Sziasztok! Van ez a mostanában emlegetett 2027/B-es kötvény https://www.allampapir.hu/dokumentumok/ce002c01-91d8-4ef1-bfb8-ce666e627935.pdfami engem érdekelne: -Ha veszek x összegért most, akkor mikor tudom visszaváltani? "A névérték visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes. A Magyar Államkötvényt a Kibocsátó a lejárat előtt nem váltja vissza" Ez azt jelenti hogy elsődleges piacon (állam) csak 2027ben, amikor lejár kapom vissza a berakott lóvét, vagy vannak kamatlejáratkor, vagy évesen valami ablak amikor állam ezeket visszaveszi? Másodlagos piacon lehet ezzel kereskedni? ha igen hol lehet ennek az árfolyamát megnézni? Illetve ez hogy néz ki, ha emelkedik a bubor (tehát a kötvény hozama) akkor eleve csökken az árfolyama a kötvénynek a kereskedési piacon? Vagy hogy működik ez ilyen változó hozamú cuccoknál? Esetleges válaszokat köszi szépen előre is :)
Az 1,75% az éves kamatja. Úgy számolom lenne 1,65% árfolyamnyereséged a névérték visszafizetésekor, és kapnál ((97/365)*1,75)=0,465% kamatot, összesen 2,115%-ot. Az évesített hozamot visszaszámolva 7,958% jönne ki, ellentétben a kincstár oldalán jelzett 8,3%-al. Mellesleg nekem sehol nem az jön ki az évesített hozamnak, ami az eladási hozam alatt szerepel, hanem kevesebb.
Értem én, ha számoltál a kamatadóval és úgy döntöttél így is megéri, akkor ok. Egyébként nem a lejárat számít, hanem a kibocsátás, 2019. júniustól kibocsátottak mentesülnek a kamatadó alól. Szóval ez a sorozat sztem most nem jó.
Kellőképpen tájékozódtál? Mert ez 2017. januári kibocsátású, azaz nem kamatadómentes. 8.29*0.85=7,04-ért nem igazán érte meg váltani mondjuk a pmápot 1% veszteséggel...
Ha meg új forrást tetteél ide, akkor ennél kedvezőbb dkj is van.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.