Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 10. 19. 12:52

OTP-forecast  

A topic celja hogy elmeleteket osszunk meg egymast kozott arra vonatkozoan, ami az OTP _trendjet_ leirja. Arra keressuk a valaszt, hogy a kovetkezo ket-harom heten belul milyen iranyba tart az OTP, es foleg _miert_? A "miert?"-nek sok oka lehet, lehet az technikai alapu (chartelemzes) vagy fundamentalis alapu (jo hirek/rossz hirek) nagy vevo, nagy elado megjelenese a piacon, stb.

A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?

Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.

Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert

1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy

2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy

3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);

4) stb.

1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).

2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.

3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.

4) stb.

Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?

Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 06. 07. 23:10
Előzmény: #1917  Törölt felhasználó
Az a franya jobb vall!

Nincs mit ezen szepiteni, elbenaztam a swinget. A 6000-es shortokat 5600-on lezartam, atfordultam longba, amit aztan hagytam futni, de mire eszbe kaptam, hogy nincs 5800-as short lehetoseg, eluszott a nyeremeny is, es a jo aru swing visszavetel is.

Pedig odafigyeltem napkozben is, de valahogy az volt a terv, hogy "amig BUX nem adja meg magat, addig OTP-t, mint fo komponenst lehet tartani". Hat nem lehetett, ahogyan azok is rendesen rafaragtak, akik 6000 kornyeken belevettek OTP-be, hogy "jo lesz osztalekra". Ok -10% korul allnak, es menekules helyett folytatjak a remenykedest (varjak a jovo evi osztalekot).

Most van egy csomo shortom kozvetlenul a szelvenyvagast megelozoen, kis minuszban. Ilyenkor az szokott lenni, hogy ket-harom hetig all egyhelyben OTP, es felfele kitoressel probalkozik a nap minden orajanak a vegen, es az oruletbe kerget.

De kifogok rajta, mert a jovo heten ha fene fenet eszik is en elmegyek szabadsagra. Idom is van, es 5800-as szintek sem hoznak zavarba, de azert ugy kellene csinalnia OTP-nek az oldalazgatasat, hogy ne legyen belole 5-ik hullam 7000-ig. Ezt mar eljatszotta egyszer 4400-tol.

Szoval, sub-optimalis shortpoziciok es nyariszunet. Majus 9-en MSCI dontes, 10-en szoras.

USD chartok:
BUX: link
OTP: link
spaceman 2015. 06. 01. 13:05
Előzmény: #1918  tdtjani
Szerintetek megvolt a B?
tdtjani 2015. 06. 01. 00:49
Előzmény: #1917  Törölt felhasználó
OTP-t én is hasonlóan látom:

link

(kicsit ugyan görgetned kell, mert nálam egy bejegyzésbe került minden :) )
Törölt felhasználó 2015. 05. 31. 22:23
Előzmény: #1916  Törölt felhasználó
Jobb vall.

BUX elerte a januari trendvonalat, es megprobalt ugyan rola elrugaszkodni, atvitte a shortterm mozgoatlagokat, de aztan elfogyott a lendulet. Barmilyen (OTP-) emelkedesre csak ugy van esely, ha hetfon vagy legkesobb kedden a mult szerdahoz hasonlo "meglepetesszeru" shortcovering rally jon. Ha nincs rally, hanem csak erolkodes, akkor BUX kioldalazik a trendvonalbol, es irany a melyseg. A kritikus szint lefele 22.200.

BUX 2h: link

OTP epiti a jobb vallat. Eros, orkan ereju szembeszel van (fundok, USA esett), es emiatt az MSCI-rally csalodast kelto volt. Ha ez nem volt eleg ok a vetelre, akkor a negy nap mulva esedekes osztalekfizetes aligha lesz. Egyelore marad itt is fo varakozaskent a "meglepetesszeru" short-covering rally, ami az 5870-5950 savba varazslatos modon elviszi OTPt. Ehhez a csokkeno trendcsatornabol kell kitorni. Erre hetfon vagy esetleg kedden van ido. Addig nem szabad 5650 ala beesnie (ahogyan BUX sem mehet 22.200 ala). Penteken mar leesik az osztalekszelveny, tehat -150 pont eses lesz a chartra rajzolva. Ez mar a jobb vall jobb oldala lesz, meg akkor is, ha az osztalekrest penteken betolti. Jovo hetfotol bear. Penteken latva, hogy nincs emelkedes, a spekulativ longok 1/3-abol kimenekultem. Kerdes, mi lesz a maradek sorsa... Shortot 5800 folott nyitnek jo szivvel, szelvenyvagast kovetoen.

OTP 2h: link

USD chartokra B hullam folytatasa kivankozna.

BUXUSD: link
OTPUSD: link
Törölt felhasználó 2015. 05. 26. 06:23
Előzmény: #1913  Törölt felhasználó
The end is near.

Kifutottam az idobol. Mivel a heten penteken MSCI OTP-t vesz, es mivel jovo het hetfon uj honap jon, amikoris a lemaradok fognak MSCI-t venni, ezert azt gondolom, hogy ugyanaz lesz a musor, mint tavaly: kulonfele spekulativ alapok elkezdenek OTP-t venni azert, hogy a garantalt vevokre minel magasabb aron sozzak el a papirokat. Ezzel 6000-re visszahuzhatjak OTP-t, mert addig nem ad bele senki.

VAGY (ezt kevesbe valoszinunek tartom): az MSCI vevok fogjak megadni a forgalmat a tovabbi eseshez, azaz ok fognak beallni a veteli oldalra, mikozben a tobbiek mar ontik OTPt.

BUX USD chart "B" hullam rallyt kivanna, OTP pedig egy markans jobb vallat. Szerintem OTP most van a kritikus szinten, es aki linearis chartot nez, az el van tevedve. Ha OTP tovabb esik, akkor komoly tamaszokat fog leszakitani, ugyhogy en az 50 napos atlagon mar nem vennek bele. Ezert aztan tech. alapon is rovidtavu folfele fordulatot varok OTP-tol.

OTP2h: link
BUX2h: link

OTPUSDd1: link
BUXUSDd1: link
KB58 2015. 05. 20. 23:07
Szia Math!

Eddig nagyon jól bejött, amit itt leírtál. A mai 5815-ös záró után hogyan látod holnaptól az OTP várható mozgásának irányát és mértékét?
pomperj
pomperj 2015. 05. 18. 08:04
Csak annyit lehet hozza tenni, hogy EUFN meg nagyon erosen emelkedik. Es annak vinnie kene magaval OTP-t felfele. A teny, hogy nem teszi hanem ahhoz kepest negativan divergal es sokkal gyengebb, jol mutatja a most meg nem lathato OTP gyengulest. Azt gondolom, az arnyekban folyik kifele az okosabb penz.

OTP chart most kikopott masa a Templeton Russia Fundnak, TRF. A BUX meg ikerkent hasonlit EEM-re.

Törölt felhasználó 2015. 05. 18. 00:37
Előzmény: #1908  Törölt felhasználó
Maszatolas.

MOL hatarozottan, BUX batortalanul, de lefordultak a heten. OTP erosodott :-).

Tovabbi MOL esest, es emiatt BUX oldalazast/esest varok a jovo hetre.

OTP, mint legerosebb komponens katonasan tartja magat. En tovabbra is lefele varom, de az MSCI index (es az oket koveto alapok) GARANTALT, ELORE BEJELENTETT vasarlasa jelentos felfele mutato kockazat. A nagy kerdes, hogy sikerul-e a MOL/BUX eses ellenere OTP-t megtartani az 5900-6100 savban, vagy lefordul vegre?

BUXUSD, hetes: link
OTPUSD, hetes: link
OTP2h es terv: link

Short tovabbra is, 6050-es stoppal, es kb. 5600-as celarral. (Nem varom, hogy az 5519-es korabbi melypontot egybol kivegye. Marad helyette a lebegtetes, illetve az MSCI/osztalekrally az 50 napos atlag kornyekerol.)

spaceman: En nem tudok savban kereskedni (mert ha 6000 fole megy, akkor inkabb a shortok eldobasan gondolkodom, nem tovabbi veteleken, ha pedig 5900 ala megy, akkor hatradolok, hogy "na elindult vegre lefele", es eszemben sincs par szazaleknyi nyerot lezarni), de aki tolem eletrevalobb, az megprobalhatja a lejaro shortjait az 5950-es arcentrum ket oldalan minimalis spreaddel atkotni. (Tehat mondjuk 5940-en lezarod, es 5960-on ujranyitod). A het elejen valoszinu, hogy forgalom nelkul felso kanocot csinal a hetes gyertyara 6000-ig, vagy akar kicsit tovabb is.
Törölt felhasználó 2015. 05. 16. 21:35
ohh csak most látom, hogy ez a múlt heti bejegyzésed elnéztem
Törölt felhasználó 2015. 05. 16. 21:22
levettem a neved mellől a mínuszt, nem nagyon értem ezt a mínuszolást egyébként.
Törölt felhasználó 2015. 05. 16. 21:15
jó kis zsivány csártok ezek Mats a kutyafáját neki....
spaceman 2015. 05. 16. 19:13
Ahogy nézegetem a chartot, kezd olyan érzésem lenni, hogy még hetekig elhullámzunk egy egyre szűkülő sávban a letörés előtt.
Az 5. hullámot ED-nek gondolom, és mire itt kirajzolgatja az 5x3 hullámát, lejárnak a shortjaim..
Törölt felhasználó 2015. 05. 10. 21:50
Előzmény: #1907  Törölt felhasználó
Piros hetes

A heten sem lett nyeresege az OTP invesztoroknak. A chart BUX-szal egyetemben tovabb gyengult, a heten mind a ketten kieshetnek az ekukbol.

Az elkepzeles az, hogy OTP is es BUX is megtesztelik a 20 napos atlagot, de utana a kulfoldi jo hangulatnak valamint a penteki OTP gyorsjelentesnek hala ideig-oraig meg folfele fordulnak.

Terv: short 5800-ig, vagy SC ha holnap 6000 folott nyit.

OTP 2h: link

OTPUSD napos: link

BUXUSD napos:
link

Egon: link
Törölt felhasználó 2015. 05. 04. 00:23
Előzmény: #1906  Törölt felhasználó
Turelem.

A mult heten arra spekulaltam, hogy honap vege leven lesz nemi kanoc a gyertyakon. Nem lett, uj csucsokon zart BUX, OTP es MOL is. Viszont: afelol nincs vita, hogy az emelkedes mar kinlodva, alig-alig sikerul csak, ugyanis BUX ugyanilyen magason, 22600 kornyeken volt harom (!!!) hete, aprilis 13-an, amikor OTP atutotte eloszor a 6000-et. Azota eltelt harom het, es mennyi hozam is lett? OTP most 6100.

OTP USD-ban ekelodve mozog folfele, mert
*OTP veszi magat;
*Marshall W zarja a shortjat;
*SP nem hajlando lefordulni (lasd szeptember 19-i legutobbi leszakadas).
*Parszaz forintra van a korabbi, Csanyi-leszakadast megelozo top, USD-ban.

Az ekben meg van hely ket hetig, de aztan le fog szakadni. Egy lehetseges celar ket hetes idohorizonton 24USD, lasd a chartot: link

Mivel uj honap kezdodik, es folfele van a lendulet, ezert azt gondolom, hogy a jovo heten 6100 szintet ujra tamadni fogja OTP. Meglatjuk, meddig jut. Figyeld az eket, az USD/HUF keresztet, es a leszakado (?) SPY-t (HUF charton kb. a 5950-es szintet). Ha OTP kiesik az ekbol, akkor go "az ev shortja", legalabb 5600-ig.

BUX uj csucsot utott, erintette a 23000-es szintet. USD-ban nezve kellene meg itt is parszaz forint emelkedes, OTP rallyval elerheto egy korabbi top, USD 87.66 (=23200-23600 sav) szinten. A HUF chart hasznalhatatlan, nem mutat semmit, de USD-ban nezve eleg jol kiveheto a szerkezet: BUX 3-as hullamban van heti szinten, es csutortokon atment, es fole is zart a hetes EMA(200)-nak, ami negy eve folyamatosan, a bear piac soran fogta BUXot. Felszurast, meg egy hihetetlen, "orok long van" napot varok, amikor mind a negy blue chipet szinkronban veszik, mint a bolond. Talan mar a jovo heten. BUX USD hetes: link

USD/HUFot ket hetes idotavon 265-270 savba varom.

Tovabbi elemzesek:

tdtjani: link

szarvasvadasz #1479 az Elliott-klubban: link
Törölt felhasználó 2015. 04. 27. 00:02
Előzmény: #1904  Törölt felhasználó
Honap vege.

A heten +15%-ot ment a Richter, ezzel sikerult a vart "nagy" esest ujabb egy hettel elodazni. Kulfoldon NASDAQ 15 eves csucsot utott, az arany pedig egyuttal -- idolegesen -- lefordult. Szoval jo a hangulat.

BUX/OTP visszatert a 22200 illetve 5800 alatti bazisokra, es a technikai kepuk semleges. A hetes stochastic azonban mar a gyengules jeleit mutatja. A legvaloszinubb az, hogy mind a ketto most egy "B" hullamban van, es innen rovidesen lefordulnak. OTP havi forgalma egyebkent mar csak fele a mult honapinak. De ugyanez volt a varakozas 18000 illetve 4400 szinteken is. A technikai kep is hasonlo, mint akkor volt. Nem vennem meg az esest egyikben sem.

MOL a 14400-15200 szinteken oldalazik, a technikai kepe ennek a legjobb, itt tovabbi emelkedes valoszinu a het elejen. Tartanam oket, es a 15200-as kitorest koveto napon eladnam, ami van.

Csutortokon havi zaras. Jelenleg a harom blue havi gyertyaja orult nagy, zold, es nincs felso kanocuk (a telekom havi teljesitmenye 0). Ezert azt gondolom, hogy a heten csutortokig oldalazas, tomes lesz, csutortokon pedig chart rajzolas kereteben kanoc rajzolas a havi gyertyakra, es piros gyertya rajzolas a hetes chartokra. Osztalekrally, ha lesz egyaltalan meg, egy nagyobb esest kovetoen lehet majus masodik feleben.
KB58 2015. 04. 20. 01:19
Előzmény: #1904  Törölt felhasználó
Szia Mats!

Ezek szerint semmiféle hasonló osztalék ralit nem vársz az OTP-ben, mint ami tavaly májusban volt?

És mi most a véleményed Szarvasvadász 1870-es hozzászólásáról, amelyben többek között ezt írja:
"5700-6000 körül tetőzhet, onnan impulzív szerkezettel valószínű, hogy 3400 alá megy ismét, ideális esetben 3300 körülig. A scenario megerősítéseképp fontos lenne a 2011. áprilisi 5890-es csúcs fölött tetőzni picivel a mostani fel körrel.

Ha a fentiek teljesülnek, az új 3300 körüli alj után látok inkább potenciált a további felben és egy 9000 körüli célárban."

Eddig teljesült, amit leírt ....
Törölt felhasználó 2015. 04. 19. 22:42
Előzmény: #1903  pomperj
OTP, BUX trendfordulo.

Veget ert a harom honapos, januar 15--aprilis 14 rally. OTP es BUX is megadta magat, es latvanyosan korrigalni kezdett (oras charton EMA(13) es EMA(20) folulrol metszette EMA(50)-et, OTP vissza is tesztelte ezeket, majd esett tovabb). Innentol kezdve kozeptavon ezekben a fo trend a short, es minden emelkedesbe bele kell adni. OTP-ben 5800-rol es 5700-rol is voltak shortjaim, de napon tulra meg nem merem oket tartani. Ha egy counter-trend rally jonne, es BUX/OTP egy apro 'B' hullamot csinalna a jovo heten felfele (OTP epp egy emelkedo trendlineon van, amin kuszhat felfele egy darabig), az jo alkalom lehet ezeket a shortokat visszavenni.

MOL is esett a tobbiekkel, de mivel a rallyt kesobb kezdte, ezert o meg csak kis korrekciot csinalt. Szerintem heti szinten (4)-es hullamban van meg mindig, es a 14.400-as minibazis megfoghatja az esest. BUX 'B' hullam soran ujra nekimehet a 15.000-es szintnek (ahol USD charton a tavalyi kb. 2USD meretu osztalekres van), es mehet uj csucsra.

Richter a leggyengebb a 4 blue chip kozul, es ha BUXot be kell donteni, akkor ez lesz az elso, amit onteni fognak (kedden -7% korrekcio volt napon belul). A chartja egyaltalan nem tetszik, a hetes chart tele van hosszu kanocokkal, es egymast atfedo gyertyakkal. Olyan, mintha Richterben meg mindig valami korrekcio futna.

Szoval, OTP short, MOL long (osztalekig); illetve van egy harmadik opcio is: ha valaki ugy erzi, hogy a harom honap alatti 30%-os rallybol erdemben reszesedett, az "fogd a penzt es fuss" elvet kovetve menjen pihenore oszig. Nekem is ezt kellene tennem.
pomperj
pomperj 2015. 04. 16. 06:35
Előzmény: #1896  Törölt felhasználó
Minden nagyon toppynak nez ki az OTP proxyjai kozott.

EEM jol kivehetoen (v)ben emelkedik.
ESR a tegnapi emelkedessel eppen beleverte a fejet a folotte levo eros rezisztencia vonalba.
DEM (a regi RNE helyett hasznalom) mindketto: (v) hullam is, es felfeletti ellenallas is jol latszik.

Az nem is kerdes, hogy stochastic mindharomnal overbought 94, es a rovidebb idotavokon lekunkorodoban van.

Innen en a jo kilepest keresnem.
A short meg raer, kell az a nap elobb, amit irtal.
Magicmaan
Magicmaan 2015. 04. 15. 21:26
Előzmény: #1899  Törölt felhasználó
Gondolod azért nincs, mert arra gondolnak nyerőben zárják?
Kíváncsian várnám én is, hogy merre tovább..

Talán az amcsi mérsékelt jó kedv holnap nem mínuszban zárást eredményez itt.

Én bízom benne, hogy tovább erősödik.. tényleg le van maradva még mindig.
Én longra tettem le a voksot.
spaceman 2015. 04. 15. 20:17
Előzmény: #1900  spaceman
Bocs az off topicos MOL kitekintésért.

Topik gazda

Matsmath
Matsmath
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek