Azon azért csodálkoznék, ha egész 2200 -ig vissza tudna korrigálni. Ahhoz már kellene valami rendkívül negatív esemény. Tavaly nem tudták megvenni az egész SRV-t a kijelölt ablakban és őszre halasztották a maradékot. Kb 1.5 milliárd maradt, ha jól emlékszem. Úgy gondolom idén még több is fog maradni belőle. Az SRV ablak után viszont volt még egy nem is kicsi meghúzás a lecsorgás előtt. És még mindig van benne egy két story, az áremelés meglesz úgy néz ki, MSCI bekerülés is itt lebeg mindig, torony leválasztás és én még bízok a rendszerváltás után az IT üzletág jövedelmezőbbé válásában is.
Én is lemondtam a "short" amíg a srv periódusnak nincs vége... Addig az árfolyamot az Erste és Mtelekom srv irányítja... Az uborkaszezont és az alacsony forgalmas lecsorgást megvárom..
A Mtelekom srv célja pont ez. A közkézhányadból az intézmények szintén ülnek a részvényeken. A magánszemélyek, kisbefektetőktől (7%) veszi meg ilyenkor az osztalék fizetés után a részvényeket (a SR vételekkel felhúzott árfolyamon). Innen jön a magas 70 körüli RSI. És a "tartás" is értelmet nyer hiába az alacsonyabb célár. A srv lejárat végéig érdemes tartani. Utána már más mintázatot fog követni a telekom részvény. A vevők közül eltűnik a Telekom, az eladók nagy része pedig már csúcs közelében eladta (a Mtelekomnak). A magánszemélyek, kisbefektetők akik maradtak a részvényben eddig is a Buy & Hold stratégiát követtek. Alacsony fogalom mellett lecsorgás várható, akár még a 2300 körüli célárig. A Buy & Hold stratégiát követők ott kezdik el a vételt...
https://invst.ly/1hxvm3 Én megértem a HOLD-ot. Így az oszti után, ATH környékén úgy gondolom, hogy 10-20%-ot még mehet, de minek álljon benne a pénz 1 évig (újabb oszti) mikor más oszti előtt álló papírokban messze ATH alatti árfolyamon nagyobb emelkedés várható. Nyilván ez csak egy feltételezés, de én most ezt így látom és sok év után megszabadultam a mindig tartott Telkótól. Aztán majd kiderül, hogy jól tettem vagy ezt (is) elcsesztem.:))
Bocs... Megkövetek mindenkit. Hibás volt az a feltételezés, hogy a DT trükközik a MT srv.-el. Több érvre visszamenőleg megnéztem DT részvényszámát és változatlan, DT változatlanul ült a maga 617,7 milliós pakkján. A 2025-ös srv. mintázat megfelel a 2026-os srv. időben és volumenben is. A 2025-ös adatsor mintázza a 2026-os struktúrát: a programot itt három kiugró block-trade nap (május 20., június 11. és június 23.) mozgatta meg. 2026-ban a 2026-06-03 mellett volt 2026-05-20.-án egy 7 milliárdos kiugró block-trade nap és ha 2025-ös mintát követi várható még a fennmaradó 20 milliárd forintos SRV-keret esetében is 15 milliárd körüli block-trade . Ezt közvetlenül alátámasztja a fórumban fezo21 és harding által felvázolt logika:
A Telekom és az Erste a június végi határidő tartásához rá van kényszerítve újabb tőzsdén kívüli block-trade ügyletek végrehajtására, mivel a normál napi 25%-os limitek mellett nem folyna be elég részvény a piacról.
Ki lehet a block-trade eladó?
Maga az Erste mint brókercég (felhalmozási technika): Az is bevett gyakorlat, hogy a brókercég az SRV-program kezdete óta (vagy akár az elmúlt hetekben) saját számlára folyamatosan, kisebb tételekben szívta fel a részvényeket a piacról [ + fezo21 péntek, 08:50]. Amikor összegyűlt a kritikus tömeg, azt egyetlen hatalmas tömbben (block-trade) számlázta át a Magyar Telekomnak, lezárva a folyamat ezen szakaszát [ + SBob péntek, 09:31, fezo21 péntek, 08:50].
így értelmet nyer a "Tartás" a "Sell" helyett amíg a SRV tart. Az árfolyamot Erste mint brókercég és a Telekom srv. kerete biztosítja a short ellen. A korábbi mintázatok alapján a nagyobb intézményi befektetők inkább ülnek a részvényeken. Intézményi szereplők: harding kritikával illeti a HOLD Alapkezelőt, amiért a Telekomot transzparenciára felszólító „nyílt levelük” után viszonylag korán kiszálltak a papírból, így a dinamikus portfólióikkal 8-10%-ot hoztak, miközben a részvényben ülve évi 30-50%-os profitot is realizálhattak volna. Befektetői stratégiák: Long vs. TradingA hosszú távú befektetők (longosok) és a rövid távú kereskedők (traderek) szemlélet Hosszú távú tartás (Buy & Hold): A hozzászólók többsége (Foga81!, AnlegerFerenc, SBob) rendkívül alacsony, 300–450 Ft-os történelmi átlagárral ül a pozícióban. Számukra a napi árfolyammozgás másodlagos, mert a bekerülési értékükre vetített éves osztalékhozam kiemelkedő. Korrekció esetén az eladás helyett a pozíció bővítését tervezik. Az utolsó hét valós tőzsdei adatai és a pénteki (június 5-i) 2634 Ft-os záróár alapján a hosszú távú befektetők (longosok) – különösen SBob és harding – véleménye bizonyult lényegesen jobban megalapozottnak. https://www.telekom.hu/rolunk/static/sw/pic/w/m/tulajszerk_2026_hu.png
Nem annyira értem, hogy miért minuszolják az ilyen őszinte hozzászólásokat, de én adtam rá egy pluszt is. ;) Azt gondolom, hogy a legjobb választások között volt az elmúlt években Telekom túlsúlyos portfóliót tartani. 'Home bias' ide vagy oda. Most őszintén, mikor tarts magyar paparokat, ha nem akkor, amikor az országkockázat csükken, a forint erősödik, és a vállalati működési környezet is feltételezhetően javul az országban általánosan javuló valóságos versenyhelyzetből adódóan (igaz ez nem minden vállalakozásra és BÉT szereplőre igaz). Azt sem értem, hogy amikora HOLD kikaparta gesztenyét a "nyílt levél a Telekomhoz' c. akciójukkal, akkor bár biztosan felültek a vonatra, de miért szálltak le. Dinamikus portfóliókkal hoznak 8-10%-ot, miközben ha ültek volna (vagy ülnének) simán a papírban, akkor csak az a rész hozott volna évente 30-50%-ot. Olyan kisbefektetői stílusban kis nyerővel eladták.
458Ft átlagárral ülök benne 2010 volt az első vásárlásom. Volt, hogy a tőkémet 75% veszteség érte. Ha akkor nem adtam el, most akkor se fogom ha újra 2000Ft lesz és gondolom vagyunk vele így páran. Egyedül azért adtam el kb a teljes pakk 7%-át véletlenül pont a csúcson, mert AI azt mondta, hogy MTEL túlsúlyos vagyok a portfoliomban és vegulis igaza volt. Így eladás utan is az vagyok meg, de tudtam mást is venni. Ha kiugróan megy fel még az árfolyam akkor megint adogatok el egy kicsit, hogy olyan 30-40% körül maradjon a súlya nálam, bár az is sok tudom. Mondjuk most azt mondja okoska, hogy magyar túlsúlyos vagyok, abban is igaza van. :)
Mondjuk ha az idei részvényvásárlás is lezajlik és a DT nem ad el részvényt (az elmúlt években nem adott), akkor jövőre a bevonás után már 70% feletti részesedése lesz. 5 éve még csak 59% volt. Szóval ha nem is a nyereség miatt (azt én sem gondolom, hogy ezzel spekulálnának), hanem hogy ne ő maradjon hamarosan az egyedüli tulaj a cégben, valamint a közkézhányad is maradjon 30% felett, elvileg ez is lehetne egy stratégia a részéről, hogy elad ő is valamennyit. 617,7 millió részvénye van, ebből 4-5 milliót simán eladhat :-).
elérkeztünk a programra szánt idő feléhez, a forrás 60%-át használták fel eddig és picit több mint 11 millió részvényt vettek vissza. Korábban nagyjából 20-22 milliót tudtak megvenni. Szerintem ez idén nem fog összejönni. Nem tudjuk, hogy mennyi van még bespájzolva, de szerintem a maihoz hasonló, unalmas napokra számíthatunk a jövő héten. A mai volt eddig a legkisebb forgalmú nap és ezért ma még 100 ezer darabot sem tudtak megvenni.
és nem az a legnagyobb probléma, ha valaki butaságot ír, mert arra mindannyian képesek vagyunk. A probléma az, hogy mellette akkora arccal tesz ezt, hogy az bicskanyitogató. Az a baj a kisbüfikkel... és hasonló szövegek. (persze nulla részvénnyel (és ismerettel) )
:) igen, megtudtuk, hogy a DT adja. Ezt is biztosan a mindenható AI mondta. A DT felhúzta, hogy a csúcson eladja... :)))) A srác nem érti, hogy ki szállt ki ekkora pakkal az ATH-hoz közeli áron. Szerintem nem csak ezt nem érti a világban, aki ennyi ökörséget képes összeírogatni. ( beteszi az AI-nak a kommenteket, mert az majd megmondja abból, hogy mi lesz a nyerő... )
hagy írjon a jokerünk, a DT az mtel rv-vel kereskedik, ez idáig az év távközlési vicce, régen nevettem ekkorát. Ha jolly jokerünk tudja értelmezni vagy a robotja a következő számot a DT tavalyi nettó nyeresége 10 milliárd euró volt (megértem, hogy mtel részvényen kell egy kis kiegészítés):):). Jahh még annyit de ezt joker olvassa:) a DT az egész magyar telekom megvételét (nem pár millió részvényével való kereskedést) nem valami pénzügyi megfontolásból nem tette meg (mert nem tétel), ha nem egyfajta stratégia (politika, stb) miatt.
Én 4 éve vettem 298-on, néhány héttel később 334-en bővítettem egy feleakkora pakkal. Előtte nekem nem volt Telekom. A beker. ár 50%-a (!) évente érkezik osztalék formájában, az árfolyamnyereségen felül. Ha lesz korrekció, bővíteni fogok, nem eladni.
Pontosan... ezért is lehet megcsinálni kisbüfikkel ezeket... Mindig csak vesznek és ülnek a papírokon... Mintha nem is érdekelné őket az árfolyam... Így minden árfolyamot érintő beszélgetést el lehet intézni azzal hogy 1990ben vettem 400 forintért... és majd felmegy úgyis újra 2050-ben.... ;)
Mtelekom