Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pancserlama.
pancserlama. 2008. 08. 07. 10:47
Előzmény: #20579  tigus7313
#20580
Ha mindent áthárít miért csak ennyi a gyeri?!
tigus7313 2008. 08. 07. 10:41
Előzmény: #20578  Törölt felhasználó
#20579
:)))

javaslom a védelmi rendszeres rész átolvasását.

"alapanyag és energia emelkedés közel 100 %-os áthárítás"

"árfolyamkezelési megállapodásoknak köszönhetően az árfolyamkockázatot részben vagy egészben vevőink viselik."

Itt van az általatok várt Rába nyilatkozat, neekm megfelel kommunikációnak (mellesleg profit warning sincs, ez is kommunikáció...)
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 10:24
Előzmény: #20577  tigus7313
#20578
ha az ebéded is ilyen friss, akkor inkább ne edd meg :))))
tigus7313 2008. 08. 07. 10:23
Előzmény: #20576  pancserlama.
#20577
Friss Pintér inertjú:

link
pancserlama.
pancserlama. 2008. 08. 07. 10:21
Előzmény: #20574  Törölt felhasználó
#20576
„ebből a mentalitásból nehéz pénzt csinálni...”
Én úgy látom hogy csak ebből a mentalításból lehet pénzt csinálni.
Példa rá hogy névérték alatt ugyan ezeket az érveket olvastam mint amik most elhangzanak. De 2800-nál is!!!
Szóval a piac nem hülye)))
Lényeg ha olcsó venni ha drága eladni.
Amúgy a cég rövidtávú jövője nem rózsás középtávon talán hosszútávon jó.
Még drága a papír!!
Ismétlem névérték alá illene.

Béla
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 10:07
Előzmény: #20572  Törölt felhasználó
#20575
És még egyébként szerintem túl sokat vártok Topkaisertől. Egyrészt csak azt mondja el, hogy hogyan gondolkodnak a fundmanager cimborái a tankönyv szerint, és miért nem veszik a rábát. Ebben indirekt módon benne van az is, hogy kb mikor vennék. Nyilván nem _nem érti_ a realizált-nem realizált hedge közötti különbségtételt, csak tankönyv szerint kezeli a mérleg, cashflow fogalmakat, hogy megőrizze az értékelési módszereinek a konzisztenciáját. Ez nem baj, szvsz nem is az ő feladata, hogy megmagyarázza a saját (kollégái) álláspontja és a praktikum közötti különbségeket. Ez ügyben a Rába vezetőség kommunikációján van a sor (ahogy IP is gyakran feszegeti a témát).
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 10:05
Előzmény: #20573  pancserlama.
#20574
a medve nem közeleg, itt van brummog, ha valaki nem venné éészre.... a másik megjegyzést meg köszi szépen. az otp-meg 7400-at, a mol meg 18400-at ér... ebből a mentalitásból nehéz pénzt csinálni...
pancserlama.
pancserlama. 2008. 08. 07. 09:55
Előzmény: #20570  Törölt felhasználó
#20573
Hogy mennyit ér a Rába?
Annyit amennyi ma az árfolyama. Mert ennyit adnak érte, és mert fundamentálisan is ennyi!
Optimista lévén.
Mivel ez a „kiinduló átlag áram” (ma) és medvepiac közeledvén, középtávon névérték alá betekintés majd onnan komótos emelkedés a 2000 támaszig!

Béla ki USD nem ül mint a Dagobert
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 09:49
Előzmény: #20564  Törölt felhasználó
#20572
Egyébként ha ilyen mértékben a forintra koncentrálunk, akkor írjuk oda a széljegyre, hogy évvégére azért be van ütemezve egy kis politikai kockázatnövekedés a jövő évi költségvetési balhé idejére. Egy nem kizárható kormányválság, meg előrehozott választás bőven 250 fölé lökheti a forintot. De van még mozgástér az MNB kamatvágás vonalon is...
HA egyszer konszenzus lesz a gazdaságpolitika és az MNB irányítói között, akkor jöhetne a tankönyv szerinti trendszerű erősödés, de annak az üteme nem az elmúlt 2-3 hónap agyatlanságának az extrapolálása lesz, és hogy honnan kezdve (árfolyamban, időben) fog trendszerűen erősödni az is kérdéses.
Amíg pedig nincs meg a kiegyezés, addig BÁRMI lehet a forinttal..
tigus7313 2008. 08. 07. 09:47
Előzmény: #20569  Törölt felhasználó
#20571
a beruházásnál én sem véletlenül írtam, hogy fejlesztő nem szintentartó,

A szintentartóó beruházás ugyanis valóban effektív cash-csökkentő tétel, mert minden évben meg kell csinálni, hogy tovább működhessen a cég.

Ellenben a fejlesztő beruházást én másképpen kezelem, mert a jövőbeni profitnövelés érdekében történik. (a megtermelt pénzáramból nem vonnám le egy az egyben)
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 09:44
Előzmény: #20569  Törölt felhasználó
#20570
Szerintem itt ma is emelkedés lesz.Eredmény jó.
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 09:41
Előzmény: #20568  Törölt felhasználó
#20569
amúgy a beruházások levonását a rendszerből szintén nem értem... azért ruház be, hogy egy-két három év múlva még több pénzt termeljen. az lenne szimpi, ha képződő casht kifizetné osztalékágon?
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 09:38
Előzmény: #20567  tigus7313
#20568
és topk!

akkor milyen áron lenne reális a Rába?

végig azt mondod, hogy nem tud nyereséget termelni ilyen árak mellett és sz...r. de azért csak ér valamit? a tevékenység nullát érne és csak az ingatlanok érnek valamit? nahát. azért az elmúlt három évben hedge-el és EBITDA-val évente megtermelt 5 Mrd-nyi casht. ez azért csak ér valamit? ez mennyit ér 10? 15? 20 Mrd-ot?
vagy csak a nettó eszközérték plusz ingatlant?

az olyan céget könnyű értékelni, aki megvesz valamit 1 x-ért és eladja 2 x-ért és monopol helyzetben van és 100 évig tudja ezt csinálni. az ilyet meg nehezebb. a piac szerintem sem hülye, most azt kell elhinnie - ezért a cég is tehet valamit - hogy szar árfolyamok mellett is lesz érezhető üzemi profit. erre van egy-másfél évük. ha meg gyengül a forint és az euró akkor meg úgyis mindenki elhiszi.... amit a Rába csinál azért szimpatikusabb a richternél, aki nem is hedgel, mert "úgyis visszamegy"
a mostani üzemi eredmény és realizált hedge 1-2-3 évvel ezelőtti szerződésekből, és azok fedezéséből származik. azt, hogy a most élő szerződéseken ez a profit mekkora lesz, az majd jövőre, meg 2010-ben látszik majd.

a negyedév szerintem amúgy extra szívás volt, mert nem erős volt a forint, hanem erősödött...
tigus7313 2008. 08. 07. 09:26
Előzmény: #20565  Törölt felhasználó
#20567
azt hiszem másfél évre fedeztek

ugyan nem túl elfogadott a hedge-dzsel korrigált EBIDTA, úgy látom, azért itt van az utolsó 6 negyedév adata:
2007
q1 1,11 mrd
q2 1,22 mrd
q3 0,93 mrd
q4 1,83 mrd
2008
q1 1,52 mrd
q2 1,31 mrd

Topk, az EUR erősödéssel nincs baj, a mérték túlzó, ezért lesz korrekció szerintem.
Ekkor tudnak újra hedgelni, 2010-ben pedig már nem lesz zavaró a 230-as euro.
Ld. dollár: 2006-ban a 200-as dollár volt elengedhetetlen, most már a 160-170-es is jó.
tigus7313 2008. 08. 07. 09:22
Előzmény: #20565  Törölt felhasználó
#20566
nem egy évre fedeztek most, azt hiszem másfélre.

ugyan nem túl elfogadott a hedge-dzsel korrigált EBIDTA, úgy látom, azért itt van az utolsó 6 negyedév adata:
2007
q1 1,11 mrd
q2 1,22 mrd
q3 0,93 mrd
q4 1,83 mrd
2008
q1 1,52 mrd
q2 1,31 mrd
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 09:20
Előzmény: #20561  tigus7313
#20565
Hmm... A hedge eredménye kb. 4 mrd lett, amit kb. 8%-os árfolyamcsökkenés okozott. Ez azt jelenti, hogy kb. 50 mrd Ftnyi hedge lehet. Márpedig a Rába éves exportbevétele kb. ennyi. Magyarul nekem úgy tűnik, nem foglalkoztak a természetes fedezettséggel, hanem az egész devizabevételüket levédték. Ezzel kissé túllőttek a célon szerintem, hiszen így már a Rába (amíg tartanak a hedgek) már éppen a forint ERŐSÖDÉSÉBEN érdekelt pénzügyi szempontból.

A kérdés itt úgyis csak az, hogy a vezetőség képes-e hosszú távon az erős forintból eredő veszteséget áthárítani a vevőkre. Ez kicsit bonyolultabb dolog, mint kötni egy hedge ügyletet. Ugyanakkor a vezetőség minden megnyilvánulásában hangsúlyozza, hogy az áthárítás igenis működik. Szerintem a tigus - topk vitát igazán lezárhatnátok már, hiszen az egyedüli kérdés csak az, ki hisz a vezetőségnek. topk és a piac nem, tigus igen. Mivel szerintem a piac általában hót hülye, inkább tigussal tartok ;-)
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 09:18
Előzmény: #20561  tigus7313
#20564
Tigus,

2 eset van amiben egy befekteő hihet:

1.) A forint jelenlegi helyzete egy aberráció, a stabil szint a korábbi évekhez hasonlóan marad 250 körül. Ebben az esetben amint arról szó volt, ki fog termelni mondjuk éves 200 Ft szabad pénzt a cég, ami ér X-szer 250-et (X-et mindenki döntse el maga) meg ér valamennyit az ingatlan.
2. ) A forint a régiós devizákhoz hasonlóan trendszerűen erős marad, sőt tovább erősödhet. Ebben az esetben a cég gyakorlatilag pénzt nem tud termelni a részvényeseknek, egyetlen valódi értéke a ki tudja mennyit érő ingatlan.

E kettő között kell választani, mindenki maga dönti el, hogy melyiket mennyire tekinti valószínűnek, illetve hogy szerinte mennyi legyen az a bizonyos X
tigus7313 2008. 08. 07. 09:14
Előzmény: #20562  Törölt felhasználó
#20563
10 napja azt mondta 228....
Törölt felhasználó 2008. 08. 07. 09:14
Előzmény: #20561  tigus7313
#20562
a piac most azt mondja, hogy a forinteuro 235...
tigus7313 2008. 08. 07. 08:58
Előzmény: #20556  Törölt felhasználó
#20561
Topk,

azért gondolom, hogy a realizált hedge a termeléshez kapcsolódik, mert a termelésből keletkező árbevételt adják el egy bizonyos árfolyamon, biztosítva a kiszámíthatóságot és védve a tervárfolyamot.
Tehát nem arra fogadnak, hogy majd biztos lemegy az árfolyam és akkor nyerünk rajta.
Emiatt ha kedvező változások következnének be a megugró üzemi eredményből ugyanúgy le kellene vonni a realizált hedge veszteséget is.

Maradjunk az Eur-nál, bár az USD az érdekesebb.
250-es a tervárfolyam, tudják, hogy x millió eur megrendelésük van erre az évre, tudják, hogy kb. 50%-a ennek euros beszerzés, (természetes fedezettség). A másik felét így eladják 250 körüli árfolyamon, ezáltal biztosítják a teremelésből származó tervezett bevételt és üzemi eredményt.
Azonban az üzemi eredmény csak akkor keletkezik a tervezett szinten, ha nem változnának az árfolyamok.
Ezért gondolom úgy, hogy az árfolyamváltozásból keletkező eredmény (legyen az nyereség, vagy veszteség) hedgen keletkező része az üzemi eredmény változással ellenkező előjelű, de a fentiek miatt szerves része annak.
Nem (árfolyamalkulásra) fogadásként működik.

HA erős marad a FT, mire képes a Rába.
Azt gondolom, hogy most az örömködés ideje van itt, ugyanis tényadatok állnak rendelkezésre, hogy a 35%-os alapanyagáremelkedés, a 10%-os energia áremelkedés, a 14%-os dollárgyengülés, az 1%-os eurgyengülés ellenére továbbra is plusz eredményt termel a cég, sőt a jó fedezeti stratégia miatt jelentős casht is termel a tulajdonosok részére.

Az örömködés után kell foglalkozni szeptember-október magasságában az erős Ft kérdésével, hacsak addig nem lesz meg az általad nem várt 250-es szint (ekkor ugye 2010 vége előtt nem kell árfolyamkérdéssel foglalkozni).
Persze a piaci folyamatok, az alapanyagár, a megrendelések alakulása is befolyásolni fogja az eredményt. Nehéz Q3 lesz, az biztos, valóban nem a kiugró eredményéről lesz nevezetes.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek