Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
buythedip szombat, 20:01
Előzmény: #10799  Hobbyproperty
Nincs sok ötletem. Interactive Brokersnél egyszerűen tudsz demo felületet csinálni és megnézni, lehet-e.
Hobbyproperty szombat, 15:03
Sziasztok! Tudna valaki segíteni hogy egy amszterdami tőzsdén jegyzett céget hogy tudok shortolni? Revoluton nem látom a céget. Köszi 
oldrider szombat, 12:00
Előzmény: #10792  buythedip
Na jó, Te elfogult vagy! $zerintem a birs pálinka is kiváltja a kívánt hatást! :-)
Goldstein17 szombat, 10:21
Előzmény: #10795  FR73
Igen, ez nagy igazság, sokszor az a legjobb döntés, ha nem dolgozik  a pénz, legalábbis nem ellenünk dolgozik. Az viszont tényleg frusztráló, ha az ember úgy látja, hogy semmibe nem tud értelmesen befektetni és a pénze csak áll és a helyzet nem igazán akar változni. 
Borisz szombat, 09:14
Előzmény: #10793  FR73
Minden szavaddal egyetértek.
A 4. pont külön is kiemelten érdekel.
Mindenfele olvasom, hogy vásárláskor tervezd meg a cél értéket ahol kiszállsz majd. Gondolom ez nemcsak lefele (veszteség elvágás), hanem felfele is értendő (nyereség realizálás).
Meg ilyeneket olvasok, hogy három nap után realizáltam a nyereséget, bár ment felfele még, de amit nem veszek el, azt a piac fogja elvenni.
Szóval, a kiszállás tudománya/művészete érdekelne nagyon. Szívesen olvasnék szélesebb körű vitát, sok-sok értékes hozzászólással.
FR73 szombat, 09:01
+1. Azt hittem, a pénznek minden pillanatban "dolgozni" kell, nem állhat csak parlagon. Főleg egy lezárt nyereséges ügy után lázasan azonnal venni akartam valamit. Nem szabad. Minden ügylet teljesen önállö kell legyen, hol szállok be, hol fogok eladni, kb mi a tervezett időtáv.
buythedip szombat, 09:01
3 részre lehet osztani, hogy mit csinálunk:
1. Részvényeket választunk ki, ezt lehet jól és rosszul csinálni, tökéletesen nem. Technikai, fundamentális okok és másoktól származó tippek alapján. Aki ezt konzekvensen rosszul csinálja, az nehezen fog pozitív eredményt elérni, de ne gondoljátok, hogy vannak olyan emberek vagy intézmények, akik nem hoznak rossz döntéseket.
2. Vásárolunk, ezt is lehet egy részletben, több részletben
3. Eladunk, ezt is lehet veszteséggel és nyereséggel, egy részletben és több részletben
Mindhárom dolognak kell hogy legyen egy módszere. Persze ahogy a piac változik, bizonyos módszerek nem működnek tovább. Sok interjút hallgatok traderekkel.
Szerintem mindenkivel előfordul, hogy totál rossz részvényt választ ki, ami azonnal szabadesésbe kezd. A pozícióméretezés és a veszteség elvágása az, ami megkülönbözteti a sikeresebb kereskedőket a kevésbé sikeresektől, emögött megint megfelelő viselkedés áll.
Az is gyakori, hogy eladsz valamit, és iszonyatosan felmegy. Követek egy tradert youtubeon, aki Palantirt shortolt, eltalálta a csúcsot, de még nem akart esni ezért elvágta a veszteséget, fél óra múlva beszakadt. Higgadtabb volt, mint én, pedig nekem nem volt benne pozícióm. Ez ilyen.
Ezek a dolgok, hogy veszel valamit és esik, vagy eladsz valamit és felmegy, az a hétköznapi élet, ezzel együtt kell élni.Ennél csak azt tartom viccesebbnek, amikor valahol azt olvasom, hogy kockázatos, vagy kétesélyes valamilyen ár alakulása. Mi nem kockázatos, mi nem kétesélyes?
Aki látta az Elit Alakulat c. sorozatot, annak: https://kephost.net/p/MjIxMzA4Nw.jpg
FR73 szombat, 08:55
Előzmény: #10791  oldrider
Ki kell zárni az érzelmeket.
Amikre idővel rájöttem, hogy mit nem csinálok jól.
1. Előre elhatároztam, hogy veszek vmi jól csengő részvényt, a tudat, hogy én egy ilyen céget birtokolok. Megvettem akkor is, amikor épp a piaci ár nem indokolta. Aztán vagy bejött vagy nem annyira.
2. Kiülöm, majd úgyis felmegy. Aha, hogyne, meg amikor csak esik és esik. Azóta 10% veszteségnél eldobom.
3. Mit írnak a fórumban. Vannak itt jó meggyőző képességűek, többen is, azt gondolod, értenek hozzá, profik. Aztán kuderül, hogy sok tippjük teljes hulladék. És ami jellemző, hogy hibás projekciójukat "elfelejtik" utólag őszintén kielemezni itt a publikum előtt.
4. Túl hamar kiszállok, nem várom ki a teljes nyerőt.
buythedip szombat, 08:44
Előzmény: #10789  bandimester69
Nekem tetszik, hogy whiskeyzel (Diageo részvényesként mondom ezt) :)
oldrider szombat, 05:15
Előzmény: #10784  simonzoli13
Ne hidd, hogy egyedi eset a tiéd! Pl. a "sal langok" bizonyos elemei rám is vonatkoztathatók.  Felismerted, hogy valami(k) nincsen(ek) rendjén, írsz róla, változtatni szeretnél. Ez összességében már biztató. 
Amadeo kolléga szerintem helyesen ismerte fel, hogy  komplexebb a probléma annál, mintsem megoldás lehetne rá, egy olyan ideális kereskedési szisztéma ami mindíg nyerést eredményezne és ezért érdemes lenne mentál higiéniás szakember, pszichológus segítségét igénybe venni. 
Én magam éreztem már többször kiüresedést, hogy a pénz nyerése nem okoz örömöt, de a bukó viszont frusztrál. Egész nap lesem a részvények mozgását (és a sportfogadási eseményeket). Az iszogatás (nem egyenlő részegeskedés) sem áll távol tőlem. Jobban forog tőle az agyam és merészebb vagyok a kockázat vállalásában. Jobban bízok magamban. Aztán amikor nem jönnek be a számításaim apátiába kerülök. Nem akarok hosszan prédikálni, de ezt még elmondom: néhai nagybátyám gazdag kereskedő ember volt, én akkoriban még fiatal vállalkozó. Abszolút nem ittam, de amikor beszélgettem vele mégis többször hangsúlyozta, hogy aki üzlettel foglalkozik, az egy kortyot sem ihat. Bólogattam, de nem értettem miért mondja ezt. Örülök annak, hogy sok jó tanács, vélemény, pozitív hozzáállás, segítő szándék tapasztalható itt az általad felvetett helyzet megoldásával kapcsolatban!
amadeo péntek, 23:45

Zoli, tiszta szívvel kérdezem: pszichológust próbáltál már?
Amiket írsz, az alapján könnyen lehet, hogy többet tudna segíteni, mint egy  kereskedési metódus/szabályrendszer.
Egyébként azért egy tipp: Vegyél annyi Vonoviát (a meglevőhöz, ha nem elég), hogy az éves osztalék 52-ed része fedezze a magánrendelést (így biztosan tudsz menni hetente:), a portfóliód többi részét meg majd meglátod a gyógyulási folyamatban...
bandimester69 péntek, 22:36
Köszi,hogy megosztottad. Alapban valahol a tőzsde is egy szerencsejáték, mivel a céget érintő jelentős dolgokról a kisbefektető nem szerez tudomást,főleg ami a jelentéseket illeti. Bennfentes kereskedelem ide vagy oda, szerintem kiszivárognak az adatok. Én azért nem veszek olyan részvényt,amelynek a jelentése viszonylag közel lesz,ez kockázatminimalizálás. Például kacérkodtam az Oracle vel- nem vettem mert betartottam az elveim, mennyire jól jártam.
Nem vagyok én senki,hogy tanácsot adjak, de próbálj meg kisebb pakkokkal kereskedni,az izgalom megmarad.
A piára rátapitottam. Én egyszer kiültem a teraszra,ittam pár sört,whiskey,szivar péntek délután,amit jónak láttam, szabad cashból vettem. Következő nap reggel fogtam a fejem, de hülye vagyok. Szerencse,hogy nagy hülyeséget nem csináltam, se nagyon rosszul elsülhetett volna. Fel a fejjel.
buythedip péntek, 21:20
Nekem még az időjárási frontok is befolyásolják, hogy látom a dolgokat, és hogyan döntök (pedig a földgáz az egyetlen befektetési eszköz, ahol az időjárás számít). Alkohol meg... egyszer CFD kereskedtem talán és meggysört ittam közben, de megbántam, soha többet.
Kellene egy módszer, akár technikai, akár fundamentális, eleve hogy miket figyelsz és miért.
Én hétvégén nyugodtan árszinteket szedek össze és beállítom figyelőbe investing.com-on, és megjön a figyelmeztetés ha eléri az árat. Pl. legutolsó ilyen a Tilray volt múlt héten, de nem vettem mégse. Ma +45%.
Az előre eltervezett döntés általában jobb. Ha nem veszem meg azt, amire az értesítő megjön, általában megbánom.
Arra is kell módszer, hogyan veszel, ha nagyobb pénzt kezelsz, szerintem nem lehet egy részletben.
Az eladásra is kell hogy legyen előre egy módszered, hol vágod el a veszteséget vagy hol szállsz ki, akár több részletben.
Ez elég unalmassá, de profitábilissá teszi a kereskedést.
thinkpositive
thinkpositive péntek, 17:55
Előzmény: #10763  thinkpositive
"Ha nagyon viszketne a tenyerem, akkor én most belenyúlnék a Carl Zeiss-be. Simán visszamehet 42-43-ig holnap, ami már bőven több mint 2-3%, de az is lehet hogy réssel fel nyit és azt sem tudom miért volt ez a rángatás, ezért a kockázat sem kevés."
Lent kezdett, de a nyitótól fél óra alatt megvolt a 3%, 2 óra alatt pedig a 4%. Onnan már csak oldalzott, de nem esett vissza végig 40 felett maradt.
@dip: Szerintem is megy még lentebb valamikor, de most kisebb korrekciót várok. Tét nélküli tipp: előbb lesz 42-43 mint 38.
thinkpositive
thinkpositive péntek, 17:47
Előzmény: #10779  fosforos
https://invst.ly/1dvayj
13 éves csúcs közelében, brutál magas havi RSI-n egész évben, csökkenő emelkedési intenzitással, csökkenő/stagnáló forgalom mellett?
Szerintem nem. :)
Ellenem szól, hogy nem sokat tudok róla, és már a nyáron sem vettem volna bele pedig onnan még ment egy kicsit.
Mekkora potenciált látsz benne? 10-20%?
thinkpositive
thinkpositive péntek, 17:39
Ilyen, amikor az eszköz céllá válik.
Szerintem szerencsésebb lenne, ha jobban szétosztanád a befektetni való tőkét. Sok részvénynél több az inger és megoszlik a figyelem is. Türelmesebb tudnál maradni bizonyos papíroknál, mert a többivel ugyanúgy menne a kereskedés.
simonzoli13 péntek, 16:34
Előzmény: #10771  bandimester69
Szia! Röviden elmondom a képtelen történetet magamről: Egri vagyok, 59 éves, építőiparban dolgozom, elváltam, egyedül élek. Egy "nagyobb" portfóliót "kezelek". Bocsi, a sal langok miatt! A lényeg, a tőzsde!!! Hogy értsétek a " működésem".... Tehát, pl. a napokban eladtam egy részvénypakkot, -kivételesen nagyobb nyereséggel-majd a realizálást követően, pici öröm, majd totális üresség érzése következett! Nyomott hangulat. Boroztam és késztetést éreztem, arra, hogy azonnal vegyek újra valamint, tehát, hogy kereskedjek!!!!!!!!! Tudom, hogy gáz! Függőség! Az elmúlt 20 évben talán 2-4 nap volt egybefüggően, hogy nem néztem a tőzsdét! Ha beragadtam néztem, ha nem, akkor kereskedtem is......Egy biztos, nekem nem megy az, hogy" beleüljek" egy papírba...(kivétel a Vonovia.🥳..) De valahogy változtatni szeretnék!!! Hogy értsetek....Zoli.
Ishar
Ishar péntek, 15:43
Előzmény: #10782  simonzoli13
Igen, kitűnő papír: mindössze négy nap alatt visszahozta - a jelenlegi állás szerint - a vételi költséget. 🫣 Innen már nincs megállás! 
simonzoli13 péntek, 15:30
A Vonovia jó papír, a portfólió kötelező eleme! 
buythedip péntek, 15:21
Előzmény: #10780  oldrider
Köszönöm, azért sokszor én is ideges vagyok, amit hibának tartok és szégyellek, de próbálom nem átragasztani másokra és nem sokszorozni ezt.
Végülis az UBM-re amikor megkérdezted, miért nem adom el, ha aznap eladom, feljebb lennék :)

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek