A topic celja hogy elmeleteket osszunk meg egymast kozott arra vonatkozoan, ami az OTP _trendjet_ leirja. Arra keressuk a valaszt, hogy a kovetkezo ket-harom heten belul milyen iranyba tart az OTP, es foleg _miert_? A "miert?"-nek sok oka lehet, lehet az technikai alapu (chartelemzes) vagy fundamentalis alapu (jo hirek/rossz hirek) nagy vevo, nagy elado megjelenese a piacon, stb.
A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?
Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.
Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert
1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy
2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy
3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);
4) stb.
1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).
2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.
3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.
4) stb.
Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?
Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.
Bocs hogy beleköhögök,- én mint tudatlan - de szerintem 5100 és 5350 között fog liftezni, aztán majd zuhanni fog mint a Germanwings gépe.Mikor? Ezt kell kivárni, hogy valaki, / valakik/ kiszórja a zsákok tartalmát.
Én kérdeztem, hogy 18.44 usd körül vettél-e, mert fölötte 61,8% =18.69, alatta 18.44 a rés teteje kb, alatta ema 200 felette ema 200. rsi naposon 30 alá esett. A hullámok száma szerint, a napos rsi-n is jól látszott, hogy kész a zz, és összekötő hullám jön! Nem beszélve arról, hogy és még mindig usd-ről beszélek, hogy a nagy háromszög felső szárát átszakított, és most vissza is tesztelte, de el is dobtam 5540-en mert azt gondoltam, hogy hétvégére a megpihentetik a háromszög felső szárán! Ez így is lett! Remélem érthető amit írtam
"Short is bukó, long is, így szereti az OTP ;)" (kimpaa).
A heten OTP letorte a januar 15 ota tarto linearis trendvonalat, majd napos EMA(100) mozgoatlag erinteset kovetoen elesen megfordult, es a letort trendvonalat OTP-sajatreszveny-vasarlas segitsegevel vissza is tesztelte. Ezzel egyuttal USD-ban elerte az EMA(13,21,50) mozgoatlag-koszorut, valamint a 20USD szinten levo fej-vallak alakzat nyakvonalat. Ezek mar eros ellenallaskent funkcionalnak.
Ritkan van ilyen, de elkepzelesem sincs a folytatasrol (vagyis inkabb van harom, azonos valoszinusegu verziom). En azt vartam, hogy az 5520-as szint eleste utan nem kell OTP-vel foglalkozni: leszakad egy ket honapon (=37 keresekedesi nap) at epulo alakzat, vege a bulinak, hatra lehet dolni. Dehat a jan 15-i trendvonal es OTP sajatreszvenyvasarlas egyutt erosebb volt, visszament 5600-ig, es akkora zold gyertyak jottek, mint a tavaszi ralli kozepen. Ha nem volna OTP poziciom, en inkabb kivarnek, es a Balaton-parton fekudnek az arnyekban. Lasd OTP 2h chart es kulonfele scenariok. En a jovo heten se nagyon szeretnem OTP chartot nezegetni.
BUX egy csokkeno csatornaban oldalazva eseget, egy nap impulzusra azonnal jon 3 nap korrekcio: a mozgas akar egy arboczaszlonak is nezheto. Egyelore BUXot 75USD-ig (=20.600) varom; ez a MOL-leszakadassal elerheto, fuggetlenul attol, hogy OTP mit produkal ekozben.
Vegeztul:
En kivancsian olvasnek egy-ket kommentet olyan traderektol, akik a mult heti mozgast le tudtak kereskedni. Mit csinaltak, es miert? Ahogy irtam, nekem az volt a strategiam, hogy 5520 elesett (ez hetfon vilagossa valt), odarak az ember egy short-stopot, es elmegy nyaralni. Ez nem jott be. Mit kellett volna csinalni?
Pomperj: te irtad V-nek, hogy "ha 5400 ala beszakad, akkor tedd a stoppodat X szintre". Lehet tudni, hogy mi volt az X, es miert? Az en X=5520 valasztasom nem jott be.
Nagyon gyorsan le fog erni a support saving, 4400-4800. Mar atesett a felso supportokon, innen mar nincs ami megtartsa a (c) subhullamban, az eses gyorsulo szakaszban van. A kulso korulmenyek rosszabbodtak. link
Jogos a meglepetes:-)
Mindenki a 25.5 Euro szintre varta DB-t lefele, mert ott fut a Januari trend-support vonal, ami megtartja.
Dehat, a fogorek lemondasa akar jo hir is lehet, ha az a sok balhe es rossz leepitesi ideat a media mind a nyakukba varrta. A shortos megijedos nepseg, mind inkabb cover, minthogy bukjon.
Szoval, kis (b) hullam ugrott felfele DB-ben, de nem hinnem hogy barki keresni fog rajta. Meg korai DB-t venni.
Abban az 5300-400 savban van egy kis OYP supportka. Ami 2-3 napig tarthatja, de nagy remenyet nem lehet fuzni hozza.
De OTP most egy (c) hullam elso fazisaban jar 5 napja, aminek 5 subhullama kellene legyen. Ha valoban meg csak az elsoben jar, akkor van ter lefele boven.
A dolgot megerositi, hogy az EEM proxy nagy lendulettel esik, ott semmi nyoma a lassulasnak. ESR proxy a februari supporting esett eddig, az most kepes egy kis fel-korrekciora. EUFN proxy csak most indult le, igaz gap-el inditott, a lendulet eros lefeele.
A hetvegen a Deutsche Bank CEO-jainak lemondasa se nagyon emelhet a banki indexeken most.
Szoval, a OTP chartja is, a kulso tenyezok is, inkabb a tovabbi esest prognosztizaljak.
Minek is venne itt barki OTP reszvenyet? Egy okot.
OTP-forecast
A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?
Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.
Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert
1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy
2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy
3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);
4) stb.
1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).
2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.
3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.
4) stb.
Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?
Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.