Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
úgyse úszod meg az ájfont. Én használt szifont és apple watchot vettem neki a kettő belefért 3 kilóba. ez a beugró ide. nekem meg Nokia 3110 és casio F91W. :-)
A kisebbik 12 éves gyermekem is leadta igényét múlt héten egy IPhone -ra, mondván több osztálytársának is ilyen van. El is mentünk tegnap együtt a MM - be és vettem neki egy Nokia 105 -t 4990 - ért…
A lányom, dettó, annyi különbséggel, hogy én nem fizettem ki csak a felét, a másik feléért viszont elküldtem a Mekibe, hogy tegyen egy kicsit azért magáért is.
"Ha ilyen szintem gondolkodsz, 5M kb semmi…" a nagyfiamnak most fizettem ki a B jogsiját. 5 kiló volt a vége úgyhogy elsőre mindenből átment. folytassam?
A nettó medián jövedelem jelenleg már ~350 eFt/hó... ...és hátugye nincs benne a SZÉP kártya, a céges telefon, stb. ---- Az életmodell 2 fő kereső a mai világban. A szinglik szívnak.
Tavaly kiköltekeztük a nyaraló miatt, most szedjük össze magunkat asszonnyal. 5Milla spórolt pénzig meg se állok nekem az alatt rettegés az életem. Ismerem a Medicover árlistát mint a Bibliát. Múltkor kiesett egy tömés a fogamból 170 volt a vége.
Milyen 150? Hova? Most raktam be a hasitasi+ spórolt pénzt hó elején PMÁPba , úgyhogy 300am maradt a májusi fizetésig. Minden napom egy rettegés. Már kétszer voltam bótba -50e, tankoltam 15e, (BKV-zok amúgy) 20án jön a rezsi adag -100, 150e... folytassam? A létra második fokáról nem merek leugrani nehogy megsérüljek és mehetek a maszek orvoshoz százezrekért. Milyen 150? Hova? lángospénz a 150 egy családnak.
és talán van még a képletben egy életkor függő lambda x mű együttható is ma már 10 körüli instant zsé mindennapi simogatását érzem megnyugtatónak 30 évesen egy féltank benzin árával a zsebemben már úgy aludtam mint a tej
költsd Ausztriában engem az elérhető hozamszázalék és a kockázat aránya vezérel leginkább bár ha a klubban elmesélhetném hogy tegnap vettem egy Stephansdom-ra néző üzlethelyiséget, talán nem esne rosszul
Manapság 1 millió szinte azonnal pénzzé tehető tartalék az abszolút minimum. A nyugodtabb alváshoz 2 millió. Különben lehet menni Cofidishez és Providenthez, akik természetesen kisegítenek azonnal.
A pakliban ez is benne van, lehet persze. De ahogy egy szerintem nagyon jó gondolkodású közdazdász barátom mondta, az infláció amellett hogy a kapitalizmusban örök, és az árak, bérek hosszú távon biztos emelkednek, de nem egyenes vonalban, hanem fűrészfogasan, sztem ezt itt sem kell senkinek bemutatni. Amikor az elmúlt években az ingatlan nagyon meredek volt, a hozamok nem. Most lehet fordítva , aztàn megint fordítva. És mivel az ingatlanint látjuk lassabban követi a fordulatokat, lehet lesz egy kis "lauf" itt a vételeknél.. Én is erre számítok majd Meglátjuk.
"amúgy pedig ha az álompapírban így nő a vásárlóerő, akkor főleg nem érdemes most eladni, hanem várni 1-2-3 évet és alaposan árat kell emelni" Biztos bennem van a hiba, de én inkább ausztriában költöm el majd a pénzem, minthogy az itthoni piac még feljebb srófolt árait megfizessem. Persze lesz majd aki az általad emelt árakat is kifizeti, nem kívánom, hogy ne így legyen.
"pl : valami elromlik, betegség, fogorvos (utóbbival sokan spórolnak)...stb," Ugyanezt akartam írni, pl autó baleset, stb. Ezekre sokan nem képeznek puffert.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link