Várok egy Erste és MBH kommentárt napokon belül, de nem hiszem, hogy most emelnének rajta. :) Ha jók a vezetett infóim, akkor ERSTE: f.a. / f.a. (1 éve, 2025. januárban volt egy 5450, azóta zsinórban csak f.a., talán frissít most egyet, de nem hiszek még emelésben) MBH: 5521 / BUY (2025. decemberben frissítette a modelljét) Kalliwoda 5551 / BUY (Norbert is dec. elején frissítette, és nála előfordul, hogy nem csinál semmit 2-3 negyedéven keresztül, aztán kidob valamit hasra)
Már nem emlékszem, hogy riskmanagement vagy _kt_ kolléga emlegette-e a topikban a "growth pain"-t az új stratégia és H1 kapcsán, de jut belőle, na. Mondjuk H1 + prof.warning és Q3 után szuper 25-re már nem számítottam. Röviden szerintem: akvik, beruházások, integrációk, ezzel járó költségnövekedés, juttatási programok, piaci környezet, árak és a verseny változása kb. valamennyi szegmensben stb. Sok minden történt tavaly. A részleteket majd Erste és MBH kifejtik, de a lényeg kiolvasható sztem a preziből is. Első átpörgetésnél egy ellentmondásos infót találtam: ugye 40 mrd a hitelkeret, ebből közzétételek alapján 26-ot lehívtak. A 13. oldal alján viszont azt írják, hogy "HOSSZÚ LEJÁRATÚ KÖTELEZETTSÉGEK, RÖVID LEJÁRATÚ HITELEK állományának növekedésének oka, hogy 2025 során az ALTEO 40 milliárd
forint összegű hitelt hívott le a vállalatfinanszírozási hitelkeretből, valamint az ÉLTEX Kft. hitelei is megjelennek az ALTEO könyveiben."
1) Az energiaárak növekedése miatt csökkent az árrés az előző évi 30%-ról 25%-ra 2) Az beruházások révén nőtt a cég 70%-kal előző évhez képest. Ezeknek a beruházások kell idő, amíg megjelennek meg az árbevételben, de értékcsökkenés formájában már most csökkentik az eredményt, erről már írtam korábban valamennyit.
Ez a két hatás nagyjából 360 forinttal csökkentette az EPS-t.
Tiszteletem! Jelentem vagyok, élek még! :) Sajnos kevesebb időm jutott az utóbbi időben a tőzsdézésre, de követem a céget. Továbbra is nagyon büszke Alteo tulajdonos vagyok. Várakozásaimnak megfelelően nem az Alteo szárnyalásáról szóltak a hírek, de ebben változást várok akár még idén. Gyüjtögetésre kiváló időszak van most, amikor tehetem, veszegetem.
Lesznek még itt jobb időszakok. Aztán persze ott is jön majd a piaci konszolidáció, meg a verseny erősödése, de Alteo sztem most a szökevények között elől teker, nem az üldözőbolyban leszakadva. És pár év múlva itt egy nagyon stabil és széles bázisú pénzgyár lesz. :)
Ha jól számolom (így éjjel), kb. 528 M Ft lesz, 26/rv. . “Bár már korábban is jelezték, most vált hivatalossá, hogy az állam az energiaszolgáltatókra kivetett extra jövedelemadóból, tehát a "Robin Hood-adó" néven elhíresült többlet bevételi forrásból teremti elő a fedezet egy részét:AZ ÉRINTETT ENERGIAVÁLLALATOK A 2024-ES ÁRBEVÉTELÜK 0,5%-ÁT FIZETIK BE KÜLÖNADÓKÉNT- az adó mértéke ugyanakkor nem haladhatja meg a 2024-es jövedelemadó-alap 50%-át.Ezzel a kormány gyakorlatilag az energiaszektor profitjának egy részét csoportosítja át közvetlenül a lakossági számlák kompenzálására.”
Sok hasonló jó lesz. :) Erste komment ehhez: "Együttműködik az ALTEO és a SMEGSolar (STS Group) Még pénteken jelentette be az ALTEO, hogy megállapodást írt alá a SMEG-gel, hogy egy 3MW/10,8MWh és 18MW/73,2MWh teljesítményű és kapacitású vanádium-redox-flow tárolót telepít a SMEG RRF támogatással a balatonberényi és a tereskei naperőművek mellé. A szerződés keretében az ALTEO a hálózati hozzáférést, a területet és aggregátori, illetve üzemeltetői szolgáltatást nyúlt a SMEG számára. A lépés szerintünk egyértelműen pozitív, hiszen az ALTEO a fölös kapacitásait aktivizálja, és viszonylag kis költségráfordítással évi mintegy 100-200 millió forint bevételre tehet szert."
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.