Topiknyitó: Portfolio 2011. 08. 30. 08:58

Devizahiteles probléma: Simort és Csányit idézi a WikiLeaks  

Ugrás a cikkhez
Végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd - indokolta a WikiLeaks honlapján megjelent bejegyzésben Simor András azt a véleményét, mely szerint nem kell megmenteni a magyar devizahiteleseket. A dokumentum Csányi Sándor OTP-vezér véleményét is...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=154510
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 09. 02. 09:14
Előzmény: #314  S52Raptor
#315
Erre a fontos részletre azért jónéhány ide írogató devizahitelest emlékeztetni kell:

"A miniszterelnök szerint a lakosság pontosan tudja, hogy saját döntése, választása volt a forinthitel helyett a devizahitel"

Én jó sokszor próbáltam szembesíteni ezzel őket, de hőbörgés volt a válasz. (tudom, tudom, kognitív disszonancia).
S52Raptor 2011. 09. 02. 09:06
#314
... lehet olvasta a hozzászólásaimat:

"Orbán Viktor szerint "most érkezett el az a pont, amikor az emberek már rosszabbul járnak a devizahiteleikkel, mintha forintban adósodtak volna el." A miniszterelnök szerint a lakosság pontosan tudja, hogy saját döntése, választása volt a forinthitel helyett a devizahitel, de valakivel meg kell osztaniuk annak kockázatát, hogy a devizahitel törlesztőrészlete az "égbe szökik". "Az nem lehet, hogy csak az emberek viseljék, ahogy az sem, hogy kizárólag a bankok" - a kormány itt megoldást szeretne találni, de erről a megoldásról ugyancsak nem mondott többet Orbán Viktor. "
Törölt felhasználó 2011. 09. 01. 09:14
Törölt hozzászólás
#313
Törölt felhasználó 2011. 09. 01. 09:12
Törölt hozzászólás
#312
Törölt felhasználó 2011. 09. 01. 09:03
Előzmény: #308  Törölt felhasználó
#311
Melyik 6 állami cégről is van szó, konkrétan. Onnan már csak egy lépés, hogy állításod ellenőrizhatő legyen!
(Mert nem mindegy, hogy hat 1 Mft értékű céget adtak esetleg el, vagy éppen 6 MOL méretű cég 25-25%-át...!!!
(Emlékszel még a 2005-ös privatizációkra is, amik a 2005-ös hiányt kozmetikázták?)
Törölt felhasználó 2011. 09. 01. 09:01
Előzmény: #307  Törölt felhasználó
#310
Sajnos, amit írtam az nem kampány, az tény. Ezért nem is vitatod, hanem csak támadod!
szivacs
szivacs 2011. 08. 31. 17:09
Előzmény: #287  Törölt felhasználó
#309
Az idézeteid: kizárólag mások által történő használatra szánt álkozmopolita maszlagok.

Ha igazak lennének, akkor a negáltak negáltjai is azok volnának, ami kimutatja az eredetik hazug voltát:
"A hazafiatlanság az okosok szenvedélye, és a legokosabb szenvedély."
"A hazafiatlanság az igazemberek utolsó menedéke."
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:51
Előzmény: #306  Törölt felhasználó
#308
ja... úgy talált megyó kormány 300 millát..

május végére a leköszönő csúcskormány elköltötte már az egész évi költségtervezetet ..

no meg az utsó hónapban a csókosoknak eladtak még gyorsan vagy 6 állami céget szaré hugyé..

/azé nem mindenki amnéziás /
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:49
Előzmény: #299  Törölt felhasználó
#307
Látod OTTER, ez a baj veled. Hogy te nem normálisan vitázni jársz ide, hanem kampányolni. Ezért értelmetlen veled szóbaállni itt. Pártaktivista vagy.
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:44
Előzmény: #305  Törölt felhasználó
#306
Az egykori kormányfő hangsúlyozta, hogy a száz napos programra megvolt a pénz, hiszen rendkívül jó állapotban vették át az országot az első Fidesz-kormánytól.

---

Azért ennyire jó állapotban nem volt az ország 2002-ben sem! Hmmm... Vagy mégis?
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:40
Előzmény: #304  Törölt felhasználó
#305
Medgyessy Péter nem érzi magát felelősnek az államadósság elszabadulása miatt. A parlamenti vizsgáló bizottság előtti meghallgatásán az exkormányfő inkább az SZDSZ, valamint a lemondása után színre lépő kabinetek és pénzügyminiszterek felelősségét firtatta.

Medgyessy Péter a 2002 és 2010 közötti hiánynövekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság ülésén visszautasította, hogy a kormányfősége idején kezdett volna elszabadulni az államadósság - adta hírül az MR1 Kossuth Rádió. A volt miniszterelnök szerint a 2002-ben megemelt közalkalmazotti bérekre és a tizenharmadik havi nyugdíjra is megvolt a fedezet a költségvetésben.

Medgyessy Péter közölte, lemondásakor az államadósság még hatvan százalék alatt volt. Szerinte, ha 2005-ben és 2006-ban is szigorú költségvetést fogadott volna el az Országgyűlés, nem ugrott volna meg az államadósság.

Medgyessy ezzel Oszkó Péterenek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének a szavaira regaált, aki a bizottság korábbi meghallgatásán azzal magyarázta a hiány és az államadósság elszabadulását 2005-ben, hogy a Medgyessy-kormány idején meglépett száz napos program hosszú távon súlyos terheket rótt a költségvetésre, mert a pedagógusoknak és egészségügyi alkalmazottaknak juttatott bértöbblet nem áramlott vissza az állami kasszába.

Medgyessy szerint ez az érvelés hibás, és Oszkó Péternek, mint adóügyekben jártas szakembernek ezt tudnia kell, hiszen a fizetéseket Magyarországon akkor komoly adóterhek sújtották, így a bértömeg minden esetben visszaáramlott. Az egykori kormányfő hangsúlyozta, hogy a száz napos programra megvolt a pénz, hiszen rendkívül jó állapotban vették át az országot az első Fidesz-kormánytól.

Medgyessy éppen azzal indokolta 2004-es lemondását a többi között, hogy a koalíciós partnerrel komoly vita alakult ki egy szigorú költségvetési politika folytatásáról. 2004 nyarán Medgyessy Péter pénzügyminisztere ugyanis szigorú költségvetést terjesztett be egy informális kormányülésen, ám az SZDSZ ezt megtámadta, hiszen közeledtek a 2006-os választások, és a népszerűség volt a tét.

A volt miniszterelnök a meghallgatáson azt mondta, 2005-2006-ban is lehetett volna tartani a költségvetési szigort, és akkor nem alakult volna ki a súlyos hiány. A két és fél órás bizottsági meghallgatáson szóba került Medgyessy 2004-es kijelentése is, amely szerint „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Erről azonban most csak annyit mondott, az eddig feltárt korrupciós ügyek egyike sem nyúlik vissza 2002-2004-ig, így a későbbi kormányzatok idején kezdődhettek a komoly problémák.

Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:36
Előzmény: #292  Törölt felhasználó
#304
Az első száz nap Medgyessy-programja

1. Egyszeri juttatásként visszaadjuk a nyugdíjasoknak azt a fejenkénti 19.000,- Ft-ot, amit a Fidesz kormány elvett tőlük.

2. Szeptember 1-jével a pedagógusok fizetését megemeljük 50 %-kal.

3. Az egészségügyben dolgozók és más közalkalmazottak bérét október 1-jével 50 %-kal megnöveljük.

4. Október 1-jétől adómentessé tesszük a minimálbért.

5. Módosítjuk a Munka Törvénykönyvét, ezen belül visszaállítjuk a heti két pihenőnapot, amelyből az egyiknek vasárnapra kell esnie.

6. Augusztus 1-jével a termőföldről szóló törvény módosításával helyreállítjuk a földtulajdonosok jogait és társadalmi ellenőrzés alá vonjuk a nemzeti földalap működését.

7. A szőlő- és bortermelők érdekében, még a szüret előtt módosítjuk a jövedéki törvényt.

8. A magyar mezőgazdasági termelők érdekében haladéktalanul tárgyalásokat kezdünk az EU-val a csatlakozás pénzügyi feltételeinek javítása érdekében.

9. Azonnali hatállyal megszüntetjük az Országimázs Központot, és a megtakarított pénzt átcsoportosítjuk az ingyenes gyermekétkeztetés céljaira.

10. 2002. augusztusától, az iskolakezdést megelőzően minden évben kéthavi családi pótlékot fizetünk.
11. Szeptember 1-jétõl 30 %-kal emeljük meg a főiskola és egyetemi ösztöndíjakat.

12. Július 1-jétõl eltöröljük a TV előfizetési díjakat

13. Kezdeményezzük az Orbán-Nastase paktum újratárgyalását.

+1. Helyreállítjuk a demokratikus közéletet:
azonnal párbeszédet kezdeményezünk a civil szervezetekkel, a szakszervezetekkel és a munkaadókkal;
-helyreállítjuk a parlament hetenkénti ülésezését;
-helyreállítjuk a közszolgálati TV és rádió függetlenségét, a tájékoztatás pártatlanságát;
-beindítjuk az üvegzseb programot, mellyel átláthatóvá és ellenőrizhetővé tesszük az állam gazdálkodását.

---------------------

Mennyi pénz volt még 2002 nyarán, s mégis milyen nagy lett a 2002-es áht hiány...
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:25
Előzmény: #302  Törölt felhasználó
#303
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:24
Előzmény: #300  Törölt felhasználó
#302
Törvényjavaslatot a köztársasági elnök, a Kormány, az országgyűlési bizottság és az országgyűlési képviselő nyújthat be az Országgyűlés elé. A benyújtott törvényjavaslatokat az Országgyűlés több tárgyalási szakaszban tárgyalja. Az általános vita a törvényjavaslat szabályozási elveinek, illetve a további tárgyalásra való alkalmasságának megvitatásából áll. Az általános vita során lehetőség van arra, hogy az országgyűlési képviselő, az országgyűlési bizottság módosító javaslatot nyújtson be a törvényjavaslathoz. A részletes vita a törvényjavaslat módosításokkal érintett rendelkezéseinek és a benyújtott módosító javaslatoknak a megvitatásából áll.

A törvényjavaslat tárgyalása során fontos szerepet kapnak az Országgyűlés bizottságai. Egyrészt szakmai szempontból vizsgálják a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát, másrészt pedig állást foglalnak a módosító javaslatok támogatása kérdésében.

Az Országgyűlés a részletes vita lezárását követően elsőként az egyes módosító javaslatok támogatásáról határoz. Ezt követően kerül sor a törvényjavaslat egészéről történő zárószavazásra. Nem szükséges eleme a törvényalkotás folyamatának, ám megj kell egyeznünk, hogy a zárószavazásig ún. záró módosító javaslatot lehet benyújtani, amelynek célja, hogy az esetleges törvénybeli, jogrendszerbeli ellentmondásokat kezelje.

A zárószavazáson megszavazott törvényjavaslatot az Országgyűlés elnöke aláírja és felterjeszti a köztársasági elnök elé. A köztársasági elnök az elfogadott törvényt megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek, alkotmányos aggályai esetén előzetes alkotmányossági vizsgálat céljából megküldheti az Alkotmánybírósághoz, illetve a törvény aláírását követően a Magyar Köztársaság hivatalos lapjához, a Magyar Közlönyhöz. A törvény a Magyar Közlönyben való kihirdetését követően válik érvényessé.
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:21
Előzmény: törölt hozzászólás
#301
"nyilvánvalóan végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet".
link

Ezt mondta Gyurcsány 2006-ban, ahogyan azt idéztem!
(Te nem szeretsz veszíteni, pedig már profi lehetnél benne!!!)
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:17
Előzmény: törölt hozzászólás
#300
Szokásodhoz híven másról beszélsz, mint a téma!
Arról hol van szó, hogy az egyes elfogadott törvények hatásaiért ki a felelős?
A kérdés ez!

Az OGY meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit, mely alapján a kormány törvényeket alkot, amit a kormánytöbbség elfogad. De a megalkotott törvényekért nem az a felelős, aki a kormányt megválasztotta, hanem aki a törvényt meghozta!

Gyeremked bűntetteiért sem te vagy a felelős, még akkor sem, ha megbocsátasz neki azokért!
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:14
Előzmény: #281  Törölt felhasználó
#299
A 2004-2006 közötti hazudozás bizonyítéka a 2006-os megszorítások utáni rekord (2002-est is felülmúló) államháztartási hiány!
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:12
Törölt hozzászólás
#298
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:11
Törölt hozzászólás
#297
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:10
Előzmény: törölt hozzászólás
#296
Ha azt mondta, hogy "hazudtunk" abban ő is benne van.
(Való igaz, párttársait is emlékeztette ezzel, hogy az elmúlt másfél-két évben (2004-2006) mindannyian hazudtak, de akkor ő volt a vezér, azaz az ő hazugsága generálta párttársai hazugságát is! Ami persze nem mentség egyetlen MSZP képviselő számára sem!)
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:07
Előzmény: törölt hozzászólás
#295
A törvényalkotás felelőségéről a hivatkozás nem tartalmaz információt, sőt, még a kapcsolódó jogszabályok címében sincs szó felelősségről!

Úgy néz ki, hogy nem csak a korábban említett, de valójában nem csatolt hivatkozásod, de a témazárásod után csatolt hivatkozásban sem található semmi a törvényalkotás felelőségéről, csak annak feladatáról.

Mindenester furcsa a világképed, ha a felelősséget egyetemlegesre veszed, függetlenül attól, hogy valamit elfogad-e valaki vagy sem. Ez a kollektív bűnösség elve. De ha az egyész OGY felelős, akkor te is felelős vagy, hiszen te is közreműködtél az OGY megválasztásában, akár azzal, hogy el sem mentél választani!!!
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:02
Törölt hozzászólás
#294
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 16:00
Előzmény: #283  tokos.
#293
Azt, hogy Gyurcsány hazudott az maga Gyurcsány mondta, mindenki más csak idézi Gyurcsányt!
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:58
Előzmény: #275  Törölt felhasználó
#292
Hogy nem vette észre az MSZP, hogy 2002-ben egy hibás törvény átment az OGY-en?
Miért nem korrigálta a kormány azt a hibás 2002-es törvényt 2002-2010 között?

Mindenki tudja, hogy a Fidesz politikai kényszerből nyomott igent a Medgyessy-csomagra. A két rossz döntés közül azt válaszotta, ami nem befolyásolta a törvény elfogadását, de nem okozott neki politikai népszerűségvesztést (ha nemet nyom, akkor jött volna a penznyelo- és csendeske-féle propaganda, hogy a Fidesz nem karja, hogy az embereknek jobb legyen, pedig a költségvetésbe beleférne...)

2010-re már nem fér bele! Sőt, már 2006-ban sem fért bele. Az MSZP meghagyta a rossz törvényt az utolós percig, még Bajnai és Oszkó sem mert hozzányúlni! Épp itt az ideje az adójóváírás eltörlésének, s ezzel jóvá teszi 2002-es 2005 óta számonkérhető döntését a Fidesz!
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:49
Előzmény: #286  bigyula
#291
Igen, az egyéni képviselős módszer az esetek 99%-ban kormányzati cél gyorsításra szolgál, s valóban egy ősrégi törvényes kiskapu, talán majd 2014-ben eltörlik... ;-)
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:47
Előzmény: #287  Törölt felhasználó
#290
de elolvashatod bibó "A hamis realista" -ját is akár..

link
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:46
Törölt hozzászólás
#289
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:43
Előzmény: #272  bigyula
#288
Az elmúlt nyolc évben több ezerszer nyomtak gombot a képviselők, de az ország sorsát érdemben csak néhány tucat rossz törvény (leginkább költségvetési törvények, és a 'napos-lépéses' törvéyek) rontotta el.

Aztán persze, ha azt vesszük alapul, amit penznyelo és csendeske állít, akkor végülis mindegy ki hogyan szavaz, úgyis mindenki egyformán felelős. (Ezzel én nem értek egyet, továbbra sem!)

Egyébként a 'gyurcsányhibás' korszakban hány lényegi törvényt fogadott el a Fidesz? Egyet sem! Tette a dolgát! Szót emlet, kivonult és nemet mondott, de a felelőég mégis az ővék? Hmmm...
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:41
Előzmény: #279  tokos.
#287
tévedsz .. beismerte a hazugságot az öszödiben pl. azt amit most a fidesz is csinál és pontosan azt - 2010 óta.

azt kellett volna már 2004ben csinálnia gyurcsánynak amihez nekilátott 2006 ban .. de tök mindegy lett volna , mert ugyanúgy nem politikáról és gazdaságról szólt az orbáni cucc végig a 8 év alatt

(hogy ki mit petőfizik az öszödihez hozzá a lépcsőházakban is az meg egy más tészta )

/csak most nincs ki lehallgassa orbánt amint "qurvaanyázik" valahol .. ő jobban szeret fű alatt hazudni -amit állítólag és ugyebár őszerinte sosem , mert egy hazzafy ilyent nem tesz /

" A hazafiság az ostobák szenvedélye, és a legostobább szenvedély."
Arthur Schopenhauer

vagy -

"A hazafiság a gazemberek utolsó menedéke."
Samuel Johson
bigyula 2011. 08. 31. 15:38
Előzmény: #284  Törölt felhasználó
#286
"Valóban van ugyan formai lehetőség arra, hogy egyéni beterjesztés történjék, de ez csak a forma, valójában azt is a kormány juttatja el oda."

Akkor miért nem a saját előterjesztése volt a kormánynak? Csak nem az ellenzék véleményezési, vagy az Országyűlés megvitatási jogát akarta tudatosan csorbítani? Esetleg a hatályos törvényekben foglalt KÖTELEZŐ egyeztetéseket kikerülni?
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:36
Előzmény: törölt hozzászólás
#285
Szóval korában nem csatoltál linket, ellentétben állításoddal?!

Ehhez kapcsolódóan nem az OGY feladatai volt a téma, hanem az egyes törvényekkel kapcsolatos felelősség.

A kettő nem azonos, de annyiban van hasonlóság, hogy az OGY feladatai között szereplő törvényalkotás mindig a többség kezében van, hiszen csak a többség tud kormányt adni, a többség képes biztosan elfogadni egy törvényjavaslatot!

Ha az ellenzék be szeretne terjeszeteni egy törvényjavaslatot, ahgyan az előző ciklusban is történt például az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban, az a parlament elé sem kerül, mert a bizottságokban elbukik, mert a kormánypárti képviselők nem is engedik az OGY elé!

A törvényalkotás feladata az OGY-é, de felelősége a a beterjesztőé, azaz kormánypártoké. Természetesen ez igaz akkor is, ha egy ellenzéki egyéni törváényjavaslat átjut a bizottságokon és a többség elfogadja, de az a törvény rossz, akkor az egyéni képviselőé a felelősség!!!
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 15:27
Előzmény: #269  bigyula
#284
"Van erkölcsi (ez a mai világban, politikában nem kötelez semmire)" - ezért tart ott az ország és a világ, ahol tart!
S minél inkább össze akarják mosni (el akarják kenni) a felelősséget, annál inkább következmények nélküli lesz az egész világ!

Jó lenne látni, hogy törvényileg ezt te hol látod, mármint, hogy jogi felelőség az kié egy konkrét törvény esetében, ugyanis ha az OGY-é, akkor mindegy, ki hogyan szavaz, a felelőség egyetemleges, ami régen rossz!

Valóban van ugyan formai lehetőség arra, hogy egyéni beterjesztés történjék, de ez csak a forma, valójában azt is a kormány juttatja el oda. Ha van olyan törvény, amit egyéni képviselő írt és terjesztett be, azért valóban az övé a felelősség, de az vélhetően nem nagy horderejű dolog...

(Remélem a Fidesz nem akar majd élni ezzel a baloldali közhellyel és 2014-ben nem mondja majd azt, hogy minden rossz csak az MSZP-nek (stb. ellenzéki párt) köszönhető, az elmúlt 4 éves OGY-beli szerepléséért! - Persze könnyű dolga van, mert hivatkozhat az MSZP 8 éves kormányzásának hibáira, bár 4 év után már nehezen hihető lesz, ha semmit nem tudott tenni (csak az MSZP-sek hiszik el, hogy 2010-re azért süllyedt le Mo., mert 2002-ben a Fidesz megszavazta a Medgyessy-csomagot!!!))
tokos. 2011. 08. 31. 14:08
Előzmény: #281  Törölt felhasználó
#283
" Vagy - amit én képviselek évek óta - mindkettő politikus és a politika ilyen. "

Akkor jó, a politika ilyen, ez egyértelmű

De minekmondod neke, hogy mert hazudott a Fidesz, vagy Orbán, vagy bármelyik?

Mikor írtam én neked, vagy indokoltam bármit is azzal, hogy mert hazudott Gyurcsány?

Ha meg esetleg én nem írtam ilyet, akkor szerintem lépjünk túl ezen, és nekem ne gyere azzal, hogy mert hazudott az Orbán. Mi újdonság van ebben?
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 14:05
Törölt hozzászólás
#282
Törölt felhasználó 2011. 08. 31. 14:03
Előzmény: #279  tokos.
#281
"Látom, erősen a lelkedre vetted, mikor Gyurcsányra azt mondták, hogy hazudott. Egyszerűen nem tudsz rajta túllépni, pedig tényleg hazudott."

Tökéletesen mellélőttél. Én a kettős mércét nem szeretem. Vagy mindkettő hazudott. Vagy - amit én képviselek évek óta - mindkettő politikus és a politika ilyen.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek