Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD kedd, 09:43
Előzmény: #4655  Magicmaan
Miért, akkor nem az én vagyonom?
Ha ingatlanba fektetem a pénzem (és amúgy benne is lakok) akkor csóró vagyok, ha részvénybe akkor gazdag?
Ha munka miatt ideiglenesen külföldre költözök mert áthelyeznek és bérlek, a sajátot meg kiadom akkor gazdag vagyok, amikor hazajövök és visszaköltözök akkor megint csóró?
Nonszensz.
Goldstein17 kedd, 09:40
Előzmény: #4657  N0MAD
Igen és ez egy főre vonatkozik. Tehát egy család esetén valahol 2 mrd lehet a felső 1 % határa, pont ezt akartam írni becslésként.
Goldstein17 kedd, 09:37
Előzmény: #4654  Bolton01
Én csak a szupergazdag kifejezésen mulattam. Magyarországon ahhoz legalább 10 mrd kell, hogy a szokásos kellékek közül néhányat felmutass:) A vidéki Magyarországontényleg  egyébként az igénytelen élet és a "gazdagság" párban jár.
N0MAD kedd, 09:37
https://24.hu/fn/gazdasag/2025/10/10/milliardosnak-lenni-nem-akkora-durranas-mar/
2025ös cikk, 
"friss elemzése szerint ma már nagyjából 7–10 ezer magyar rendelkezik legalább 1 milliárd forintos klasszikus pénzügyi vagyonnal és 30 ezer főnek lehet egymilliárdot meghaladó teljes vagyona, "
Ha a felső 1% az negyvenezer háztartás akkor az egymilliárdos beugró kb stimmel a kategóriába.
Bolton01 kedd, 09:36
Előzmény: #4649  Freszelés

Én is ezt szerettem  volna érzékeltetni , Budapesti belső kerületek nem reprezentálják az országot.
Rengeteg ember és család vagy kvázi szinte 0 vagyonnal, vagy minimális összeget érő, lepusztult, reménytelen ingatlanban.
A háztartások medián vagyona Magyarországon kb 30 millió forint. És ez háztartásra értendő.
Nem repkednek olyan alacsonyan a 100 milliók, ahogyan sokan elképzelik ...
Magicmaan
Magicmaan kedd, 09:34
Előzmény: #4654  Bolton01
Valószínűleg úgy tisztább lenne a kép, hogy a saját ingatlant, amiben életvitelszerűen vagyunk (élünk), azt nem számoljuk bele. Vagy ha több ingatlan van, akkor amelyikben életvitelszerűen tudnánk élni (és a legolcsóbb) azt lehúzzuk.
Bolton01 kedd, 09:30
Előzmény: #4646  Goldstein17

Nagyon ellentmondásos az egész , mert ismerek sok olyan családot, hogy már 20 éve milliárd környékén volt a vagyon, mégis brutálisan fogtak minden fillért. Se ruha, se otthon, se nyaralás oldalról még nem mondtad volna, hogy milyen pénzesek. Mi jóval alattuk voltunk, de egyszer egy nyaraláson összefutottunk (ők campingeztek, otthonról hozott kajával), és szóba jött , együnk valamit. Pizza szelet lett a javaslat újra (étterem szóba se jöhet ), majd (soha nem felejtem el) megsétáltattak 1,5km-ert minket, mert úgy látták, ott 50 centtel (!) olcsóbb volt a pizza szelet. Míg élek el nem felejtem.
Sok ember fejben nem nő fel beosztáshoz és vagyonhoz sem. 
Azt meg ne feledd, rengeteg a siránkozós, kuporgatós ember, aki nem vállalja fel, milye is van. Egy ház itt, két örökölt lakás amott, balatoni nyaraló, földek meg erdők jobbra balra ... 
Aztán a másik véglet, a 10% önerős életművész, magamutogató réteg  ... 
Ezek nagyon félrevezetőek, 1 millió euróval az EU-ban bármelyik országban szinte top 10%-ban benne vagy, ezt rengeteg oldalon ellenőriztem.
slash2 kedd, 08:58
Előzmény: #4651  FR73
Mesterem, inkább emeld fel a felső 10%ot olyan 300M fölé az 1%ot meg 1Mrd fölé bőven. Egy jó panel meg egy -két autó simán megvan egy százas aztán kinézel az ablakon és egy  gettóban élsz mert zombik alszanak az ablakod alatt. 
FR73 kedd, 08:53
Előzmény: #4649  Freszelés
Rákérdeztem AI-ra, ha csak a lakóingatlanokat nézzük, a felső 10% belépési küszöb kb 110-130M Ft.
De ez is torzít, mert vannak háztartások, akiknek több ingatlanuk is van ebben a sávban.
Freszelés kedd, 08:39
Előzmény: #4648  FR73
I. https://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0014.html
18.1.1.14. Egy lakás ára és átlagos négyzetméterára épülettípus szerint
Vegyük csak a használtat, mert az olcsóbb mint az új. Van családi, társasházi lakás meg panel is. Vegyük a legalacsonyabbat: 41M (2025)
II. https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0048.html
14.8.2.2. A háztartások és lakások megoszlása, a lakások mennyiségi és minőségi mutatói régió és településtípus szerint (Archív tábla, nem frissül tovább.)
Vegyük a fővárost, mert ott a legalacsonyabb: 77% (2010)
=====
Érzéseim vannak csak: a családoknak érdemben semmi másuk sincs, mint amiben laknak. Folyószámla, max egy kis jelképes állampapír, cihában 2000 tartalék euró, a 8 éves kocsi mellé egy lerúgott tartalék 15 éves esetleg.. ilyesmik.
Gyakorlatilag ha a lakott lakásodon kívül bármid van, akkor már hip-hop rögtön bőven az átlag fölött vagy. Jó csóró ez az ország... és nem azért van kint az átlagból a fórumunk közönsége, mert nagyászok, hanem mert talán nekik nincs kint a seggük a nadrágból.
FR73 kedd, 08:28
Előzmény: #4647  Freszelés
Azok 2023-as számok voltak, de a 10% belépési küszöb ma talán 100M környéke lenne, de pl 110M-t semmiképp nem éri el.
Ez nettó vagyon per háztartás.
A fórum közönsége vagy a környezeted érzékelése hatalmasat torzìt.
Freszelés kedd, 07:59
Előzmény: #4642  Bolton01
Hogy tartozhat a felső 10%-ba az a lakosság kb 90%? Mer' 90% saját ingatlanban lakik. Oké, Mátrapentelén nem ér 50-60M -t egy kislakás, de bpen meg a legputribb is felette van... érzésre a 10%-hoz kell inkább a 300-350M...
Goldstein17 kedd, 07:53
Előzmény: #4645  Goldstein17
Valami nagyon felremenne, ha az akciós újságokat böngésző nyugdijasokat a szupergazdagok közé sorolnánk. Nagyon soknak van ekkora vagyona.
Goldstein17 kedd, 07:50
"legfelső 1% (Szupergazdagok): legalább 300 – 350 millió Ft nettó vagyon kell a belépéshez. " Valamelyik topikban erről  mar beszélgettünk, ennek a vagyonnak a sokszorosa kell a felső 1 %-hoz. 
Lou70
Lou70 kedd, 06:51
Soha nem tekintettem magamra úgy,  hogy szupergazdag lennék és  valahogy alacsonynak is érzem a sávhatárokat.
Bolton01 hétfő, 22:57
Előzmény: #4638  Bolton01

A Magyarországi helyzetet így foglalja össze:
Magyarországon a gazdagok közé való bekerülési küszöböt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a KSH adatai, valamint a vagyonkutató intézetek (például a Blochamps Capital) felmérései alapján határozzák meg.
A hazai vagyonkoncentráció kifejezetten magas: a felső 10% birtokolja a lakossági pénzügyi vagyon több mint 70 százalékát, míg a legfelső 1% egymaga a magánvagyon egyharmadát tudhatja magáénak.
A bekerülési küszöbök Magyarországon a következőképpen alakulnak:
1. Vagyoni felső rétegek (Nettó magánvagyon)A nettó vagyon az ingatlanok, autó(k), részvények, cégérték és megtakarítások összege, a hitelek levonása után.
A legfelső 10% (Felső decilis): legalább 50 – 60 millió Ft nettó vagyon szükséges háztartási szinten. Mivel a magyarországi családok többségének a saját tulajdonú ingatlan a fő vagyoneleme, egy tehermentes, átlagos budapesti vagy agglomerációs családi ház már önmagában belépőt jelenthet a felső tizedbe.
A legfelső 1% (Szupergazdagok): legalább 300 – 350 millió Ft nettó vagyon kell a belépéshez. Nemzetközi szinten (például a Knight Frank Wealth Report összevetésében) ez az összeg elmarad a nyugat-európai több millió eurós szintektől, de hazai környezetben ez már komoly prémium ingatlanportfóliót és jelentős privátbanki megtakarítást jelent.
Bolton01 hétfő, 22:54
Előzmény: #4638  Bolton01

Spanyol/Olasz helyzet :
Dél-Európa két legnagyobb gazdaságában, Spanyolországban és Olaszországban a vagyon- és jövedelmi viszonyok nagyon hasonló szinten mozognak. Mindkét országra jellemző, hogy a lakosság körében rendkívül magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya, így a vagyon jelentős része lakástulajdonban fekszik.A Knight Frank Wealth Report és az európai statisztikai hivatalok legfrissebb adatai alapján az alábbi összegekkel lehet bekerülni a felső rétegekbe:
1. Vagyoni felső rétegek (Nettó magánvagyon)A nettó vagyon az összes eszköz (ingatlanok, részvények, megtakarítások) értéke, csökkentve a hitelekkel és adósságokkal.
A legfelső 10% (Felső decilis)🇪🇸 Spanyolország: legalább ~485 000 EUR nettó vagyon szükséges háztartási szinten.🇮🇹 Olaszország: legalább ~490 000 – 510 000 EUR nettó vagyon szükséges. Olaszországban a háztartások összvagyona rendkívül magas (kb. a nemzeti jövedelem hétszerese), és a családok fele nettó 115 000 eurónál nagyobb vagyonnal bír.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek