Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Firekiller
Firekiller ma, 07:24
Előzmény: #4514  FR73
nyílván, de ha ha azt javasolja hogy az osztalékból vegyél részvényt, az ugyanaz mintha nem költenéd el az állampapírt negyedévente:), de ha az ANY TBSZ-en van, akkor nincs szabad pénz az éves osztalékot "nem" tudod elutazni az is igaz. De itt vki egyszer azt írta az állampapír felemészti önmagát, nekem van 70 misi belőle, az mondjuk 1,3 millio kamat negyedévente, de 5 év és vége az ilyen nagy kamatos jóvilágnak, viszont 5 év alatt ha részvényen ülne az ember a tőke duplázása is benne lehet ( meg felezése is...) 
FR73 vasárnap, 22:55
Előzmény: #4512  Firekiller
Élethelyzet függő, és diverzifikálás, ahogy Lou írta.
Itt a fórumon a diverzifikálás nem nagyon kerül a fókuszba, mert a topikok egy-egy adott eszközről szólnam.
Az állampapír adómentes, gyakorlatilag egy kamatozó bankbetét, ami kiválóan teljesíti a cashflow-t.
Épp a héten kérdeztem rá az ai-nál, hogy mit gondol a vagyon szerkezetünkről annak fényében, hogy a következő 7 évben intenzíven fogunk utazgatni. Erre azt felelte, hogy az állampapír kamat az egy pénzgép, ami 3 havonta csak adja majd az utazásokhoz a moneyt. Közben a tbsz és a részvények, etf-ekhez pedig nem kell nyúlni, és várhatóan infláció felett jóval hoznak majd. 10/10-re értékelte az ai a stratégiát, csak arra hívta fel a figyelmet, hogy az osztalékból is vegyek mindig részvényt.
Életvitelileg is jó ötletnek tartja, hogy 60 éves kor előtt az utazási bakancslistára fókuszálunk.
Lou70
Lou70 vasárnap, 21:59
Előzmény: #4512  Firekiller
Diverzifikálás?
Firekiller
Firekiller vasárnap, 21:40
FR73, ha az ANY ilyen 7% körüli osztalékot fizet, és ezt stabilan hosszútávon, akkor te miért tartassz állampapírt is ? 
Firekiller
Firekiller vasárnap, 20:18
itt amúgy senki nem tart hogy egy két ner ologarcha ha bukik és visszaveszik - akár a részvényeit - borul a bili?
Firekiller
Firekiller vasárnap, 20:16
Előzmény: #4509  Lou70
Spillert kérdezd alias orkot, ilyen bődületes dolgokat ír mint ma is, bánat tudja kikről mert itt mindenki vastag. Fatfire gyenge volt, méltatlan a nicknevére, elhullott a férgese...
Lou70
Lou70 vasárnap, 16:53
Előzmény: #4507  Lou70
jav: aminek az osztalékából élek. (ha már fire topic.)
Amúgy miért lett így szétcseszve ez a topic? csak fire nincs benne, minden más.
Lou70
Lou70 vasárnap, 16:44
Előzmény: #4506  Firekiller
Majd kiderül, hogy milyen mostani kormányközeli cég kapja. (úgy értem, biztos nem a régi nomenklatúrához fog menni a pénz és akkor marad az új) :P Viszont a megújuló növelése miatt Alteo is jó, de az is mol :S 
Lou70
Lou70 vasárnap, 16:39
Előzmény: #4505  Firekiller
Hát az utóbbi évben nem igazán repül. :S Én az osztalékért tartom. Gyakorlatilag normál számlán van egy részvény portfolióm (mtel, otp, any), aminek az osztalékából  (ha már fire topic). És az ANY nem egy kockázatos részvény. 4800 alatt vettem, 500 Ft osztalék nekem pont elég. 
Firekiller
Firekiller vasárnap, 16:18
ANY ugyan mitől 4X -zett ugyancsak pár év alatt, miből gondoljátok hogy továbn repül?
Lou70
Lou70 vasárnap, 15:46
Előzmény: #4502  FR73
Én belülről láttam a MOL dolgait, bottal sem piszkálom már egy ideje. Van helyette Mtel. OTP és ANY  van még nekem is és más magyar nincs is.
Spiller vasárnap, 15:45
Előzmény: #4473  Törölt felhasználó
Mondtam nem kell foglalkozni a felkavarodott hordalékkal. Azoknak akik más véleménye van azoktól akár tanulni is lehet vagy látni mi milyen irányban hat az emberekre.   Beírod amit gondolsz és eljut akihez eljut. Leng az inga sajnos most ilyen időszak van. Jólét van és tudatra ébredt az anyag,  neki már véleménye van és persze jogai (a kötelességeket nem kéri)  Ráadásul a hordalék az túlreprezentált a fórumokon mert a vacak kis szaros   életüket a virtuális térben próbálják kompenzálni.  Diktatúra van már elviselhetetlen, fojtogató és azonnal váltani kell mondták.. de simán beszóltak bárkinek mindezt következmények nélkül. Itt is van jópár, előbb van véleménye valamiről még mielőtt megértené ha egyáltalán megérti.  Az a hordalék a neoliberális eszme  hozadéka. Minden társadalmi megegyezést, szokást,  elvárást megkérdőjeleznek, erodálják ezeket.  Nincs emberi tartás méltóság nincs értéke az adott szónak nincs értékrend. Sokan csak beleélnek a világba, megfelel nekik ez a színt. Most mindenki a szorgalma és a képessége szerint élhet. Sokakat ez frusztrál, mert túlértékelik magukat a valós értéküknél. De ki a f..t érdekelnek.  Az élet állítja ki a bizonyítványokat. Sajnálom így döntöttél minden jót kívánok neked. Ha meggondolod csak bátran gyere vissza. 
FR73 vasárnap, 15:32
Előzmény: #4501  Firekiller
Nálam magyar részvények közúl OTP, MOL, ANY van most, kb 5 : 1,5 : 1 arányban.
Ezek osztalékfizetők, stabilan pénztermelő cégek.
Ha csökken az országkockázat, akkor csökken az elvárt hozam, úgy érzem, felfelé fognak menni. Szvsz.
Firekiller
Firekiller vasárnap, 15:26
kéne valami stratégia arra, hogy most hogy kormányváltás volt meg állítólag euro lesz 5 év múlva ésatöbbi, mi az a magyar tőzsdei dolog amit érdemes lenne meglongolni, hogy ne az legyen 5 év múlva hogy ezt 5 éve is sejteni lehetett, és utólag mindenki mókus legyen aki nem lépte meg! Érdekelnének a hozzáértő vélemények. köszi
Lou70
Lou70 vasárnap, 15:14
Előzmény: #4498  badsector1
2 helyen megy a vita, ott pont próbáltam megértetni vele, hogy nem láttam semmit előre. De egy folyamatos long trendben adott az irány és trendfordulóig tartani. Nem kellett eltalálni sem az alját, sem a tetejét, úgy is sokat lehetett keresni. 
Firekiller
Firekiller vasárnap, 15:12
ja, a nagy kérdés hogy a következő 3 évben mi lészen, long és most is repülés?
badsector1
badsector1 vasárnap, 15:05
Előzmény: #4494  Lou70
2023ban is láttad, hogy 3 évig longban érdemes ülni?
Firekiller
Firekiller vasárnap, 15:05
Előzmény: #4496  Lou70
:) 💩💩
Lou70
Lou70 vasárnap, 15:02
Előzmény: #4495  Firekiller
Nem :)
Firekiller
Firekiller vasárnap, 14:59
Előzmény: #4494  Lou70
azt írtad bárki hülyére kereshette magát az otp-vel az elmúlt 3 évben, majd mikor azt írtam hogy utólag könnyű értékelni és akkor segíts hogy most hogy rakjam meg a téteteket letrollozol meg megírod hogy galambbal sakkozni a velem való beszélgetés. Nem szégyelled magad? 
Lou70
Lou70 vasárnap, 14:57
Előzmény: #4493  Firekiller
Cáfolod, hogy bárki hülyére kereshette magát egy 2023 áprilisa óta tartó 3 éves töretlen long trendben? Mondjuk én ebből vagyok már fire...
Firekiller
Firekiller vasárnap, 14:43
szieszta van egy Lou70 nevű tag aki szerint bárki hülyére kereshette magát at otp- vel az elmúlt pár évben, de mikor arról kérdezem hogy lesz akkor a következő 3-5 évben letrolloz. Mit szólsz mennyi pénzt nyerhettél volna ? 
Firekiller
Firekiller vasárnap, 11:05
Előzmény: #4491  Freszelés
viszont nemlát ;)
Freszelés vasárnap, 10:45
de há' itt csak mindenki elmondta amit gondolt. tudod.. ahogy te is elmondasz mindent mindenkinek őszintén. aztán persze mégse.
🤷
viszlát .)
Zanza2 szombat, 17:44
Előzmény: #4488  N0MAD
Valóban nincs, elnézést. 
Az zavart meg, hogy egy ismerős hölgy most élt a lehetőséggel, és valami ilyesmit mondott.
N0MAD szombat, 16:21
Előzmény: #4484  FR73
Mondjuk az emlegetett egészségi állapot férfoaknál, (illetve hogy megélik e egyáltalán) mellett azért az is emellett szólna hogy ösztönöz a negyven évnyi bejelentett munkaviszonyra és a befizetésre. 
Lehet nem mindenki hagyná abba azonnal a munkát, pláne ha tbt már nem kell fizetni vagy hogy van ez a nők negyven mellett dolgozóknál....
Kiváncsi lennék statisztikákra mennyien voltak negyven évig minden ügyeskedés melletti munkaviszonyban, pláne olyanban ami normális fizetés mellett történt. A minimálbérre bejelentettek (valósan vagy csak papíron ennyit keresők) nem terhelik agyon a nyugdíjrendszert azt hiszem.
Valamiféle rugalmas nyugdíjbamenést mindenképp jobbnak tartanék, mégha van is motiváció a nyugdíj melletti munkavégzésre, részmunkaidőre vagy a minél kevésbé előrehozott nyugdíjazásra. Azért lehetnek mindenféle okok az egészségi álapottól a bármeddig ami miatt előnyös lenne valakinek a korábbi nyugdíjazás akár alacsonyabb nyugdíj mellett is. Fizikai munkavégzés esetén a fizikai állapot, szelleminél meg a koncentráció, de hívhatjuk egységesen terhelhetőségnek is. Mégha lehet is valaki kiváló állapotban 60+osan, nem biztos ezt általánosnak kellene venni....
N0MAD szombat, 16:06
Előzmény: #4485  Zanza2
Nincs ilyen feltétel.
Tapasz01 szombat, 15:48
Előzmény: #4486  FR73
Azért nem tudtál róla, mert a nőknél nincs ilyen feltétel (betöltött 60 év).
FR73 szombat, 15:15
Előzmény: #4485  Zanza2
Köszi, ezt az infót nem tudtam.
Zanza2 szombat, 13:37
Előzmény: #4484  FR73
Szerintem ha be is vezetik, min. 60 éves életkor is feltétel lesz, ahogy most a nőknél is.
FR73 szombat, 13:23
Előzmény: #4479  N0MAD
Igen, érdekes hatása lenne egy ilyen intézkedésnek. Ha pl valaki 57 évesen érne oda a 40 éves nyugdíjhoz, és már jelenleg 50+ az életkora (és a vagyoni helyzete alapján FIRE-képes), akkor elgondolkodhat, hogy most lépjen ki a munka világából, vagy dolgozzon 57 éves koráig.
Firekiller
Firekiller szombat, 11:07
Előzmény: #4482  HerrLudwig
🤣🤣
HerrLudwig szombat, 11:03
Hiányozni fogsz, mint pináról a fog
Firekiller
Firekiller szombat, 10:37
kéne egy legálisan FIRE topic :)

Topik gazda

kuliominer