Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Erre van a fix hitel. Ltp. Előtakarékosság. Túlóra. Részvény. 4ig est opus. Ott1. Vagyis ki lehet fizetni a fix lejárat elött. Csak addig dolgozzon a pénz amig lehet. Sajnos sokan nem igy gondolják. Sok a pénzügyi tudatlan. Láttam nagyon 0 tudással. Megvezethetők.
ezt fájdalom volt még elolvasni is ! Meg vagyok győződve ,hogy a szegényebb proli réteg nagy része eltűnik Budapest lakásaiból ezek eladták lakásaikat és elköltöztek vidékre. Persze a lumpenek nem tűnnek el véglegesen mert rengetegen hajléktalan szállókon vannak és sokan ingáznak Budapesten.
Bp. Ujpest. Lepukkant. Sok statisztika miatt vettem ezt. Mert 1.2M ft ot hoz évente. Vagyis 8%tiszta haszon. Ha az LTPmaradt volna még 11%ra is fel tudtam volna vinni
Nincs továbbra se kamatemelés és ha nem lesz az se baj. Kamatemelés nélkül fog a világ a sok olcsó hitelbe belefulladni,egyesek még azt se fogják tudni visszafizetni és elindul a dominó. Legfeljebb az idő a kérdés. Az ingyen élés nem tarthat örökké.
Azért nem a 400 túlóra a legnagyobb gond, én legalábbis nem azért voltam ott. :) Hanem az elfogadásának módja. Meg a fideszes különbíróságok. Meg úgy általában, amit művelnek.
Az mnb kimutatás a fél igasságot se tartalmazza. Akinek volt kp az vett. Mindenki hitelt akar. Fedezet bevonással. Hiteles voltam van kapcsolat. Ennyit még sose vettek fel. Szerintem ilyen 2005 nél tartunk. Vagyis van 4-5évünk. Egy nagyobb korrekcióra.
Helo. Én most vettem. 1hónapja. Kis földszinti sorgangost. 30nm. 15M. 6 vevö várt rá. Hajnalba előttük megnéztük alonnal lefoglaloztam. 500ért rendbetettük. 100e ért már van rá bérlö. 75e a hitelrá. 30évre. 10év fixel. Van 4 LTP 20ezrével. De ez már a 3. Kecónk.az eggyik hitelünk most jár le a másik 5 év mulva. Ez 10év. Ugy hogy 2012januárban beszoptuk a devizát. És 0-rol kezdtük. Alap melósok vagyunk. Csak mi este hajnalba és hétvégén is melózunk gyerek mellett. Nem iszunk/dohányzunk/bulizunk. 3.5év még és fele melobol boldogan megélünk. Én az éves túlórakeretet 2hónap alatt lenyomom. Sokat nyavajognak a tüntetök. Aki nem akar melózni annak ugyis mindeggy.
Ezek szerint meg ebben az evben szamitanak 5% koruli aremelkedesre. Jovore meg 20% az afa miatt ugye,sajnos ezt megint a fogyasztokra haritjak a szegeny epittetok akik oriasi munkaerohiannyal kuzdenek,lassan havi 1 milla nettoert se lehet kapni komives kelement. Ajaj,tenyleg nagy itt a baj.
"ők még ilyen kedvező hitelek mellett sem képesek összetenni az önerőt 2en sem" Pedig megérné, legalábbis az alábbi cikk szerint: http://propeller.hu/itthon/3398376-tovabbi-lakasar-emelkedesre-szamithatunk?utm_source=hirstart.hu&utm_medium=referral "Tovább emelkednek a lakásárak, a használt lakásoknál 5-6 százalékos, az újépítésű lakásoknál pedig 4-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint."
Törölt felhasználó2019. 01. 31. 02:35
Előzmény:
törölt hozzászólás
A kp. nem tud elfogyni, mert az adás-vétel után az eladónál lesz a vevő készpénze sőt a hitele is készpénzben. Inkább innét érdekes a dolog, mert az eladók ebből komoly fogyasztást tudnak generálni, ami bedönti a külker egyenleget és a megszorítás kapujába érkezünk.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link