Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
minort 2024. 03. 20. 07:54
Előzmény: #218697  szieszta
Igen, ezért nem csökken az ár tulajdonképpen. Valamennyit termel,biznak a további ingatlan ár emelkedésben.Mikor még ők vásárolták a fele lehetett az ár ha ne mkevesebb igy kényelmes helyzetben vannak.Pontosan ezért a sok eladó tábla. Lesz-e valami ami ezt kirobbantja nem tudom. Ingatlanosok legalább kicsit szerényebben élnek.Ami egy másik történet:)
Ecnedam
Ecnedam 2024. 03. 20. 07:52
Előzmény: #218687  Pistike12
Az agglós cikkhez: "Csak vágynak valamire, de sokszor még az is meglepi őket, hogy a kert és a ház fenntartása időt és pénzt emészt fel, és az is, hogy mennyivel magasabbak a költségei egy családi ház fenntartásának, felújításának, mint egy társasházi lakásénak"
Én olyan településen nőttem fel ahol csak vegyestüzelés volt elérhető. Időnként hallottam a szüleimet azon méltatlankodni, hogy ideköltözött megint egy pestről jött család, ősszel kezdődne a fűtés szezon és nem hogy fájuk nincsen de a családból senki nem tud begyújtani a kazánba. És időről időre előfordultak ilyen balesetek 
szieszta 2024. 03. 20. 07:52
Előzmény: #218695  minort
Nekem is van ismerősöm, aki a Balatontól 2 kilométerre vett a szőlőhegyen egy zárt kertet szemszámtárolóval és pincével, amit átalakítottak. Először ki akarták adni, de annyira beleszerettek, hogy idegent nem tűrnének meg ott. Én is csodálkoztam, mikor azt mondták 5 milliót simán kitermelne, sőt. Az volt a terv, hogy az asszonyka feladja állását és főállásban turistázna. Mivel nem közvetlen a parton van, így ők nem csak a nyárral számoltak, barangolók meg még télen is vannak. A házikójuk tényleg nagyon szépre sikeredett, gyönyörű balatoni panorámával, 40 négyzetméter alapterület 3 szinten.
szieszta 2024. 03. 20. 07:41
Előzmény: #218695  minort
Én egy 8 ezer lakosú kis fürdővárosban lakom. Van fedett medence is, meg ki lehet úszni a forró vízben télen is. Annak ellenére, hogy a vendégszám lecsökkent és több ilyen eladó ingatlan van, az árak nem nagyon csökkennek. Úgy látszik, próba szerencse alapon felrakják, aztán várnak. Van olyan is, hogy már mikor először felrakták, már akkor a dupláját kérték a piaci árnak és annak ellenére, hogy nem viszik el, még emelnek is az áron. Nem sürgős nekik, mert közben meg működnek. A tulaj azt mondta, ha eladják, az egész család nyugdíjba megy. :-) Szerintem ezzel az árpolitikával meg fogják várni az állami nyugdíjat. :-)
szieszta 2024. 03. 20. 07:32
Előzmény: #218692  slash
Egyszer Tátrában voltunk sízni úgy, hogy egy átlagos  8 emeletes lakótömbben volt a szállásunk. Hát nem az igazi. Valahogy elveszett az élmény. Addig mindig úgy éreztük, hogy a szállás úgyis csak  a pihenésre (alvásra) van, nem azt kell élvezni, hanem a körítést. De nem. Egy panelbe "hazamenni" a kiránduláson, aztán csendben meghúzni magad nem egy kiránduláshoz méltó. Kipróbáltuk, nem jött be. Pedig nincsenek nagy igényeink, ráadásul a környék is nagyon szép volt, főleg a sok hó és havazás. Gyerkőcök élvezték, de nem ezzel dicsekszünk, ha előjön a kirándulásokról a szó.
minort 2024. 03. 20. 07:31
Előzmény: #218688  Placi82
Aranyparton 50 ezer körül van  egy nap kb.(apartman). 3 hónapra ez ez 4.5 Mft . Sokan kiadják 100-150 -ért a többi hónapra mondjuk ez még 1Mft. Magadnak intézel mindent! Meg is vagyunk.Legjobb esetet irtam. Ezért irtam ,hogy befektetésnek szerintem nem a legjobb.Áraknak csökkenie kellene...Nagyon sok még épül is nem tudom ki lát ebben fantáziát egyébként. Ahogyan irtad is ez azért nem a tenger,szép de nem az!
szieszta 2024. 03. 20. 07:19
Előzmény: #218693  szieszta
Van egy jó barátom, aki a cégek átvilágításával foglalkozik, hogyan lehet valamit csúcsra járatni.Legutóbb 300 oldalas tanulmányt adott le, ahol leírja, mi van most, mit kell rendbe tenni és mit vár ettől. Általában az alkalmazottak 30%a repül, de akik ott maradnak, gond nélkül el tudják végezni a feladatukat. Vannak kicsiségeknek tűnő dolgok is, de csak egyszer kell megcsinálni. Több helyen megkérték őt, hogy hajtsa is végre, amit leírt, de több helyen nem mertek nekiállni. Ahol most tevékenykedik, egy év alatt fordult 300 milliós nyereségbe az előtte ugyanilyen veszteség. Három év után már az 1 milliárdnál járnak úgy, hogy folyamatosan fejlesztenek.
szieszta 2024. 03. 20. 07:05
Előzmény: #218686  FR73

Mivel én soha nem dolgoztam órabérre, csak jutalékra, így megszoktam, hogy hajtani kell. Ezért ráz ki a hideg ilyen tempótól.
Olyan agro cégnél dolgoztam, ahol osztrákok voltak a tulajdonosok. Náluk, ha  a munkaidő 4 ig volt, a munkás akkor szállt le  a targoncáról, letakarította, leparkolta, lezuhanyozva átöltözött és 5 körül lépett ki az üzem kapuján. Nálunk fél négykor már indultak haza, de előtte már fél órával beültek a műhelybe pihenni. Ha átszámoljuk, lehet az osztrák munkás kevesebbe került ezáltal, annak ellenére, hogy 2x annyit keresett.
slash
slash 2024. 03. 20. 06:15
Előzmény: #218689  Placi82
Nekem sincs kert a nyaralóban. Minek? fűnyírásra, gazra lemenni? Ott a part ott van minden. 
slash
slash 2024. 03. 20. 06:11
Egyetértek, mint nyaraló kiadó rohadtul nem lehet 4 millát összeszedni a Balatonon egy szezonban! Még a tengernél sem! Hozzám is néha olyan vendégek jönnek olyan tragaccsal hogy még. És már ők is elengedték a Balatont. Full kamu. 
slash
slash 2024. 03. 20. 06:06
Előzmény: #218687  Pistike12
Olvastam én is az agglo ellenes cikket. Ez mind így van. Bp utolsó utcájában lakom de még így is minden reggel 8 km autózás 40 perc, 1l benzin min. CSak az égből nem esnek autók amúghy minden irányból ömlenek. Direkt nem mentem ki a f.ba vagy indulhatnék 6kor. Jó, eleged lett.  És akkor most mit teszel? Eladod szar pénzért az agglós házat és visszamész az 50 millás lakótelepre vagy a 100 millás téglába Angyalfődre?  Odaállsz a lakcsin a piros lift elé és nyomorogsz  a nyolcadikon? Hallgatod hogy feletted húzogatják a bútorokat /kúrnak/ölik egymást?  Ugyanez téglában 100 millért. Lemész és elhányod magad az utcától? Hétvégén menekülsz a welnessbe  vagy bárhová mert megfulladsz a lakásban? Lehet mérlegelni. ..
Placi82 2024. 03. 19. 22:45
Másik kérdésem Balatonon lakás? Se egy grill, se halaszlefozes, vagy szalonna sütés gyerekkel a kertben? Lakásban jo esetben a torolkozomet ki tehetem a korlátra száradni, nem hogy grillezni a teraszon. Ezt se értem. Mert Pesten lakás azt értem. De ha már Balcsi? 
Placi82 2024. 03. 19. 22:36
Előzmény: #218684  minort
A 4-4.5 mft hogy jön ki hozamkent? Nem kotekszek, tényleg érdekel, tényleg nem sok hozam  egy Siófoki új beker értékéhez viszonyítva, de én ezt is sokkalom. Mert július 1-től van szezon, augusztus 20 ig. Utána a fű se nő ott. 50 nap. 4.5 millió /50nap=90 ezer/nap. 90 ezer, ha minden áldott ap a szezonban van adva, és a fogyaaztasukat, utánuk való takarítás, ágynemű húzás nem számolom. Fiatal pár kiveszi, 100 ezerért már hotel is talál reggelivel, vacsorával 2fo/ej. Nem nem nekem kell reggel rántottat sütni. Ennyiért már fasza olasz is van a tenger mellett reggelivel, de ez egy másik mese. 
Tényleg soha nem foglalkoztam a Balatoni nyaraló piaccal. Tavaly nyár előtt ra néztem Zamárdi és Fured első 3 odalara, az ingatlan.comon, aztán röhögve bezártam. Szó szerint. Szóval, vilagosits már fel hogy van ez a matek.? Köszönöm. 
Pistike12 2024. 03. 19. 20:11
Bicskei baratunknak:% tanulsagkent:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/19/ingatlan-ingatlanpiac-lakas-lakaspiac-csaladi-haz-budapest-agglomeracio-koltozes-balla-ingatlan-infrastruktura/
Roviden:az aglok 90%a fos a ket kocsi meg qva draga lett a magyar penztarcahoz, HO meg egyre kevesebb. 
FR73 2024. 03. 19. 18:52
Előzmény: #218685  szieszta
Bevallom, a saját munkámnál én is ráálltam egy sokkal nyugisabb tempóra. Ha koncentrálok, a munkámat napi 2-3 óra alatt simán elvégzem, de a mai világban ezért nem akarnak rendes pénzt adni, ezért 8 órára számolom el. Nem szokott gond lenni a leigazolásával.
Magyarul ez a melő 43 EUR volt, ha kell, kell, ha nem kell, nem kell, a részletek lényegtelenek.
szieszta 2024. 03. 19. 17:33
Előzmény: #218678  FR73

A bérekről jutott eszembe.
Tegnap láttam egy JD traktor szereléséért kiállított számlát és munkalapot.
Az óradíj 43 euró.
Elvégzett munka 2 cső kicserélése, ami a fülke alatt fut.
1. nap  Fülke megdöntése....hogy hozzá férjenek a csőhöz, cső leszerelése 8:00-tól 16:00 ig.
2. nap  Motor olaj csere, mivel ha már ott van, legyen lecserélve. Olaj leeresztése, 2 gázolaj szűrő és 2 olajszűrő cseréje  8:00 tól 14:00 ig
3. nap megérkezett az új cső, annak beszerelése és a fülke visszadöntése. 8:00-tól 15:00 ig.
4. nap  Befejető munkálatok. 13:00-tól 16:00 ig.
Ez összesen 21 óra, gondolom az ebédidőt leszámolták.
Megnéztem volna az olajcserét, hogyan lehet ilyen lassan megcsinálni. A szűrők levétele egy csavarás és ugyan ennyi a visszarakása. Az olaj 5 perc alatt kifolyik. Onnan tudom, mert már láttam. A visszatöltése fél perc, mivel nem is úgy öntik bele, hanem pontosan számláló szivattyúval adagolják a hordóból.
minort 2024. 03. 19. 17:19
Előzmény: #218683  Murdoch
Siófok is tele van eladó táblákkal(itt lakom). 1.8-2M.Ft-os m2 árak az aranyparton,ami nyáron élhetetlen. Max 18-éves fiataloknak jó bulizni. Plusz a nagyrésze kivülről viszonylag jól néz ki de valójában egy összetákolt épület ezek kb.most 10 évesek  és esnek szét. Nekem is van egy,ezért tudom egyébként:)  Ki számolva 60-70 körül árulják a 35-50m2 ingatlanokat ami termel  nyáron kb.4-4.5 Mft-ot ...ha ki van adva Sszóval nem a legjobb befektetés.Muszáj lesz lejjebb menni az áraknak ha valaki el akar adni! Ráadásul annyi van  ...és még épül javában .Új épitésűek valószinű már jobb minőségüek de 100 alatt nem nagyon lehet megkapni!
Murdoch 2024. 03. 19. 17:05
Előzmény: #218681  gyula1971
Na igen, a balatoni őrület bukta, de várható volt. Már tavaly is tele volt eladó táblával az északi part.
gyula1971
gyula1971 2024. 03. 19. 17:04
Előzmény: #218681  gyula1971
Oláh Miklós kaposvári ingatlanszakértő szerint amelyik vevőnek kell a pénz, az enged. Akinek nem, az kivár. "Korábban nehéz volt ingatlant vásárolni a Balatonon, ez most jóval könnyebb, mert egyre több eladó ingatlan jelent meg" – mondta el Boldizsár Balázs a lapnak, kaposvári ingatlanszakértő, aki hozzátette: azt látják, hogy sokan a covid alatt vettek nyaralót, de sok esetben a mai gazdasági helyzetük nem engedi meg az ingatlan fenntartását.
gyula1971
gyula1971 2024. 03. 19. 17:03
Sokan szabadulnának a balatoni ingatlanjaiktól, főként azok, akik befektetési céllal vásárolták meg a hétvégi házakat - írja a sonline.hu. Ez a folyamat váratlan fordulatokat hozhat a balatoni ingatlanpiacon a szezon előtt.Szabadulnának a balatoni ingatlanjaiktól a tulajdonosok, láthatóan egyre több az eladó tábla a házakon - erősítette meg a lapnak egy balatonföldvári ingatlanközvetítő. Inkább a régebbi ingatlanokat árulják, miután meghaltak a szülők, nagyszülők, és a hétvégi házak ott állnak üresen. Az árak jelenleg még magasak, de aki szeretné eladni, már engedett 5–10 százalékot. A kínálat nőtt, az árak minimálisan csökkentek, de a kereslet nem növekedett számottevően, ezért fellendülés még nincs a láthatáron - írja a lap.
https://www.penzcentrum.hu/otthon/20240319/sorra-dobjak-piacra-az-ilyen-balatoni-nyaralokat-akar-10-szazalekot-is-engednek-az-arbol-csak-vigyek-1148403

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek