Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
. Eddig úgy tudtam,hogy a ÖNYP biztos és jó hozamot realizál.Nekem már nincs,a korom miatt,de a lányomnak ajánlottam.Kérem mondja meg miért a negatív véleménye.
Nézem ezeket a kavicsos beton panel házakat,mégcsak porladást is keveset látni pedig a kerítés drótos beton sok helyen töredezett,porlad. 50 évről beszélünk szinte és látszólag jól bírja a panel
Amíg azt nem látja, hogy munkával sem tud előrébb jutni/gyarapodni vagy akár csak a puszta önfenntartás is nehézkessé válik. Amerókában van még tartalék a rendszerben - lsd, vissza kellene menni dolgozni.
A FED nem volt és jelenleg sincs döntéskényszerben, még mindig előbb fogják visszazavarni az összes prolit dolgozni és feloldani a kilakoltatási moratóriumot, minthogy kamatot kelljen emelni. Nagyon erős ellentét kell a központi kormányzás és a FED között, hogy ne ez legyen a sorrend.
Én most, ha jön be + pénz euróra váltom és PEMÁP-ot veszek (de nálam egyelőre azért "csak") mert a teljes kincstári még 5 milla alatt van. Korábban sokat agyaltam rajta, de sokkal jobb deviza alapú megtakarítási formát nyomni (tőzsde..stb), az ÖNYP-met idénre már kivégezték, elég nagy baj ez.
Szerintem kellemes világ volt, de nem érdekes. Hiába volt reál bukó, ha szinte ingyen lehetett lakni. Na a lényeg az, hogy a 2 agyrém között van az igazság. Se 0-3 kamat, se 34 % kamat. Valahol 5-10 között. Csak ezt akartam mondani.
90 és 98 között az ingatlanok reál ára nagyot csökkent. Ennek fő oka pedig pont a magas infláció és magas hitelkamatok voltak. Az mellékszál, hogy bejelentett vagy fekete a jövedelem. A bért terhelő elvonások mértéke jóval nagyobb volt a 90-es években, ezért virágzott a minimálbér és a fekete pénz. A vadkapitalizmus volt az, egyáltalán nem egy kellemes világ. A 90-es években szinte alapból kellett kezes bármilyen hitelfelvételhez, aminek fő oka a behajthatóság szabályozatlansága volt. Szerencsére ez ma már nem kell, a kezesség mindenkinek kellemetlen és veszélyes volt, kivéve a bankoknak.
A fizetés fejenként volt. A másik meg az, hogy kicsi vagy mondjuk inkább nagy segítségnek, hogy jóval többet törleszthettünk, mint a jövedelmünk. Ezt megfelelő kezessel értük el. Akkoriban rengeteg fekete jövedelem volt. Havi 100-at simán lehetett keresni 10-20 havi hivatalos mellé. Na mindegy, nem is erre akartam utalni. Hanem arra, amit Lohran írt nagyon jól. Csak a tőke számít. Az alacsony kamattól nem lesz semmi "olcsó". Szerintem Te is érted. Amikor lezársz egy hitelt, akkor az alacsony kamat nem számít, csak a tőketartozás számít. Ez a 90-es években nagyon gyorsan kicsi lett. 1 millió hitel 3 milliós ház. Pár év aztán 7 millió a ház. A hitel meg 970 ezer Ft.
Pontosan, erről van szó! 10M forint a legtöbb embernek már akkora összeg, amivel azt hiszi, hogy megfogta az isten lábát - az, hogy ingatlanra költené, pontosan ugyanolyan diffúz megfogalmazás és inkább csak felhőben lévő álom, minthogy veszek egy sportkocsit. Ennyire nyúlik az emberek horizontja. A PB ügyfeleknél és azoknál akik jobban el vannak eresztve, csak egy kicsit szofisztikáltabb ennél, de ott meg leginkább azt látjuk, hiába is lenne pénze egy befektetési panelre, nem különösebben foglalkozik vele, mert nem jó deal.
Ágika, megsúgom, hogy ez elég nagy gond lehetett, mert 1 millió hitelnek csak a havi kamata volt kb 28 ezer, amit ezen felül törlesztettetek, az ment csak a tőkéből. Hogy tudtátok ezt a 4 ezres fizetésből kihozni? De akár a 32 ezresből is?
Ez komolytalan, és állítólag reprezentatív minta, és még fizettek is érte: "Ha lenne 10 millió Ft-ja..." 1. Nincs neki. Számára 10 millió már gazdagság. 2. Milyen ingatlant vesz belőle? 2 kocsibeállót? 3. Ma 10 millió kb elmegy egy lakás felújítására, azután, hogy már megvették. 4. Aki aranyat venne, az se látott még aranyat. Azt el is kell tenni valami biztonságos helyre.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link