Van benne valami, mert stabil, a naperőmű instabilitást visz a rendszerbe. Otthoni rendszerekre tökéletes lehet, fűtés, autó töltés, esetleg tároló akksi. Ezért is furcsállom az otthoni rendelések csökkenését
Szerintem van még jövője, ha nem akarjuk a rengeteg villanyautót áttételesen szénerőművel tankolni. Érdekes, hogy pont a lakossági szegmens csökkent, ha jól olvastam. Na mindegy, itt már nem adom el. 13 alatt meg ráduplázok 😎
Ha csődbe nem is, de azért vannak gondok. Múlt héten jelentett, és nem túl fényesek a számok: https://cdn.sma.de/fileadmin/content/global/Investor_Relations/Documents/Publications/Praesentationen/2025/2025-03-27_Analyst_Investor_Presentation_Financial_Results_2024.pdf?v=1743018716 https://cdn.sma.de/fileadmin/content/global/Investor_Relations/Documents/Publications/Finanzberichte/2024/Annual-Financial-Report-SMA-Group-2024.pdf?v=1743018654 "PV systems slowed significantly as far back as March 2024, in particular in the home and commercial sector. Even though SMA was able to compensate for the lack of orders in the Home Solutions and Commercial & Industrial Solutions segments for a time due to the excellent order situation in the Large Scale & Project Solutions segment, we had to make significant corrections to our sales and profit forecast over the year due to the ever-worsening market environment" "we have been working on significantly streamlining our costs and simplifying our corporate structure and management since September 2024" "As part of the restructuring and transformation, we were also forced to make hard decisions. Together with the Supervisory Board and employee representatives, we decided to cut around 1,100 full-time positions around the world." Én nagyjából 1 hónapja kezdtem el figyelni, már akkor sem nézett ki túl jól ezért nem is vettem bele. Aztán 2 nap alatt ugrott ~50%-ot majd még egy kis idő alatt további ~30-at, úgyhogy el is engedtem teljesen a dolgot. Most lassan visszatér a korábbi szintre, de a fentiek tükrében számomra itt még továbbra sem kecsegtető.
Mercedes tegnap az ún. Pre-Close-Call elemzői beszélgetésen jelezt, hogy 2025. Q1-ben év/év alapon Kínában kevesebb autót adott el és Európában is csökkentek az eladások. USA eladások azok szolidak voltak (amit írtam tegnap, hogy szerintem a vámok miatt előrehozott eladások). Ebit marzsok az előrejelzett 6-8% sávban lesznek állítólag. Ez az amit kérdeztem: fog-e tudni többet eladni? Egyelőre a válasz: NEM!
lehet érdemes lenne elgondolkodnod másik bankon vagy utána nézni van e másik számlacsomag... a kp felvételi díj általában azért van, mert a bankok minimális kp-t tartanak és a Criterion szállítja nekik, ami pénzbe kerül. tranzakciós illeték állambácsi miatt, számlavezetést azért sok helyen lehet nullázni, igaz bizonyos feltételeknek meg kell felelni legtöbbször.
"Nagy Márton bejelentette, hogy árszabályozás jöhet a bankoknál és telekomcégeknél is." Csak üdvözölni tudom a törekvést! Az mégiscsak meglehetősen durva, hogy az Ersténél 1,9%-ért vehetek fel Eurót vagy Ft-ot a számlámról. Közben vonják a tranzakciós díjakat meg a szla. vezetésért is pénzt kérnek. A pofátlanságnak is van határa!
A vámokat Trump bármikor visszavonhatja. Szerintem meg is fogja ezt tenni. Írta valaki a múltkor, hogy a tőzsde maga egy zűrzavar. Szerintem azért Trump előtt jóval kiszámíthatóbbak voltak a folyamatok. Jelenleg mind a politikában mind pedig a gazdaságban nagyon ellentétesek az érdekek.
A Q1 jelentéseket azoknál a cégeknél akik Usába értékesítenek és érintenek a vámok óvatosan kezelném. Ott ugyanis lehet, hogy a vámokat megelőzendő előrehoztak kiszállítást , kinti vásárlást stb. Autósoknál pl. abszolút nem tartom relevánsnak a Q1 usa értékesítést.
Kevés havi gyertya lett szép (persze nem nézek mindent). Kb. egy hónap és jönnek a fundamentumok (jelentések), és sokminden feljebb vagy lejjebb lesz, mint márciusban volt.
Eurós részvények vitasarok