Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Régen, sok évtizeddel ezelőtt, ilyeneket emlegettek a Kossuth rádióban, hogy imperializmus, neokolonializmus, meg hasonlók. Nem nagyon érdekelt, hogy mit is jelentenek. Ma már azt hiszem picit kezdem sejteni.
Nézd el nekem. Gyerekeimmel játszok, és mikor ők jönnek akkor max 1 perc alatt gyorsan, telefonon potyogok választ nem formázok , és nem ellenorzom a helyesírást, rögtön küldöm, de ennyi örömöd legyen.....
Juj. Csak pontosan és szépen. Akkor tessék. Aszimmetrikus, fragmentált többpólusú világ lett /lesz 2-3 domináns pólussal több regionális nagyhatalom és sok"" Kállai kettős" "politikát folytató államocdka mint mi.. . Ezt neveztem én leegyszerusitve kétpólusu vilagrendnek. De hát értsd már meg, hogy egyszerűen fogalmaztam. Mert a fórumon kb senki se fogta fel idáig miről beszéltem 3 éve!!!! Most már 1-2 embernek nagy nehezen leesik. Mert már mervado nyugati angolszász haudasagib mainstreamban is olvassa az utóbbi fél évben 🤣.......... Ergo már nem osszeskuveselméletez le engem, a sok geopolitikai analfabéta mint 2022 tol 2025 közepéig tette kb az egész forum 😉 De még a trivialisan egyszerűen megfogalmazott két és több polusu vilagrend szó is, "alusisakozast" váltott ki az átlag userből éveken át. . Na most meg bonyolitsam is nekik 3 évvel ezelőtt? Próbáltam az egyszerűbb levezetésböl a bonyultabb meglátás fele vezetni őket. De ez nem az a közönség. Van 5 forumtárs aki értette a többi idegrohamot kapott tőle 3 éve is meg most is.
Elolvasva a blog bejegyzésed,azt hiszem nagyon hasonlókat gondolunk erről a helyzetről. Én annyival szőném tovább ezt a gondolatmenetet, hogy szerintem általában az olyan létfontosságú erőforrásokért szokás fegyvert fogni, amelyek elérhetősége szűkös. És ami szűkös de van rá kereslet, annak idővel fel fog menni az ára.
Nem kétpólusú. Befolyási övezetekre tagolt. Ez most az a világ, amikor a térképet azok rajzolják, akiknek van mivel. A kisállamok rémálma. A mennyiség nem pótolja a gondolatmenetet.
""2022-ben még sokan hitték, hogy az ukrajnai agresszió kivétel. Most inkább az látszik, hogy az új világ egyik első és legfontosabb csatatere."" Én azt mondtam már 2022 április közepe körül ,megjósoltam előre , hogy az orosz-ukrán konfliktus az egy új (kétpólusú) világ manifesztacioja. Ez a lényeg . Sokszor leírtam kb 15 szor. Ha akarod visszakeresem ... Most te is ezt írtad le, alig más szavakkal. A többi ,tenyleg ignoralhato,mert az egyéni nézőpont és álláspont kérdése a múlt, és tortenelmi tènyek ismeretében . Ennyi ..részemről off.Mert ez nem az ukrán orosz topik...én se vinnem el a témát és hangsúlyt,""mert a nemzetközi helyzet fokozódik "..
Nem terjesztünk ruszki propagandát és nem oktatunk ki. Ha valaki képtelen megkülönböztetni az agresszort és az áldozatot, akkor kívül tágasabb. Utolsó figyelmeztetés.
Nem tudom ezt honnan szedted Vagy sajat kútfőbol, ez a meglátásod? . Csak a VIXel értek egyet.meg a 10 es pontal Többi nem az ,szerintem. En más anomáliákat fogok nézni.
10 pontos USA tőzsdei vészjelző lista 1. VVIX kitörés Jel: ha a VVIX > 110–120 szintre tör ki. Miért: a VIX opciók volatilitása elszáll → a profik fedezik magukat → közel a vihar. 2. VIX spike Jel: ha a VIX pár nap alatt >30 fölé ugrik (és nem esik vissza gyorsan). Miért: a félelem tartósan megjelenik, nem csak intraday tüskékben. 3. Put/Call Ratio (PCR) extrém Jel: PCR > 1,3 → pánik, PCR Miért: szélsőséges opciós pozícionáltság mindig fordulatot hoz. 4. Breadth divergencia Jel: S&P 500 vagy NASDAQ 100 emelkedik, de a részvények 5. Kötvénypiac (hozamgörbe) Jel: 2Y–10Y inverzió tartósan – vagy hirtelen „steepen” (10Y ugrik fel). Miért: recesszió előjele, illetve likviditásfeszültség. 6. Dollár (DXY) Jel: DXY > 105–106 → dollár likviditási válság. Miért: globális margin call, menekülés a dollárba. 7. Kreditspreadek (junk bond felárak) Jel: ha a HY (high yield) spread > 5% fölé ugrik. Miért: a cégek finanszírozása beszorul → láncreakció. 8. Kulcsszintek törése indexeken Jel: SP500 200 napos alá zuhan (~6000 alatt), NAS100 200 napos alá (~23 000 körül). Miért: intézményi stopok és algók aktiválódnak → lavina. 9. Insider eladások / buyback stop Jel: vezetők tömegesen adják a részvényeket, cégek visszavásárlásai lassulnak. Miért: belülről tudják, hogy gond van. 10. Arany + VIX/VVIX egyszerre emelkedik Jel: ha a menedékeszköz (arany) és a volatilitás egyszerre fut fel. Miért: all-out risk-off, mindenki menekül. 📊 Hogyan használd? Ha 1-3 jel villog → zaj, korrekció jöhet, de még nincs világvége. Ha 4-6 egyszerre jelez → komoly esély piaci törésre. Ha 7+ jel egyszerre aktív → készülhetsz: összeomlás, margin call-spirál.
A finanszírozás nemcsak szétcsúszik, hanem egyre inkább jegybankfüggő. Az USA összadóssága kb. 420% GDP-arányosan, és miközben a japán, európai hozamok évtizedes csúcsok közelében vannak, egyre kevesebb a természetes vevő. A Fed már most is gyakorlatilag 7/24-ben stabilizál/ment (repo, SRF, a QT leállítása, havi 40 mrd dolláros T-bill vásárlás). Ez nem átmeneti, hanem alapműködés lett. Nem arról van szó, hogy "nem léphet be mindig" -hanem arról, hogy nem marad más, aki belépjen végső finanszírozóként... Krach helyett ezért inkább újabb, technikainak vagy átmenetinek nevezett jegybanki eszközök érkezhetnek. A hosszú oldalt piaci alapon egyre kevésbé lehet kontrollálni, ott végül csak valamilyen hozamgörbe-kontroll marad. A recesszió elméletileg lehozhatná a kamatokat egy időre, de azt pedig a rendszer nem bírná ki valószínűleg.
Érdekesen szakad szét így a finanszírozás. A hosszú bondok hozama emelkedik és jelenleg stabilan 4% feletti ami szintén "segít" csökkenteni a likviditást, szóval nagyon érdekes lesz, hogy meddig lesz elég ez a fajta 40 milliárdos pénzlöket, vagy mit fognak még kifundálni, hogy a nemkívánt eszközöket el lehessen sózni. Vagy lesz valamiféle krach végre? Vagy kitalálnak valami garanciavállalás félét az MBS-re? Mivel hosszabb távon az nem járható, hogy mindig a FED lép be ezekhez. Vagy lesz valami trükk, hogy a Bond hozamokat leszorítsák és onnan csaljanak át pénzt?
Az év végi pénzpiaci feszültségeket jól mutatja, hogy a bankok az óév utolsó napján rekordközeli, mintegy 75 milliárd dollárnyi forrást vontak be a Fed Standing Repo Facility-jén keresztül. Ez a program 2021-es indulása óta a legmagasabb igénybevétel. A felvett összegből 43,1 milliárd dollár MBS-fedezetű volt, ami arra utal, hogy ezek az eszközök nem találtak piaci finanszírozást, és gyakorlatilag csak a Fed volt hajlandó azokat fedezetként elfogadni. Ez partnerkockázat, nem egyszerű likviditáshiány...
Lesz időm az ünnepek után tetelesen pipaljuk már ki közösen azokat a 8-9 tényezőket amik a crash előzik meg. Nekem mind pipa, de vessük össze a te meglátásoddal. . Köszönöm.
MacroLab – Trendek, minták, töréspontok
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.