehogynem az ország részei ők is csinálnak amit tudnak nyilván lehet benne susmus ez tény de közel se annyi amit nektek 15 év alatt bemeséltek és ez más országban is álltalános .Ursula férje is a Pfizernél vagy hol töltött be posztot meg csinálta a nagy vakcina csalásait.. mi lett belőle  ? semmi ott van a helyén nincs is gond.. itthon pedig óriási gond van EU pénzek csökkentésével megvonásával probálják már 3 éve megbuktatni a kormányt , mert maguktól ( az ellenzék ) nem tudja csak külső segítséggel megbuktatni az országot.. MIndegy ebbe ne menjünk bele hosszú tényleg léptem sokat foglalkoztam a fórumozással már megint
N0MAD 2025. 01. 30. 14:03
Előzmény: #238395  Törölt felhasználó
"5 % körül vagyok kb. bruttóba ebből kb fél % ot levonhatsz adóra költség alapú elszámolással."
köszönöm, akkor ezt tisztáztuk, 4,5% bérleti hozam. Minusz egyéb költségek, felújítás, esetleges üresen állás(közbeni díjak, közös költség), nemfizetés, stb. Mondjuk legyen 4% a pénztermelő gépezet, úgy hogy nem passzív hanem azért foglalkozni kell vele. 
Feltéve hogy követi az inflát, nem lesznek lemaradások, vagy bérleti hozam csökkenés. Meg a házak meglétét is végtelennek vettük. 
Rendben. Már csak azt nem értem mitől lesz kiárazódás, ha feltételezzük hogy az ingatlanárak, a bérleti díjak és a fizetések is inflációt követik (illetve utúbbi kettő inkább infla felett növekszik majd)
De rendben, így kb egy nyelvet beszélünk, nem térnek el a számaink nagyon. De persze nem mindenki profi befektető, ez a hozam lehet kisebb is laikusnál, az is igaz.
De köszönöm a pontos választ!
szieszta 2025. 01. 30. 13:59
Előzmény: #238401  Törölt felhasználó

Nem kell félteni a szántóföldet, van belőle elég. Most például az EU miatt aki támogatást kér, annak az összterület 5%-át ugaroltatnia kell. Egyszóval, nem szabad rajta termelni haszonnövényt.
Nem is baj, hiszen óriási túltermelés van.
Mekkora felháborodást keltett, mikor a parlament előtt égették a búzát, mert olcsóbb volt, mint a tűzifa. Több ismerősöm csöves kukoricával fűtött.
Most ezt megoldja  a nagyipar, csak kicsit átalakítva. Gyakorlatilag a bioetanol, biodízel és biogáz, mind terményégetés, csak az egyiket a benzinbe keverik, a másikat a gázolajba, esetleg elégetve villanyerőművet üzemeltetnek. Magyarország kukoricatermésének a harmada megy ilyen célra. Ha ez nem lenne, már minden paraszt koldusbotra jutott volna, az alacsony árak miatt.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:55
Előzmény: #238400  kingdom_builder

""Egy olyan országban lehet, hogy meg lehetne csinálni amit nem egy bűnszervezet irányít 15 éve"
Ez csak az ellenzék agymosása  túl van dramatizálva a korrupció ne mond már külföldön nincs korrupció az egész politikai rendszer így épül fel itthon is nyugaton is .
Te is a saját barátod családtagod támogatnád minden szentnek maga fele hajlik a keze és az ellenzék is ( Karácsony) saját embereit ülteti be a pozíciókba.. Majd a Tisza lesz más a Péter aki a saját anyját is eladná  2 ft ért? ( lehallgatná ) ha úgy lenne érdeke?
A legnagyobb tolvaj a Péter lesz elárulom de úgy, hogy minden beruházást amit csak tud leállít  és megvonja azt is a népnek ami van és fidesz kitalált.
Szép világ lesz jó dolgába hülyül meg az ember szokták mondani.
A családos még mindig ( aki gyereket vállal ) támogatások által  ELŐNYBEN VAN  a 3 % os CSOK hitellel és a hitel elengedésekkel ha jönnek a babák (10-10-10 mft )  Babaváróval ami kamatmentes stb.. Én mint befektető csak 6 % os hitelre tudtam lakást venni én is mondhatnám ez hol igazságos miért kap más 0 % os hitelt ( babaváró ) önerőre  és én miért nem miért kap más 3  os hitelt és én miért nem mi ez a piac torzítás? De van egy csöpp eszem felfogom aki vállal gyereket az társadalmilag hasznosat tesz ennyi.
Majd ha mindez nem lesz mikor nem lesz semmi segítség a család alapítás előtt álló emberkéknek majd akkor sírják vissza a mostani rendszert de akkor már késő lesz ( az lesz mint nyugaton progresszív adókulcsok 32 % al adózik majd az átlagbér Fletó alatt ez volt és majd eltörölnek mindent..  ahogy nyugaton majd lehet kuporgatni mama hotelbe az önerőre ha tudsz , de nyugaton is reménytelen már bármit is venni senki nem segít  és a lakosság 50-60 % a csak bérel örök életen át)
ngergo1985 2025. 01. 30. 13:51
Előzmény: #238398  Törölt felhasználó
Azért hogyha az ország fejlődését a mini-dubaj meg akksi és autó gyárak telepítésében méred, akkor csak sajnálni tudlak, nagyon szűk látókörű gondolkodásmódra vall. Gyere le az Origo/TV2/Mandiner hármasról. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:49

Azt szokták mondani szegény termőföldek ahol pár hektáron  nem lehet termelni búzát kukoricát mekkora kár érte arany koronás földek! :D
Nonszensz az iparosítás adja a fejlődést  a munkahelyeket az adóbevételeket.
Nézzétek csak meg Mongóliát hova jutottak anyagilag  a nagy földekkel a mezőgazdászkodásból.. Nonszensz érvelések nonszensz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek