ostyascukor

Regisztráció: 2019-07-13 14:28:31

Hozzászólások száma: 22

Utolsó hozzászólás: 2022-08-01 00:04


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

EUR/HUF 2022. 08. 01. 00:04
Lehet olyan pénzintézetből utaltál amiben megbíznak.
Én azt nem értem hogy azt nem látják honnan utalok?
Egy magyarországi bankszámláról utalva mi alapján fagyasztják be a pénzt. EUs ország bankszámlájáról van szó, már átesett a pénzmosás meg többi okosságon.
.
Az továbbra is érdekelne hogy tudtok-e olyan osztrák bank ami magyar állampolgárnak videókapcsolaton keresztül tud bankszámlát nyitni.
.
Illetve ha A bankból utalok B bankba eltérő devizára (nem wiseon meg revoluton keresztül) akkor hol történik meg a konverzió, melyik bank konverziós árfolyamot érdemes böngészni?
.
A válaszokat előre is köszi szépen!
EUR/HUF 2022. 07. 31. 15:43

2 dolgot szeretnék kérdezni:
-Hogyan lehet revoluton keresztül utalni pl osztrák bankba hogy revolut ne állítsa meg a transzfert mert pénzmosás meg terrorgyanú és tegye a pénzem hozzáférhetlenné
Magyarul mit kellene nekik átküldeni még az utalás ELÖTT hogy egy magyar bankból indított tranzakció ne legyen befagyasztva a revolut számlán (sok 10 mihályról van szó).
.
-Tegyük fel hogy kihagyom a revolutot, olyankor magyar bankból HUF számláról osztrák bankba EUR számlára utalásnál hol keletkezik a konverziós költség?
.
-Van olyan osztrák bank ami videóhíváson keresztül nyit Moról számlát?
.
Válaszokat előre is köszönöm.
Állampapír 2022. 07. 29. 00:26
Próbálnám összekötni az aktuális árfolyamokat egy általános tájékoztató felsorolással hogy milyen állampapírok vannak egyáltalán, hogy ne csak kódneveket lássak meg árfolyamokat, hanem hogy melyiket mikor indították, milyen futamideje van, meg hogy egyáltalán mihez van kötve.
.
Én ezt találtam
.
https://akk.hu/allampapir-forgalmazas/allampapir-tipusok
.
De pl itt nem találom a buborhoz kötött állampapír típust, szóval nem látom hogy lehetne összekötni a fenti linket az aktuális "élő" kötvény listával amik kint vannak a piacon
.
https://akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/legjobb-veteli-es-eladasi-hozamok-arfolyamok
.
Google-ön rá tudok keresni arra amiről éppen hallottam valahol, vagy akár a forgalmi listában szereplő rövid név alapján, de naivan azt hinném hogy van valahol egy államkötvény katalógus, de amit én találtam ott pl 2027/B, vagy olyan szó hogy BUBOR nincs, legalábbis ctrl+F-re nem találta a böngésző.
.
Szóval mit csinálok rosszul? Már azon kivül hogy olyasmibe ütöm az orromat amihez nem értek :)
Állampapír 2022. 07. 28. 23:59
Állampapír 2022. 07. 28. 23:59

hogy én is hozzátegyek valamit a topichoz :)
.
ingatlan eladásnál máshogy működik a történet:https://bank360.hu/ingatlan-eladas-adozas
.
Ha 5 évig tartod az ingatlant akkor nulla forint adó van az eladási ár után akármennyivel többért vetted.
.
Ha jól emlékszem viszont 1 évről 3 évre változott az hogy ha ingatlaneladásból van jövedelmed, és 3 éven belül veszel belőle ingatlant akkor az eladási árig illetékmentes a legutóbb vásárolt ingatlan. 
.
Többieknek köszönöm szépen a válaszokat!
Állampapír 2022. 07. 28. 17:36
Tegnap az egyik topikban valaki linkelt egy ilyet:
https://www.ersteinvestment.hu/hu/AT0000A2ZGY0.html?fbclid=IwAR05L9J_DM1K8DFpoIG_GNMTyaqpAnf3kO0yYUQ_JuZL5wLUaWJRVEuPbYA
.
Illetve itt van részletes leírás a kötvényről mik a tulajdonságai:
https://www.ersteinvestment.hu/static/befrt/download/Ugyfeltajekoztato___11__ERSTE_Group_HUF_Note_22_24__AT0000A2ZGY0__CL.pdf
.
Kérdésem annyi lenne hogy itt írja a kockázatok között:
1 - "Erste Group Bank AG, mint Kibocsátó kockázata"
Ez mit takar? Naivan ezt úgy érteném hogy itt a kibocsájtónak van kockázata, de valahogy az eddigi tapasztalatok alapján nem a bank szoktak viselni a kockázatokat, tehát rám mint kötvény vásárlóra nézve mit jelent(het) ez a mondat?
.
2 - Illetve másik kérdésem hogy mivel ez nem állampapír, így kamatadó az megy rá ugye?
Ez 15% ugye?
.
3 - Hol tudom megnézni hogy erste mennyit nyúl le kezelési, karbantartási mittomén milyen költség szintjén?
.
Tegyül fel hogy nem akarom idő elött eladni a papert, azaz szépen leülöm a wc-n a 2 évet az évi fix kamatokkal. Ez esetben milyen kötvényhez kapcsoló kockázatom maradt?
Az eddig tanultak alapján nem sok.
A kisördög persze ott van hogy ha most 2 évre adnak évi 11%ot akkor valszeg magasabb finanszirozási költségekre számítanak köv 2 évben, nyilván ha közben a bubor vagy egyéb indexkövető papír meg már 20-30%on van akkor ez kevésbbé lesz szexi, de majd igyekszem dinamikusan megtakarítani és porlasztani a veszteséget :)
Állampapír 2022. 07. 27. 13:06

Ééés egyelőre nincs több kérdésem :D
Köszönöm szépen mégegyszer a részletes válaszadást és a segítséget!
Állampapír 2022. 07. 27. 09:32
1 - "Elég ha csak relatív változik a különbség a BUBOR és a pillanatnyilag elérhető állampapír hozamok között"
Ez lesz a köv taszk hogy megnézem hogyan és mitől is függhet ez a BUBOR, vagy pl inflához képest viszonya milyen stb.
.
2 - "preferálja a magas kuponokat fizető papírokat ahelyett hogy alacsony árfolyamon megvenne egy hasonló papírt"
Na akkor kuponnak is utánanézek hogy is megy ez, azt ha nagyon nem értem visszatérek :)
.
3 - "Ha kereskedni akarsz a papírral akkor viszont foglalkozni kell vele hogy ez a cash flow leértékelődik vagy felértékelődik."
Ezt továbbra is értem a zárt rendszeres (fix kamatos) verziónál.
A nyilt kamatosnál is értem hogy ha létrejön egy kedvezőbb akkor elkezd az árfolyama csökkeni hogy a kedvezőbb feltételekkel rendelkezővel megegyezzen, vagy akár kicsit még szexibb is legyen mint az új kötvény.
.
4 - Viszont ha a paraszti eszemet használom akkor ilyen szempontból a nem fix kamatos kötvények azért kevésbbé érzékenyek egy esetleges konkurenciára, mert nagyobb esély marad arra hogy "fordul a kocka" és újra kedvezőbb feltételekkel fog bírni a papír (akár úgy hogy a papírhoz kötött index változik kedvezően, vagy minden más lesz kevésbbé szexi a birtokolt papírhoz képest)
Lehet a magasabb kuponnak is ehhez van köze? :D
.
5 - Gondolom az állam is arra törekszik hogy minnél alacsonyabb kamatokkal kelljen bevonzania a kedves sponsorokat (pl engem), de pl BUBORhoz képest mi az ami kényszerűen emelkedik (azaz kis ráhatása van az államnak, lásd KSH infla vs valós infla) és überelheti a BUBORT fundásan (na igen, ehez mondjuk meg kell néznem mikor miért változik a BUBOR. elképzeléseim vannak, de jobb lesz azt megnézni :D).
.
Szóval mi az ami államtól független leginkább külső kényszerítő erő (nem tudja kozmetikázni a mutatókat), de mégis lekereskedhető állampapírokkal? :) (tudom kettőt és könyebbet :))
.
Köszönöm szépen a segítséget és a türelmet! Innen már autodidaktán is el kéne hogy boldoguljak, max 1-2 dolgot nem értve :)
Állampapír 2022. 07. 26. 17:28
Újfent köszönöm szépen az eddigit, és ígérem hogy utolsó kérdés cunami, és ezeket már röviden is meg lehet válaszolni ha minden igaz :) (így betördelve ez is sok lett :P)
1 - "Ha valamiért nem akarja tőled megvenni (vagy szar áron) akkor bármikor átteheted a papírt egy másik értékpapírszámlára."
Tudom hogy a múltbeli történések nem garanciát a jővőt illetően, de volt már rá példa hogy nem nagyon akart kereskedni valamelyik papírral a MÁK? :)
Mondjuk ilyen tektonikus lemezmozgásos világvégében amit sokan jósolnak gondolom bármi megtörténhet meg az ellenkezője, de azért 20-30 éves múltja csak van az állampapír kereskedésnek hogy valamiféle alap mintázata legyen.
.
2 - " ha a nettó középárfolyam 1,49%-nál többet csökken"
Ez ennél a papírnál akkor történne meg ha a bubor a 3 nappal a forduló elött bezuhanna annyira hogy a kamat ennyi időre vetítve kb 1.49 lenne, azaz a mostani kb felére kéne hogy essen a bubor kamat azon a "számítós napon" (bocs a megfogalmazásért) és a másik fele pedig a spread maga.
.
3 - Értelemszerűen minnél több ideig tartom a papírt és nem zuhan be az addigi 3 havonta realizált kamat a spread alá, annál többet keresek vele, hacsak nem lesz extrém alacsony a bubor kamat és extrém magas a spread, mert akkor a spread megeszi az idő folyamán adott "kevés kamatot"
.
4 - https://akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/legjobb-veteli-es-eladasi-hozamok-arfolyamok
itt max 1 éves tartományt tudok csak keresni vagy én állítottam be rosszul?
.
5A - "Ha felfele mennek a kamatelvárások, akkor a nettó árfolyam csökken; ha csökkenek a kamatelvások, akkor a nettó árfolyamok emelkednek."
Az elvet értem egy fix kamatos papírnál mert az árfolyam+kamat=1, tehát egy zárt rendszer. Ha az egyik emelkedik a másik csökken.
Azt viszont nem értem hogy egy fix kamatos papírnál mit jelenet az hogy felfele mennek a kamatelvárások?
Én ezt úgy tudom értelmezni hogy valamiért előnytelen lesz a papír a piacon (bármit is jelentsen ez), és mivel csak magasabb kamattokkal hajlandóak megvenni, ezért ez az árfolyam (papír kereskedési értéke) rovására tud menni.
.
5B - Viszont pl a 2027/Bnél ez fordítva van nem? Mivel ott a magasabb kamatelvárás nem jelenti magának a papírnak a kevésbbé kívánatos voltát, hiszen árfolyamilag ugyanannyi pénzért (vagy még akár többért is) nagyobb kamattal kecsegtető papírra van lehetőség (amennyiben a kamatelvárás felfele mutat). Tehát "nyílt rendszernél" nincs meg a fordított arányosság elve (amennyire én ezt ki tudom logikázni)
.
6 - "Erre tesznek egy diszkontot vagy prémiumot annak fényében hogy mit várnak a BUBOR-tól"
Ez a diszkont vagy prémium az árfolyamba épül be ugye? A kamat az meg a kamat
.
7 - Bocs, az adóra nem tértél ki (vagy nem fogtam fel). Állampapírnál kell bármikor adót fizetni az ebből származó nyerség után? Vagy ez is per papír függő? Ha igen akkor ezt hol lehet megnézni melyikre mennyi adót kell fizetni?
Állampapír 2022. 07. 26. 00:11
húú ilyen rövid sorokra tördelve még többnek tűnik, bocsánat!
Állampapír 2022. 07. 26. 00:11
Így érthető, köszi szépen.
Annyi féle konstrukció van hogy egyszerűbb megkérdezni, meg az általános ismertető videók is a tipikus papírokról szólnak, ez meg pl homlokegyenest máshogy működik (ezt nem értettem de most már megvan, köszi!)
És lenne még néhány meredek kérdésem, de tudnom kellene hogy jól értem-e amit látok meg eddig olvastam :)
Sokat írtam, megköszönöm még ha sokára lesz csak rá válasz, vagy csak a felére :D
1-
2027/B
vételi nettó árfolyam: 99.7500%
Felhalmozott kamat: 0.1600%
Vételi bruttó árfolyam: 99.9100%
Itt egyszerűnek tűnik a képlet. A 3 hónapnyi kamat időarányos részével duzzasztott vételi árfolyam a bruttó árfolyam, ennyiért veszi meg az állam a papírt. illetve ugyanígy megjelenik az eladási oldalon a papír, az addig felhalmozott kamattal bruttósítva az árfolymatot.
2-Ezt abszolút a MÁK dönti el hogy mikor mennyiért veszi a papírt? illetve írod hogy van rá bonyi képlet, de ha van ilyen képlet akkor azért egy tól-ig határnak is lennie kéne gondolom, tehát nem teljesen hasraütésre megy a dolog. Azt lehet valahol látni egy charton hogy a múltban hogy alakultak ezek a vételi árak, mert akkor felállítok egy legrosszabb scenariót és ott dobom ha tudom.
3-Ide kapcsolódik hogy MÁK bármikor mondhatja hogy most nem veszek papírt, csinálj vele amit akarsz, vagy itt azért van visszavásárlási kötelezetsége?
4-A matek gyakorlati példával úgy nézne ki hogy holnap veszek x összegért 2027/B papírt, és Y a bubor.
Ezek a 3 hónapos kamatok évre számolva vannak, tehát amikor "forduló napon" Y% a bubor akkor az az évre vetített kamat, aminek az Y/4-ed részét "realizálja" a papír 3 havonta.
Tehát ha megvettem "forduló napon" (csak hogy egyszerűbb maradjon a példa) és köv "forduló napon" eladom, akkor lesz egy egyszer egy valamennyi bukóm a vétel-eladás spread miatt, plusz megkapom a 3 hónapnyi éppen aktuális bubor kamat utáni kamatot a papírokra.
Erre kamat, nyereség, vagy egyéb kipcsak adó jön még vagy ennyivel távozhatok a házból?
Még konkrétabb példával, 1 pénzért veszek 0.9870 egység papírt (vagy 1 papírt 101.31%-nyi pénzért), 3 hónap múlva eladom, és akkor kapok 1/99.9100% papírnyi pénzt+2.95% kamatot azaz 3 hónap alatt lett az 1 pénzemből 1/98.61810nyi pénz + 2.95% kamat ami 1.2771 pénz lett (hacsak nem jön még le a kipcsakadó is)
Lehet a spread-et rosszul számoltam, már este van nagyon :P
5-Ahhoz meg hogy tőkeveszteség érjen a bubornak a spread alá kéne buknia hogy még kamattal együtt se legyen meg az 1 pénzem.
6-Lentebb írta drB27 polgártárs hogy ő 2029/B papírt vett. Nyilván nem kérdem miért :D, de van esetleg valami összehasonlító oldal ahol bővebb információk alapján össze vannak hasonlítva ezek a papírok, vagy mi lenne ennek az egészséges menete hogy eldöntse az ember melyiket válaszza, vagy mennyire diverzifikáljon?
Azt még csak csak értem hogy a 2027/Bnél azt kell lattolgatnom hogy mennyi lesz a bubor kamata a köv forduló napon, plusz merre tart a trend, + az hogy mire számítanak hogy mennyi lesz 2027ben az meg az árfolyamon látszik, ha jól értem ( bár ez leginkább egy jósolhatatlan adat, szóval nem tudom árfolyamot ez hogyan befolyásolja, gondolom idő előre haladtával egyre jobban)
7-Illetve úgy kérdem hogy egy ilyen változó kamatozású papírnál amikor kibocsájták akkor mit vesznek alapul az árfolyamnál? Hiszen gyakorlatilag ez egy ismeretlen hozammal rendelkező papír, nullától (ha jól értem a bubor kamat ha minuszba is menne a papír akkor is 0-t ad, vagy 0.1-et vagy ilyesmi) bármeddig. Ilyenkor mekkora kockázatot áraznak bele az induló árfolyamba, vagy hogy van ez? :)
Köszönöm szépen az eddigi segítséget!
Állampapír 2022. 07. 25. 21:18

sziasztok újra
-Sokat gondolkodtam ezen de sehogy se értem hogy ha pl ennél a buboros papírnál felfele megy a bubor (a kötvény kamata) akkor miért menne lefele maga a kötvény árfolyama?
tehát ebben az esetben nem lehetséges az hogy nő a hozam, de az árfolyam nem csökken? nekem ez csak így jön ki józan paraszti ésszel.
-Ha 3 havonta írják jóvá a kamatot, de azt hova írják jóvá? a MÁKos számlára, vagy utalják bankszámlára amit megadok?
-Azt hol lehet látni megtudni hogy mikor lehet eladni államnak a papírt bünti % nélkül? pl a mápos cuccoknál ha jól tudom évente egyszer kamatfizetéskor lehet eladni, vagy ahoz kötve néhány napon belül.
itt ezek szerint 3 havonta lehet kiszállni a papírból büntető % levonása nélkül?
Aláírom hogy ezek nagyon kezdő kérdések, de én azt is köszönöm szépen ha tudtok mutatni magyarázó linket (ne a mák holnapját légyszi :)).
Állampapír 2022. 07. 22. 18:32
bocs igaz, 3 nappal elötte ami van az lesz az kamat a köv 3 hónapra!
kérdés:
"Pl. hiába kamatozik most 11,56%-on (ami soknak tűnik), ha az elvárt hozam megnő rövid, akkor ezt csak olcsóbban veszik majd vissza tőled ha el akarod adni. "
Ha az elvárt hozam megnő, azaz a bubor pont magasabban van azon a 3 nappal elötte levő időpontban, akkor miért olcsóbban veszik majd vissza tőlem?
"Fix kamatozásúnál", ahol tudod hogy x idő múlva y hozammal a végén veszi meg tőled a kibocsájtó, ott értem miért csökken az árfolyam, ha nő a hozam.
De itt pl ha azt feltételezik hogy magasabb lesz a bubor (tehát a köv kamat kifizetése) akkor nem az lenne a logikus hogy még kicsit drágábban is megéri megvenni tőlem, hiszen amit kap rá kamatot az több lesz (többet remél legalábbis) tehát amellett hogy valamennyivel drágában is veszi meg (de legyen csak a névértéken) akkor is magasabb lesz a hozam ha megtartja a végéig.
Vagy nagyon benézek valamit (könnyen megeshet) és hiába változik a bubor miatt a 3 hónapra adott kamat a végén van egy fix hozam? De ezt nem hinném, hiszen bubor követő, senki nem tudja mennyi lesz a lejáratkori hozam, hiszen a bubor nyílt végű (felfele mindenképp, mert lefele ha jól látom minuszba nem számol a papír), tehát bármekkora lehet a hozam.
Bocs ha valamit félreértek, és köszi a türelmet! :)
Állampapír 2022. 07. 22. 15:35
Egyszerűbb ha megkérdezem mint hogy a táblázat pontjainak rákérdezésével fárasszalak téged/titeket.
Ha ma veszek x összegért 2027/B-t, akkor van-e olyan évi legalább 1 ablakom amikor az állam viszaveszi ezt tőlem+megkapom a kamatokat?
Illetve ennél a papírnál elég ha követem a bubor kamatok alakulását, az kiadja mennyi kamatot kapok a papírra (gondolom 3 hónapos csúszással, tehát a köv 3 hónapos átveszi az előző 3 hónap bubor kamat átlagát ugye?)
Bocs az ilyen kezdő kérdésekért, de annyi kis hülyeség van egy állampapírnál is amennyi fajta papír van, így egyszerűbb megkérdezni ha valakinek sikerült ezt már megértenie :)
Állampapír 2022. 07. 22. 11:59
Sziasztok!
Van ez a mostanában emlegetett 2027/B-es kötvény
https://www.allampapir.hu/dokumentumok/ce002c01-91d8-4ef1-bfb8-ce666e627935.pdfami engem érdekelne:
-Ha veszek x összegért most, akkor mikor tudom visszaváltani?
"A névérték visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes. A Magyar Államkötvényt a Kibocsátó a lejárat előtt nem váltja vissza"
Ez azt jelenti hogy elsődleges piacon (állam) csak 2027ben, amikor lejár kapom vissza a berakott lóvét, vagy vannak kamatlejáratkor, vagy évesen valami ablak amikor állam ezeket visszaveszi?
Másodlagos piacon lehet ezzel kereskedni? ha igen hol lehet ennek az árfolyamát megnézni?
Illetve ez hogy néz ki, ha emelkedik a bubor (tehát a kötvény hozama) akkor eleve csökken az árfolyama a kötvénynek a kereskedési piacon?
Vagy hogy működik ez ilyen változó hozamú cuccoknál?
Esetleges válaszokat köszi szépen előre is :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 12. 15. 00:17
Ezt légyszi fejtsd ki bővebben mert google nem adott sok használható infót. Annyi rémlik hogy mivel nagy volt a különbség az alapkamat meg a hitelkamat között, az állam "felajánlotta" :D hogy vagy végtörlesztes most (akkor) vagy megy tovább a hitel, de immáron az aktuális alapkamattal megfejelve. (plusz hitelkamat tán?)
Én úgy emlékszem hogy most az van hogy állam állja a bankok felé a kamatkülönbözetet (pongyolán megfogalmazva), tehát itt az adófizetők állják a kamatkülönbözetből eredő elmaradt nyereséget a bankok fele.
CoronaVirus 2020. 03. 09. 08:45
Dehogynem! Csak fontos hogy ez esetben a gumikesztyűt a fejedre húzzad, mert csak úgy van értelme a dolognak.
CoronaVirus 2020. 03. 07. 02:11
ütni kell az immunrendszert hogy edzésben maradjon
https://www.liveleak.com/view?t=uNfqT_1583510405
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 01. 12. 14:27
hogy offtopic homeoffice témánál maradjunk
én is a HO-osok táborát gyarapítom.
le se írom milyen feltételekkel mert úgy se hinnétek el :)
viszont az bizonyított hogy technikailag maximálisan megoldható és megoldott a dolog (vpn, hardverkulcsos jelszógenerálással a manuális mellé).
az más kérdés management akarja-e a plusz hercehurcát it oldalról (eddig ezzel nem volt gond. elején belőttük  a dolgokat, azóta duruzsol a cucc ahogy kell).
a "fellendülés" eleje óta (több mint 5 éve) tolom így, plusz alattam levő 2 generáció mint ha nem is létezne (nem csak itthon), úgyhogy elég kedvezőek az externáliák, nem (csak) én vagyok ennyire jani :)
plusz 15 évig toltam bent (több helyen) így kialakult az a kapcsolati tőke ami bizalmi alapon kezeli ezt (illetve kezelte az elején, aztán látták hogy mindenkinek jobb így), szóval egyelőre azért nem a juniorokat fogdossák fürtökbe HO-ra
azt aláírom hogy nagyon nem való ez mindenkinek.
én imádom (a melóm is eleve a "hobbim"), szóval nálam a motiváció maximális, de sokan még officeban se akarnak rendesen melózni, szóval egyelőre még gyerekcipőben totyog a terület.
hosszútávon ahogy szélesedik az információs kapu (realtime sebesség, monitorozhatóság)  egyértelmű hogy ez lesz az irány (nem mindenhol, de irodai munkák túlnyomó többségénél igen).
egyre több ilyet látok hallok ahol dedikáltan otthonról tolja az ember (bár egyelőre elenyésző százalékban),  komolyabb pozicióban is (itt mondjuk tényleg a munkaerőhiány indokolta a dolgot)
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 01. 01. 14:15

friss hírek További hírek