Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2026. 02. 23. 22:33

Egy kis időjárás jelentés. :) 
Registered leszállítható 101.6 millió uncia
Eligible 302.4 millió uncia
Total inventory 404.0 millió uncia
Registered arány 25.1%
Változás heti −1.2 millió  troy uncia. 
 Front month  2026 Március 
SIH26 Open interest 52 940 kontraktus
Átszámítva kb 52 940 × 5 000 unciaa = 264.7 millió uncia
Változás heti −21 800 kontraktus= 
−109 millió uncia 
equivalent−29.2%
Placi82 2026. 02. 23. 22:14
Előzmény: #38978  MrSomm
Akkor olyat mondok, amit szerintem 2 en értünk a fórumon. Van egy srác, neki összeállítok a héten egy portfóliót, pont lesz is benne 2 db ilyesmi, csak már megvarom mit hoz a kínai új év utáni ünnep a "" vacsoraasztalra "" 
. Mert kedvelem mint téged. 
Csak a te esetedben néha szívom a véred g.ci módon :) , de ez csak taktika a részemről. (A másik srác az nyíltabb. 😉) 
Szóval értem mit miért teszel. Ha elfogadsz 1 kéretlen tanácsot egy volt borsodi paraszt gyerektől akkor az az hogy a "földet nézzed"., az a lényeg, ha már így teszel, a többi  az csak zaj. 
És szerintem érted, mit mondok.... 😉. 
Es akkor erről ennyit. 
Más : HMY beszerzési ára 3.44 körül volt nekem . És igazad van, hogy már nincs benne kraft, de a 25 őt még eléri és akkor csaó. Baszki hol van áramuk hol nincs és 2 km mélyen dolgoznak a fiúk. 🤣.. Azt hitted nem tudom.... 
Te mit szólsz a DRD  hez, azt is tartok például. Az is a végét járja? Szted? 
MrSomm 2026. 02. 23. 21:58
Előzmény: #38977  Placi82
Igen, ez igy van. Van 22 darab, ami kritikus asvanyos tema. 15 arany/ezust/rez banyasz es BDNNY, KRO , MTLN, RIO, VALE akik vegyes es inkabb az osztalek miatt vettem meg oket. 
Ugy dontottem, hogy valamennyire szetporlasztom a kockazatot es szerintem ebben elfer a junior csapat. Pusz arany/ezust/rez junior etf-et is tartok + SLVP + IAUM. Igen szeretem oket, mert eleg alaposan kielemeztem oket, amihez hozza tartozik, hogy altalaban a CEO-val is nezek interjukat. Benne van, hogy 0-ra futnak, de ezeknel szerintem eleg kicsi az esely, inkabb az fenyegeti oket, ha problema van, hogy nagyon olcson felvasarlojak oket. 
Egyik oka, hogy bemerem vallani, mert tudom, hogy rengeteget fejlodott a technika es technologia. Lyukasra furjak a foldet es csak ezutan kezdenek banyaszni, mikor mar szinte meterre pontosan tudjak, hogy mi van a foldben es ehhez talaljak ki a terveket, hogy merre mennyi foldet dolgoznak fel. Mivel ez rengeteg idobe es furasba tellik, igy olyanokat probaltam keresni, akiknek van vmi elonyuk, mar kozel a furasok vege, alapbol sok erteket talaltak. Illetve most, hogy magasan az ezust es arany, a profitabilisen kitermelheto ercek mennyisege hirtelen nagyott kellene ugorjon. 
Placi82 2026. 02. 23. 21:10
Előzmény: #38975  MrSomm
Arra már rajottem, hogy nagyon szereted a juniorokat. 
Nekem kicsit szerencsejáték, sokat nem mernek rá tenni. Mert nincs termelés. 
A viziokkal meg már tele a padlas  nálam. De 4 év alatt ebben a szektorban láttam egyet és mást. 
Mint mondtam már ha nem vagy sprott féle milliárdos aki belevesz 100 ilyen cégbe és ha 30 db ötszöröz és akkor már neki nagy kasza van. És neked? 
Ha te csak 3 db öt veszel? És 3 bol zéró? Akkor hatalmas bukó a vagy... 
Nem kotekszem csak, érteni akarom. 
Ismétlem  megerteni a stratégiáta és a viziot. 
Én így kérdezek. 
Üdv 
Placi82 2026. 02. 23. 21:02
Előzmény: #38974  MrSomm
IAG 25- 50%. Pont. 2022 óta tartom. Kb meg annyit saccolok neki.. FF topikba kb 15 szor írtam le Kgc vel együtt. 
És nem ok nélkül nincs bearazva a bányaszokba, amiről beszélsz. Én már rég tudom. Kb 2 éve. Sose hiszik el csak ha , hogy az arany árfolyam itt marad hosszabb távon 
. A fundok számára ez csak egy momentum. Akármit is mondanak a médiában 
Oka: 6000$ felett, olyan új pénzügyi világ jönne amit nem hisznek el hogy valaha eljon, és meg fogják akadályozni bármi áron, amíg csak hatalmuk van... 
Ez nem duma, remélem érted.
Mert ez egy defacto  monetáris reset jellegű jelzés lenne.
Nem ragozom....
MrSomm 2026. 02. 23. 20:37
AAGFF - AFTERMATH SILVER LTD
En ebbol duplaztam ma a pakkomat. Eladtam a NEM reszvenyeket es vettem ezt. Meglatjuk....
Szerintem jo lesz ez es egyre tobb jot hallok a del-amerikai orszagok vezetesenek a banyaszokhoz valo viszonyulasukrol. Argentina, Brazilia, Chile, Peru, Kolumbia, Ecuador, talan ebben a sorrendben a legtamogatobbak mostanaban. De minden interjuban azt hallopm, hogy latjak a politikusok a hasznot ebben (gondolom a zsebukben is erzik).
MrSomm 2026. 02. 23. 20:29
Előzmény: #38973  LLaci
Nem lattam meg a prezentaciot. Most nezem.
Hat igen, ha csak marad a 0.7$ negyedeves profit -> 42$ arfolyam 15x P/E mellett. Az innen meg majd duplat jelent. 
Szerintem igaz ugy altalaban a banyaszokra, hogy kell egy kis arkonszolidacio, egyik reszrol az atlag arak bealljanak, masik reszrol ne ugy nezzenek mar az aranyra, hogy jovo heten be fog szakadni 3000$ ala. En azt gondolom, hogy ameddig az ezust ilyen lolepeseket csinal, addig a banyaszokat sem fogjak rendesen bearazni.
Az IAG-nal es minden mas arany banyasznal, illetpve a mexikoi ezust banyaszoknal most nagy diszkont van afoldrajzi kitettseg miatt. Ennek is lassan el kellene laposodni. Remelem a Vizsla is csinal valamit es elokerulnek a dolgozok epsegben. Aztan meg vmelyik cartel orzo-vedo cege vigyaz a dolgozokra. Sajnos elkepzelheto az is, hogy most majd Afrikaban es Mexikoban is megszaporodnak az ilyen esemenyek. Azon csodalkozom, hogy eddig nem fizettek vedelmi penzt. 
LLaci 2026. 02. 23. 10:41
Előzmény: #38967  MrSomm
Hi, üdv mindenkinek, ősrégi tag vagyok még a Fotex-es Budacash korszakból. Baromira örülök, hogy végre valakinél megláttam szóba hozni az IAG-ot. Nem értem a portfolio-nak a nyomulását sem a Barrick-vel...és a Newmont-val....ezekhez képest az Iamgold tényleg egy aranybánya. 2025 04 0,7usd/share, de úgy hogy az átlagos értékesítési ár unciánként 4200 usd vagy hol volt. :---)))))) Szerintetek nekik mennyi van még hátra, ha a vezetőség azt mondja, hogy a termelés ugyanúgy kb 800e uncia lesz, mint tavaly.....2025 q3 után, mikor a kitermelés hasonlóan nagy volt, mint q4-ben 3400 usd eladási árnál volt 30 cent, most meg 70 cent.....és az ár 2026 q1-ben el fogja érni az 5000 usd-t......Mennyi is lesz 1 usd per share for q1...ha ez az ár marad, és úgy tűnik az aranyat egyenlőre nagyon nem ütik, akkor ilyen eredmény mellett 40 usd mellett lesz a cég p/e-je 10-es......mennyi is az átlagos p/e az aranybányász cégeknél.....15...akkor mennyi, segítsetek 60 usd???? Már csak az a kérdés, hogy a cég meg tudja e védeni magát egy ellenséges kivásárlás miatt, vagy megveszik szőröstül bőröstül... Hozzájuk képest a Barrick még csak most kezd éledezni, és ne feledjük a Newmonttal közösen fogják megnyitni Nevadában a bányát, melyet a világ legnagyobb aranybányájának fognak majd hívni....simán benne van 6000 usd mellett a Barrick-ben a 115 usd...de addigra az Iag 40-60 közé megy majd....Eddig senki sem hitt a cégnek, mit is termel a Coté Gold...de két eredményes negyedév után a piac, egyszer csak majd elkezdi beárazni.....a valódi nyereséget. ...Nem vagyok itt minden nap, de az utolsó árrobbanás óta nem tudom mennyi most a fizikai arany kiszállítási határideje London-ban??Kíváncsi lennék rá, legutóbb, mikor benyomták az árat...én úgy tudtam, hogy a szokásos 5 nap helyett hónapos határidő volt... vajon most hogyan állunk??
randomly 2026. 02. 23. 07:51
Előzmény: #38900  randomly
Lehet meg kellene kérdeznem hol az $65 .. .r$86,5
Placi82 2026. 02. 21. 10:20
https://index.hu/kulfold/2026/02/20/donald-trump-legfelsobb-birosag-vamhaboru-alkotmanyellenes-10-szazalekos-globalis-vam/
Nagy volt tegnap az örömkodés a lappkban. De én sejtettem hogy még Reagen elnök előtti időkből maradt gazdasági vámcsápashoz való fegyver éleítve, hát akkor leporolták......gyorsan
Na Trump elesitette  is. Jó gyorsan. 
Nem kellett melyebre ásni, elé volt az index.hu t kinyitni....jovo héten vége a  Kínai új évi1 hetes buli szünetnek. 
Érdekes lesz ez., 😉 
Placi82 2026. 02. 20. 22:22
Registered  102 millió uncia
Eligible  301 millió uncia
Total inventory 403 millió uncia
Registered arány 25.3%
Registered coverage:35%
Ez. historikusan alacsony/közepes tartomány nem extrém stresszws.
A piac jelenleg futures roll fázisban van,egyáltalán nem squeeze és nincs  fizikai hiány.
Az ezüst meg ennek ellenére 83.9$
És Jövő héten nyit Kína. SHFE
Aranyat meg a franc se erti, lehet visszaveszem az arany pakkom pár hete  kidobott kb 50%at ??  
Most van ott az árfolyam. ahol anno  kivágtam őket...... 
Dillema. 
Placi82 2026. 02. 20. 17:02
Előzmény: #38967  MrSomm
Ezekről tudok. Mert az első 5 ben benne volt 2022 végén. Őket meg nyomon követem, a többire nincs időm, hogy beleassam magam. NG, DRD, etc   etc... is van pár K értékben, stop beallitva és hagy fusson vagy ne fusson ahogy alakul. Beszerzési ár +25%fele van beallitva  a stoppom. Es ennyi. Ez a stratégia. 
De a Top 5 ben benne volt 2022 ben az IAG is meg a Kgc is. 
Kgc szart jelentett 2025 4ik negyedére 2 napja. Mit szólsz hozzá.??? 
MrSomm 2026. 02. 20. 16:00
Előzmény: #38966  Placi82

Szerintem:
Nagyon nem mindegy, hogy milyen kilatasai vannak a cegnek es mennyire tartja be, amit vallalt, hol vannak a banyak, stb...
Az IAG egy jo ideje a kedvenceim egyike. Ezt tartom tovabb, tudjak novelni a kitermelest, tudnak hova noni. Ha jol emlkeszem meg legalabb 50% van benne es meg akkor is olcso lesz, de a tobbi ceghez kepest, kb ennyivel van alulertekelve.
Ott a NEM, jo ceg hatalmas kitermelessel, igazi penzgyar. megis eladtam ma, elraktam a profitot. Itt azt gondolom, hogy innen lekoveti az aranyar valtozasat, mert be van arazva.
Nezz ra a chartra es gondold at, hogy a HMY tenyleg jo-e. A termeles 30%-at behedgeltek, mikor legutobb neztem. Ez azt jelenti, hogy milliard randokat buknak a hedge-en. Es ez az egyik fo oka, hogy az arfolyam eppen, hogy lekoveti az arany spot arat.
https://imgur.com/a/j1QhbjH
Placi82 2026. 02. 20. 14:55
Előzmény: #38963  MrSomm
Amúgy HMY nem rossz. Tévedsz. Ha megy tovább az aranyár még aramfejlesztokkrolmis.megwrina megy a  melymuveles amiben gyakorlatuk van. Jó az... 
Ha arany  esesre számítasz akkor meg,tok mindegy, mert abban a pillanatban mind tőkeatétesen fog esni, különösen junior nem termelő ", csak ígéret" bányászok. 
2)Sprottot meg nem tudod követni, hacsak nem vagy dollár milliárdos. 
Mind ígéretes, de 1:3 hoz szerintem, hogy mi fut be, hogy mennyi jön be.
Neki tétel,  neked viszont bukó. 
Ha mindre teszel ami jónak tűnik. Ha nem akkor lehet pont a befutokat hagyod ki. 
Placi82 2026. 02. 20. 14:19
Előzmény: #38962  randomly
Énekem már minden egy irányba mutat, azaz  a leverage csökkentése.
Ez viszont legabb biztos... 
Placi82 2026. 02. 20. 14:02
Előzmény: #38963  MrSomm
Már nekem is úgy tűnik a te beirasod alapján. 
. Köszönöm a tájékoztatást.!!! 
Fontos infó volt! 
(((Covid óta (2 szer kaptam el, pedig 3 szor voltam oltva) már egyre többször hibázok, elotte  az agyam, memóriam mint egy  számítógép, most meg már ehhh.... Már nem olyan mint volt......
Igaz a posztcovid szindróma, megha sokan tagadják is,nekem kemény story volt.... ))) off. 
Pontos tajekoztatasodert  képletesen küldök egy jó belga/vagy cseh  sört.
Nyisd az ablakot ,érkezik fenypostaval :)
MrSomm 2026. 02. 20. 13:39
Előzmény: #38961  Placi82
Igen, nekem ugy tunik, hogy ez fel van fujva
randomly 2026. 02. 20. 10:29

Elvileg ez mától érvényes ... lesz ilyen még több is ... 
Rate Type | Change | Ratio | Current Initial | Current Maintenance | New Initial | New MaintenanceMETALS - Inter-commodity Spread Rates | 10-YEAR T-NOTE (21 - CME) vs GOLD FUTURES (CX-GC - CME)
Spread Credit Rate | Decrease | +3:-1 | 20% | 20% | 0% | 0%
5-YEAR T-NOTE (25 - CME) vs GOLD FUTURES (CX-GC - CME)
Spread Credit Rate | Decrease | +6:-1 | 20% | 20% | 0% | 0%
ULTRA 10-YEAR U.S. TREASURY NOTE FUTURES (TN - CME) vs GOLD FUTURES (CX-GC - CME)
Spread Credit Rate | Decrease | +2:-1 | 20% | 20% | 0% | 0%
Placi82 2026. 02. 19. 18:41
Előzmény: #38960  Placi82
Jaaaa, hogy nem igaz, a Nándi beirasa. Szorfoltem félalomban már, a reddit csopik és tőzsdei csopik között villámgyorsan , és sok helyen írták, hogy "speculators must close positions” meg hasonlók.
Nem ellenőriztem a forrást, mert késő volt, meg felbasztak az agyam előtte, és ilyenkor a procim belassul és nem szűri jól az anomáliakat, ergo elfogattam a fentieket  igaznak... 
Miért?  Akkor nem igaz?  Vagy  csak részben,? ahogy most olvasom a te írásodban? Akkor jó. Mert arany /ezustre igencsak bearish lett volna február 27 tol sőt előtte is már.... 
Köszi. 

Topik gazda

Lolmachine
Lolmachine
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek