Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Hát eddig se az inflációs adat (érdekes volt a személycsere a KSH-nál) , se a minősítések változatlanul hagyása nem lökte meg felfelé a forintot (bár a Fitché még nem is tudta). Előbbinél szerintem a befektetők is tudják, mi a pálya. Amúgy érdekesek ezek a gazdasági adatok is, lehet csilivili a GDP is, ha az már nem megy le az emberekig, főleg az akkugyáraknál lesz kirívó. Szerintem nálunk lenne fontos figyelni a GNP-t is. Tulajdonképpen tökmindegy, mit mondanak az elemzők itthon is, egyetlen jóslatot láttam beigazolódni, a 380 körüli árfolyammozgásokat. Ahogy a kamatelőnyünk csökken, úgy szerintem talán picit még fog romlani a forint, de ha nagy változások csak valami kirívó adatnál, vagy eseménynél lehetnek. Szerintem a kézivezérelt gazdaság se fog csodákat művelni. A NER cégek csak köldökzsinóron mennek, mi többiek pedig próbálunk radar alatt maradni, így nem hiszem, hogy akkora növekedés lenne itt. A nyugati cégek se bíznak már Orbán lázálmában. Rámennek ezek mindenkire.
Svájci ismerősnek próbáltunk segíteni innen műanyag nyílászárókat beszerezni, hogy spóroljon. Ismerős is volt, engedményt is kapott volna. Végül ugyanazt a minőséget a lengyelektől vette. A minap említette valaki, hogy csaptelepet vett lengyelektől jóval olcsóbban, mint itthun. A csehek is olcsóbbak már. Valaki azt is említette, hogy zuhanykabin fél áron jött csehektől. Német cég bedolgoztat magyarral, panaszkodtak, hogy a lemez ár már több itt, mint náluk... Azért nem kéne ennyire elvakultan szemlélni a dolgokat szerintem.. Hová? Majd mennek ők is oda ahun dicső qrmányunk burgonyatermesztő fejlesztőközpontot csinált ;) az üzbégekhez. Azt tudtad, hogy MAN buszgyártás, már több, mint 20 éve is volt a törököknél? Az sincs messze. Szlovének korrektebbek a magyaroknál, és közel van Grazhoz is, oda is lehet telepíteni, de a horvátokhoz is mehetnek. Mindkettőnél még a tengeri szállítás is opció lehet....
Ukrajna lehet majd egyszer egy olcsó lehetőség, mint ahogy már az is volt a háború előtt a munkaigényes gyártásnál. De ez nem a jelen és nem a közeljövő, ráadásul pont a munkaképes lakosság menekült el.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)