Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
randomly 2025. 09. 04. 12:45
r393,053 ... sok mindent gondoltam, de ezt nem. Egyenlőre pályaszéle, nem vettem.
geza77
geza77 2025. 09. 04. 11:54
Előzmény: #94167  FR73
Ilyen ez a carpe diem gazdaságpolitika. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 04. 11:46
Előzmény: #94175  EURHUF_goes_to_haven
"Attól még amit leírtam nem cáfoltad 50-100 éven belül nagyrészt ki fog halni... akkor mennyi lesz ára ?"
-
Ezt elég régóta mondják sok mindenre. Vagy így lesz, vagy nem. Mivel ez a mostani árra nem hat ki, ezért nem is lényeges szerintem. Sokkal jobban befolyásolja az árupiaci spekuláció, ami határozottan ciklikus (ld. commodity supercycles). 
-
Nem hinném, hogy bármiféle műcsoki érdemben kihatna a csoki (kakaó) árára hosszabb távon, mert az igazi csokoládés termékek max luxuscikké válnának majd. Legalábbis nekem ez az első gondolatom az általad felvetett kérdésre. Biztos végeztek kutatást erről is, nézz utána, ha ennyire érdekel, én sajnos nem merültem el ebben :)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 04. 11:13
Előzmény: #94174  EURHUF_goes_to_haven
Alapvetően hosszú távon én is gyengülést várok, de ezt le is írtam. Tavaly október környékén azt is próbáltam részletesen leírni, hogy miért várom az emelkedő szakasz végét, és alapvetően milyen ciklus értelmezésem van. 
-
Aztán majd ez kiderül, hogy hosszabb távon is jó lesz-e az értelmezésem. Ezt most még nem lehet tudni. Nálam valószínűbb, hogy a gyengülő trend velünk marad hosszabb ideig, és most egy akkumulációs időszak van.  
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 11:10
Előzmény: #94173  matatakakiba
Asszem erre mondják, hogy csiki csuki, aki először elkezdi a puffogtatást az másodszorra hal meg.. Nem lennék most egyik politikus helyében se. Bár jó lenne, ha valaki elkezdené és legalább borulna a bili (nagyok úgyis immunissak, inkább bedarálnak minden kicsit...)
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 11:08
Előzmény: #94171  Moka_Brikka
Attól még amit leírtam nem cáfoltad 50-100 éven belül nagyrészt ki fog halni... akkor mennyi lesz ára ?aranynál vajon drágább lesz vagy lesz addig valami labormegoldás ?(ami letöri az árakat)
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 11:07
Előzmény: #94170  Moka_Brikka
Igazad van amit leírtál azzal egyet is értünk.
De a várakozásom PONT a gazdaságpolitika miatt nem pozitív (emiatt várok gyengülést), nem a kisvállalkozó versenyképtelensége miatt, hanem mert előbb utóbb bóvli lesz, költségvetés lassan szinonima lesz a feketelyuk, a jegybanknál és a ksh nál meg jó kádárok ülnek... Ha ez nekem nem negatív irányba mutató kockázat középtávon akkor nem tudom mi az.
Trump agyérgörcsei és azzal a félkakasforgó véleménye és tettei gyengítik az USD ot, ez segít a Ft nak MOST, ~rövidtávon , de attól nem lesz jobb a magyar gazdaság, sem a kilátások. 
És ezek poltikától és párttól független dolgok, ha még azt is hozzáveszem... 
Jövőre a kérdés, hogy rossz vagy rosszabb jön e ... Így innen további erősödést várni. Mikor csak most szórtaj ki Szept1 el olyan családtámogatásokat aminek ~nincs fedezete...
matatakakiba 2025. 09. 04. 10:41
Előzmény: #94172  bronz
Valszeg itt is az a valasz mint az o1g simicska ugyben: tul sokat tudnak egymasrol
bronz 2025. 09. 04. 10:25
Mato a zseni, ugye Ibiza Nudli zajec Spiller?
https://forbes.hu/penz/matolcsy-klan-adam-mnb-vagyon-ceg-reszveny/
Fideszes pedofilok mikor akarják lecsukni a Matolcsy famíliát?
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 04. 10:19
Előzmény: #94160  EURHUF_goes_to_haven
Az árupaci (is) ciklusokban mozog, heves felszúrásokkal, és nagy bezuhanásokkal. Spekuláció miatt ment fel a kakaó ára 2k->12k, hiszen nem volt visszaesés a termelésben, és nem volt termelés növekedés, mégis 8k alá ment (-50%).
-
Ezekre a heves ciklusokra hivatkozva emelnek a cégek, ameddig csak tudnak. Ilyenkor szignifikáns tényező az alapanyag ára. Amikor visszamegy az alapanyag ára, akkor viszont nem csökkentik a termék árát. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 04. 10:09
Előzmény: #94152  EURHUF_goes_to_haven

Továbbra is úgy érzem, hogy nem ment át a hozzászólásom lényege.
-"A Ft amiatt erős, mert pl ha termékekkel hasonlítod (nem feltétlenül élelmiszer) olyannak aminek az ára fel van tüntetve EUR és Ft ban is az eléggé arconcsap, hogy az nem 400 körüli. Erre szoktak itt a fórumban is gézáék reagálni."
-
Ez valóban fel szokott merülni, de ez szerintem nem releváns több okból sem (és most hagyjuk az akciókat) Pl: Azért mert egy terméknél ez van, ez azt jelenti, hogy ez általános? (Ld. pl. Zara, H&M ruhák, amiket jól össze lehet hasonlítani régiómentesen is). Ha ebből a tézisből kellene kiindulnunk, akkor egy magyar benzinkúton számolt euró árfolyamra mit kellene mondani? Mert szerintem ugyanaz a válasz, mint arra, ha nagyon jelentősen eltér egy címkén a HUF és az EUR szerinti ár átszámítva. De lehetne folytatni a sort. 
-
A tény az, hogy sok magyar szolgáltatásnak és terméknek a minősége, színvonala gyenge, miközben lassan nyugati árak alakultak ki. Ennek a szememben az elsődleges oka az elqrt gazdasági politika volt. Eltorzították a piacot teljesen, így nem is tudja a magyar vállalkozó olcsóban előállítani az ugyanolyan színvonalú terméket, vagy nyújtani a szolgáltatást (price gougingot most hagyjuk).
-
Amúgy a szolgáltatásokkal kapcsolatban ezt írtam korábban: "hatar menten ketlem, hogy atjarnak fodraszhoz, fogorvoshoz, stb". De nem is ez volt egy lényeg, ez csak egy plusz aspektus volt.
-
Szerintem EU-n belül egyre kevésbé érvényesül egyébként az, hogy a németnek a német piacon, a magyarnak a magyar piacon kell tudni érvényesülnie. Éppen az látszik, hogy a magyar vállalkozások szerintem full ki vannak véreztetve, és lényegében nem tudnak versenyezni külföldön (vagy legalábbis nagyon kevesen). Egyre több a digitális piactér, amit igénybe tudsz venni, ahol európai vállalkozásokkal kell majd versenyezni. Pl: kilyukadt a medence fólia. Cseh cégtől rendeltem, mert kevesebb, mint fele annyi volt az ára, mint az aqualing-nél. Pedig ugyanúgy Kínában gyártják ezeket. De azért nem mindegy, hogy 48e Ft, vagy 110e Ft az ár, amit ki kell fizetnem. Ingyenes szállítás volt, és ingyenes visszaküldés elállása/garancia esetén. Szerintem egyre több ilyen példa lesz. 
-
A gondolatom lényege még egyszer: elbaszott gazdasági modell volt az elmúlt években; 22-es devizaválság nélkül is alacsonyabb árfolyamot lehetne valószínűsíteni a korábbi 12-éves trend alapján; kell a magas kamat, különben elbaszott nagy infláció lenne ilyen fiskális politika mellett; mindet egybe véve, még mindig gyenge forint és nem erős, és a mostani relatív erősödésben a legnagyobb szerepet a dollár gyengülés, és a likvidtás bővülés játszotta.
-
Ezek összefüggésében kell vizsgálni szerintem azt, hogy a forint gyenge, vagy erős, és nem abból a szempontból, hogy ua. az Ariel mosószer mondjuk mennyibe kerül euróban, ill. forintban. 
FR73 2025. 09. 04. 09:26
Előzmény: #94164  EURHUF_goes_to_haven
A mikroszintű reakciók összeállnak egy makró szintű elemmé. Pl nő a termékimport, ha a hazai termelés megdrágul. Ennek lehet hatása.
Nem statikus, hanem folyamatosan változó helyzet.
Per pillanat az MNB üzenet és a gyengülő USD tartja/erősíti, a nutella ára és arra adott mikro reakciók, na az nem érdekli a piacot.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 09:20
Offtopik:
One (vodafone) 1 nap befizetési késésre (nyaraltam és lusta voltam) úgy rávert a 8500Ft os számlára 1600Ft késedelmit, hogy csak pislogok... 
Illetve jöttek, hogy váltsak csomagot... mobillal együtt 16e... mondom most 8500... minden maradjon így..hát akkor 12-13... mondom köszönöm megvárom a következő ajánlatot... 
Akárhogy is számolom ez év/év alapon  min 50% os emelés... mert lejárt a szerződés... elmennek ám a búbánatosba... 
FR73 2025. 09. 04. 09:20
Előzmény: #94165  geza77
Miért csinálták? Mert meghülyültek. Meg is lett az eredménye 2022-ben.
Most félnek, nem csinálják.
Most más hülyeségekkel próbálkoznak.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 09:17
Előzmény: #94163  FR73
Illetve USD ot nem venném első körben ide (minimálissal rendelkezem csak ~1% a porfóliómban).
Illetve az jobban függ Trump és a világgazdaságtól mint magyarországtól... hacsak épp nem kérik ki Orbán véleményét.. ezt a fidesz imádó munkatársam fel is hozta, hogy micsoda világszinten meghatározó egyén lett.. vicc. Az oroszlán nem kérdezi meg a gazellát, hogy mi a véleménye és aki ezt elhiszi az végtelenül naív.... 
geza77
geza77 2025. 09. 04. 09:16
Soros miként mozdította meg annak idején a font árfolyamát?
Nem 1 pár órán belül lezajló esemény volt?  
Hirtelen jött ütésre nem lehet felkészülni, ugye? 
"A dolog pikantériája, hogy épp harminc éve, 1992 szeptember 16-án volt a „fekete szerda”, amikor a font 4,3%-ot esett a dollárral szemben részben Soros György magyar származású amerikai milliárdos ügyleteinek eredményeként."
FEKETE SZERDA!  NEM FEKETE 2018 FEKETE 2019 MÉGFEKETÉBB 2020 FEKETE 2021 EDDIG LEGFEKETÉBB 2022, AZUTÁN TUDTÁK MIT KELL TENNI AZ ÁRFOLYAM MEGVÉDÉSÉRE! FIZETJÜK IS AZ ÁRÁT!  NUTELLÁBAN, KÁVÉBAN, MINDENBEN!  INFLÁCIÓKÖVETŐ ADÓEMELÉSBEN ;) 
Nálunk 6 évig folyamatosan estünk...  Az ellen azért lehetett volna előbb is tenni, nem? 
Mi a répáért tartották lent olyan sokáig a kamatokat? Csak nem azért mert itt annyira jó az élet, hogy csak hitelből megy a gazdaság?  Lassan az étkezés is ;) 
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220916/harminc-eve-soros-gyorgy-dontotte-be-a-fontot-ma-uj-melyponttal-unnepelt-567447
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 09:15
Értem az egyensúlyt... egy kukta nyugalmi helyzetben, ahol a hő enegria valamikor gyors mozgásivá fog alakulni (helyzeti energia) :D.
Viccet félre, értem hogy a külföldnek továbbra is megéri itt kamatoztatni a pénzét (amíg nem kerülünk bóvliba --> kukta), mert ha igen akkor forró pénz fog mozgást okozni.
Azt is értem, hogy a kamatot nem tudják csökkenteni, mert akkor ez az egész odaveszik.
Értem azt is hogy én minimálszinten hogyan tudom kihasználni ezt az arbitrázst, illetve nem vagyok naív hogy azt higgyem, hogy az én "zsebpénzem" majd bármilyen szinten is megmozgat... 
FR73 2025. 09. 04. 09:07
Előzmény: #94158  EURHUF_goes_to_haven
Sajnos nem próbálod megérteni az egyensúlyi árfolyam fogalmát.
Saját szemüvegen próbálsz egy saját fogalomtárat kialakítani. Ez nem arról szól, hogy te hogyan tudsz arbitrálni.
Hanem pl arról, hogy egy holland nyugdíjalap 6,5%-on kamatoztatja a pénzét forintban, vagy 2,5%-on euróban.
Vagy hogy az Audi forint költségek mellett euró árbevete hogyan alakul, mit forgat ebből vissza beruházásba, mit visz haza.
Vagy egy Soros lát-e fantáziát megmozgatni a deviza árát, vagy eleve meg sem próbálja, mert tart az MNB reakciójától.
Vagy hogyan alakul az USD árfolyama az euróhoz képest.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 04. 09:06
Előzmény: #94161  geza77
Ma váltottam revo-n 391.xx ért adták a Ft ot (€-t adtam el).
Mindjárt csak a szükséges mennyiséget váltottam nem a szokásost.
Na nem baj még így is messze 355 fölött.....
geza77
geza77 2025. 09. 04. 09:04
Fo$rintnak , ma nagyon nem megy.Nem bírja tartani az iramot sem a régiósokkal, sem az usdeur-al.   Úgy tűnik, hogy valami egyedi elhatárolt szuverén népNEMZETHHy mélykERESZténykonzervatív ómAGYAR jobboldali tényező van hatással máma az árfolyam alakulására. 
https://imgur.com/a/XdJHqZY

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek