Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ha az infla tartósan beragadna 8-10%-on, akkor miért is akarnál ingatlant venni? Hiszen a PMÁP fizetne 8-10%+1,5%-ot? Melyik ingatlan hozna ekkorát neked évente?
Egy éve, a választások előtt adtam el nyugati megyeközpontban panel garzont. Most néztem, az árak kb. ugyanott lehetnek, ha a hirdetési árak minusz alkut számolom. Cserébe az állampapír hozott azóta 1X%-ot, a tőzsdei trade meg 30% körül (és még nem is kockáztattam nagyot). Jövőre még tovább nyílik az olló, csak a PMÁP fog hozni közel 20%-ot. Utána majd visszaszállok, ha úgy látom jónak. Valszeg kelleni fog, mert az infla szerintem be fog ragadni 8-10% környékére tartósan. És ez még a jobb verzió.
Én tegnap elkövettem azt a hibát, hogy bementem egyik bevásárlóközpont szupermarketébe. Döbbentem néztem a púposra pakolt bevasarlokocsikat, némelyikben ránézésre negyedmillió Ft tornyosult. És nem skót whisky és beluga kaviár formájában. Sonkahegyek, tojáshegyek, torták, sütemények, fagylaltok, chipsek, bor, sör, pálinka, Cola.,csokinyul,csokicsirke,csokibarany,.A két karton cigi 40ezerért majd a kijárat után a trafikban kerül hozzá bónuszként. Értem én, hogy fizetés volt, húsvét jön, es kemény két napig nem lesz bót. De könyörgöm, mennyit képesek emberek elkölteni egy 3napos ünnepen? Egyfolytában esznek és esznek? Megszakítva némi ivással? Nekik vajon mennyi a havi elelmiszerkiadasuk?
Aszongyahogy, tipkusan... - van a saját háza - van gyerek(ek)nek is - van néhány átlagban 25 millió körüli autó a garázsokban Hopp meg is van az 100-200 milliónyi vagyonka. ----- De ismerek olyat akinek 37 évesen már 5 darab kis másfeles garzonja van. Az errefelé ez több mint 120 milla és a saját belváros lakása 50-60 milla . Kisebb kőmíjjes melókból (felújítás, térkövezés/járda, kerítés, hőszigetelés) jött össze. Adószáma és melóhelye vagy 15 éve nincs már... mert minek. Hasonló melókból pl. https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=114482823&t=9084059 ----- Az a szép, hogy max 5+1+1 év és elévülnek az adóügyek :-). A lassú víz pedig partot mos... Azaz 7 év után elkezdhető a pénzek tisztára papírozása. Bankbetét, állampapír, ajándékozás, adásvétel családon belül, öröklések elrendezése, sok módszer létezik. Addig meg a család hitelképes része hozza a "forgótőkét" a legális felhalmozásba. ***** Avagy minden megoldható kis előre gondolkodással-tervezéssel.
Ezt nem csak ők b..ták el, hanem a komplett fidesz pereputty...hányni tudnék tőlük, az eddigi legkorruptabb tolvaj banda aki valaha volt az ország történetében...
nem is ez volt a kérdés, vagyis nem a kömüves befektetői viselkedés, képesség hanem sok svarc pénz befektetésének nehézsége és mondhatnád azt is hogy nem tudsz zongorázni, de az sem volt kérdés
élénken emlékszem még a 60-as évekbeli gyerekkoromra akkor természetes volt, hogy az év jelentős része azzal telt hogy bizonyos finom étel alapanyagok félere lettek téve, és hónapokon át csak nézegetve, végül aztán karácsonykor nagy boldogan elfogyasztva ma ternészetes hogy minden nap karácsony ezért aztán nincs is igazán már karácsony
Tegnap megnéztem Mannheim Lajos belinkelt videóját, pont erről szól. A pszicho nagy úr, és a csorda követés ősi túlélési ösztön, erre bazírozik a marketing.
Most jövök a Blaha Lidliből mindenki éhes mint a farkas..az árak pofáncsapnak , ott pingvinezünk hogy ma miről mondjunk le.. én a sós mogyorot választottam úgyis jön az allergiaszezon..:-) Pár éve megpróbálkoztam egézséges kajával, teljes kiőrlésű ez+az, rendelt kaja, stb.. Ma? a szemét kajáért a junkfoodért öljük egymást és örülsz ha azt meg tudod venni. Röviden? A kurva anyját aki ezt elbaszta.
az emberek átlagban kb a pénzük 70 %-t képesek értelmetlen faszságra elszórni a marketing 100 éve arról szól, hogy az én semmire sem jó fölösleges szaromat vedd meg ne a másét ennek a közkedvelt nagybani játszótere az ingatlanpiac ha kevesebb a szórható pénz, kevesebb van elszórva
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link