felfogható némi fantáziával, amúgy én is az egyiptomiakra asszociáltam, mert ott rakták vázákba a belső szerveket, no persze az agyat meg állítólag eldobták, mert nem tudták, mire szolgál...
lehet amúgy, hogy ezt is az egyiptomiaktól másolták, mint ahogy Thanatosz és a bratyója lett az angyalok későbbi "modellje" annak ellenére is, hogy a biblia az angyalokat kvázi röpködő gépekként írja le, csak akkor még nem voltak erre szavak, így 4 fej, 12 szárny (ebben elég nagy szórás volt speciel) stb. voltak attól függően a leírásban, hogy kerubról, szeráfról vagy melyik "angyaltípusról" volt szó... kvázi mintha "ufókat" írtak volna le...
azért az nem tagadod, hogy egy "I Richárd-féle" belső szervek eltávolítására épülő temetési procedúra akár anatómiai gyakorlatnak is felfogható? az ókori Egyiptomban is a mumifikálás kapcsán kezdtek embereket boncolni
Szinte látom, ahogy ezt az ajvékot olvasván Tagore kolléga aránylag intenzív szkepszis kíséretében megemeli bozontos szemöldökét két slukk whiskey és 1 slukk szivar közben...:)
a XII századtól egész érdekes arisztokrata allűrök hódítottak a keresztény nyugaton... Heart-burial - Wikipedia vmi azt súgja, hogy a belső szerveket egyházi személyek távolították el
ha nem is orvostudományi céllal de ezt a derék angol királyt is elég rendesen szétnyiszálták 1199-ben... "his entrails were removed and buried in Châlus" "His body was sent to Fontevraud Abbey" "his heart was removed and sent to Rouen" King Richard I's Embalmed Heart https://www.atlasobscura.com/places/king-richard-is-embalmed-heart
Nem dőlt meg. Tény, hogy elég pongyolán fogalmaztam, btw. nem az volt a nyitó gondolat, ez már csak a kiegészítés volt, amit VALÓBAN nem akadémiai székfoglaló igényességével fogalmaztam meg, mea maxima culpa :)
a boncolás állítólagos egyházi tilalma kapcsán ez lenne a nyitógondolatod: "Biztos. Nem azt írtam, hogy nem lehetett gyógyítani, hanem hogy az orvostud. fejlődését gátolta. Pl. azzal, hogy nem lehetett boncolni..." ez megdőlt
a boncolás célja az volt, hogy megtudjuk, milyen szervnek mi a funkciója, stb. az ereklyék "célja" az volt, hogy valamiféle ősi NFT-ként :) működve valami spéci védő/varázsfunkciót lássanak el, legalábbis a delikvensek hite szerint ez 2 külön dolog...
így van... de én nem is buddhista praxeológiai szempontból említettem a dolgot, hanem a "boncolás" mint nagyon régi és feltehetően igen gyakran végzett általános, azaz "kultúrafüggetlen" emberi megismerő cselekmény kapcsán.
hátha már a "setét középkornál" tartunk ennek a Dublin-i érseknek - aki egyébként Dublin védőszentje - a szívét a Dublin-i katedrálisban, a koponyáját meg Normandiában imádják a hívek... Lorcán Ua Tuathail https://en.wikipedia.org/wiki/Lorcán_Ua_Tuathail 1180-ban halt meg ilyen háttér mellett nemigazán lehet konzekvensen fellépni a boncolások ellen...
Ez egy közkeletű tévedés a fekete lyukakkal kapcsolatban.
Afféle újságírói túlzás, szenzációhajhász marhaság. A valóság ezzel szemben az,
hogy egy mikroszkópikus méretű fekete lyuk a másodperc töredéke alatt
„elpárologna” a Hawking-sugárzás miatt, és a sugárzás persze megölné a
környezetükben tartózkodókat, sőt drámai esetben felérne akár egy atombombával
a „robbanás” (minél több energiát fektettek a fekete lyuk létrehozásába, annál
nagyobbat szólna). De a Földet nem nyelné el, ahhoz túl sok anyagot kellene
tartalmaznia, amit képtelenek a mai részecskegyorsítók előállítani. Egyébként
egy „vacak” kis 15-20 km átmérőjű neutroncsillag már széttépné a Földet, meg a
Naprendszer egy részét is, nem is kell ide fekete lyuk. Persze egy
Himalája-tömegű fekete lyuk már képes lenne elnyelni a Földet, de ahhoz olyan
energiamennyiség kellene az E=m*c*c képlet miatt, hogy belegondolni is nehéz,
amúgy aki akarja, ki tudja számolni egzakt módon. (Mindenesetre a lényeg az,