PersonaNonGrata

Regisztráció: 2020-07-03 11:18:11

Hozzászólások száma: 65

Utolsó hozzászólás: 2022-12-17 18:50


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 1
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Magyar Állampapír tulajok 2022. 12. 17. 18:50
Szerintetek hosszú hozamokban (10, 10+ év) van még felkör potenciál, vagy vége a bulinak?
Magyar Állampapír tulajok 2022. 12. 08. 16:53
#19
Sziasztok! Jó, hogy lett ilyen topik. A 2051/G-ből van valamennyim, és tervezek még venni, ha megint elromlik a hangulat, és jobb hozammal lehet hozzá jutni. Ki mit gondol, lesz még 9% körüli extra hosszú hozam? Az utóbbi pár hónapot nem értettem. Sok rv korrigált felfelé, hosszú hozamok csökkentek, mintha nem lenne semmi látnivaló. Pár hete megint úgy érzem, hogy romlik a hangulat. Ti hogy vagytok vele? Amúgy nekem az 51/G mellett az volt a vásárlási érvem, hogy 6% körüli lehet a kockázatmentes hozamok nagy átlaga, államadósságok magasak szerte a világban, ezért mindenki törekedni fog rá, hogy amint lehet megint levigye a kamatokat, így hosszú távú átlagban jó lehetőségnek érzem 8,5% hozamtól felfelé.
NEW OPUS GLOBAL 2022. 03. 17. 09:27
Kíváncsi lennék lesz-e realizálás, és ha igen mekkora volumen (200 megtartja-e). Nektek mi a véleményetek? Én úgy döntöttem nem vagyok telhetetlen, tegnapi 174-es vételt ma 200-on elengedtem. Sok zöldet a tartóknak :)
NEW OPUS GLOBAL 2022. 03. 16. 17:55
Én is nagyon szeretném megtudni mi volt ennek a mai rohanásnak az oka. Kinek tűnt fel most sok pénzzel, hogy P/BV alapon nagyon olcsó a cég? :D
OTP részvényesek ide! 2022. 03. 09. 16:34
Én azt várom, hogy hátha holnapra beenged az OTP...
OTP részvényesek ide! 2022. 03. 09. 09:32
FOMO szagú ez a nyitás
OTP részvényesek ide! 2022. 03. 04. 13:06
Nem veszteség, és nem is nyereség, amíg nem realizálják. Csak egy állapot.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 18. 23:31
Bár szerintem ha komolyan akarják gondolni a nagyobb számú lakóingatlan építését, akkor vissza kell fogniuk az állami építőipari megrendeléseket, de azt meg az eu pénzek miatt nem nagyon akarják.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 18. 23:25
Neveznék a tippjátékra. Elolvastam párszor a cikket a meghallgatásról, megnéztem Banai Ádám beszédét a konferenciáról, és ezek mentén próbálok elmélkedni. 
- Szeretnék ha elkezdődne a bérlakáspiac fehérítése, fejlesztése, támogatása. A fehérítés, és támogatás összevonható, ha a bérleti díjra szja visszaigénylési lehetőséget adnak ingatlan nélküli házasoknak, sőt turbózható, ha gyerek esetén nő a kedvezmény ("nem születik meg az első gyerek" probléma feloldási kísérlete). Az igénybevételhez kellene a szerződés, és valami bérbeadói nyilatkozat. Ettől talán több lenne a normális szerződés, és több bérbeadó érezné úgy, hogy adózni kellene, mert szem előtt van.
- Bérlakásprogram: Nem nagyon van ötletem. Adótámogatások, kedvezményes hitelek vég nélkül (mert mint hallottuk, évi 15% alatt nem buli kiadásra építeni magyarisztánban....).
- Családvédelmi akcióterv 2.0 -> Emelik az összegeket és/vagy növelik a kamattámogatást, bv 100%-ig mehet önerőbe.
-  Minden Idők Talán Legnagyobb Otthonteremtési Programja: Első vásárlóknak 5% ÁFA visszatérése határozatlan időre (vagy 0 ÁFA), járulék 0 HUF (értékhatár 60 millió). Az építőcégeknek korszerűsítésre, hatékonyságnövelésre nagy támogatások (lehetőleg EU pénzből).
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 15. 14:51
Matolcsy narratívájából azt a részt felejted ki, hogy most pontosan látják, hogy félrement a korábbi támogatási rendszerben az, hogy csak a keresleti oldalt erősítették. Lett is eredménye: társadalmi feszültség, rekord rakéta. Kétlem, hogy megint szeretnének bemenni ebbe az utcába (bár ahogy már sokan írták, ezektől bármi kitelik, és annak az ellenkezője is). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 14. 18:57
Az azért komoly különbség a múlthoz képest, hogy mostanra kuszaszemnek, és barátainak is feltűnt, hogy sokan kiárazódtak a piacról. Elkezdtek ők is olyan szavakat használni, mint például "lakhatási válság". Beismerni nem fogják, de Matolcsy cikkéből is látszódik, hogy levonták a tanulságot az elmúlt évekből: Olyan keresletet sikerült támasztaniuk, amivel a kínálat nem bírt. Most külön kiemelik, hogy a kínálati oldalt kell megtolják valahogy.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 11. 15:06
Ahogy mondtad te is nem oly' rég: Nem mindenki volt ott az oldalvonalnál, és az beszívta. Van egy réteg aki vehetett, és vett (nyert, jár a keksz). Van egy aki vehetett, de nem vett (rájuk illik a shortos pozi definíciód, beszopta), és jönnek sorra azok, akik 2014 után értek oda a rajtvonalhoz (azok is beszopták). Aki 2014-ben kezdett dolgozni (mint pl jómagam), az végignézte hat év alatt, ahogy a megtakarításai lassabban nőnek, mint az ingatlanárak. Bevallom, lelkileg nem volt egyszerű ez a hat év emiatt. Tudom, senkit nem érdekel, nem is várom el. Hallottam azt is nem egyszer, hogy miért nem vettem minimál önerőre, sok hitelre, mint sok korombeli. Azért, mert még az anyagi biztonságot is meg kell teremtenünk magunknak, ha felelősen akarunk hitelt felvenni (tartalék megélni, tartalék törlesztőt fizetni, stb). Nem tudom te mikor kezdtél el dolgozni, de képzeld el mi lett volna, ha 2014 őszén kapod meg az első munkahelyedről az első fizetésed. Lenne annyi lakásod amennyi? Te nem lennél feszült a tehetetlenség érzésétől? Magadat tartanád hülyének miért nem születtél mondjuk 10 évvel hamarabb? Ez nem az az emelkedés volt, amire azt mondja az ember, hogy maximum "kicsit túlórázok". Én már elég lemondóan kezelem az egész sztorit, de előbb-utóbb a gazdáinknak valamit tennie kell, mert ezek a feszültségek a társadalomban nem úgy néz ki, hogy enyhülnének.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 11. 14:49
100%-ig egyetértek. Látom ahogy sokan élnek a könnyebbnek ható úttal, beígérnek egy alom gyereket, felvesznek minden hitelt is (meg van közte olyan is, aki csak a támogatás miatt vállalja a harmadikat), és egyelőre boldogan pakolnak be valami jó kis ingatlanba. Nekem meg hiába lóg a belem, annyi hitelt kellene felvennem, hogy inkább nem is ábrándozok lassan.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 11. 14:44
Pedig részben pont a "kicsit pénzzel jó nagy hitelre" hozzáállásból lettek a jelenlegi ingatlanárak. Nem csak abból, de az is sokat tolt rajta.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 08. 11:21
Értem, hogy csak leírtad amit tapasztaltál. Nem is neked szántam amit írtam, hanem nekik. :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 08. 10:08
 a mindent befolyásoló járványfrontról ---> Nem csak a járvány front van. Már a járvány előtt alakult egy torpanás. Emlegették ugye az aktuális ingatlanpiaci ciklus tetőzését, amit egy stagnáló szakasz szokott követni (nominális stagnálás/reál csökkenés). Mi van ezzel a ciklussal? Ha tfh tényleg a tetőzést láttuk '19-ben, akkor most az adná magát, hogy évekig stagnálás következik vírus nélkül is. Bár én elfogadom azt is, ha érdeklődés hiányában a leszálló ág elmarad, és a fák az égig nőnek (bármekkora emelkedésen is vannak túl), csak ez példa nélküli lenne számomra (mint ahogy a modern monetáris elmélet is az a pénznyomdával, babaváróval meg mindennel). Nem vonom kétségbe, hogy hosszú átlagon infláció felett teljesít az ingatlan, de azért nem átlag ~25-30 százalékkal volt szokása felülteljesítenie az inflációt. A '08-'13 időszakban csökkent az ingatlan felértékelődési potenciálja (jórészt azért, mert nominális stagnálás volt valamekkora csökkenéssel súlyosbítva), a '14-'19 szakaszon irtózatos tempóban emelkedett. Ha a továbbiakban is úgy viselkedik, mint egy inga, aminek a 'középpontja' annál az infla + pár százaléknál van, akkor adná magát, hogy megint visszalendül efelé a képzeletbeli egyensúlyi pont felé, amikor azt valamennyire átlépte, akkor pedig megint meglódul felfelé. Itt nem feltétlenül nominális csökkenésre gondolok, hanem pl egy elszaladó infláció melletti stagnálásra évekig. Ezek mentén az érvek mentén gondolom, hogy nem lesz most évekig újabb reál rakéta. Szerintetek ez rossz gondolatmenet?
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 08. 09:38
 Illetve spekulál a " megmentenek úgyis "  kormanyreakcióra. --> Jesus. Nem írom le a szívből jövő véleményem az ilyesfajta hozzáállásról, mert instant kitiltanának mindenhonnan is... Az a baj, hogy lassan általánossá válik, hogy a felelőtlen honfitársak egy része abban bízik, hogy bármi történik, majd a többi elviszi a hátán az Ő felelősségét, aztán csünghet az államháztartás csecsén amíg talpra nem áll ismét...
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 19. 12:35
A napokban én is meglepődtem a szegedi állapoton. Ponthirdetés óta lassan kúszik felfelé a kiadó ingatlanok száma (mondjuk az árakon nem látszik kézzel fogható csökkenés). Vajon a többi nagyobb városban is hasonló a tendencia? (Az eladásra hirdetett lakások, és házak száma viszont csökken. Február óta nézem, és egyre csak szűkül a kínálat felénk :( )
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 17. 11:08
Amikor itt sokan lenézik az átlagembert, akkor mindig öregapám jut eszembe: Nem eszik az úr, ha nem szarik a paraszt.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 17. 11:00
" Pesti arak nagyon alacsonyak, kb. dulpa lenne a realis, akkor lehetne erdemben arrol beszelni, hogy hol is vannak az arak. Jelenleg beka segge." --> Természetesen. Pár év alatt 3x, ezzel értük el a béka seggét, és most még kellene erre még 3x, és akkor már lenne miről beszélni (gondolom a következő 3x-ről). Végül is helytől függően most Átlag Józsinak mindössze 2-4 havi fizetése / négyzetméter. Ilyen diszkont árakon nem is csoda, hogy mindenki ingatlant akar. Megyek le cigiért a trafikba, lehet veszek is valami bungalót a környéken a visszajáróból. És ez az, ami nincs elszakadva a valóságtól. Bezzeg aki azt meri mondani, hogy 4 év rakéta után lefordulhat stagnálásba / csökkenhet valamennyit, az el van rugaszkodva mindentől is. 
Ami a kínai hölgyet illeti, Ő az ékes példája a seggre esésnek. Nagyon magas összeget kínáltak neki, plusz pót ingatlant, amire ő azt mondta, hogy 2-szer annyi pénzt kér, és 2 helyett 4 ingatlant (itt már érezheted, hogy bármit ajánlottak volna neki, Ő kétszer annyiért vált volna meg tőle). Az járt a kis fejében, hogy bármilyen kapzsi lehet akkor is ki fogják fizetni, mert kell nekik a terület. Ő márpedig ebből az egy lepusztult ingatlanból meg fog gazdagodni. Aztán a fagyi vissza nyalt. Körbeépítették, és ott maradt egy értéktelen sz@rral, pénz nélkül, minden nélkül. Ha már ezt a sztorit akarod példabeszédként használni, akkor a megfelelő kontextus a mérhetetlen kapzsiság, nem pedig a pénz értéke.

friss hírek További hírek