Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boby
Boby ma, 06:04
Előzmény: #101878  Bandita
Nem a Velencei tavat mostam össze a Dunával, hanem a politikusi attitűdöt. Hogy az ország megválasztott politikai vezetői, elsődlegesen mennyire nem az emberek valódi hosszú távú problémáival foglalkoznak,hanem csak a pillanatnyi politikai hangulatuk befolyásolására koncentrálnak. Amúgy hallom karácsony megtalálta a probléma megoldásának a kulcsát,fel kell emelni a víz árát,mert ugye ami drága, abból kevesebb fog fogyni,így majd a kevesebb víz is elég lesz. Sőt,ez gyakorlatilag annak a beismerése, hogy lesz akinek nem is fog jutni. Most azzal szereznek választói támogatast az ötlet mögé, hogy az skandalum, hogy egyesek rezsicsökkentett vízből medencéznek. Két dolgot árulok el. Akiknek rendes medencére telik,annak áremelés után is lesz víz a medencéjében. Kettő,hogy mindig ilyen politikai hergeléssel (szegény vs gazdag) kezdődik az olyan intézkedések bevezetése,ami aztán a szegényeknek fog a legjobban fájni. Szegények alatt az átlagembereket értem. 
DavidCamp ma, 06:00
Előzmény: #101869  DavidCamp
Soha nem látott helyzet elé került a Paksi Atomerőmű: a rekordalacsony dunai vízállás miatt 254 megawattal kellett visszafogni az egyik blokk teljesítményét. 

Bár a lépés elsőre aggasztónak tűnhet, a szakértők szerint egyelőre nincs veszélyben Magyarország villamosenergia-ellátása. A következő hetek azonban kritikusak lehetnek, hiszen újabb hőhullám közeleg, miközben a Duna vízhozama továbbra is rendkívül alacsony. Aszódi Attila atomenergetikai szakember lapunknak részletesen elmagyarázta, mi áll a döntés hátterében, és milyen forgatókönyvekre kell felkészülni augusztusban.

Kedden reggel jelentette be közleményében az MVM, hogy a rekordalacsony dunai vízállás miatt 254 megawattal csökkenteni kellett a a Paksi Atomerőmű egyik blokkjának teljesítményét. A tartós szárazság és a hosszan tartó hőség jelentősen visszavetette a folyó vízhozamát, ami az erőmű működésére is hatással van. Kapitány István gazdasági és energetikai szakember a bejelentés után közölte, rendkívüli helyzet ez, amire Magyarországon még nem volt példa korábban, továbbá figyelmeztetett, hogy újabb hőhullám érkezik az országba, ami tovább növeli a villamosenergia-fogyasztást. Hogy ez pontosan milyen hatással van az ország energiaellátására, illetve mit is jelent ez a mostani teljesítménycsökkentés az atomerőműben, vagy veszélyben van-e a villamosenergia-ellátás, arra Aszódi Attila atomenergetikai szakember adta meg a válaszokat lapunk megkeresésére.A BME egyetemi tanára szerint fontos leszögezni, hogy a paksi atomerőmű teljesítményének csökkentése nem biztonsági, hanem kizárólag üzemeltetési kérdés. Az erőmű nem azért termel kevesebbet, mert a működése veszélyessé vált volna, hanem azért, hogy a rendkívül alacsony dunai vízállás mellett is biztosítani lehessen a hűtőrendszer zavartalan működését.A teljesítménycsökkentés ugyanakkor a szakember szerint egyelőre nem veszélyezteti Magyarország villamosenergia-ellátását.Napközben a hazai naperőművek gyakran még a fogyasztásnál is több áramot termelnek, este azonban – nagyjából 18 órától reggel 8 óráig – a napenergia-termelés gyorsan visszaesik, így ebben az időszakban ismét az atomerőmű válik az ellátás egyik legfontosabb pillérévé.A kieső teljesítmény pótlására ilyenkor a rendszerirányító tartalékerőműveket – elsősorban gázturbinás blokkokat – indíthat be, emellett importtal is kiegyensúlyozható a hiány. Aszódi Attila jelenleg nem lát olyan körülményt, amely ellátásbiztonsági problémát okozna, ugyanakkor szerinte a nehezebb időszak még csak ezután következhet.Úgy véli, a következő másfél hónapban két tényező is komoly kihívás elé állíthatja a magyar villamosenergia-rendszert.Az egyik a várható újabb hőhullám, amely ismét a Duna túl magas vízhőmérséklete miatt kényszeríthet teljesítménykorlátozásra. A másik, hogy a Duna vízgyűjtő területén továbbra sem várható jelentős csapadék, ezért az alacsony vízhozam és vízállás akár egész augusztusban fennmaradhat. A szakember szerint emiatt a következő hetekben a rendszerirányító Mavirnak folyamatosan mérlegelnie kell a rendelkezésre álló tartalékokat és az importlehetőségeket. Arra számít, hogy bonyolult időszak következik, és nem zárható ki, hogy a mostanihoz hasonló teljesítménykorlátozásokra még többször is szükség lesz. 

Mit jelent pontosan a mostani teljesítménycsökkentés, és miért volt rá szükség?A paksi blokkok hűtéséhez másodpercenként mintegy 100 köbméter Duna-vizet kell kiemelni. A víz egy nyílt csatornán keresztül jut el a vízkivételi műhöz, ahol egy szűrőrendszeren áthaladva éri el a szivattyúkat. Ezeknek azonban minimális vízszintre van szükségük ahhoz, hogy folyamatosan működhessenek. A szakember szerint a szivattyúk működés közben maguk is csökkentik a szűrőrendszer mögötti vízszintet, nagyjából 30 centiméterrel. Normál vízállás mellett ez nem jelent problémát, most azonban a Duna vízszintje minden korábbi negatív rekordot megdöntött, ezért ez a néhány tíz centiméter is döntő jelentőségűvé vált.

Éppen ezért csökkentették az atomerőmű teljesítményét 254 megawattal. Ez nagyjából az erőmű kapacitásának egynyolcadát jelenti, így ugyanilyen arányban csökkent a szükséges hűtővíz mennyisége is. Mivel kevesebb vizet kell kiemelni, a szűrők mögötti vízszint néhány centiméterrel megemelkedik, ami elegendő ahhoz, hogy a szivattyúk ismét megfelelő üzemi körülmények között működhessenek.Az atomenergetikai szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a Duna három jellemzője befolyásolja közvetlenül az atomerőmű üzemét: a vízállás, a vízhozam és a vízhőmérséklet. 

Elmondása szerint a Duna átlagos vízhozama a paksi szelvénynél másodpercenként körülbelül 2300 köbméter, jelenleg azonban csupán mintegy 800 köbméter érkezik, vagyis az átlagos mennyiség nagyjából egyharmada. Ez együtt jár a rekordalacsony vízállással, ami már közvetlenül befolyásolja a hűtővíz kivételének lehetőségét.
Bandita kedd, 23:37
Előzmény: #101873  Boby
Összemosni (haha) a velencei tavat a Dunával, szerintem hatásvadász.
Bandita kedd, 23:36
Előzmény: #101870  J0hnnyEnglish
Erről elég hosszan túráztattam az AI-t.
Ennek egy részét másoltam be.
Amin biztosan lehet és kell javítani, az a tároló kapacitás.
Nem látom megoldhatatlan feladatnak, még ezzel a karigerivel sem.
Boby
Boby kedd, 20:34
https://hvg.hu/itthon/20260728_bango-sandor-oldal-megnevez-zsolti-bacsi-fidesz-kdnp-jog-lepes
Na, mit szólunk,hogy lassan semjénre ég a Zsolti bácsi ügy!? Családbarát keresztény kormány. Én naivan azt várom,hogy mikor lesz világos az mindenkinek, hogy ezek a bűncselekmények mindenkire árnyékot vetnek,akik az orbán adminisztrációban bármilyen vezető pozícióban is,de szerepet vállaltak. Még akkor is,ha a konkrét ügyről f*ngjuk sem volt. Csak mondom,a hitleri Németország pénzügyminiszterét és jegybank elnökét is,a háború után elítélték és nem dícsérgették nagy nyilvánosság előtt.
Boby
Boby kedd, 16:01
Előzmény: #101873  Boby
Ja,és elméletileg egy zöld politikus Budapest főpolgármestere.
Boby
Boby kedd, 15:42
Előzmény: #101870  J0hnnyEnglish
Én a magam részéről csak annyit, hogy ahogy a Velencei tónál is látszott, hogy jön a baj,úgy látszik a Dunán is. Ahogy a Velencei tónál sem történt semmi,úgy itt sem látom, hogy történne valami b terv,vagy felkészülés. Folyik a politizálás,a valós problémákkal meg nem igen foglalkozik senki. Én így látom,de lehet, hogy tévedek. Víz és éghajlat változás (vagy hogy hívják) tekintetében a 24. órában vagyunk....és pont lesz@rom,ha más nyugati ország is így van ezzel,engem ez az ország érdekel.
N0MAD kedd, 15:19
Előzmény: törölt hozzászólás
én is átérezlek.
csókoltatom laurát
NagyyTotth kedd, 14:40
Törölt hozzászólás
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 14:37
Előzmény: #101869  DavidCamp

Nem teljesen értem, hogy mit szeretnétek ebből kihozni, de a mért vízszint az a vízmércén ennyi, ez nem a meder alja. Kimész az ínség sziklára most és a szélétől még hirtelen mélyül 10 métert a meder. Arról nem is beszélve, hogy a folyó az a parttól kifelé a föld alatt is áramlik a talajvízzel.
Persze nyilván aggasztó a helyzet, de azon nem kell parázni, hogy holnaptól eltűnik a víz a parti szűrésű kutakból. A kialakítás is olyan, hogy a kavicságyszűrés megfelelő legyen, ezért mélyek, mélyebbek, mint maga a mederfenék.
A fenti azt is jelenti, hogy a legtöbb kútban még akkor is lesz víz, ha a mederben már nem folyik.
DavidCamp kedd, 13:56
Előzmény: #101865  Bandita
Szomorú negatív rekord született: kedden délelőtt 30 centis a Duna Budapestnél, és még mindig apadóban van
2026. július 28., kedd 10:06
Szily László

Mióta mérik, sosem volt ilyen alacsony a Duna vízállása Budapestnél: keddre virradóra megdőlt a 2018-ban mért 33 centis abszolút negatív rekord, a reggel 9 órás mérés már csak 30 centit mutatott. Mivel a folyó ezzel az elmúlt 24 órában 8 centimétert apadt, könnyen lehet, hogy napközben és a következő napokban újra és újra át kell írni a negatívrekord-listát.
Bandita hétfő, 17:06
Előzmény: #101867  Boby
Részben lehet magyarázat erre:
Akkor jött velem szembe a karácsony interjú,majd később az AI válaszában mégegyszer ugyanaz.
Mindenesetre velem nem jött szembe sem a Karácsony, sem más ebben a témában, emiatt nem tudom mennyire köszön vissza az AI haluban. 
Kicsi az esélye, hogy karigeri ilyen mélységben érintette volna a témát.
Boby
Boby hétfő, 17:03
Előzmény: #101866  Bandita
Igen 
Bandita hétfő, 16:39
Előzmény: #101863  Boby
Ingyenes AI csomagot használsz?
Bandita hétfő, 16:37
Előzmény: #101841  Borisz
Lehetséges akár, de szerintem a főváros vízellátását mindig megoldják majd, a jövőben is.
Emiatt nem menekülnék, de hova is?
AI válasza:
A gleccser fontos puffer, de nem a Duna fő vízforrása
A legjobb hasonlat az, hogy a gleccser nem forrás, hanem tároló. A korábban hóként és jégként eltárolt vizet nyáron engedi ki. Ha eltűnik:
kevesebb víz marad nyár végére;
a lefolyás nagyobb része télen és tavasszal történik meg;
a száraz, meleg nyarak alacsony vízállásai súlyosbodhatnak.
Ugyanakkor nem tűnik el a jelenlegi olvadékvíz teljes mennyisége az éves vízmérlegből: a csapadék jelentős része továbbra is lehullik, csak egyre gyakrabban esőként és korábban folyik le. Az ICPDR összefoglalója ezért nem egyszerűen „kevesebb Dunát”, hanem több téli, kevesebb nyári lefolyást, korábbi vízhozamcsúcsot és hosszabb nyári kisvizes időszakokat jelez előre. A Közép-Duna-medencében a század második felére az éves lefolyás csökkenése is valószínű, de a század közepéig még jelentős a modellek bizonytalansága. �
ICPDR · 2
A gleccseres részarány nagyságrendje is helyreteszi a kijelentést:
Passaunál az éves vízhozam körülbelül 2%-a származott közvetlenül gleccserjég olvadásából;
a rendkívül száraz 2003 szeptemberében ez a részarány az Alsó-Dunán is elérhette a 9%-ot.
Tehát egy súlyos nyár végén nagyon értékes lehet, de nem igaz, hogy Budapestnél jelenleg „iszonyú vízmennyiséget” főként a gleccserek biztosítanak. A Duna vízhozamának döntő részét eső, hóolvadás, talaj- és felszín alatti utánpótlás, illetve a hatalmas vízgyűjtő mellékfolyói adják. �
publications.pik-potsdam.de · 1
A mai helyzet inkább ezt bizonyítja:
A gleccserolvadás jelenleg valamennyire fékezi a kisvizet, de egy egész Duna-medencét érintő csapadékhiányt már most sem képes ellensúlyozni.
Budapest: valódi stratégiai sérülékenység, de nem közvetlen összeomlás
Budapest ivóvize teljes egészében parti szűrésű kutakra épül. A rendszer 756 termelő kúttal, napi 905 ezer m³ névleges kapacitással és 331 ezer m³ tárolókapacitással rendelkezik. 2025-ben az átlagos kapacitáskihasználtság 52%, a legmagasabb 70% volt. Ez jelentős műszaki tartalékot mutat, bár nem bizonyítja, hogy a rendszer egy többéves, történelmi kisvizes időszakkal szemben korlátlanul ellenálló. �
Vízművek
A budapesti csapvízellátás tehát nem úgy működik, hogy 33 cm-nél van víz, 20 cm-nél pedig hirtelen nincs. A veszély fokozatos:
egyes kutak vízadó képessége csökkenhet;
romolhatnak a víztermelési és vízminőségi feltételek;
nőhet az energia- és kezelési igény;
hosszú, ismétlődő kisvizeknél egyre kevesebb tartalék maradhat.
A mostani állapot nem azonnali budapesti ivóvízválság, hanem nagyon komoly stresszteszt és figyelmeztetés.
Boby
Boby hétfő, 16:05
Előzmény: #101863  Boby
Innen tudtam, hogy mi az AI hivatkozási alapja.
Boby
Boby hétfő, 16:03
Előzmény: #101862  Bandita
Ha valaki itt összkuszál dolgokat,az te vagy. Én swhol nem állítottam, hogy Budapest helyzete a legkritikusabb,ezért nem is válaszoltam,mikor ezt a kérdést nekem szegezted. Amúgy még a veled kialakult vita előtt én is megkérdeztem az AI-t és azon túl is olvasgattam ,mit tagadjam,kerestem a saját elképzelésem megerősítését. Akkor jött velem szembe a karácsony interjú,majd később az AI válaszában mégegyszer ugyanaz.
Bandita hétfő, 15:38
Előzmény: #101859  Boby
Bántó az mást jelent.
A kellemetlen szerintem találó. 
Picit összekuszáltad a dolgokat, meg enyhén feltételeztél majd ebből kijelentettél valamit.
Kezdjük sorban.
Nem tudom mit mondott Karácsony, annyira nem is érdekel.
Azért mert éppen ebben a témában nyilvánult meg, az nem jelenti, hogy automatikusan ismernj kellene az álláspontját.
Tovább bonyolítom: azért mert kérdeztem tőled, miért a fővárosi ivóvíz helyzet lenne a legkritikusabb az országban, mert az AI szerint az egyik legstabilabb, az nem jelenti, hogy automatikusan szentírásként fogadom el.
És azt sem jelenti, hogy azért ez a véleménye a chatgpt-nek, mert Karácsony valamit habogott. 
Bandita hétfő, 15:32
Előzmény: #101857  Boby
Igen.

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek