Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Érdekes amit a csaj mond az elején: bevételeik fele törlesztő+rezsi, másik fele élelmiszer. Kinek is a hibája az egész? Naná, hogy jegybankár maffia és gazdáik műve. Lehet készíteni a villanypóznákat.
Azon már rég túl vagyunk, hogy recesszió lesz-e vagy sem. Most már az a kérdés, hogy totális meltdown, vagy csak részleges lesz-e. Azaz olyan mint 2008, vagy mint 1929. :) Fő a töretlen optimizmus.
Az összképet nézd (CPI, PCE). Nem lehet abból kiindulni, hogy múltkor mi volt. Igen, 2008-ban reál értéken nagyobb olaj ár kellett, hogy megboruljunk, de most minden másnak is felment az ára, nem csak az olajnak és a gáznak! Csak egy példa: a fa ára például végig esett 2008-ban, ami ellenhatás volt. Sok sok évtizedes csúcson az infláció, ez a fontos. A kamat nem számít, a kamat már csak reagál a piaci folyamatokra, nem az a recesszió "igazi" okozója. Ok -> okozat
Ez is igaz, a magas olajár recesszióhoz vezet, de talán még nem vagyunk ott, ahhoz az okos emberek szerint nagyobb kamat kell. Még talán a bond market-nek is van egy lefelé köre..
Nem temetem őket, de meglepne ha idén látnánk magasabbat, mint a múltkori $120-as WTI. Az esetek nagy részében a hirtelen olaj felszúrást recesszió követi. https://www.youtube.com/watch?v=JhC2nXHlx7I Ha van kedved nézd meg ezt a videót (én egy ideje már bevettem a "Snider pill"-t), ami kicsit bemutatja a kettő kapcsolatát. Ha meg az ezt megelőző videójukat is megnézed, akkor azt is kifejtik, hogy Volcker és bandája nem is volt annyira faszagyerek anno. Ott is az olajválság (és annak megoldódása) volt a háttérben, nem a FED maszatolása a kamatokkal. Csak kellett egy fehér lovag, aki elhiteti a médiával, hogy a FED mindenható és oda tud csapni (disclaimer: nem tud, egy válságban tehetetlen)
Lesz korrekció, ebben egyetértünk, de hogy temetni kellene őket, azt nem hiszem. Ha Kína komolyan elindul, szerintem kő kövön nem marad olajban megint...
Olajosoknál is talán meg volt az idei peak, bezárult a kör. Már csak a nagyoknak kell lefele elindulnia, akik torzítják az indexeket. Szerencsére a héten jelentenek, szóval még időben is pont összejöhet.
Egyesek szerint a középkori módszereket be lehet vetni ismét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ki a boszorkány. Vízbe dobják, ha fennmarad, akkor agyonütik, mert boszorkány, ha meg elmerül, akkor nem volt boszorkány, de pechje volt. :)
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen