Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 16:12
Előzmény: #195738  Andy01

van némi fotó a homlokzatról,vakolatdíszeknek nyoma sincs
ez lehet a háborús károk helyreállítása miatt,és lehet az építéséve miatt, premodern épületeken már nem voltak meg nyomokban sem az eklektika koránakmély vakolatdíszei
..
a századfordulón a kékgolyó legalja volt csak lakott
a nemetvölgyi kiss jános sarkon a 20 évek végén Medgyaszay által nyert pályázat címe "Városi házak",
mer hogy akkor még a környéken nem voltak mások csak parasztházak,amikben földművelők, kisiparosok, kocsisok és hasonló népek laktak elsősorban
Andy01 2023. 04. 13. 16:03
Előzmény: #195734  Törölt felhasználó
Mindenki fizeti az inflaciot, mikor itthon  a megemelkedett aru arucikkeknek az afajat kifizeti, ami megy a koltsegvetesnek. A koltsegvetesnek oriasi tobbletbevetele van az aremelkedes, magasabb afa aranyabol.  Egyre jobban probal a lakossag kulfoldon vasarolni, aki megteheti (eros forint).
Andy01 2023. 04. 13. 15:58
Előzmény: #195735  Törölt felhasználó
Lacikonyha, elismeresem a muszaki ismereteidrol. Igen, en kisse feluletesen neztem. Valoszinu, hogy egy nagyobb lakasbol tortent feldarabolas soran alakitottak ki. Erre jellemzo a szerencsetlen eloszoba kialakitas (habar szukseges ahhoz, hogy kulon nyiljanak a helyisegek, az epitesznek nem volt sok valasztasa ennek megoldasara). Nem tudom, mennyire szenvedett a VH soran ez az epulet. Az epulet a fotok alapjan beazonosithato.
Igen, en a nagykoruti polgari lakasokra emlekezteto elemekbol, sarokszoba elrendezesbol indultak ki.  Reszemrol dijazom a sarokszoba ablakainak ives kialakitasat. Emlekeztet a parizsi Boulevard Haussmann nagy saroklakasainak a kialakitasara. Kedvelem a saroklakasokat, foleg, ha van erkelyuk.
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 15:53
Előzmény: #195735  Törölt felhasználó
 azon sem lepősnék meg ha a 20-as évek végi épület lenne
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 15:37
Előzmény: #195730  lewho
Úgy 200 eFt/m2-től indul saccra... 
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 15:36
Előzmény: #195731  Andy01

ez egy jó eséllyel durva 2.világháborus károkat elszenvedett épület erősen átszabott lakása, az épület igy nagyon sokat vesztett az eredeti ornamentikájából a helyreállítás során
nagyon valószínű hogy az erkélyei is a felújítás utáni, utólagos vasbeton konzolok
amúgy ia a századforduló után épülhetett, legkorábban 1910 körül, amiről a vasbeton áthidaló is árulkodik, 3,4-nél nem valószínű hogy nagyobb a belmagassága
nem rokona, nem kortársa csak nagyon távolról az amúgy nagypolgárinak tévesen nevezett köruti egykoron elsősorban felső középosztálybelik által lakott lakásoknak
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 15:36
Előzmény: #195727  Törölt felhasználó
A "ki fizeti az inflácót" azaz ki szív miatta?
 Az egy érdekes kérdéskör.
pl. az fizeti ...
-----
1.
Akinek PÉNZE VAN!!!
és
NEM tudja azt legalább az inflációval "kamatoztatni". 
2.
Ingatlana van és kénytelen eladni.
Akkor amikor az értéke nem nő legalább az inflációval.
3.
Aki dolgozik-keres...
Mert a munkabérét UTÓLAG fizetik ki !
Azaz mire megkapja a munkája bérét és végre elköltheti.
Az már kevesebbet ér nála, mintha azonnal kapta volna meg.
.
Jelenleg "kajában-háztartásban" közel 45% lehet az infla.
Az havi 4% körüli bukta ebben a költség körben.
.
Átalagban is 25% körül van hivatalosan is.
Ami havi 2% bukta az utólag fizetett bér miatt.
4.
Mindenki más is aki az infla alatti kamattal hitelez!!!  valakit valami okból.
pl. egy 30 napos fizetési határidővel...
lewho 2023. 04. 13. 15:11
Előzmény: #195730  lewho
(az lemaradt, h III. kerület)
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 15:10
Előzmény: #195725  tothjoco
A kedvenc felvetésem ilyenkor,
hogy
Kérdezd meg tőle!
...és ki is van fizetve?!
.
Aztán tedd hozzá még,
hogy
Mert az enyém igen.
Hitelre pedig én is kapok bármikor :-)
HA éppen olyat akarnék.
------
Utána nem szokott többé téma lenni.
Felnőtteknél az autó- és a ház esetén sem ...
Andy01 2023. 04. 13. 15:09
Előzmény: #195722  Törölt felhasználó
Izlestelen??  Ez egy 1. keruleti nagypolgari (inkabb kozep -polgari) lakas. Adottsagai, az ablalkok ives kialakitasaa nappaliban, a kor vagyonos retegere jellemzo.  Neked nyilvan kiesik a latokorodbol ez a korszak, ennek az epiteszeti jellemzoi... melyek pedig kortalanok. Barhol nezed, barmelyik europai nagyvarosban.
lewho 2023. 04. 13. 15:08
Sziasztok!  Melós (főleg, de a többiek is) Egy 68m2 panel cakkundpudli felújítása mennyibe fájhat (közepes minőség anyagokkal, radiátorcserével)kb  tól-ig?
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 15:08
Előzmény: #195728  Törölt felhasználó

"Megéri az árát
.
- Tegnap olyan pacalpörköltet ettem egy vendéglőben, hogy testvérek között is megért ötszáz forintot.
- És mennyit fizettél érte?
- Nyolcszázat."
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 14:59
Előzmény: #195687  ehe
Majd 75 milla körül kezdi megérni az árát...
Addig túlárazott.
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 14:49
Ebben a nagy inflációs környezetben is csak a gazdagabb lesz még gazdagabb..
Bérletiket is szemrebbenés nélkül emelem inflációval....  Engem nem érint az infla vagy csak nagyon kis mértékben.. Igaz az a mondás (sajnos) hogy az infláció a szegények adója - ők nem tudnak ellene védekezni a legkevésbé.. És ez így van  sajnos a kapitalista játékot így találták ki.. 
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 14:46
Az ingatlan piac szépen stagnál. legalább is az én ingatlanjaim Pesten. 
Újabb szabad felhasználású jelzálog hitelt vettem fel a régi mellé így maximalizálom az ingatlanjaimon elérhető hozamot  elvégre a magas állampapír hozam mellett én se tudtam elmenni.. 
2-3 év múlva viszont ha kiömlik az a sok pénz PMAK  ból akkor meg fogja találni az ingatlan piacot azt hiszem ami megint csak ár robbanást fog okozni.. Minek adtam volna el mindent mikor ingatlan hitelekkel is le tudom fölözni a magas kamatokat? És kockáztassam, hogy vajon ugyanazon áron legalább vissza tudjak szállni vagy nem? 
Felesleges... 
tothjoco
tothjoco 2023. 04. 13. 14:17

Ezt a telefon ügyet a fiam kb 3éve mesélte, hogyan is működik ! Ugyanis megtörtént hogy mittudénmilyen iphonomat cseréltem és jött hozzám a barátom a 14 éves kislányával! Mondja telefont szeretne, mondja  hogy milyet, mondom nekem az enyém nem kell, szívesen eladom 10e-ért neki (kb két éves volt). Nem, neki a mittudoménmilyen kell és csak az és az 200e. Na most ez úgy van hogy a kamerák összetételéből is tudják hogy ki milyen telót használ, és akinek """"gagyi""""" azt cikizik. És ezt van amelyik gyerkőc tudja kezelni és van akit ez frusztrál! Nem szeretnék pálcát törni az ügyben hogy melyik a helyes.
Evehid
Evehid 2023. 04. 13. 14:00
A nagynak egy kb. 6 éves Samu A3-ja van, már lassul eléggé, de nagyon nehezen szánja rá magát a cserére, mert utálja a tepsiket kézben tartani. Nekem 2 hónappal ezelőttig butafon volt, az is Samu, majdnem megsirattam, annyira strapabíró kis cucc volt. :-D A kicsinek még nincs telója, se laptopja. Youtube-kreatív hobby- videókat, mesét, természetfilmeket meg a tv-n néz. 
ehe
ehe 2023. 04. 13. 13:50
Előzmény: #195722  Törölt felhasználó
Lehet rá költeni, ez tény.
Milyen az erkély, kicsi, a semminél azért nagyobb, vagy mire irányult a kérdés?
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 13:24
Előzmény: #195687  ehe
izléstelen. Erkély milyen? 
Törölt felhasználó 2023. 04. 13. 13:13
Előzmény: #195717  slash
Nálunk a gyerek megkapta párom használt ősrégi Samsungját, az okos óráját pedig egy sportversenyen nyerte, büszke is rá. Nem panaszkodik, hogy más kellene, a barátainak szerencsére hasonló minden.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek