Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! 2021. 03. 25. 13:00
Előzmény: #110834  Törölt felhasználó
A XI általánosságban jó hely de egyedi szempontok sokat számítanak a kiválasztásnál. Nekem minden érdekeltségem itt van, szerintem a kerület egy arany középút a BP lakáspiacon, főleg ha fiatal-középkorú vagy és nincs 100M+ pénzed egy "nevesebb" budai kerületi lakásra. Lakásárban az a szint amit még meg lehet relatív könnyen ugrani első lakásnak (6-7M önerő) és utána szépen tovább lehet menni (akár kerületen belül) nagyobba ha igény és lehetőség lesz rá. Tömegközlekedés, intézményi infrastruktúra, belváros/Duna közelsége, M1/M7 kapcsolat, Balaton/Velencei tó közelsége, M4 metro, plázák és még sorolhatnám napestig... 
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 12:53
Előzmény: #110836  Murdoch
Nekem ez tetszik nagyon amúgy, nyilván kéne rá költeni, meg újítgatni rajta, de adottságait és lokációját tekintve szerintem ár érték arányban most elég egyedülálló a környéken (ráadásul tégla + cirkó):
https://ingatlan.com/32079180
CyrusTheGreat 2021. 03. 25. 12:52
Előzmény: #110823  Törölt felhasználó
Attól függ hol, a XIII. kerület elég nagy és meglehetősen heterogén. Nézd meg a listát:
https://www.govcenter.hu/szallashely/Public/SzallashelyList.aspx?ltip=true&onk_id=1
Van itt angyalföldi apartmanház, újlipóti, Szt. István körúti garzon, vizafogói újépítésű, mindegyiknek teljesen más a célközönsége.
Újlipót kapcsán ott egyértelműen a rövidtávú határozta meg eddig a tudatot, az önkormányzat semmilyen módon nem akadályozta a dolgokat, de nem nagyon tudok olyan együttélési gondokkal, mint másik belső kerületben. Ha innen eltűnnek a turisták, akkor a normális, lakható lakások visszatérnek a hosszútávúra vagy megpróbálják eladni őket, az udvari lakások pedig pontosan annyira lesznek eladhatatlanok, mint eddig. Újlipót kapcsán látni kell, hogy nem olyan magasak most sem az árak, mint mondjuk a körút túloldalán, ellenben az ottani ingatlanoknál még ez is túlzó, iszonyatosan sok retek lakást látok azon a környéken hirdetve. És azt azért sietve hozzátenném, nekem a környék annyira nem szimpi, oda sokkal jobb zajtűrő képesség kell, a fák hiánya pedig kifejezetten zavaró. 
Ettől függetlenül elég jó a marketingje, de én alapvetően célközönségbeli problémát éreztem mindig, egyszerre akar családbarátnak látszani (olyan árakon, amelyeken már az ember elgondolkodik az agglós családi házon) illetve belvárosnak, közel mindenhez, az eseményekhez - a két életmódot és szemléletet pedig a közmondásos gyenge 10cm gipszrabic választja el egymástól a '30-as években épült házakban.
A Marina és környéke pedig teljesen más célközönségre épít, arról egyáltalán nincs információm.
berlini
berlini 2021. 03. 25. 12:47
Előzmény: #110829  Murdoch
Tehát a konkrét ház ismerete nélkül állitod, hogy 20%-kal olcsóbban adtam el a házamat.
Egy kicsit átlátszó próbálkozás. (Rendszeresen beszélek a vevővel. Rá fog költeni vagy 20 milliót, mire a ház belülről is teljesen fel lesz újjitva.)
Nem probléma, értem a frusztrációdat.
Tavaly tavasszal kellett volna megragadni a kedvező pillanatot és beletörődni a megváltoztathatattlanba.
És megvenni egy házat, amit utána már elkapkodtak és a gyengébbeket is 20%-kal drágábban árulták már ősszel.
Murdoch 2021. 03. 25. 12:45
Előzmény: #110834  Törölt felhasználó
Az is, elég jól ismerem. A Fehérvári - Bartók közötti részt kifejezetten kedvelem (Mohai út környéke...), bár most már kezd zsúfolttá válni. 
Zoltán42 2021. 03. 25. 12:43
Előzmény: #110833  Murdoch
Igen nem rossz a hely, de egyre több a rossz arc a metró miatt én is tapasztalom ha arra járok 
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 12:40
Előzmény: #110833  Murdoch
Szerintem ettől függetlenül az a környék még így is kifejezetten biztonságosnak és jónak számít. Egyedül költözöm nőként, szóval ez is fontos szempont számomra.
Murdoch 2021. 03. 25. 12:36
Előzmény: #110832  Zoltán42
Kelenföld amúgy nem rossz hely, de szerintem az Etele pláza rontani fog a helyzeten. Az Allée - 4. metró kombó is egyből hozta a Móricz környékére a zűrös figurákat, tele van velük a környék. 
Zoltán42 2021. 03. 25. 12:26
Előzmény: #110827  Törölt felhasználó
Budán a budai feelingert érdemes felárat fizetni. Ezt egy Kelendoldi lakótelepen nem kapod meg és nem is fogod érezni. Zöld meg mindkét helyen van.  Ha ezeknek a fényében valakit megkérdezel, hogy 10 emeletes panel vagy 3 emeletes kertes tégla ugyanazon az áron akkor szerintem a legtöbben az utóbbit fogjak javasolni. Ha viszont te ott érzed jól magad ott vannak a haverok fontos a Velencei tó és a Balcsi közelsége akkor érdemes a 11-et választani akkor is ha “csak” panelt kapsz a pénzedért.
Murdoch 2021. 03. 25. 12:25
Előzmény: #110830  Törölt felhasználó
Az első lakás nálam is így ment, de akkor még más világ volt. Most legyél vállalkozó, vagy nagycsaládos ha vásárolni akarsz. Vagy mehetsz bérletbe a topiktársakhoz. Amúgy lakásfronton baromi nagy a kínálat, ha lakhatásra kell, szerintem ne várj, nézz ki jó néhányat és alkudj egy izmosabbat. Most még jók a hitelek is, de nem vagyok benne biztos, hogy tartósan így lesz. 
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 12:17
Előzmény: #110829  Murdoch
Amúgy tényleg nagyon sokat számít és könnyítő tényező, hogy ennyi kedvezményre jogosult vagy! Én semmilyen kedvezményt nem tudok jelenleg igénybe venni. Ja, de az első lakáshoz járó illetékkedvezményt igen, de 15 millió Ft alatt lakást találni nyilván esélytelen ott, ahol én keresek. Mondjuk a lakásárak emelkedésével ezt is megemelhették volna..
Murdoch 2021. 03. 25. 12:09
Előzmény: #110828  berlini
Úgy van, nem kapkodom el. Van kb. 20-25 lakás, ami bármikor szóba jöhet (új), ezeknél nem árcsökkenésre számítok, max kedvezményekre. Ha nem jön össze a ház, akkor lesz miből válogatni. Egyébként tévedsz ncseed-el egyetemben, nem elérhető árú ház nincs, hanem normális minőségű. Amúgy két ikerházat néztem meg az elmúlt héten, az egyiken még gondolkodok, kb. 8%-os alku esetén szóba jöhet (jó pár hónapja hirdetik). Az ekézést tekintve, szemmértékre te kb. 20%-al olcsóbban adtad el valószínűleg a házadat, nézem erősen a XVI-ot is, jól ismerem az ottani árakat. Nekem egyelőre befigyel a CSOK, kedvező hitelek, vagyonszerzési illeték, nőttek a megtakarítások, nem vagyok akkora pácban, mint gondolod. 
berlini
berlini 2021. 03. 25. 11:46
Előzmény: #110825  Murdoch
Tehát ha jól értettem, akkor a tavalyi jól bevált stratégiával folytatod.
Tavaly vártál egy 20-50%-os esést (persze nem egy év alatt) és ebben akartál egy jó beszállást egy jó minőségű, jó lokációjú családiháznál (esetleg ikerháznál)
Árcsökkenést helyett áremelkedés lett.
Idén - látva, hogy a kinézett szegmensben elérhető árú kinálat már nincsen - most átnyergelsz a lakásokra. Hiszen ott volt némi, (na nem minden szegmensben) árcsökkenés, ami idén persze lendületet vesz és beindul a zuhanás.
Már csak arra vagyok kiváncsi, hogy jövő év elején mi lesz az új stratégia.
Merthogy a vázolttal nem fogsz lakást venni. 
Legalábbis szerintem jó ,eséllyel nem.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 11:41
Előzmény: #110826  Zoltán42
Miért a herminamezei téglát választanád a 11.kerületi (panelprogramos) panel helyett? Köszi a javaslatodat, lecsekkoltam, viszont főleg konvektoros lakásokat látok ilyen áron, azokat nem igazán szeretném.
Zoltán42 2021. 03. 25. 11:32
Előzmény: #110824  Törölt felhasználó
Ha panelban gondolkozol tágabbak a lehetőségeid, tégla esetén ebben az ár kategóriában Zuglóban lehet érdemes keresgélned ott van egy pár 50m2+ 30 millió körül és mindig is népszerű kerület volt. A 11 most nagyon drága vannak nagyon jó részei, de vannak kevésbé hasonló a 3-ik kerülethez. A budai oldal most eléggé pezseg ha valami 40 millió alatt van téglában és nem viszik el pár napon belül akkor az nem véletlen. Panelban más a helyzet de ha egy budai panel és egy Herminamezei tégla között kellene választani akkor utóbbit választanám inkább. Talán Gazdagrét és Pók utcai kivétel, az egyik dombon van a másik vízpartnál, viszont eléggé túl árazottak panel kategóriában. A 4 ker szerintem nem rossz választás olcsó közel a Duna a Duna kanyar, 13 pedig brutalban fejlődik alatta.
Murdoch 2021. 03. 25. 11:29
Előzmény: #110807  ncseed!
Elhiheted, hogy nem is fogok venni ennyiért egy tucatházat. Az elmúlt egy évben elvitték a jobbakat, de most már megtorpanás van. Mellesleg folyton elfelejted, hogy azért némileg kompenzál többek közt a vagyonszerzési illeték kiesése. De már mondtam, megvárom a tavaszi-nyári kínálatot most fű sem nő, ha nincs semmi, jó lesz a lakás, ott meg a kínálatban kánaán van. Befektetők sehol és belátható időn belül nem is lesznek, kövér pangás várható.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 11:15
Előzmény: #110822  CyrusTheGreat
A IV. kerületi paneleknél már 23-25 milliós áron vannak egész vállalhatóak, de én boldogabb lennék egy XI. kerületi panellel, akkor is, ha az drágább. Mindkét kerületet nagyon jól ismerem, de a XI-ben szeretnék elsősorban lakni (barátok, munkahely közelsége, környezet stb. miatt), illetve úgy gondolom, hogy a XI. kerület értékállóbb - bár nemrég pont megjelent egy elemzés arról, hogy a rengeteg épülő projekt miatt a kerület infrastruktúrája nem fogja elbírni ezt a sok embert. 
Főleg a Fehérvári út környékét nézem amúgy, azok most jellemzően 31-32 millióért vannak , az már nem fér bele nekem, jobb lenne, ha 28 környékén tudnék megcsípni/lealkudni egyet.
Igen, a XIII. kerület nagyon drága lett sajnos.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 11:10
Előzmény: #110822  CyrusTheGreat
XIII-ban pedig egy halom airbnb ingatlan van, te azoknak hogy látod a jövőjét?
CyrusTheGreat 2021. 03. 25. 10:59
Előzmény: #110818  Törölt felhasználó
IV. kerület panel ennél lejjebb már valószínűleg nem megy. XI. kerületben már egyáltalán nem vagyok biztos, ott néha Gazdagréten feltűnik egy-egy lakás, amely alámegy az átlagnak, no, azok el is tűnnek, de a legtöbbje nem.
XIII. kerületi téglánál a kínálat nagy része értelmezhetetlen 30M alatt. De szerintem ezen ár alatt és ilyen területen ne nagyon számíts csökkenésre.
Törölt felhasználó 2021. 03. 25. 10:44
Előzmény: #110817  ncseed!
De mondhattam volna akár a XII, II, I, belsőbb pesti kerületi nagyobb lakások piacát is, az is jól ki van száradva.
Még nem mertem megkérdezni az eladót Ő mit csipett meg 50M-ért a II kerületben, mert lehet szivbajt kapnék, de majd 1 andaxin után majd megteszem, vagy majd mikor megkapjuk a kulcsokat legkésőbb megtudom :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek