Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
szted? ez egy nagy lufi, sok látszat intézkedéssel! majd most elválik a szar a víztől. Nem akkor kell jól vezetni/managelni valamit amikor minden oké, hanem akkor amikor beüt a xar ;)
Csak azt kérdezném a hívektől, hogy hol van az atomstabil Matolcsy gazdaság? A mi tőzsdén zuhan a legnagyobbat, a mi valutánk zuhan a legnagyobbat, és valószínű a mi gazdaságunk fog a legnagyobbat zuhanni? Tehát MAtolcsy mikor mond le?
Minden más meg esik, sorra jönnek értesítők. És még csak most kezdődött, 3 napja. Ingatlanosok teljes pánik módban. Mondom, kivaras, 1-2 hónap múlva mehetnek az ajánlatok (-30%). Lesznek joparan akik el fogják fogadni.
Visszanéztem a két hete linkelt lakásokat, az egyik el is kelt. VI. kerület, Lovag utca, 1,5 milliós m2 ár. Ingatlanos ismerősöm is mondja, hogy a luxuslakások piaca élénkül, mert az eddigiek helyett nem tőzsdébe teszik a profitot a vállalkozók, hanem luxuslakásokat keresnek. Ő kettőt adott el múlt héten.
En ezt maskepp latom. Ha 30 miliio forintod EUR-ban lett volna akkor 10% gyengules utan lenne 33 millio forintod. Minden dragulni fog ami import. A szolgaltatas lehet hogy nem azonnal de az is kovetni fogja. 3 milliot buktal. Na jo nem harmat mert a HUF-ra is kapsz kamatot. De jobban jartal volna az EUR-val. Hogy ez utan meddig gyengul meg a HUF nem tudom. De eddig nem nez ki jol.
Egyelőre még erősen kétesélyes az infláció. Azt javaslom, hogy az inflációra ne úgy általánosságban tekints, hanem bontsd le részelemekre: - drágulni fognak a higiéniai termékek? Egészen biztosan. - drágulni fog az élelmiszer? Erre már nem vennék mérget. - drágulni fognak a szolgáltatások? Erre sem feltétlenül vennék mérget. - magasabb bérleti díjak lesznek? Nem tartom reálisnak. - drágulni fog az autó (új vagy használt)? Szintén nem fogadnék rá nagy összegben. - emelkedni fognak az új lakások kínálati árai? Ha emelkedni nem is feltétlenül, de stagnálni bizonyos. Viszont érdekel ez téged, akarsz új építésű lakást venni? Ha nem, akkor pont tök mindegy. - használt lakások árai emelkedni fognak? Erről már egyáltalán nem vagyok meggyőződve (sok tényezőtől függ, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a jelen helyzet hogyan hat majd konkrétan a hitelkihelyezésekre). Szóval megint csak attól függ a dolog, hogy mit szeretnél tenni a megtakarításoddal. Ha a célod a használt ingatlan vásárlása, akkor nem biztos, hogy akkora kockázatot látok az inflációban, illetve mindenféleképpen előnyödre válhat a likviditásod és a megtakarításod ténye (KP-s vevőként léphetsz fel).
Egyetértek, én is így gondolom. Csak mivel a 2 fős háztartásunk összes vagyona most állampapírban áll, aggódom kicsit az esetleges elszálló infláció miatt.
Most mindenki fél mindentől, bizonyos félelmek teljesen irracionálisak, bizonyos félelmeknek lehet racionális alapja. Továbbra is azt gondolom, hogy esetedben biztosan nem venném ki egyelőre a MÁP+-ból. Tőzsdézni nem most kell elkezdeni megtanulni, devizában tartani mindig kockázatos (lehet vele nyerni is persze, de veszteni is), és érzésem szerint (tényleg nem bántásból mondom) nincs meg az a tapasztalati/tudás háttér, ami lehetővé tenné ezen kockázatok hatékony kezelését. Az ingatlan még pláne korai, a következő egy hónapban szerintem senki be sem engedne a lakásába és te se szívesen mennél be máshoz...
Még egy szörnyű hiányérzetem van: a haveri NKP-kötvények első kamatfizetése valamikor Q4-ben lesz (emlékeim szerint szeptembertől zajlottak a kibocsátások), nehogy már a haveri cégeknek azért fizetniük kelljen, mindenki megérthetné a szituációt... Várom a belföldi vállalatok által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra vonatkozó kamatfizetési moratóriumra vonatkozó rendelkezést is - a kérdés az, mikorra.
Akinek megtakarítása van, az meg elolvad, vagy mi lesz? Csomó ismerősöm szedi ki a pénzét a bankból, állampapírból, mert félnek az inflációtól, van aki a bankcsődtől, államcsődtől is. Mondjuk én inkább pániknak érzem ezt, mert eszembe jutott, hogy ok kiveszem, de hova rakom?? Tőzsdézni nem most fogok elkezdeni, 0 tapasztalattal. Átválthatnám euróba vagy svájci frankba, de annak meg nagyobb összegnél gondolom horror a mindenféle banki díja. Lehet, hogy többet veszítenék az ide-oda pakolgatással, mintha hagyok mindent úgy ahogy van. Ingatlant is vehetnék mondjuk belőle gyorsan, de szerintem az még korai lenne.
“A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, melynek időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja.” Nos, mit tippelünk meddig nem kell még fizetni? Egyáltalán valaha is visszakérik a QE-pénzt (CSoK, Babavaró)? A szcopolt se kérték vissza senkitől, aki nem prezentálta a gyereket, a végén a NET-esek is az öt évvel ezelőtti áron vehették vissza a lakásukat... itthon ne aggódj, ha kellően sok hiteled van, soha nem kell visszafizetned.
Megjelent a Magyar Közlönyben a következő szöveg: ... "ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen." Szóval aki akar, az fizethet rendesen!! Másik kérdés, hogy ilyen infláció gerjesztése mellett érdemes átgondolni, hogy akar-e.
Elméletben ez van, gyakorlatilag nem kapsz sem 100 milliót (vagy ennyiért lehet hogy 1 misit sem, nem üzlet nekik), sem nem látjuk a QE hatást inflációban pár évig. 2008ban is így volt. Decahogy írtam, igazatok van és én is azon agyaltam már hónapok óta, hogy totálra el kéne hitelesíteni magam.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link