S52Raptor

Regisztráció: 2011-07-13 14:01:27

Hozzászólások száma: 1 427

Utolsó hozzászólás: 2019-05-03 11:06


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 3
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

Jó hír az autósoknak - Nagyot esett az olaj ára 2019. 05. 03. 11:06
#2
Ja. Múltkor pont ugyanezt harangozták be, erre nőtt 5 Ft-tal. Nézzük először a Ft/Dollár árfolyamot T. Portfolió, aztán kezdjünk örülni. Vagy sírni.
Hamarosan ezrével szûnnek meg a munkahelyek Magyarországon 2017. 04. 19. 14:37
#20
Még annyit: olvasni azért olvastam a hozzászólásokat és veled mindig egyetértettem, ezért felesleges volt közbeszólnom...
Hamarosan ezrével szûnnek meg a munkahelyek Magyarországon 2017. 04. 19. 14:35
#19
Bocs! :) Több, mint egy éve nem jártam itt. Egyrészt ellenőrizni akartam, hogy él-e még a regem, másrészt az új szerkezetben azt, melyek voltak a legutóbbi hozzászólásaim. Úgyhogy ismét csak elnézést: csupán egy próba volt...
Hamarosan ezrével szûnnek meg a munkahelyek Magyarországon 2017. 04. 19. 14:31
#17
Mamm...
Ezzel igazi háborúba szállnak be Matolcsyék 2016. 03. 08. 16:52
#2
Hát pont erről beszéltem tegnap Cicvarek...
Nincs megállás: tovább gyengül a forint 2016. 03. 07. 17:02
#2
Szinte teljesen biztos, hogy az időszakos forinterősödést követő gyengülések mögött a jegybank áll, amelynek nem érdeke az erős forint - mint ahogy arra már több elemzés is rámutatott. Matolcsynak megéri erős árfolyamnál piacra dobni forintot, hogy azon továbbra is jól profitáljon a jegybank és alapítványain keresztül ezt a profitot a büdzsébe forgassa vissza. (Na meg a haverok zsebébe.)
Pár forinttal még olcsóbbak lesznek az üzemanyagok 2016. 02. 15. 16:01
#2
Hát ahhoz képest kedves Portfólió, hogy 9-12 Ft csökkentést jósoltatok, ez édeskevés....

Hová tűnt a többi???
Szülőnek álcázott adóellenőrök csaptak le a Mikulásra 2015. 12. 07. 16:27
#53
1. A Mikulás bizonyára Habony Árpi volt, mert tönkrement az előző Gucci táskája és egy újra gyűjtött.

2. \"Fejétől bűzlik a hal\". - dakota mondás.
Szülőnek álcázott adóellenőrök csaptak le a Mikulásra 2015. 12. 07. 16:27
#51
1. A Mikulás bizonyára Habony Árpi volt, mert tönkrement az előző Gucci táskája és egy újra gyűjtött.

2. \"Fejétől bűzlik a hal\". - dakota mondás.
Egyhavi fizetését adja oda a jegybankelnök a menekülteknek 2015. 09. 07. 14:25
#4
A cím alapján aggódva kezdtem olvasni, hogy esetleg Matolcsy szánta rá magát erre a nemes gesztusra, de aztán megnyugodtam... nem kellett csalódnom.
Valóban csak a kollektív béralkutól függ a bérszintünk? 2015. 02. 19. 15:23
#15
Tulajdonképpen - ha nem átlagbéreket, hanem átlagjövedelmet veszünk alapul - Magyarország a NER révén fejlett európai szintet ért el.

Ha ugyanis mindazt a feketejövedelmet is számításba vesszük, amit Habony-Rogán-Simicska-Szíjjpeti - stb--stb.- a közösen megtermelt adóforintjainkból bevételként elkönyvelt, és ezeket a pénzeket "visszaosztjuk" (elméletben) a teljes magyar munkaképes-korú lakosságra, úgy bizonyára a jelenleg számítottnál nagyságrendileg magasabb átlagjövedelmet lehetne kimutatni.
Valóban csak a kollektív béralkutól függ a bérszintünk? 2015. 02. 19. 11:59
#2
Anélkül, hogy fényezném magam, pont ugyanezt írtam cirka egy hete a Pogátsa vélemény kapcsán - na persze nem ennyire választékosan.

Pedig nem vagyok közgazdász...
Miért alacsonyak a béreink? Válasz a Portfolio írására 2015. 02. 16. 13:21
#2
Már bocsika de szvsz ez qrvára nem magyarázat. Ennek a logikának ugyanis továbbgondolva az kéne az eredménye legyen, hogy ha nálunk is erősek lennének a szakszervezetek (ágazati illetve szektorális szinten), akkor a nyugat-európai-hoz hasonló mértékű béreket is el lehetne érni.

Pedig azt még egy hozzám hasonló laikus is látja, hogy - nem.

Miért nem? Mert a kelet-európai munkaerő árát alapvetően beárazza az, hogy talál-e a tőke olyan más termelő régiókat, ahol ugyanakkora szaktudással bíró munkavállalók még olcsóbb bérért is hajlandóak lennének ugyanazt a munkát elvégezni.

Ugye nem kell messzire mennem példáért, amikor azt mondom, hogy a Mercedes nem véletlenül jött Magyarországra új zöldmezős beruházást indítani, hiába kérlelte az otthonmaradásra a szakszervezet és a német kormány.

Az sem véletlen ugyanakkor, hogy a Mostnemjuteszembemelyik cég megszüntette magyarországi tevékenységét és egy lukkal - igaz jó nagy lukkal - arrébb vitte a termelését; Kínába.

Szarná le a globalizálódott tőke a szakszervezeteket meg a bérköveteléseiket; ha azok bármely ágazatban elkezdenének keménykedni, rövid úton elhúznák a belüket keletebbre.

Más kérdés, hogy a bejáratódott nyugat-európai piacon, egy lényegében hosszú távra berendezkedett cég, amely folyamatosan ki tud egyezni a szakszervezetekkel nem mozdul csak azért, hogy 1-2%-kal magasabb profitoot érjen el. De az új beruházások szinte kivétel nélkül olyan országokban történnek - nem véletlenül Kína a GDP világrekorder évek óta - amelyek olcsó munkaerőt tudnak kínálni.

Majd ha Kínában, Indiában meg a többi ázsiai országban erősödnek meg a szakszervezetek, akkor húzogathatja a nyuszi is a hózentrógerét, addig viszont nix ugribugri, mert a valami mindig több a semminél.
De tényleg, miért keres többet egy osztrák, mint egy magyar? 2015. 02. 07. 10:20
#28
A találós kérdés megoldása, hogy nem ugyanannyi árut ad el. Lévén, hogy Ausztria jóval motorizáltabb ország, ergo az osztrák családban mindenkire jut egy autó vagy motor, a benzinkútra is többet járnak (ahogy szok mondani: még a WC-re is autóval mennek).
Most voltam kinn néhány hete: a benzin valóban hasonló árfekvésű mint nálunk (cirka 350 Ft átszámítva) csakhogy ezt egy átlag osztrák melós öt percnyi munkával keresi meg, míg nálunk saccperkábé 20 perc fél óra.
De tényleg, miért keres többet egy osztrák, mint egy magyar? 2015. 02. 07. 08:43
#10
Én meg azt nem értem, mi ezen az érthetetlen. Szándékosan értetlenkedni persze lehet, de azzal a veszéllyel jár, hogy hűlyébbnek tűnsz, mint egy ötödikes...:)

Pityu azt próbálta elmagyarázni, hogy egy magasabb termelékenységű társadalomban az egyébként alacsony bérigényű munkák is magasabban vannak megfizetve. Kapis?
Mi lesz veled világ? 2015. 01. 08. 13:21
link

Na erről beszéltem. Mi a folytatás? Vég nélküli eszkaláció a Franciaországban élő muszlimok és a helyiek között, végső soron pedig Marie Caroline Le Pen győzelme a következő választásokon. Aztán indulhatnak az újabb keresztesháborúk, csak ezúttal komolyabb eszközökkel. Kinek hiányzik ez?
Mi lesz veled világ? 2015. 01. 07. 15:52
... akár fel is függeszthetnétek ezt a meddő vitát, lévén, hogy a topic címe alapján éppen azzal lenne szerencsés foglalkozni, hogy az iszlám kezdi áttelepíteni a háborút Európába.
Szerintem igen komoly a veszélye annak, hogy az alKaida helyét még harcosabb fundamentalisták veszik át és ha valóban elkezdik a párizsihoz hasonló vérengzéseket szerte Európában annak komoly következménye lesz a gazdaságra és politikára egyaránt... Nálunk is.
Módosításokkal támogatja a Fidesz a vasárnapi boltbezárást 2014. 12. 02. 23:24
Nem követem folyton az itteni hozzászólásokat, így lehet, nem mondok újat, de meggyőződésem, hogy a -0,1%-os Jézus Pöcse Szekta (valamikori KDNP) megzsarolhatta az UCN (értetlenek kedvéért: az l'Ungherie Cosa Nostra) parlamenti képviseletét, miszerint amennyiben ez a fontos - mármint a szekta háttérhatalmának számító klérus számára fontos - változás nem következik be, az omerta abban fog megnyilvánulni, hogy időnként mély hallgatásba burkolóznak és elfelejtenek gombot nyomni az UCN számára lényeges szavazások esetén.

Valaha (az "emútnyócév" időszakában) az UCN jelen fórumokon lantoló akna-munkásai hangos pengetések között méltatlankodtak azon, vajon hogy lehetséges, hogy az általuk törpepártnak titulált SZDSZ igyekszik meghatározni a kormány politikáját. Nos hát így...
Külföldi vagy? Takarodj! 2014. 11. 14. 22:32
#28
Rendben. Ez egy vélemény. De miért kell 7-szer leírni???!
Külföldi vagy? Takarodj! 2014. 11. 14. 17:01
#9
Ebben az országban adót fizetni nem, inkább innen elmenni érdemes. Orbán pedig legyen - no nem tízmillió magyar - csupán kétmillió zombi miniszterelnöke - vagy felőlem királya is. Oszt jónapot!