Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az függ az összegtől és a lemondási feltételektől. Ki mondta le, a szálloda? Mit írtak, miért nem utalnak? Kommunikálnak egyáltalán, ajánlottak valamit? Hol foglaltál, közvetlenül, vagy közvetítőn keresztül (pl booking.com)?
Igen, adok bérbe, a bérbevevőm éppen tegnap jelentette be, hogy nem tud fizetni.... amúgy nem volt kiírva, hogy ide csak olyanok írhatnak, akik kiadnak vagy éppen maguk is bérlők.
Ja és ami még az ingatlanpiacot illeti. Tudom, ott csak emelkedés lehet, semmi más, DE.... ha ahogy írják - nem tudom, mert nem néztem utána, lehet, hogy csak hazudoznak persze erről is (irónia) -, hogy hirtelen egy csomó kiadó lakás jelent meg nagyon olcsó áron... mi lesz, ha a kiadó nem tudja kiadni és mondjuk annyi hitel van az ingatlanon, hogy nagyon rá van szorulva a bevételre... kevés a tartaléka a bérbeadónak, esetleg nem csak a kiadásból élt, de volt mellette még munkája, amit most elveszített??? Ha emiatt hirtelen megjelenik sok eladó ingatlan a piacon, akkor az árak... persze tudom, ti itt mind erre vártatok és vesztek még vagy 10-20 lakást, semmi gond. Ki is mondogatta korábban, hogy ugyan már, albérlő mindig lesz, hát hova menne, a híd alá??? Néhány hete vagy max 1-2 hónapja írtam talán, hogy baj esetén milyen opciók állnak a bérbevevők "rendelkezésre". Most miért van hirtelen olyan sok kiadóvá vált lakás?? Valószínűleg az eddigi bérlők kihaltak a korona miatt, vagy a híd alá költöztek, vagy valamelyik alternatívát választották, amiről korábban írtam... Lehet, hogy hamarabb fog ez bekövetkezni, mint gondoltam volna??
Milyen érdekeset, írsz. Olyan érzetre, mint egy film - katasztrófa film - forgatókönyve. Nem igaz? Olyan néha érzetre, mintha egy ilyet élnénk át, nem? Persze ehhez az kellene szerintem, hogy ezt valaki így is teszi, vagy valakik így tesznek a világgal. Inkább ilyen sok a véletlen, biztosan.... Beszélek itt hülyeséget, elnézését! 😊
67738-as hozzászólásban már találsz részben válaszokat a kérdésedre... az, hogy cégek ennyire (még) rövid leállás után már ekkora segítségre szorulnak, mutat egy-két problémát. Miért írtam, hogy MÉG rövid leállás?? Mert nem tudjuk, hogy az egész meddig tarthat még. Minél tovább fog húzódni, annál nagyobb problémákat jelent majd és annál több csontváz hullhat ki a szekrényből. Az már eleve egy nagy baj, hogy mondjuk egy adidas csupán 1-2 hónap után oda kerül, hogy állami segítségre szorul. Mondanám, hogy a nagy baj akkor lenne, ha csupán 1 hónap leállás már tömeges csődhöz vezetne és ezt látnánk és érzékelnénk - valójában meg MÁR pont ez van. Egyelőre mi folyik? Cégek még fizetik a dolgozóikat, akik egyelőre még azért fogyasztanak is. Minél tovább fog esetleg az egész elhúzódni, annál nagyobbá válhat a baj. 1-2 hónapot még talán valahogy megoldanak a cégek, de ha mondjuk még további 2-3 hónapig azt mondanák, hogy maradjanak otthon az emberek, az már óriási baj lenne. A gondot az tetézné tovább, hogy az emberek kifuthatnak a tartalékaikból is és még ha újra be is indul majd a gazdaság, akkor valószínűleg sokan, akik már alig tudnak megélni, hirtelen nem fognak fogyasztani, mint az őrült. Egyrészt mert nem lesz rá pénzük, másrészt az emberekben - és ez szintén egy elhúzódóbb zárlat esetén egyre erősebb lesz - kialakul a félelem, mi van, ha jön egy újabb hullám?? Mikor már alig van tartalékom, akkor egy darabig még "fedezékben" maradok és majd csak lassan, fokozatosan jövök elő ebből a fedezékből és kezdek el újra költeni. Összefoglalva, minél tovább húzódik, annál több cég mehet csődbe, annál több ember kerülhet utcára (nem csak azért, mert a cég csődbe ment, a cég menetközben - pont saját védelme érdekében - el is bocsáthat dolgozókat), a fogyasztás annál inkább fog csökkenni, csak alapvető dolgokra és a fogyasztás visszatérése annál hosszabb időt fog igénybe venni. És számoljunk azzal is, a fogyasztás sokára való visszatérésével még olyan cégek is bajba kerülhetnek, akik esetleg átvészelték a lock-down időszakot, csak éppen utána nem kezd el nőni a kereslet a termékeikre és végül beadják a kulcsot. Szóval szerintem kicsit több alázattal közelíts ehhez az egészhez, mert hidd el, ha még 2-3 hónapig lesz ez a lezárás - hosszabb időbe bele sem merek gondolni... -, akkor bizony még nagyon nagy bajok lehetnek - lesznek (?)...
Szerintem akinek van realitásérzéke, nem várja, hogy tele lesznek. Én azt várom, hogy őszre a szokásos őszi forgalom 50-60%-át fogjuk hozni. Nyár az felejtős, maximum 20-30%-a lesz egy szokásos nyárnak. Erről beszéltem amikor azt mondtam, hogy kereslethiányos a piac. Ahogy most szűkítenek, ugyanilyen tempóval fognak bővíteni is, ha kell.
"A hotel, ahova befizettünk év elején egy májusi hétvégét, szintén nem tudja visszaadni az előleget, vagyis csődbe ment." -- Ne vedd rossz néven, de az nem csődbe ment, hanem palira vesz téged. A kettő között van különbség.
A hotel, ahova befizettünk év elején egy májusi hétvégét, szintén nem tudja visszaadni az előleget, vagyis csődbe ment. De ahogy írod, szemlélet kérdése, hisz a csődeljaras nem indult meg, a szereplők bizalmával újraindulhatnak nyáron és életben maradhatnak. Analogiaddal élve ez most kóma, még nem halál.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link