A történelem magyarázza a jelent. Csak optikailag tartom magasnak. Reméljük jó lesz a jelentés, s elindul felfelé az árfolyam. De emelkedés nélkül senki ne várjon likviditást, hiszen csak így lehet keresni pénzt. S valjuk be mindenki ezért van itt.
Történelem. De jön a jelentési szezon, arra korrigálhat az árfolyam. Mindig kell kalkulálni viszont a lecsorgás kockázatával is, főleg, hogy magad is magasnak tartod a bevezető árat.
Amit leírsz az logikus, tiszta következtetéseken alapul. Alapvetően én is hosszabb távra vettem bele a papírba, de azért célom volt rövid távon is nyereséget elérni vele, hogy csökkentsem a hosszú távú kockázatot a papírral. A fundamentumoka cégnél jók, jók a mutatók, de vannak kockázatok. Én úgy látom, hogy amiért itt tart az árfolyam az nem fundamentum alapú ok, nem a kockázatokat árazza a piac. Sokkal inkább a tulajdonosok tőzsdei munkáját. Lentebb már leírtam, hogy nagyon nem profi módon lett ez a bevezetés elindítva. Amiket problémának látok: 1. alapvetően is magas volt a bevezetési ár, jobb lett volna előbb egy részvén feldarabolás, s utána behozni a papírokat. Sokakat megrémít egy 18 000 Ft-os papír. (tudom, egy részvényre jutó mutatók ennek ellenére jók, de akkor is rémísztő, ez az árfolyam), 2. Az első kereskedési napokban, amikor a legnagyobb az érdeklődés, nem történt semmi, sőt több napig semmi nem volt. 3. Utána 22 000 Ft-on adtak valakinek 1!!, azaz 1 darab részvényt. Ez hát hogy is mondjam, elég vicces, komolytalan, felháborító, stb... (Mindenki keresse ki a vérmérséklete szerintit kifejezést). 4. Utána 24 000 Ft-on elindult a kereskedés, ahol ha jól emlékszem 100 darab részvényt toltak be. 5. Elkezdték emelni az árfolyamot, s 100 részvényeket tettek be eladásra, ami váljuk be elég nagy adag így hirtelen, s utána 5000-es lépcsővel jött a következő 100-as pakk. 6. Ezek ellenére elérte a papír a 44 000 Ft -ot úgy, hogy hirtelen belevettek, a nagy emelkedés miatt megállt a kereskedés, s jött az aukciós szakasz, s 35 000-re tettek be 100 részvényt. Szerintem itt lett vége a dolognak. Elment az emberek bátorsága, hogy belevegyenek, ha hirtelen jóval lejjebb küldik az aukciós szakaszban a papírt, ráadásul nagy pakkal meg is akadályozva az emelkedést. Kisebb emelkedéssel, folyamatos kereskedéssel (kisebb csomagokkal) kellett volna felépíteni a kereskedést. Nem itt tartanánk. Sokkal többet tudtak volna eladni, magasabb átlagáron. Én így látom. Lehet rosszul.
Lehetséges. Ugyanakkor az nyilvánvaló, hogy a cég önkormányzatokkal üzletelt. Ennek lehetnek kockázatai politikai vonalon. Magyarországon tipikus kockázati körülmény az "alkotmányos költségek" bevállalása, az esetleg versenytárs nélküli pályázatokon való jó szereplés, illetve az aktuális árazás milyensége, a projektek be-, vagy be nem fejezettsége, amik visszamenőlegesen is vizsgálhatók. Kormányváltás esetén minderre nyilvánvalóan kiéleződik az érdeklődés Hadházy Ákos, és az eu-s projektek esetében az Olaf részéről is. Egy ilyen esetleges fejlemény bizonyosan nem tenne jót a cég árfolyamának, ezért ezek a vonatkozások jelenleg befektetői oldalon hipotetikus, de lehetséges kockázatok, ami magyarázhatja a professzionális befektetői oldal eddigi gyengeségét.
Az teljesen korrekt, amit írtál, ugyanakkor - szerintem - ez kevésbé befolyásolja az árfolyamot, mert egy hete a 44.000-es árfolyam is ugyanilyen külső körülmények ellenére történt, akkor sem volt más, a jövő árazására vonatkozó információ.
Másképp látom. A tulajok nem jókedvükből adnak el lefele, hanem azért, mert nincs vételi erő. És nem azért nincs vevő, hogy rosszak lennének a cég jelenlegi mutatói, hanem mert a vevő a tőzsdén a jövőt árazza. És ez a jövő most nagyon bizonytalan, mert a cég nagybani vevője, legfőbb, és talán egyetlen komoly üzletfele az állam. Márpedig a fizetőképes állammal nem rossz dolog üzletelni. (Ki vesz magától amúgy nagy tételben kerti komposztálót az udvarára műanyagból?) Az állam nem hitelből, hanem eu-s környezetvédelmi forrásokból szerez pénzt arra a termékkörre, amiben a cég utazik (víz-és csatorna, hulladékszállítás, játszótérfejlesztés). A megszerzett forrásokból viszont a jelenlegi kormány eléggé deklaráltan most csak a "körön belüli" önkormányzatoknak juttat, és ez sem teljesen mellékszál. Fontosabb, hogy forrás viszont akkor van, ha az EU elfogadja a nemzetállam fejlesztési terveit, az általa transzparensnek tartott pályázati eljárásokat, és utalja a pénzt. Ezen a téren pedig bajok vannak. Mit bajok? Perre menő komoly politikai- és jogviták. Talán rossz volt a tőzsdére lépés időzítése, miközben szükséges is, hiszen a cég profitabilitása most történelmi csúcson van. (Az meg, hogy Kazahsztánban (vagy hol) milyen elkészült magyar szennyvízkezelési eljárást dicsér meg Áder, az már megint nem a jövő, hanem a múlt.) Ilyen, a cég szempontjából különösen bizonytalan közpolitikai környezetben tehát azzal próbálkozni, hogy egy eddig igazán nyereséges cég tulajdonosai a tőzsdei kereslethez igazodva próbálják növelni a közkézhányadot, miközben fejlesztésekben is gondolkodnak, az józanság, és nem amatőrség. Az pedig, hogy meddig engedik le az árat, az most inkább a keresleti oldal állapotán múlik, kevésbé az eladóin. Mármint ha tételeket akar megforgatni a tulajdonosi kör, nem pár darabokat.
Igen, én is erre próbáltam célozni, hogy igazából nem látni miért ne mennénk lejjebb. Egyszerűen addig tolják le a tulajok az árat amíg valaki megveszi. Korábban írtam, hogy 24e alatt értelmes mennyiséget senki nem tudott venni, tehát érdemben senkinek nincs oka eladni ez alatt, tehát a folyamatosan megjelenő eladók a könyvben valószínűleg a tulajok. S nem zavarja őket az árfolyam folyamatos lenyomása. Vagy tudatosan csinálják vagy amatőrök, de esélyt sem hagynak annak, hogy lehetőséget lássan valaki a papírban, mert rögtön betolnak az eladói oldalra egy kupac részvényt amin ekkora érdeklődés mellet lehetetlen átmenni, így mielőtt elkezdődött volna a kereskedés már meg is ölték azt. De ahogy elindították a kereskedést az is katasztrófa volt...
Az a gond, hogy a cég nagyon gyorsan pénzt szeretne a részvényekből és ahogy egy picit megmozdulna felfelé az ár egyből betolnak egy nagy adagot. Múlt pénteken 24 ezerért sem vették, erre ma reggel 1000db-ot nyomtak be 25000-ért. Ha így folytatják bevezetési áron sem fogja megvenni senki. Ha várnának egy kicsit vagy visszavennének néhányszor 10db-ot akkor feljebb tudna menni az ár.
Az a durva, hogy aki ebből vett eddig itt a BÉTen ezeken az árszinteken csak bukik, mert ettől lejjebb eddig nem volt. Kíváncsi lennék kik az eladók. Ha valaki kisbefektető veszteségben eladja, az előfordul, de valószínűbbnek gondolnám, hogy a tulajok szórják ilyen áron is. Bár nem tudom, hogy lesz ebből így befektetői bizalom, s hogy mehetne ilyen résztvevőkkel felfelé.
Ráismertem a kerti komposztálónkra, a városi önkormányzat ingyen osztogatta, és kerti nyesedékégetési (tűzgyújtási) tilalmat is elrendelt. Esővízelvezetési csatornát is raktak le a városban vagy tíz éve, de az azóta sem üzemel. Gyanítom, hogy mindezt eu-s pénzből finanszírozta a város, ami arra utal, hogy erős kapcsolatokat kell ápolnia a cégnek az önkormányzatokkal. Nekem kisbefektetőként nincsenek jó tapasztalataim a politikához tapadó cégekről. Túl sok a kapcsolódó közpénzes nem piaci cél, mint a közmunka- és foglalkoztatási politika, környezetvédelem, roma-integráció, usw. Amitől persze termelhet egy cég akár komoly profitot is, hiszen legitim és égetően sürgős társadalmi, környezeti igények kiszolgálásáról van szó, így lehet benne üzleti potenciál.
A szintlépés alatt a videóban pár percben taglalt telephelyfejlesztést értem, többszörösére növelik a gyár területét. Nem azt, hogy tanműhelyet hoztak létre, ahol a gyerekeknek még azt kell elmagyarázni, hogy hogyan fogja a fűrészt és hogy amit csinál, az a vasfűrészlap fogainak ledarálása, nem fűrészelés. Apám géplakatos, félig-meddig az otthoni műhelyében nőttem fel, majd gépipari középsulit végeztem, ahol 4 évig heti egy napot lakatos-forgácsoló-NC műhelyben töltöttünk, nem kell hallanom az öreg szaki szavait ahhoz, hogy értsem, miről magyaráz :-). A gyárfejlesztés a bevezetéskori információs doksi alapján még nem került átadásra, de tervek szerint elvileg még 2021-ben elkészült (lásd bet.hu). Létszámban már bővültek, a 2020-as 95 fő után 2021. végén már 105-en voltak (lásd nav adatbázisok).
A videó nem arra koncentrált, hogy mivel foglalkozik a cég, a telephely fejlesztése a lényegi rész. Ne azt nézd, hogy a 16 éves gyerek hegedülni próbál a fűrésszel, hanem azt hallgasd, amit ez alatt a cégvezető mond. A tanműhely érdekesség, de nem arra hegyezték ki a mondandót. A telephely fejlesztésről részletesen írnak a BÉT-re felrakott doksikban is.
De ha már a tevékenységükről akarsz valamit látni, akkor találni erről is videót, ami a több általuk végzett tevékenység közül a rotációs műanyagöntésit mutatja be: https://www.youtube.com/watch?v=4meMh4Lpaec Bő 5 éves videó, szóval nem a múlt heti állapotot mutatja be. Ez egy szelete a cég által végzett tevékenységnek, az információs doksi alapján a 2020-as bevétel negyedét adta. A fémszerkezeti ágazatuk a cég bevételének 5%-át se érte el. Ugyanakkor a számok alapján mindkét ágazat intenzíven növekszik.
Megnéztem a linkelt videót. Zártszelvényeket hegesztenek, meg derék gyerekeket tanítanak vasat fűrészelni egy új tanműhelyben, amit a vállalkozó létesített. Hogy szintet tud-e lépni ma ez a vasipari ágazat, vagy egy ilyen kerti padokat gyártó cég, az azért elég talányos. Legalábbis a nem kicsi múltú Csepel Nyrt.-nek mindez nem sikerült.
POLYDUCT Nyrt.