2023/A. 600 Ft kamatot kapsz 2022.11.24-én, 10.600 Ft lesz a lejárati összeg 2023.11.22-én.A MÁK szerint ez most 9793 Ft-ért kapható, és az eladási hozama 12,49%. DataWindow (gov.hu)
Sziasztok. Megtudnátok mondani nekem,hogy a 2023/a most 9856,81 ft-on kapható és 11,9% hozamot ír lejáratig, ami ha jól nézem 2023 nov 24.-én jár le, ez durván 14 hónap.Ezért lejáratkor mennyi kapok,hogy jön ki a matek? Köszönöm ha valaki válaszol.
Konkrétan az történt, hogy az MNB az augusztus 30-i ülését követően megemelte a magyar bankokra vonatkozó "kötelező tartalékrátát" mert elégedetlen volt azzal hogy nem ment át az alapkamat emelés hatása a kötvénypiacra. Kötelezték a bankokat hogy jelentősen több pénz tartsanak a jegybank különböző eszközeiben, ez kiszívta a vevőket a magyar állampapír piacról. Kisebb vevői kereslet = magasabb hozamok. https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/kotelezo-tartalekrendszer
Az első 8 hónap átlaga 10,74% Ha JÁTSZUNK a számokkal és feltételezzük, hogy a következőkben pl. : 16,5 + 18 + 19,5 + 21, akkor 13,4% jönne ki. Ehhez jön a PMÁK kamat prémiuma.
Mert csak ilyen árfolyamon hajlandók megvenni az emberek. (Emelkedik a hozamkörnyezet, így a 2025/C hozamának is muszáj, ami meg csak úgy történhet, hogy lejjebb megy az árfolyama.)
Nem az árstoppokat, hanem a szankciókat. Azt meg csak az eu tudja egységesen megtenni, amire mostanában kevés az esély. Ami nagyon fontos, hogy milyen környezetben tálalják a papír vételét: - Nagyplakátokon hírdetik az allampapirt (lehet már tudnak valamit az Eu pénzekről) - az élelmiszer árak itt drágultak a legnagyobb mértékben az unióban 30% szemben az Eü 10% körüli (árstop mellett) Belső adósságá alakították az adósság nagy részét, melyet el akarnak inflálni. Érdemes megfigyelni a visszavaltas feltételeit az új papír esetében. Ha folytatódik a csúszó leértékelés akkor szépen át kell váltani az összes forintot.
Gulyás a magas infláció, és a árstopp negatív hatása kapcsolati kérdésre, csak annyit mondott, ha eltörölnék az árstoppokat az infláció a felére csökkenne.Furcsa válaszként hangzott,kormány szovivőként a szájából.Elgondolkodtató az új állampapírokba beültetés szempontjából.
Valóban azok. Várhatóan 14-15% között lehet az idei infláció. A visszatérést meg senki sem tudja. Viszont továbbra is kérdéses lesz a gazdaságpolitika. Mennyire lesz érdeke a kormánynak az infláció letörése az államadósság elinflálása és az infláció okozta magas adóbevételek miatt.
2023 - 22% 2024 - 18% 2025 - 12% 2026 - 9% 2027 - 7% Teljesen csak tipp. Semmilyen konkrét szakmai tudás. Csupán megérzés és cikkek olvasata. (sokkal inkább alálőttem így stagflációt derekán)
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.