Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freeshark 2025. 08. 02. 08:51
Előzmény: #8779  berlini
A negyedévenkénti 300mrd profit reális.
Ami a bankszektor számára kockázat az a jövő évi választás mert ha a fejlemények úgy alakulnak akkor a neres hitelekkel teli bankok veszélybe kerülhetnek. Azt kéne konkrétan megtudni mennyi neres hitel van az egyes bankok mérlegeiben. 
A domino hatás miatt ez az egész szektort érintheti, nemcsak a ner bankokat.
berlini
berlini 2025. 08. 01. 18:52
Előzmény: #8777  Ladis
Ha megnézed a q1-et ott ahol az egyes bankokról külön-külön megvan az eredményszámitás, az alapkezelő és a merkantil is külön szerepel. (A táblázatomban is.)
A régióban a gazdaság inkább stagnál ebben az évben is. Igy a válalatok is óvatosak, nem beruháznak, nem vesznek fel sok hitelt. 
Érdekes módon azonban a fogyasztás már inkább fellendülőben.
Miután az OTP hagyományosan lakossági bank (Például oroszországban szinte 100%-ban) ezért a versenytársakhoz képest valszeg jobban hasznot húz a fogyasztási hitelek felfutásából, az ingatlanhitelezés fellendüléséből.
A költségemelkedés szerintem sem éri el a bevételnövekedés ütemét.
(De az Erstebank elemzője ezt forditva gondolja.)
A céltartalékolás a legsötétebb ebben a gyj előrejelzésben is.
Ezzel odateszik az eredményt ahova akarják.
berlini
berlini 2025. 08. 01. 18:41
Előzmény: #8776  Freeshark
Igen.
Legékesebb példa erre az orosz állampapirok esete.
A bankcsoportnál van kb 130 milliárd ft-nyi.
Erre az elmúlt 3 évben képeztek (ha jól emlékszem) 90 milliárd ft céltartalékot.
Ebben az esetben (miután az orosz állam nem valószinű hogy csődbe megy) valszeg vissza lesz irva a 90 milliárd. Hogy mikor? erre a háború vége adhat reményt.
Ladis 2025. 08. 01. 18:30
Előzmény: #8773  berlini
Én is arra jutottam, hogy 8-9% körül emelkedik a nettó kamat- és díjbevétel. Ami nekem nem tiszta, hogy az egyéb, nem kamatjellegű bevétel az a leasing, alapkezelő, ingatlan és egyéb leányok bevétele? Az első negyedévben közel 140% növekedés volt ezen a soron, amit nehéz megfejteni? De azt is lehet mondani, hogy ez volt nagyon alacsony 2024 Q1-ben.
Az a feltételezésem, hogy ha a környezet viszonylag hasonló, akkor a nominális pénzforgalom határozza meg a bevétel, eredmény növekedését, azaz mennyi a növekedés, s mennyi az infláció, a bérek felértékelődése a gazdaságban, ezek eredőjeként a pénzmozgás. Ami még megjelenik, hogy mennyi a szektor által generált többlet kereslet, s a piaci részesedés, de ez szerintem minimálisan változik, ha nincsen olyan mesterséges piacélénkítés - kamattámogatott hitelek, mint ami a szemünk előtt zajlik. Egyszóval organikusan elég keveset tud a piacon növekedni a bank, s elég limitált, hogy ezen tényezőket meghaladóan növekedjen felvásárlás nélkül. 
Ha a bevétel 8-9%-os növekedik, akkor talán 1-2%-kal lejjebb tudja tartani a költségeket, s talán 10%-kal nőhet a működési eredmény. Persze ezt a céltartalékolás és külön adó elmozdíthatja.
Freeshark 2025. 08. 01. 17:46
Előzmény: #8775  berlini
Köszi szépen Kolléga!
Valószínűleg azért csökkenti a működési eredményt mert azt feltételezik hogy a veszteség esetleg bekövetkezhet?
Ha nem történik hitelezési veszteség akkor valójában nem csökkenti a működési eredményt, főleg ha olyan eszközből képezik amelyet amúgy sem hiteleztek volna.
Ez tehát valójában felkészülés a hitelezési veszteségre, ténylegesen akkor csökkentené a működési eredményt ha a veszteség megtörténne és azt el kéne számolni.
berlini
berlini 2025. 08. 01. 17:33
Előzmény: #8774  Freeshark
A bevételek és a költségek nettója a működési (üzemi) eredmény.
A bankoknak ma már elég szigorúan állandóan át kell értékelni a khelyezett hiteleket, hogy milyen kategóriába tartoznak.
A legbiztonságoabbakat az 1. kategóriába, a sérülékenyeket a 2. kategóriába sorolják és erre már magasabb céltartalékolást kell megtenni. A 3. kategória a gyakorlatilag nem fizetők. Itt akár 100% közelébe is mehet a céltartalékolás.
Minden céltartalékolás a működési eredményből képezik, azaz azt csökkentik és igy jön ki az adózás előtti nyereség.
Tehát a profitot csökkenti.
De sokszor visszairásra kerülnek. Ilyenkor az adózás előtti eredmény akár magasabb is lehet mint a működési eredmény.
Viszont a céltartalékolás mindenkori összege meg van. Nem vész el. De nem része a saját tőkének. (Csak ha visszairják leadózva.)
Freeshark 2025. 08. 01. 17:11
Előzmény: #8773  berlini
A céltartalékot miből kell képezni, ha eleve saját tőkéből v olyan mérleg elemből amit nem hiteleznek ki akkor mért csökkentené a profitot?
berlini
berlini 2025. 08. 01. 16:17
Előzmény: #8772  Ender
Köszi!
Ez érdekes.
Én alapvetően optimistának tekintem a becslésem alapszámait:
Q2 bevétel 712 milliárd. 
Az Erste viszont itt 725 milliárdot ir
költség: 284 milliárd mindkettőnknél.
Viszont rekord 63 milliárdos céltartalékot jósol az én 31 milliárdos várakozásommal szemben.
Miközben ezt irja:
"Bár az eszközminőség stabil maradhatott, sőt akár még javulhatott is, ennek ellenére a céltartalék összege 63 milliárd forintra ugorhatott."
Tehát nem magyarázza meg a céltartalékolás tavaly Q2 46 milliárd helyetti 63 milliárdot.
Egyedüli magyarázat nekem az, hogy megsúgták az elemzőnek.
Meglátjuk.
berlini
berlini 2025. 07. 31. 19:12
Előzmény: #8770  Ender
köszönöm!
Érdekes, hogy itt is kb 320 milliárdos adózott eredmény szerepel
Ender
Ender 2025. 07. 31. 18:11
Előzmény: #8769  Ender
berlini
berlini 2025. 07. 31. 17:11
Előzmény: #8767  Macus
én még nem láttam.Megnéztem az utolsó gyj-ket és próbáltam trendeket felállitani a bevételekre és költségekre.Igy ez jött ki, hangsúlyozottan anélkül, hogy figyelembe vettem volna azt a visszairást, amit az vált ki, hogy a magyar extraprofit adót az első negyedévben egész évre levonták, de ha a bank teljesitette az állampapirvásárlási feltételt, akkor a Q2-ben visszairhatta ennek egy részét. De az jelenleg még nem nyilvános, hogy mennyi. remélem 20-40 milliárd.Igy az egyedi tételek nélkül (tehát a visszairás nélkül 320,6 milliárdra becsülüm a bankcsoport adózott eredményét a Q2-ben.
OTP-bankok Össz. Bevétel költség operativ ny. céltartalék adózott nyereség egyedi tételek nélkül
OTP Core 230 112 118 7 98
OTP alapkezelő 8 1,6 6,4 0 4,5
Merkantil 7,2 3,8 3,4 0,2 2,9
OTP-bolgár 102 38 64 2 58
OTP-szlovén 64 29 35 1 30
OTP-horvát 36 19 17 1 14
OTP-szerb 40 16 24 1 20
OTP-albán 10 4,5 5,5 0,4 4,5
OTP-montenegro 12 5 7 1 5
OTP-üzbég 30 13 17 1 14
OTP-orosz 140 29 111 15 60
OTP-ukrán 27 9 18 1 8,5
OTP-moldova 6,5 4 2,5 0,5 1,2
összesen: 712,7 283,9 428,8 31,1 320,6

Macus
Macus 2025. 07. 31. 15:48
Van valakinek becslése a Q2 eredményről? Láttuk már valahol esetleg?
Macus
Macus 2025. 07. 08. 09:25
Nem ártana már egy akvizíció...... megnyugtatná a kedélyeket a felhalmozódó tőkével kapcsolatban, megnyugtatná az elemzőket a profit növekedéssel. Valószínű kivárnak csányiék..... lehet várják mi lesz a háborúval és oroszországgal. Jönnek a választások..... gondolom ukrán bankra szeretnének lecsapni, de ahhoz kell valami jó háborús hír. Nem tudom viszont hogy a isztánokban miért nem indítják be az akvizíciókat jobban. A térségben bevásárolnának és még szinergiák is lennének. Ha nagy bankot szeretnének, nem biztos jó döntés, ahhoz kéne javítani a profit tömeget szerintem. Mindent feltenni egy lapra kockázatos. 
berlini
berlini 2025. 07. 08. 08:03
Előzmény: #8763  Macus
Csökkenteni fogja a kamatbevételeket.
De Bulgáriában piacvezető az OTP és a Soc.Gentől az ország leghatékonyabb bankját vette meg pár évvel ezelőtt és az összeolvasztás után a bankcsoport egyik legjobb költség/bevétel mutatójával büszkélkedhet.
Igy a nyereségesség szerintem csak fajlagosan csökken majd, a hitelezés felfutása, a dijbevételek gyarapodása ellensúlyozza azt majd.
Freeshark 2025. 06. 29. 20:11
Előzmény: #8763  Macus
Ugyanolyan kamatkörnyezet nyilván nem lesz mint németben és hollandban.
Macus
Macus 2025. 06. 29. 18:58
A bulgariaban euro bevezetes hogy erintheti a profitot illetve a beveteleket?
Macus
Macus 2025. 06. 19. 08:45
Előzmény: #8761  Ladis
Kis hír is hír :D Az IT rész jól hangzik. Az akvizícós kevésbé. Viszont az is valami hogy ha valami kikerülne a piacra akkor rögtön rá tudnak menni. Egyébként jó stratégia , hogy a célpiacokon kb felmérik az összes szóbajöhető bankot már előre, hogy az elsők legyenek az ajánlattevők között.
Ladis 2025. 06. 18. 12:51
Zajlik az indiai céggel a számlavezető rendszer fejlesztése, ami nagyon fontos nekik az új banki trendekre való felkapaszkodáshoz. Állítólag itt az indiaiakkal egy business modellt is összeraktak, hogy egy közös termék legyen, szóval itt valami komolyat akarnak alkotni. Talán van tárgyalás arról, hogy még egy üzbég bankot megvegyenek, de ez homály. Azt hallottam, hogy minden bankra van naprakész elemzésük, ami alapján gyorsan tudnak reagálni, ha nyílik valami lehetőség. Valszeg nincs jó lehetőség, amire költenének

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek