Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 10. 19. 12:52

OTP-forecast  

A topic celja hogy elmeleteket osszunk meg egymast kozott arra vonatkozoan, ami az OTP _trendjet_ leirja. Arra keressuk a valaszt, hogy a kovetkezo ket-harom heten belul milyen iranyba tart az OTP, es foleg _miert_? A "miert?"-nek sok oka lehet, lehet az technikai alapu (chartelemzes) vagy fundamentalis alapu (jo hirek/rossz hirek) nagy vevo, nagy elado megjelenese a piacon, stb.

A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?

Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.

Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert

1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy

2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy

3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);

4) stb.

1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).

2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.

3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.

4) stb.

Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?

Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi0002 2016. 04. 04. 10:04
Előzmény: #2175  Törölt felhasználó
A blogra beíró emberek valószínűleg a fickó elemzései alapján akartak nagy téttel játszani, és persze, hogy megszívják. Az alapelvekkel sincsenek tisztában.
pomperj
pomperj 2016. 04. 04. 09:44
Előzmény: #2178  pomperj
Ez is mond valamit:
link
pomperj
pomperj 2016. 04. 04. 09:01
Nezd meg NIKKEI es SPy osszehasonlitasat.

link

Nagyon szepen egyutt futnak, kiveve 2 divergenciat.

Az egyik 2015 nyar, amikor az ollo 7-8%ra nyilt ki, aztan aug. vegen zart be a divergencia.
A masik most van, kb. 15% a divergencia; es ha ez bezar, az mar nagyon crash-erzetu lesz.
Sok valtozat lehet, akar mindketto iranyt valthat. De Azsiaban mashol is hasonlo eselyek vannak.

Törölt felhasználó 2016. 04. 04. 08:34
Szerintem jo lesz az a short, Math..., Offshorebotrany odaver..,
A gazdasagi-,politikai elet komoly szereploirol derulhet ki, hogy bunozo adocsalok.., konnyen lehet, hogy ez lesz a regota vart globalis penzugyi osszeomlast kivalto ok...Soros szolt elore...
midnight_mover85 2016. 04. 03. 23:01
A magyar bluekra tehát emelkedést, de min. stagnálást (azaz nem esést) vársz min. 1 hónapra kitekintve...
kszi a véleményt !
Törölt felhasználó 2016. 04. 03. 21:12
Előzmény: #2174  Törölt felhasználó
Rovid negyedeves merleg.

A heten nem ertem ra a tozsdevel foglalkozni. Kedden, miutan Yellen feldumalta az SPX-et, ugy gondoltam, hogy ez egy jo veteli alkalom lehet masnap OTP-re. Csak aztan masnap reggelre egeszen egyszeruen elfelejtettem az egeszet. :-)

A negyedevben egy lepest hatraltam a tozsdetol, fokent az uj munkahelyi kihivasok, illetve a nagyfoku bizonytalansag miatt. A hatralas, mint a fenti pelda is mutatja, sokaig tartott, de vegulis sikeres volt. Az RG-n buktam eleg sokat a gyorsjelentest kovetoen, amin aztan erdemben nem nagyon faragtak az egy-ket napos tradek. A nagy BUX rallybol pedig az SPX/bear hibas megitelese miatt kimaradtam. Most 1970-es (?!?!), es 2050-es SPX short (!) poziciom van. A Caldaro-blog eleg frusztralt lett, olyan beirasokkal, mint pl. "na akkor ideje a szamlat feltolteni", "ongyilkos(-megfekezo) klubbot szervez valaki?" illetve tobben nyiltan ekeztek is. Caldaronak most mar se celara, se celideje nincs. Uj ATH-n pedig legfelejebb majd "irregular B" lesz az OEW szerint.

A BET-tel kapcsolatos osszes kommentem, hogy a havi zaroarak orult erosek lettek, amik hosszu honapokig tartani/emelni fogjak az indikatorokat, es tamasztjak a bull hangulatot. Az MTEL valoszinuleg uj EUR csucsot utott, es at is torhette a 10 eves csokkeno trendvonalat. Es hol van meg a majus?
Törölt felhasználó 2016. 03. 27. 19:31
Előzmény: #2173  Törölt felhasználó
This time it's maybe different.

A csonka het a korrekcio jegyeben telt. Az ot hetes intenziv emelkedest kovetoen rafert a BUXra a piheno. A chartokat roviden atfutva azt gondolom, hogy a jovo het is inkabb pirosban fog zajlani. A negyedeves zaroarbeallitas kovetkezik. Bet poziciom tovabbra sincs.

OTP 25USD arszintet es a havi Keltner-csatorna tetejet tamadja. A havi gyertya nagyon eros lesz: nem lehetetlen hogy a ho vegeig surgos lesz OTP-bol bevasarolni.

OTPUSD havi link

SPX megkapta kedden a masodik adag shortot. Uj csucsig, illetve az 50 napos atlag elereseig nem kell vele csinalni semmit. Caldaro szarkasztikus "this time is different" link hangvetelu hetvegi elemzesben megkezdte a tetovadaszatot. Az teny, hogy jovo hettol buyback-blackout kovetkezik, illetve a chartok a november vegi rally kifulladasahoz hasonlo faradasi jeleket mutatnak (d1 MACD momentum elfogyott). A heten a hirek kozott (vegre!) felbukkant Kina, illetve kisse szerenyedett az olajrally intenzitasa.

Hetfon USA kinyit, szoval kedden ket nap mozgasat kell majd nyitaskor a BETen lekovetni. En a magam reszerol a jovo heten nem tervezem szorosan kovetni a vilagpiaci esemenyeket.
Törölt felhasználó 2016. 03. 20. 20:52
Előzmény: #2160  Törölt felhasználó
Lemaradva.

BUX harmadik hete rallyzik, nagy lendulettel, de az USD chartokon mar deviza-gap van. Valoszinuleg ez a fel-hullam veget ert, es rovid piheno kovetkezik.

MOL 60USD celarat elerte. Itt a 200 hetes mozgoatlag, eros ellenallas. Ezen nem valoszinu, hogy majusig atmegy. MOL pihenhet, az arfolyam alatt deviza-gap.

OTP 7000 ala ert, elerte a havi Keltner-csatornat. Az emelkedes megcsak most kezdodott igazan... (USD charton valami bodulets 30-35USD celarral...). Egy 5%-os korrekciot lehet meg kellene venni... Ha egyaltalan lesz annyi. Hol van meg a majus? A charton deviza-gap.

OTP: link

RG megy a tobbiekkel, szerintem B hullamban, annak is a legvegen van.

MTEL pihent, EUR-ban nincs uj csucs. Nem tudom, mire keszul.

A heten volt OTP long 6666-rol, illetve egy MTEL long pozicio, ezeket zartam is. SPX short poziciot tartottam, de a penteki OPEXkor sem adtak be, sot... Caldaro blogjan elszaporodtak az erzelmes kommentek, illetve megjelentek a trollok, szoval hamarosan atszamozas kovetkezik :-).

Elobb-vagy utobb (hany het meg addig??) korrekcio fog kovetkezni, amirol -- januarhoz hasonloan -- ujfent lehetetlen lesz eldonteni, hogy bear hullam indul le uj melypontra, vagypedig csak az emelkedes ad vissza valamennyit. A bear scenarioval a problema az, hogy az azt kivalto harom legfobb tenyezo, nevezetesen FED kamatemeles, olajarzuhanas, illetve Kina, nos harom honap alatt TELJESEN feledesbe merultek: az allitolagosan "data-dependent" FED a rossz adatok ellenere is a vartnal joval doveishabb hangnemet utott meg; az olajar technikailag is attort egy fontos csokkeno trendvonalat; Kinarol pedig januar kozepe ota semmit sem hallani. A DOW pozitiv eves tartomanyba lendult, a transporton akkora negyedeves zold gyertya van, amelyet a vilag nem latott, es az SPX is betoltotte a januari reset, ami igy nem lett szokesi res... A DAX startra keszen varja, hogy US piacok dontesenek a bull/bear scenariorol. Nyilvan a 10.000 fole valo kitores DAXot elinditana a januari res betoltesenek iranyaba... Azt hiszem a het elejen megprobalkozok egy hataridos "dupla vagy semmivel", azaz ranyitok meg egy shortot SPX-re, de ha ket-harom napon belul nem fog lefordulni, akkor lezarom az egeszet.

Az ember mindig azt gondolja, hogy "ha meg egy kicsit alakul a chart, illetve ha ilyen/olyan esemenyen tul leszunk (FED/OPEC ules, gyorsjelentes, opex, stb.) akkor mar tobbet latunk majd", es ebben ujra es ujra csalodnia kell: az SPX chart pontosan ugy nez ki, mint tavaly november vegen, es az iranyrol semmivel nem tudunk ma tobbet, mint akkor.
Tibi0002 2016. 03. 14. 11:23
Előzmény: #2170  emerald
Nem rossz. Bár a változtatásra mindig nyitott vagyok.
tberki 2016. 03. 14. 11:04
Előzmény: #2168  Tibi0002
Viszont nem vagy onjelolt profeta sem es tenykent sem allitasz semmit sot el sem felejted a korabbi leirt halalbiztos prognozisaidat sem ha nem jonnek be... ehh.
emerald 2016. 03. 14. 11:03
Előzmény: #2168  Tibi0002
:)
Jó stratid van :)
emerald 2016. 03. 14. 11:02
A pf fórumán én voltam az aki Caldaroról írtam először és linkeltem a blogját.
Kár volt. Mai eszemmel nem tenném. Eljutottam oda h egy kezemen meg tudom számolni ki az akinek segíteni szeretnék.
Csodálom h Caldaro mester az Őt ért támadások ellenére kitartóan segíti mindazokat akik erre nyitottak. Nem itélkezik, nem támad csak teszi a dolgát nap mint nap.

Azt megértem h csalódott vagy. Ezt éreztem a multkori válaszodban. Azt is ha nem vált be a hozzá fűzött reményeid. Ám ha kereskedsz a várakozásai szerint, akkor nem értem az iróniát az irásodban.

Lehet nem kellene olvasnod, hanem csak a saját elgondolásaidat kéne követned. Ki tudja, lehet az jobb.
Ezt érsd jól. Mindenki más, másképp tud nyereséges lenni.
A saját sratim nem működött másnál, a másé pedig nálam nem.
Tibi0002 2016. 03. 14. 10:42
Én vállalom, hogy soha nem tudom, mi merre fog menni. Viszont készen állok oldalazásra, esésre és emelkedésre is. Betartom a biztonsági szabályokat, és számvitelileg megalapozott részvényeket vásárolok. :) És nem cseszegetek senkit, hogy tévedett, vagy sem az előrejelzésében.
emerald 2016. 03. 14. 10:22
Előzmény: #2163  pomperj
Minek magyarázol olyannak, aki úgy minősít h pontos információja sincs. Egy ingyenes ám naponta frissülő, tapasztalatot és tudást ellenszolgáltatás nélkül megosztó ember mindenképp tisztelet érdemel.

Vadit is mocskolták, sokáig nem írt semmit.

Arról nem is beszélve h esetleg lehett volna lekereskedni az általa szintén vizionált emelkedést 1800-ról. Aznap, a mélypont után jelezte h megvolt az alj. Én remegő kézzel, de zártam shortot másnap reggel. Beragadt longot meg kitartottam 1973-ig.
Nekem ennyit segített.

Most pedig dupla annyi shortom mint longom van.

tberki 2016. 03. 14. 10:05
Előzmény: #2163  pomperj
"Te akkor vegig bull voltal"

azon morfondirozok ezt meg honnan veszed? Mint irtam lentebb vegigshortoltam a bullt. nyilvan nem 3400tol inditva...
Matshmath meg nem bear strategiat irt hanem finomitotta a te datumaidat, sokkal rovidebb ideig volt pozicioban es igy az adott intervallumra bizonyitottan jobb volt mint a tied, a jovore nezve meg egyikotoke sem mukodott azota. Viszont tudtommal az ezustermekkel azota is tartozol.

Kedves Mester, ugy latom a blogod torlesevel egyutt mashonnan is kihullottak az informaciok...
Törölt felhasználó 2016. 03. 14. 09:49
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2016. 03. 14. 09:46
Törölt hozzászólás
pomperj
pomperj 2016. 03. 14. 09:41
Előzmény: #2162  tberki
Caldaro "mester" Elliotista es tevedhet.
Ertem, hogy gondosan szamon tartod, ki mikor sult fel. Vannak itt masok is, akiknek ez jo erzest ad az ego-juk taplalasara; irjak is okos kritikaikat, mindig utolag.

Ha ennyire szeretsz erre hajazni, emlekezzunk a tiedre is, csak most egyszer, pontosabban.

1)A 2013 tavasztol, 5300 szinttol tartott egy OTP bear piac 2015 januarig, 3400 szintig. Akkor egy complex korrekcios format rajzolt.

Abban voltam vegig bear allasponton. Igen, tevedtem is, mert ugyanugy 2700 szintre vartam a veget, mint ahogy 2012-ben is 2700 szinten volt a bear vege.

Te akkor vegig bull voltal. Az vaskosan nagyobb tevedes, mint -2600 pontot varni, amibol -1900 meg is valosult.

Semmi baj ezzel, mindenki tevedhet.

2)Mathsmath akkoriban egy olyan bear strategiat talalt, aminek eselye volt az altalam publikalt "sesono primitivo" bear strategiat megverni.
A kihivas csak azert nem zarulhatott le eles korulmenyek kozott, mert utana nem tartott egy evig a bear piac. Es lehetetlen volt megallapitani, melyik volt jobb. De azert a szimulacio nagyjabol ugyanugy +30% eves hozamot mutatott, mint az en strategiam.

3)Az mindenesetre biztos, hogy a tied bizonyitottan mindkettonel rosszabb volt.

4)En vezetem az OTP trading naplot 2015 elejetol. Vezess egyet te is, mostantol. Abbol barkinez kinezheto, mikor es miket tradelnek.

Akkor nem kellene sajat okossagodat ismetlodoen fenyezni, sajnos mindig utolag. Akkor bizonyithatsz egyszer elore is.

Addig ne tegy lenezo megjegyzest Caldaro-ra.

tberki 2016. 03. 14. 07:12
csak ugy erdeklodes szinten -en magam nem tartom szamon - hanyszor sult fel ez a kedves Caldaro mester az elmult nehany honapban?
Nekem iden tavasszal ugyanolyan erzesem van mint tavaly. Tavaly ev elejen vartuk pomperj katasztrofa szamait erre majdnem duplazodott az otp. Volt szerencsem a ralli elejet shortolni, de viszonylag idoben menekulni belole. Iden eddig ugyanez a forgatokonyv csak nelkulem:) Szellel szemben nem kell pisilni, csak nedves lesz az ember. A jegybankok hatan megy a piac meg egy darabig azt gondom.
Tibi0002 2016. 03. 13. 21:22
Csányi a MOL alelnöke. Ez önmagában elég erős indok, sok mindent magában foglal.

Sp500 short jó ötletnek bizonyulhat. Én nem akarok stoppal eladni, így hagyományos shortot nem nyitok, viszont halomban áll a cash, hogy részvényeket vegyek, ha netán esnénk. Ugyanígy állok az aranyhoz és ezüsthöz is.
Mindenképp tartok érezhető mennyiségű részvényt és nemesfémet is.

Topik gazda

Matsmath
Matsmath
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek