nyugdijas64

Regisztráció: 2008-09-12 12:33:00

Hozzászólások száma: 120

Utolsó hozzászólás: 2021-04-01 19:02


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 2
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

MOLly tulajok topikja 2021. 04. 01. 19:02
Ami történt, az pontos másolata annak, amit Orbánék az állami vagyon "közérdekű vagyonkezelő alapítványba" mentésével mostanában sokszázmilliárdos nagyságrendben csinálnak. A lényeg pedig nem csak az osztalék szempontja, hanem az, hogy ez a suska végérvényesen kikerül a részvényesi vagyonból, úgy, hogy egy kormányváltás után sem szerezhető vissza. 
MOLly tulajok topikja 2021. 04. 01. 18:42
Lehet, hogy számodra ez a funda, de az általános elvek szerint a termelő egység csak egy része a fundának. A másik része a menedzsment elkötelezettsége, azaz a részvényesek érdekeinek védelme. Na ez utóbbi most lenullázódott. Az ilyen igazgatóságot normális helyen elzavarják.
MOLly tulajok topikja 2021. 04. 01. 18:28
Érdekes Alapszabály az, amelyik ezt a szemétséget lehetővé teszi az Igazgatóságnak a közgyűlés határozata nélkül. Normális országban és cégnél erre a részvényesek többsége azonnal rendkívüli közgyűlést kezdeményezne és elhajtaná az egész gazember igazgatóságot.
Spekázzunk együtt Amerikában! (blumen szobája) 2020. 08. 18. 18:52
Van valami hír, amitől majdnem 100 %-ot ugrott?
OPUS Global Nyrt. 2019. 10. 04. 17:02
A gyorsértékelésben egy szó sincs arról, hogyan hat a bevásárlás a részvényesi értékre. Szerintem ezzel nem a részvényesek érdekét, hanem Orbánék gazdaságpolitikai szempontjait (a közszolgáltatások hazai kezekbe kerülése) nézték, csak az a baj, hogy a részvényesek pénzén. Nem tudom, miért venne ma valaki Magyarországon áramszolgáltatót, amikor azok nem piaci viszonyok között működnek (v. ö.  rezsicsökkentés) és nyereségük behatárolt, mert a szolgáltatás árát nem a piac, hanem az állam határozza meg, még pedig korlátozó módon. Nem véletlen, hogy a külföldi tulajok szabadulni akarnak ezektől. Nem hiszem, hogy ML kedvéért az állam szakít ezzel a szabályozással és azt még ő sem tudja elintézni, hogy a Titászra más szabályok vonatkozzanak, mint a többi áramszolgáltatóra. Szvsz. ezzel a vásárlással a holding nyereségességi rátája nem javul, hanem romlik.
OPUS Global Nyrt. 2019. 02. 25. 09:06
Azt nem tudom, hogy ha ez olyan jó üzlet, akkor a meglévő és működő visontai 16 MW-os telepet miért adták el az MVM-nek még azon az áron is, hogy emiatt majdnem 1 milliárd Ft adókedvezményt vissza kellett fizetniük?
Tarolt a magyar befektetés 2018-ban: ezt hozta az ingatlanmánia 2019. 01. 06. 16:29
#4
Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy más -értékpapír-alapú - befektetési formákkal szemben ez az egyetlen olyan, amelyikből nem lehet minden helyzetben egyszerűen menekülni. Ha ugyanis kipukkan a lufi, akkor az összes többi alapfajtából - persze esetleg bukót realizálva - ki lehet szállni, ebből pedig rövid időtávon belül nem feltétlenül. És persze a kibocsátott tájékoztatók erre a kockázatra nem hívják fel a figyelmet, mivel a vonatkozó jogszabály - számomra érthetetlen módon - ezt nem írja elő.
Tarolt a magyar befektetés 2018-ban: ezt hozta az ingatlanmánia 2019. 01. 06. 11:03
#1
Mielőtt még mindenki elalélna az ingatlanalapok nagyszerű eredményeitől és magát ostorozná azért, mert nem szállt be ezekbe, illik pár olyan dolgot is megemlíteni, amiről a pf. cikke nem szól, pedig a korrekt tájékoztatáshoz ez is hozzátartozna: - A legtöbb - köztük az összes nagy - ingatlanalap az egy éven belüli visszaváltás esetén büntető jutalékot számít fel (általában 2 %-ot), amit figyelembe véve az alapok jó részének hozama már nem olyan attraktív. - Az ingatlanalap az egyetlen olyan alapfajta, amelynek visszaváltását az Alapkezelő egy évre felfüggesztheti (más alapok esetében ez max. 30 nap lehet). A felfüggesztés tartama alatt az alap ingatlan-portfolióját leértékelhetik és a befektető tehetetlenül nézheti, hogyan olvad el a befektetése - azon túl, hogy nem is jut a pénzéhez. Ez utóbbi történt 2008 végén (amikor még csak 90 napra lehetett felfüggeszteni), amikor sokan nagyon sokat buktak. Ráadásul ez a cseppet sem elhanyagolható kockázat nem szerepel az alapok "kiemelt befektetői tájékoztatójában (KID)" - sőt még az esetenként több száz oldalas teljes tájékoztatókban sem, mint ahogy az sem, hogy a visszaváltási idő a jelenleg szokásos T+4 vagy T+5 napról T+30 napra is növelhető. Szóval a leányzó fekvése szerintem nem annyira szép, mint ahogy a pf. cikkből látszik!
O1G 2018. 12. 25. 10:53
#57
Nincs itt semmi ellentmondás! ML esetében a hitel és a lopás szinonim fogalmak. Ugyanis először meg kell nézni, hogy a hitelek mely bankoktól származnak? Véletlenül az ML érdekeltségű MKB-tól, az állami tulajdonú MFB-től és a Matolcsy-érdekeltségű NHB-tól. És ezeket a hiteleket (főleg kezdetben) a bankokra kötelező prudenciális szabályok semmibe vételével adták, mert az ezen szabályok által előírt forgalomképes (pl. ingatlan vagy kp.) fedezet helyett a megvásárolni kívánt cég (tulajdonrész) szerepelt fedezetként. Ezáltal a cég tevékenységi kockázatait a hitelező bankok vállalták át a tulajdonosoktól. Csak próbáljátok ki, ha egy "mezei" vállalkozó (akár sok éves sikeres működést maga mögött tudva) így kér hitelt egy banktól! Kiröhögik! A dolog ott vált át lopásba, hogy ha a hitelből vásárolt cég tönkremegy (pl. azért, mert egy esetleges kormányváltás esetén megszűnnek a méretre szabott közbeszerzési pályázatok), akkor a hitelező bankok bebukják a hiteleket és majd a költségvetés lesz kénytelen a mi pénzünkből a megrogyott bankokat szanálni.
Vasárnapi boltzárat kérnek Orbán Viktortól 2018. 09. 03. 09:49
#39
Ezek ugye nem komoly kérdések ? :-)
OPUS Global Nyrt. 2018. 03. 26. 17:38
A saját tőke és a nyereségtermelő képesség két dolog. Az erőmű saját tőkéje persze nagy, egyrészt az óriási értékű tárgyi eszközöknek, másrészt az előző évekből maradt eredménytartaléknak. Viszont - legalább is normál piaci viszonyok között - egy részvény értékére a nyereségtermelő képesség van döntő hatással..
OPUS Global Nyrt. 2018. 03. 26. 17:19
Hát nem tudom, hogy ez pozitív hír-e? A Mátrai (leánykori nevén Gagarin) Erőmű az ország egyik legrégebbi (a múlt század 60-as-70-es éveiben épült), erősen legatyásodott erőműve. A veszteséget okozó műszaki hibák és a csúszó karbantartás nem véletlen. Ráadásul a lignit tüzeléssel akkor sem tudja teljesíteni az egyre szigorodó környezetvédelmi normákat, ha a fejére áll. Több blokknál már többször felmerült a bezárás.És erre még új blokkot építeni akkor, mikor Paks 2 áramát sem lehet majd eladni?? Persze én csak egy buta villamosmérnök vagyok, aki valaha sokat járt ott munkából kifolyólag. Lehet, hogy ML kezében a sz@r is arannyá változik, sőt minden szabály alól felmentést kap, vagy esetleg előírják, hogy mindenkinek onnan kell venni a villanyt :D
EBROKER 2018. 03. 05. 09:15
#24
Ugyanezt írja nálam is.
Végre egy politikus aki az ország érdekeit nézi és nem a hatalmat akarja! 2017. 10. 24. 09:54
#14
"Baloldali fertő = mármint hogy megsértődött az MSZP-re, mert nem csináltak belőle köztársasági elnököt, amire totál alkalmatlan volt! Bár minden politikusunkra igaz, hogy "megélhetési" politikus, de ő az iskolapélda erre!
Már fõzi a feketelevest a Lidlnek és az Aldinak a kormány 2017. 10. 06. 16:29
#18
Tetszik ez az "50 %-ot meghaladó magyar tulajdon". Pontosan fogalmazva: 50 %-ot meghaladóan a fideszes haverok, tolvajok tulajdona. ML-nek már sok mindene van, de áruházlánca még nincs.
Már fõzi a feketelevest a Lidlnek és az Aldinak a kormány 2017. 10. 06. 08:48
#6
És a választékot sem ártana összehasonlítani mondjuk egy Auchan és egy CBA között! Miért válasszak kisebb választékból, drágábban, és töltsek többszörös időt egy bevásárlással (mivel több helyre kell menni, hogy mindent megkapjak)?
Már fõzi a feketelevest a Lidlnek és az Aldinak a kormány 2017. 10. 06. 08:44
#5
És a szabad piacgazdaság is éljen!
FHB:Most vedd! 2017. 09. 29. 10:06
Kérdés, hogy egyáltalán ők vették-e, vagy valakik, akik már tudnak olyat, amit más nem?
FHB:Most vedd! 2017. 09. 25. 14:32
Kizárásos alapon erre csak két indokot tudok elképzelni: - Vagy már látják a várható pályát ami erősen pozitív és nem akarnak osztozni a nyereségen, - vagy olyan, nem piackonform, belterjes lépéseket akarnak végrehajtani, amelyeknél még akkor is zavaróak a "külsősök", ha nincs ráhatásuk a döntésekre.
FHB:Most vedd! 2017. 09. 22. 13:26
Így van.

friss hírek További hírek