Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 03. 29. 08:12

DAX  

Minden ami DAX.

Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.

Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Mikieger85 2014. 07. 27. 10:19
Megjelent az AAII (American Association of Individual Investors) legfrisebb befektetői hangulatfelmérése: link

Semmi hirtelen mozdulat, de lassan pesszimistábbak a befektetők, ami a kontrariánus elmélet alapján jó bázis az emelkedéshez.

Gyorsan összeröffentettem egy excel diagramot az adatokból: link
Törölt felhasználó 2014. 07. 27. 09:08
Törölt hozzászólás
seri2 2014. 07. 27. 06:17
Előzmény: #129397  Törölt felhasználó
na találtam itt két szimpatikus szerény fickót,tőlük talán lehet tanulni: link
Törölt felhasználó 2014. 07. 26. 21:02
Előzmény: #129390  pomperj
Tőlem sohasem olvashattad azt, hogy a random walk-ot propagáltam volna, vagy ha igen, akkor idézd be.

Az viszont könnyen elképzelhető, hogy még azzal is több esély volna a profitra, mint kontárok által tippmixelt elliott-katyvasszal.
Törölt felhasználó 2014. 07. 26. 19:32
Előzmény: #129386  bobsurf
Kicsit messziről kell kezdenünk, ezért sajna kicsit hosszú lesz, legfeljebb shifteled. :)

A DAX-ot hivatalosan 1988. július 1.-el vezették be a németek, 1150 pont körüli induló értékkel. Az abszolút bázist 1000 pontnál húzták meg, melyet az előkészítő fázisban az 1987. december 31-i záróértéknek feleltették meg. A mai chartokon ennél korábbi és alacsonyabb „DAX” értékeket is lehet látni havi TF-en, de azok már „visszaszármaztatott” értékek, melyet különböző német tőzsdei kiadványok saját „indexei” alapján számoltak vissza egészen 1959-ig (az akkori érték mai Dax-ban kb. 320-nak felel meg). Mindez a mai Xetra-Daxra vonatkozik (Deutsche Börse), melyet más néven „kassza” vagy „prompt” DAX-nak is neveznek, és a székhelye Frankfurtban van. A DAX értéke a benne lévő német vállalatok részvényeinek adásvételéből számolódik, az adott vállalat súlyozásával módosítva. Jelen pillanatban a Siemens a „legsúlyosabb” DAX-komponens mintegy 10,09%-nyi részaránnyal, a legkisebb súlyozással pedig a K+S műtrágyagyártó konszern rendelkezik (0.50%). Közöttük van elszórva a többi 28 cég. A 30 cég együtt teszi ki a Xetra-DAX 100%-át.

A fentiektől eltérően az „FDAX” egy származtatott határidős piaci termék (tehát nem index!), melynek bázisterméke az előbb említett Xetra-DAX index. Míg a Xetra-DAX-ot értelemszerűen a német spot-piacon jegyzik (Xetra, Deutsche Börse), adig az FDAX jegyzése az Eurex nevű határidős tőzsdén folyik, sok más egyéb határidős (futures) termékkel együtt. Az Eurexnek van egy kihelyezett bázisa a Deutsche Börse épületében is, Frankfurt belvárosában… :)

Az Eurex-et 1998-ban alapították a korábbi DTB (Deutsche Terminbörse) jogutódjaként. Fontos tudni, hogy ezeket a prompt részvényindexekre létrehozott határidős termékeket, mint amilyen az FDAX is, csak a számítástechnika megfelelő fejlettségi fokánál lehetett bevezetni, mivel a spot és futures közötti arbitrázs-szituációkat csak számítógépekkel lehet az elvárt hatékonysággal kezelni.

Ha már említettük az arbitrázst, akkor itt van elrejtve a te kérdésedre is a válasz. Klasszul észrevetted, hogy a Xetra-Dax és az FDAX gyakorlatilag szinkronban mozog, csupán az Fdaxot néhány ponttal a Xetra-DAX fölött jegyzik… grat. A néhány pontos eltérés onnan adódik, hogy az FDAX kontraktusok (végső) teljesítési határideje mindig az adott kontraktus lejárati napja, tehát ha ma veszek egy konti Fdaxot szeptember eleji lejárattal, akkor az addig eltelt időszakra eső kockázatmentes kamatot már a mostani árban is érvényesíteni kell jelenértéken… emiatt jegyzik az Fdaxot jellemzően néhány ponttal a spot-, azaz a Xetra-Dax fölött. Újonnan indult konti esetében a pontbeli eltérés nagyobb, ahogy viszont közeledik a kontraktus kifutása, egyre kisebb lesz az adott FDAX konti és a spot-DAX közötti különbség, hiszen a kamatra vonatkozó, lejáratig hátralévő idő is egyre rövidül.

De miért tekereg ugyanúgy az FDAX és a Xetra-Dax chartja? Ez az előbb említett arbitrázs-kiegyenlítés miatt van így. Ha nem így volna, és az (időarányos) kamat által indokoltnál lényegesen nagyobb mértékben eltérne egymástól a két chart árszintje, akkor egyidejű itteni vétellel és ottani eladással vagy fordítva kockázatmentes profitra lehetne szert tenni. A határidős piacok hőskorában voltak is ilyen esetek szép számmal, de a számítástechnika fejlődése és a felügyeleti szervek ill. a szabályozók szigorítása miatt az ilyen „szétárazást” már nagyon figyelik… és szankcionálják is, ha úgy tartják jónak. Ha pld. valaki az Eurexen szeretne kereskedni, akkor komoly befektetői átvilágításon kell átesnie, azonkívül a hozzárendelt Eurex-bróker minden tranzakcióját századmásodpercre vissza tudná követni és tálcán átadni a felügyeleti szerveknek, ha valami gyanús ügy miatt kérnék tőle…

Tehát a Xetra-Daxot és az FDAX-ot úgy kell elképzelni, mint egy páros csillagot, melyek egymás gravitációs terében forognak a közös tömegközéppont körül. Mégis melyikük az erősebb, melyik hat jobban a másikra? Ezt esetleg a forgalom alapján lehet megbecsülni.

A Xetra (Deutsche Börse) honlapján azt lehet látni, hogy a prompt-Dax forgalma durván 2.50 és 4.00 milliárd EUR között szór naponta, tehát ekkora értékben adják-veszik az indexben szereplő 30 vállalat részvényeit T+2 vagy T+3 jóváírással.

Az EUREX honlapján az FDAX forgalma 60.000 és 130.000 kontraktus között szór így a gyenge nyári szezonban, jobb napokon elérheti a 200.000 kontraktust. Az Eurex-en úgy lehet kereskedni FDAX-al, hogy 1db FDAX-kontit 12.300 EUR „initial margin” befizetésével lehet nyitni. Ha ez megvan, akkor 1 Xetra-DAX pontnyi eltérés 25 EUR eltérést jelent a 12.300 EUR-al megnyitott 1 db FDAX kontiban, tehát pld. 100 pontnyi DAX-bukta 2500 EUR-al apasztaná az initial margin-t, 100 pont nyerő pedig ugyanennyivel hizlalja. Átlag 80.000 kontis (nyári) napi forgalmat tekintve, 80.000x12.300 EUR összeg mozdul meg, ami éppen kb. 1milliárd eurónyi forgalom. Létezik másfajta megközelítés is, amely azt mondja, hogy mivel 1 DAX-pontnyi elmozdulás 25 EUR FDAX-elmozdulást jelent, így 1 kontraktusnyi FDAX elméleti „értéke” az adott DAX-érték szorozva 25 euróval. Ebben az esetben a jelenlegi DAX-szinten egy FDAX-konti elméleti értéke 9644x25=241.100 EUR. Ha ezzel az értékkel szorozzuk fel a 80.000 kontraktusnyi napi átlagforgalmat, akkor már egy nagyságrenddel nagyobb volna az FDAX forgalma, de szerintem ez a metódus félrevezető, hiszen ekkora összeg valójában nem mozdul meg.

Érdekességként még megemlítendő, hogy az FDAX kereskedésénél a longra fogadó fél maximális vesztesége a kötés pillanatában kiszámolható, hiszen mondjuk mostani 9644-es DAX-ot tekintve 1db FDAX kontin 9644x25 EUR lehet a max. vesztesége (241.100 EUR), míg a shortra fogadó határidős játékos vesztesége elméletben mindig korlátlan, mivel a DAX árfolyama is korlátlan felfelé… persze ahogy írtam, ez csak érdekesség, adott kontraktus lejáratát tekintve egyik extrém határérték megközelítése sem életszerű. :)

Az FDAX kontraktusok elszámolása a lejáratkor nem úgy történik mint egyéb határidős „jószágok” esetében, tehát fizikai leszállítással, hiszen a „DAX-index”-et nem lehet fizikailag leszállítani. Ezért a határidős elszámolónapon az FDAX-kontit egészen a kifutásig tartó befektetők között ún. „cash-settlement” történik, más szóval készpénzes kiegyenlítés. Aki veszít, kp-ban befizeti a kontija hátralékát az Eurex-elszámolóházán keresztül, aki azt jóváírja a nyereséget elérő FDAX-befektető számláján. A veszteség fedezete előtte már nyilván rendelkezésre áll a felek margin-kontóján, amihez addig hozzá sem férhetnek, míg van nyitott pozíciójuk. Természetesen egy FDAX-kontraktussal nem kell megvárni az elszámolónapot, bármikor likvidálható előtte is egy ellentétes irányú ügylettel.

Összességében a fentiek alapján úgy tűnik, hogy a prompt Xetra-DAX-nak nominálisan nagyobb a forgalma mint a határidős FDAX-nak. Ez akkor azt jelentené, hogy a Xetra-DAX-hoz igazodik az FDAX? Nem gondolnám. Inkább úgy tekintem, hogy itt rendkívül hatékony „közös áthatás” történik, melyet a szuperszámítógépekkel rendelkező nagybefektetők mindkét oldalon azonnal lekövetnek. Nap mint nap látható, hogy a Xetra-DAX zárása után az FDAX alkalmanként elég jelentős mértékben el tud csámborogni a 17:30-as prompt Xetra-zárótól. Mit jelent ez? Szerintem azt, hogy a „pénz sosem alszik”, az információk szüntelenül áramlanak a befektetők felé, így az FDAX a hosszabb nyitvatartása miatt alkalmazkodni tud a megváltozott piachoz… amit aztán a Xetra-Dax részvényes befektetőinek a másnap reggeli nyitóban akceptálniuk kell… rendszerint valamekkora nyitási rés formájában.
pomperj
pomperj 2014. 07. 26. 18:28
Előzmény: törölt hozzászólás
Tudtommal ez Bob Prechter legutolso SPY Elliott chartja, ForcaG hozta.

link

Nehez lenne vitazni vele. Amikor 1951 ala szakad, vege a dalnak.
elloco 2014. 07. 26. 17:36
Előzmény: #129388  bobsurf
Bár nem engem kérdeztél, de nálam így van: mindig 0.1 lot -ot nyitok, ez a Dax-nál 3,5 $ / pont; SP500-nál 4$ / pont; olajnál 1 dollárnyi árváltozás 100 $ -t jelent a számlámon, ugyanez a változás aranynál 10 $ -t eredményez.

Törölt felhasználó 2014. 07. 26. 16:39
Törölt hozzászólás
pomperj
pomperj 2014. 07. 26. 15:13
Előzmény: törölt hozzászólás
En parszor probalkoztam VXX es VIXY-al, es nekem nem ment.
Egyszeruen semmi logikat nem talaltam a mozgasaban. Az se igaz, hogy amikor SPY esik, akkor VIX emelkedne. Azota nem foglalkoztam vele, ezzel plane nem.

Pedig, ha elkapod jol, nagyon bejohet.
De ebbol nem kovetkezik, hogy neked ne sikerulne. Am, tarts szoros stoplosst.

Egyebkent ezek "draga" termekek, a napi verveszteseg eleg sok. Harom napnal tovabb ne tartsd semmikepp.

Ha sikerul valami okossagot kitalalnod erre, ird meg nekem is.
Good luck!
Törölt felhasználó 2014. 07. 26. 14:39
Törölt hozzászólás
pomperj
pomperj 2014. 07. 26. 14:11
Előzmény: #129387  Törölt felhasználó
Ertjuk, mar sokadszor elmondtad, hogy neked nem megy. Kar tovabb gyozkodnod.
De ebbol az nem kovetkezik, hogy masnak se.
Neked maradjon csak a "random walk", meg a mozgoatlag. Sok szerencset hozza!
Törölt felhasználó 2014. 07. 26. 13:16
Előzmény: #129386  bobsurf
Ügyes észrevétel :) Erről majd este fogok írni, mert most megyünk strandra.
bobsurf
bobsurf 2014. 07. 26. 13:12
Előzmény: #129342  Törölt felhasználó
Mi számít egy kontraktusnak?
Nekem júniusig 1Lot (MT4ben) DAXban 34USD/pont volt.

Most (valamit variáltak) 1Lot 1,7USD/pont körül van.
Azaz mintha huszadolták volna az értékét, pedig ugyanaz a broki cég.
Törölt felhasználó 2014. 07. 26. 13:10
Előzmény: #129378  Törölt felhasználó
visszamenőleg tényleg gyönyörűen lehet számozni, bár ott is láttam már olyat, hogy hajbakaptak a szektások 1-1- múltbeli chart számozásán... :DD

a gond rendszerint az előrejelzéseikkel van, de ott szinte mindig... :)

Az elmélet mai művelőinek talán még 1 százaléka sem képes megközelíteni azt a szerény eredményt, amire a legegyszerűbb mozgóátlag-keresztek minden további bullshitelés nélkül képesek.

Aki nem akar többezer órát elfecsérelni az életéből egy olyan elmélet elsajátítására, amivel a végén semmivel sem fog jobb eredményt elérni, mintha sokkal egyszerűbb és átláthatóbb stratégiákat alkalmazott volna, az jobban teszi, ha messze elkerüli ezt a zsákutcát.
bobsurf
bobsurf 2014. 07. 26. 13:08
Előzmény: #129337  Törölt felhasználó
Köszönöm!

Így van némi értelme.
Viszont így nem kéne/lehetne nagyon elszakadniuk egymástól? Mert azért pár pont különbséggel mindig együtt mozognak.
pomperj
pomperj 2014. 07. 26. 12:06
Előzmény: #129378  Törölt felhasználó
Gratulalok.
Akarhogy is, ezek a chartok nyilvanvaloan sokkal tobbet ernek, mint az osszes beiras ide, az utolso 1 evben osszesen.
Gratulalok, jo szemed van.
Pnorb 2014. 07. 26. 08:45
Előzmény: #129380  sieben
'Egészen másról van szó, csak nem értik. '

Kifejtenéd bővebben?

oil120 2014. 07. 26. 07:47
Előzmény: #129339  krida
Egy kis stresszmentes kereskedés már engem is érdekelne. Főleg figyelembe véve azt, hogy összességében az eddig kereskedési eredményem azért erősen negatív előjelű és ez mégiscsak stresszel
oil120 2014. 07. 26. 07:46
Előzmény: #129339  krida
Egy kis stresszmentes kereskedés már engem is érdekelne. Főleg figyelembe véve azt, hogy összességében az eddig kereskedési eredményem azért erősen negatív előjelű és ez mégiscsak stresszel
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 26. 07:38
Előzmény: #129325  Törölt felhasználó
"Mintha úgy ülnél le pókerezni vagy sakkozni, hogy az ellenfeled csalhat, de Te nem! Annyira durva és mégis ettől olyan szép."

Ez valóban így van, de mégsem teljesen.

Ugyanis az emlegetett 2 játékban muszáj reagálnod az ellenfeled minden lépésére.

Itt meg nyugodtan nézheted kívülről a játékot, és csak akkor kell beszállnod, mikor úgy érzed, a legjobb lapjaid vannak.

Más kérdés, hogy nehéz megállni, h be ne szállj olyankor is, ha esetleg még nem tuti a leosztás. :))
Az is csak utólag derül ki, tényleg elég jók voltak e a lapjaid, mert sajna a kártyával ellentétben (ahol 1-1 kombinációnál tudod, h nincs jobb) itt sosincs olyan helyzet, aminél 100%-ig tudod, hogy ennél olcsóbban már nem fogsz tudni venni / drágábban eladni.

Ettől szép a tőzsde. :)))

Topik gazda

birkanyiiroo
4 5 4

aktív fórumozók