A kincstárnál érdemes venni. Én ma tettem at az OTP-ből a PMÁP-omat a kincstárhoz. Az OTP felszámol negyedévente számlavezetési díjat + 2% ha a lejárat előtt eladod. ( Kincstárnál 1% és nincs számlavezetési díj)
Plusz lenyilatkozta már az ÁKK-vezér, hogy a következő PMÁP-ok már nem hibridek lesznek: a földindulásszerű kamatemelkedés miatt van átmenetileg ez a megoldás.
A tájékoztató kizárólag a 2029/I tájékoztatója. Ha lesz egyszer pl egy 2029/K vagy egy 2030/I, annak is lesz saját tájékoztatója (nyilvános ajánlattétel), ahol más időpontok és más kamatok fognak szerepelni. Elég sok PMÁP-om volt már, és szinte mindnek más-más kezdeti kamata volt, ha egyeztek, az csak a véletlen miatt volt.
Miért fizetne pont 11,75%-ot az új sorozat? Azért, mert a régi is annyit fizetett korábban? Mi lenne ebben a logika? Mi a múltbeli tapasztalat, ami alapján ezt írod?
folyt .... .....ezt leírja a "helyi" szakértő is a szeptember 26. 14.28 -kor íródott cikkben! "Az első évi fix kamat fentebb már érintett "problémája" ez esetben is fennáll, tehát ha jövőre újabb sorozatokat bocsát ki az ÁKK ugyanilyen feltételekkel, akkor azok a befektetők, akik jövőre vásárolnak a papírból, az első kamatfizetéskor 11,75% időarányos részét kapják kézhez, és nem a 2022-es, vélhetően sokkal magasabb összeget."
Az arányokban igazad van, de szerintem pont az a cél és a lényeg, hogy minél többen, kisebb összegekkel is "szponzorálják" az államot a kisbefektetők. Kell a pénz most. 1 Ft-ért is vehetsz már 2029/I-t. Jelképes lépés a névérték csökkentés is. Ha van 20 eFt-od, azt is add nekünk, számít... nekem ez a cél jött le. Azt pedig naiv dolog feltételezni, hogy különböző marzs lesz a régi és az új PMÁP-k esetén. Ha emelni fog, akkor mindnél emel. A többségnek pedig teljesen mindegy, hogy mikor jár le a papír. 2028 vagy 2029, mindegy. Addig még 5-ször vált az akkori kedvezőbb papírra vagy kell lejárat előtt a pénz. Egyébként a MÁP+ -nál is csak 0,25%-pontos emelés volt a tömeges kivonáskor. A tavalyi szuperállampapír (MÁP+) mára már senkinek sem kell. Az akkori futott még papír a mostani sláger. Szóval én soha nem számolok azzal, hogy végig tartom a papírt. Nem vagyok a saját pénzem ellensége. Ha nyerek vele, eladom; nem ülök egy rosszul kamatozó papíron. Ezért van kincstári számlám, nem ker bankos. A 2029/I váltással pedig nyerek már az elején, szóval nem volt kérdés számomra.
talán egy valami elkerülte a figyelmed (és sokakét), ....ha te jövő márciusban veszel 2029/i -t és az már -tegyük fel- egy új sorozat lesz (!), akkor nem kapod meg az inflációs kamatot, mert akkor az az új sorozat első kamatperiódusa lesz, amire 11,75%-ot fognak fizetni!
Sztem mèg vam egy kockazati tènyező, bár lehet hogy nem realis, mi van akkor ha egyszercsak nem jegyezhető tovább az inflaciokövető papír. Tehat váltanád át a DKJ ben dekkoló pénzed és lecsúsztál. Nem elképzelhető?
Akár nulla is lehet egyszer a visszaváltás jutaléka. Gondolj bele, egyik évről a másikra 20%-ról 10%-ra esik az infla és az elvárt hozam. Akár még néhány %-ot fizethetnek is ilyenkor, csak add vissza, mert a kamatteher közben már sokat esik a piacon.
Csak azt felejted el, hogy a marzsot az aktuális kamathoz kellene viszonyítani. Egy 5%-os kamatnál a marzs az éves hozam 20%-a, 15%-nál pedig csak 6.6%. Szóval 15% kamatnál simán elfogadják az emberek a 3% büntit is. Másként érzékeltetve, ha a PMÁP kamata felugrik majd 15%-ra, fél évre be lehet majd tenni a pénzt oda 13% éves hozammal (1% büntit feltételezve), miközben az 1MÁP kamata 7%, ez abszurd. Nem állítom, hogy biztos felemelik majd a büntit, de amikor nekik sokkal fájdalmasabb intézkedéseket is kellett hozniuk (rezsicsökkentés csökkentés), akkor miért ne lépnék ezt meg, miután mindenkit áttereltek oda, ehhez tényleg joguk van. Aztán 1.5% egyszeri hozamért mindenki cserélte le a pár év múlva lejáró papírját 2029-esre. Ti tudjátok. De lehet, hogy a visszaváltási büntit nem bántják. Ha ilyen szépen gyengül tovább a forint, nem lesz semmi értelme állampapírozni. :)
Az 1%-os marzs elméletileg persze lehet akármennyi, de gyakorlatilag nem. Kell az államnak a lakosság pénze, helyesen, erre is épül az állam finanszírozása. Jobb, mint a még erősebb külföldi kitettség és az, hogy a külföldi tulajdonú bankoknak adjuk oda a megtakarításainkat semmi kamatra. Ez egy win-win helyzet. Már amennyire win az a win. Szóval, ha felemelik durván a marzsot, akkor ki fogja a jövőben odaadni a pénzét? Nincs értelme, sokkal nagyobb a veszteség, mint amennyit nyerne vele az állam. Nem azt mondom, hogy nem lehet a marzs 2%, hanem azt, hogy nem reális az 5-10%.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.