Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Bele kell kalkulálni, hogy egy pozsonyi belváros minden szempontból más a pestinél. Mind méretét, mind egyéb tulajdonságait tekintve. Ettől függetlenül a legjobb weboldal a maga kategóriájában.
OFF
“With every passing hour our solar system comes forty-three thousand miles closer to globular cluster 13 in the constellation Hercules, and still there are some misfits who continue to insist that there is no such thing as progress.”
ON: ez a numbeo k..va sok dologra nem jó. Jó bizonyos termékek árainak összehasonlítására, de ingatlan szempontból sok következtetést levonni belőle nem lehet. Az ingatlanok nagyon nem homogének, ráadásul ami a numbeo-n "in City Centre" és "Outside of Centre", arról semmi nem írnak. Hagyományosan csak az 5. ker. számít Belvárosnak a pesti oldalon, mégis sokkal homogénebb a 6.-9. ker. körúti oldala + az 5. ker., mint a "többi". Ezért ma már a nagykörúton belüli részt a belvároshoz számítják. Nem tudni, ki hogy vette a numbeón.
"Tételezzük fel, hogy mind igaz, még mindig ott van, hogy bpi nettó átlagbérűnek sokkal nagyobb hányada megy el rezsire élelmiszerre utazásra stb. mint a pozsonyinak"
Ezzel kivételesen egyetértek! (...és még azt mondják sokan, hogy nincs fejlődés! :) )
A plug-in leírásból nekem úgy tűnik, hogy nincs köze hozzá, viszont az összes .do végződésű weblap üres oldalat hoz be nekem az adott eurostatból. Mintha hiányozna egy plug-in...
Firefox meg G.Chrome alatt próbáltam.
Mindenesetre találtam én is összehasonlítást, de ez csak ingatlan árindexek összevetésére alkalmas:
Tételezzük fel, hogy mind igaz, még mindig ott van, hogy bpi nettó átlagbérűnek sokkal nagyobb hányada megy el rezsire élelmiszerre utazásra stb. mint a pozsonyinak mert neki marad még +314 eurója ingatlanba fektetni is.
Szóval előbb kéne gondolkodnod mint okoskodóan bér/nm levetíteni az ingatlanok árát.
előbb láttam egy linket ami szerint 450 ezer körül van a belvárosi bp-i átlagár
miután te ilyen okos vagy, mutasd meg nekem tömegével a 200 ezer ft/nm lakásokat a belvárosban
én 700 ezerért látom, tehát, h kijöjjön az átlag kell legyen ugyanannyi 200 ezerért
Nem rossz ez a feleségem anyukájának az ánygyának az unokanővére ennyit meg ennyit keres, de szerintem érdemes talán egy kicsit strukturáltabb számokra támaszkodni.
A numbeo szerint a Bp-i elkölthető nettó átlagbér 561 euró, a bratsilava-i 875, a belvárosi lakásár 2500 és 1500 euró, tehát simán olcsó Bp pozyonyhoz képest ez alapján képest. LINK:
Másik adatok felől megközelítve:
global propety guide szerint 1528 euró a magyar nm ár, és 1982 a szlovák. A eurostat szerint 570 euró a magyar nettó bér és 708 a szlovák. Úgyhogy a tények minden irányból azt mutatják hogy a bér/nm ár arányban Bp olcsóbb mint Pozsony
ezzel két probléma van
ha igaz amit ezen a konferencián hallottam, és miért ne lenne az, akkor biztos nem 900 euró a pozsonyi átlagbér, hanem sokkal több
másrészt, hol veszel itt a belvárosban 500 ezer alatt átlagban lakást?
mert én 700 ezer körül látom
Régión belül nagyjából kijönnek a számok (minél magasabb a fizetés, annál magasabbak az árak). Régión kívül már lehetnek eltérések, például Luxemburgban egész nap elad 10 darab marcipánfaszt a cukrász 50 euróért, mégis ki tudja fizetni az 5 alkalmazottjának a fejenkénti 5 ezer eurót, ő maga pedig Ferrarival jár. Ezt az összefüggést még nem sikerült megértenem, és minél többet foglalkozom vele, annál távolabb kerülök a megfejtéshez. Valami versenyképességről makognak a hozzáértők, meg az alacsonyabb bérterhekről :-)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link