Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 18:30
Előzmény: #9179  upgrayeddAKS
a megoldást nem tudom
de az biztos, hogy sok a hitelkiváltás
ismeretségi körben is idén többen meglépték

sokan az értéknövekedés miatt többet pénzt vettek fel fix törlesztővel, ami így is kedvezőbb, mint a régi hitelük volt

upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 07. 07. 18:21
Előzmény: #9176  Törölt felhasználó
Pár dolog nekem nem tiszta az ábrával: szerintem ez nem kumulált adat, mert akkor nem pár x tíz milliárdokról szólna, hanem ezer milliárdokról, mivel kb. 8e mrd. volt a "csúcs" állomány. Tehát logikailag itt az ÚJ szerződéseket kell feltüntetni, amit a végtörlesztés HUF-os, meg a 2009-es jegybanki "tiltás" CHF-es ábrája is alátámaszt. DE akkor:

1. miért nem oszlopdiagrammal ábrázolták (ez elsőre technikai dolognak tűnik, de...)

2. mi az időegység? havonta vesznek fel 40 mrd.-ot pl. 2016 májusában? Nem sok az? (OK, az alakulás meg a trendek akkor is kiolvashatóak, csak szeretem érteni is, hogy mi micsoda...)

Aki tudja a megoldást, szóljon, kérem... :)
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 18:11
mire biztató?

Sarpac
Sarpac 2016. 07. 07. 18:08
Miért ne lenne igaz? Már írtam tömegével váltják át a hiteleket alacsonyabb kamatosra az új hitelnek számít. Tehát az össz bruttó hitelállomány csökken az új hitelszerződések száma pedig nő.(egyébként USA-ban is ez a trendi lassan egy éve)
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 17:59
link

Ez a görbe biztató (ha igaz, persze, mert én már magamnak sem hiszek).
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 17:41
Előzmény: #9174  Törölt felhasználó
én az egyszeri magánemberről beszélek, ők mozgatják a piacot évi szr 2-3 százalékért
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 17:14
Előzmény: #9171  Törölt felhasználó
Ha a jelenlegi 1% kamat felmegy 5-re, akkor a kötvényalapok nettó eszközértéke lazán lecsökken 20%-kal, az államkötvény árfolyama pedig annál is drasztikusabb mértékben. Nekik aztán magyarázhatod, hogy miért normális ez :-) Mozdulnak az ingatlan felé (hogy ott is ráb*asszanak( :-)
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 16:40
Előzmény: #9172  upgrayeddAKS
nem az ütőér a kérdés
hanem az, hogy akinek lakás kell ki tudja-e fizetni
múltkor éppen arról beszéltünk, hogy rengeteg az üres lakás, amit ki sem adnak

a másik motiváció, hogy mi éri meg jobban

egyébként tavalyhoz képest már kevesebb az eladás, de kínálat most sincs, ahogy tavaly sem volt: mármint igazi kínálat, tavaly az történt, hogy a hulladékot is eladták

én azt gondolom, hogy az infla-betéti kamat + az új lakások + egész egyszerűen az óhatatlan visszarendeződés miatt áresés lesz előbb-utóbb

de ennek a fordítottja is bekövetkezhet:)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 07. 07. 16:32
Előzmény: #9171  Törölt felhasználó
"sokan ki akarnak majd szállni "

Már így is sokan ki akartak szállni, és ki is szálltak. Ezért pörgött fel a tranzakciók száma...
Bp. még mindig az ország gazdasági ütőere, és (bár ez nem igazán szerencsés folyamat, mert a "vidék" leszakadását jelenti) az is marad, sőt... Elég sanszos, hogy egyre inkább az is lesz. A kisker. adatok is alátámasztják (Bp.-vidék relációban nézve a fogyasztást).
De majd meglátjuk ...én a stagnálást reálisabbnak látom, ill. minimális elmozdulást le vagy fel.
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 16:22
Előzmény: #9169  upgrayeddAKS
mert mindig vannak olyanok, akik el akarnak adni
ők leviszik az árat
a többi csak bohóckodik
de ez mindig így van nem az árszint az oka

ha lesz 4-5 százalék banki kamat akkor egyrészt sokkal kevesebb lesz a vevő másrészt sokan ki akarnak majd szállni
ez egy ilyen dolog
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 16:20
Előzmény: #9167  Vortex
nem tudom hogy megy, mert általában hazudnak a tulajok:)

egy konkrét kossuth lajos utcai olaszt ismerek aki tavaly fél évig ki sem nyitotta annyira nem ment
most meg tavasz óta árulja és azt mondja, h 10 százalék a haszon évente...

ismerek egy másik hostelt, az már 15 éve megy, ők nem panaszkodnak, de azt is mondják, hogy sokkal kisebb a bevétel mint akár 5 éve

szerintem a mostani árakon kizárt, h megérje, amikor 30 milliót akarnak egy 30 nm garzonért
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 07. 07. 16:17
Előzmény: #9164  Sarpac
Árvíz lesz meg jégkorszak :)
Sőt, a Nap felfújódik, és vagy elnyeli a Földet, vagy szénné éget mindent a felszínen :)
(Kell még addig pár milliárd év, de oda se neki.)
Amúgy miért akarnák eladni az ingatlanokat "pánikszerűen", durván letörve az árakat? Mennyivel reálisabb, hogy megjelennek relatíve sokan a kínálati oldalon, de magas árral, mivel nem gondolják annyira komolyan. Aztán lesz, aki eladja, és lesz, aki nem. Vagy a földhivatalnál lehet stop-loss megbízást is adni? :)
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 16:17
Előzmény: #9166  Vortex
én nem így látom
bezuhan a londoni ingatlanbuborék, ha nem is omlik össze
de az amúgy is megtörtént volna

inkább az olajat kell figyelni és azt, hogy mikor ugrik meg az infla
ami jelenleg különösen spekulatív

a bankoknak nem éri meg ilyen kamatok mellett hitelezni, mert tudják, hogy eljön a jelentős kamatemelés és a hitelek kamatai a betétek alá esnek - nem véletlen, hogy nyugaton rengeteg a hitelkiváltás az emberek is spájzolnak

aki most felvesz 2-3 százalékra egy 15 éves hitelt rövidesen pluszban lesz a várható betéti kamatok miatt

a rövid kiadás meg akkor lesz igazi üzlet ha a lakásárhoz képest 10 százalék felett hoz - ez is el fog jönni

összességében az olaj és a betéti kamatok szabnak gátat a drágulásnak és teszik majd helyre az árakat
mondjuk jövőre?
Vortex 2016. 07. 07. 15:17
Előzmény: #9166  Vortex
Ha nem megy az Airbn, akkor annak úgyis híre megy a befektetők között.
Ha megy, akkor nem fognak csökkenni az árak.

Egyelőre megy az Airbnb, és a kormány sem igyekszik megnehezíteni.
Egyelőre nem várok változást, de bármikor jöhet egy sokk, ami megrázza a piacot.
Vortex 2016. 07. 07. 15:09
Előzmény: #9163  Törölt felhasználó
El kell adni az új építésű lakásokat is.
Ha már egyszer annyi pénzt fektettek be.

Londonra leszek kíváncsi. Ha jól tudom már több ingatlanalap kifizetését befagyasztották.
Eddig tényleg bombabiztos befektetésnek tűnt London.
Szerintem vissza fog állni a helyzet, ez csak átmeneti.
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 13:15
Előzmény: #9164  Sarpac
én nem látom h egyelőre bármit öntenének
persze az is rohamszerű lesz
most szerintem mindenki az újlakásokra vár, hogy mi történik
az is lehet, hogy a nagyberuházók megnyomják az árakat és a használt spekik jókat nevetnek
de az valószínű, hogy jövőre sokkal nagyobb lesz a kínálat, aztán meglátjuk
Sarpac
Sarpac 2016. 07. 07. 13:10
Előzmény: #9163  Törölt felhasználó
Szép kis dominóhatás lesz majd, ahogy a olcsón vásárolt büfik elkezdik piacra önteni nagy mennyiségben az ingatlanokat. Mivel bőven van terük lejjebb vinni az árat ezt meg is teszik ha a kereslet úgy kívánja, közben a magas árfolyamon beragadtak biztosítják azt, hogy ne tudjon hosszú évekig visszakorrigálni az árfolyam.
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 13:04
Előzmény: #9162  Törölt felhasználó
újabb PR cikk link

rossz vége lesz ennek
Törölt felhasználó 2016. 07. 07. 12:53
Előzmény: #9160  Schmuck
a kínaiakat szeretik mert ha tetszik nekik a lakás megveszik nem tökölnek

tehát, ha találnak egy kínai vevőt abban bíznak igazán
Schmuck
Schmuck 2016. 07. 07. 12:00
Kihasznalni ki tudom a lakast, most termeszetesen kevesebb idot toltok Pesten, mint szeretnek valojaban, mivel igy a legkoltsegesebb az ott valo tartozkodasom, es kenyelmetlen is, de nagyon, mert 1 kofferbe nem sok minden fer :D, es allandoan huzgalni, nagyon unom.
Mindegy, egyelore ez van, es lehet meg ez is marad egy ideig. :)
De nem fogok helytelen, esszerutlen donteseket hozni, ez biztos.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek