Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi 2025. 03. 15. 14:00
Előzmény: #5317  Borisz
A nagyrésze máshol fog kikötni. 
Ez szerinted például fegyverkezés?:"A speciális alapból további 100 milliárd eurót juttatnak a Klíma- és Transzformációs Alapba (KTF)."
todi 2025. 03. 15. 13:52
Előzmény: #5318  oldrider
Nézd, nyilván mindegyik német kormánypárt úgy szavazta meg , hogy az neki jó legyen. Tegnapelőtt feltettem ide , hogy a Goldman Sachs elemzői szerint a védelmi cégeken kívül melyik szektorból kik fognak részesülni a mézesbödönből. Ők 12 céget neveztek meg, azt is , hogy miért. És hogy hazabeszéljek a Vonovia is köztük volt.
oldrider 2025. 03. 15. 13:45
Előzmény: #5316  todi
És ha valóban létrejön az Ukrán-Orosz béke, akkor a pénz elköltési kritériumai is változni fognak, a pártok lobbizásának megfelelően. Erről most nincsen szó, de hátsó gondolatai mindenkinek vannak, főleg azoknak akik közel ülnek a mézesbödönhöz.
Borisz 2025. 03. 15. 13:37
Előzmény: #5314  oldrider
Amerika nem hagyja magára Európát. Amerikának fontos, hogy Európában kézben tartsa a katonai dolgokat, és ő dirigáljon. Ezért nem fogja a NATO-t elhagyni, csak az amerikai költségeket fogja csökkenteni. A költségeket és a tényleges harci feladatokat az európaiakra tolja át, amennyire csak tudja. Ez szerintem így lesz, akár kitölti a Trump a hátralevő idejét, akár nem, és így lesz Trump után is. Viszont ahogy ezzel most pofáncsapta Európát, az hirtelen felnyitotta a szemeket, és Európa most erősen elszánta magát, hogy akkor megfelelően felerősíti magát. Ez többéves folyamat, stabil elszánással és költéssel. Hullámvasút-szerűen értelmetlen lenne. Ezért én nem hiszem, hogy visszakoznának és más iparágakba kezdenék átirányítani az erre szánt forrásokat.
todi 2025. 03. 15. 13:31
Egyébként sok minden más is finanszírozva lesz. Az infrastruktúrába sok minden belefér. A zöldek sem ingyen szavazták meg:
“Katharina Dröge és Britta Haßelmann a Zöld Párt képviselőcsoportjának digitális rendkívüli ülésén bejelentették, hogy megegyeztek a pénzügyi csomagról a CDU/CSU-val és az SPD-vel. A megállapodás részleteiről a Handelsblatt számolt be.
A megállapodás 500 milliárd eurós speciális alapot tartalmaz, amelyet kizárólag további beruházások finanszírozására használnak fel. Ezek a beruházások az infrastruktúra fejlesztésére és a klímasemlegesség 2045-ig történő elérésére irányulnak. Fontos megjegyezni, hogy ez az alap kizárólag a szövetségi kormányt szolgálja majd. Az államok azonban 100 milliárd eurót kapnak ebből a kasszából.
A speciális alapból további 100 milliárd eurót juttatnak a Klíma- és Transzformációs Alapba (KTF). A szövetségi költségvetésre is szükség lesz a tíz százalékos teljes beruházási arány eléréséhez.”
todi 2025. 03. 15. 13:22
Nem így hasonlítottam a TUI-hoz hanem úgy, hogy mire eljön az előző év eredményjelentése addigra már be van árazva a következő év várakozása.
oldrider 2025. 03. 15. 13:10
Előzmény: #5312  todi
Azért nem lehet a kettőt hasonlítani, mert olyan még sosem volt, hogy kifejezetten az idegenforgalom feljesztésére egy ország, sőt várhatóan egész Európa ilyen tömérdek pénzt költeni kívánt. A németek pénteken egyértelműen kinyilvánították, hogy védelemre és ehhez kapcsolódó tevékenységre mennyit szándékoznak költeni. Nagy valószínűséggel követni fogja őket (még ha csekélyebb összeggel is) a többi EU-s ország. Nem hinném, hogy az idegenforgalom közvetlenül részesedik ebből a pénzből. A kockázatot szerintem az jelenti, ha Amerika változtat az álláspontján és mégsem hagyja magára Európát. Ekkor viszont minden EU-s állam elodázná a pénzek elköltését, illetve más iparágak fejlesztése, növekedésének támogatása is felmerülhet. Most viszont egyértelmű, hogy csak védelem és az ehhez szükséges infrastruktúra részesülhet a hitelből.
oldrider 2025. 03. 15. 12:53
Előzmény: #5311  Tibi0002
Legtöbben így vagyunk ezzel. Én azért van amit mindíg túlsúlyozok.
todi 2025. 03. 15. 12:38
Egy megfigyelés Rheinmetall kapcsán:
TUI-ban voltam 15 hónapon keresztül és ott figyeltem meg a következőket. TUI évzárás szeptember 30-án van az éves eredményeket pedig december 10 körül közlik. A Tui árazása a benne eltöltött idő alatt 6-7 FWD P/E volt. Egész évben ebben a tartományban mozgott az árfolyam ha kilőttek az irániak 1-2 rakétát izraelre akkor a shortosok lenyomták FWD P/E 5-re.
Viszont mind 2023 mind pedig 2024 végén kb 1 héttel az éves jelentés előtt , amikor már szinte mindenki tudta az eredményt, kb. 1 hét alatt felhúzták a részvény árát a következő évre várt EPS (marketscreener) kb. 7,5P/E értékre. Magyarul amikor kijött az éves jelentés akkorra a részvény már át volt árazva a következő év várakozására. Aztán a következő évet ez alatt vagy körül lébecolta el az árfolyam.
Ez jutott eszembe és ez alapján megnéztem a Rheinmetallt: (marketscreener adatok)
Az idénre várt nyereség 1265mio, tavaly 717mio volt. A jelentés most március 12-én volt.
1265/717=1,76.   Most az árfolyam 1370.  1370/1,76=778.
Ha megnézzük a grafikont akkor azt látjuk, hogy 1 hónappal ezelőtt az árfolyam kb ezen az árszinten tanyázott és innen indult meg a meredek emelkedés.
Szerintem akárcsak a TUI-nál ugyanígy a jelentés előtt kezdték átárazni a részvényt a 2025-ös várakozásra csak itt nem elég 1 hét a TUI-nál mert 15% helyett 76% a várt eredmény növekedés annyit emelni az áron pedig 1 hét alatt nagyon durva lenne főleg ezen a magas árszinten.
Ha igazam van és az átárazódás nagyjából megtörtént, illetve a 2025-ös várakozás már tartalmazza az alapból származó nyereséget akkor a Rheinmetallban egyelőre már nem várható jelentősebb emelkedés.
Tibi0002 2025. 03. 15. 12:25
Előzmény: #5310  oldrider
Diverzifikált portfóliót tartok olyan cégekből, amelyekben az általam számított mögöttes érték jóval magasabb az árfolyamnál. Így erre a kérdésre az a válasz, hogy nem 1 mellett döntök, hanem azok mellett, amelyek számomra alulárazottak. 
oldrider 2025. 03. 15. 10:30
Előzmény: #5308  Tibi0002
De most, ha dönteni kell egy Douglas, Delivery, Puma, HugoB, gyógyszeripari, autós  stb. vagy egy védelmi, hadi részvény között, akkor mit vennél? Természetesen nem csupán a Te, hanem mindenki véleményét szívesen olvasnám!
Törölt felhasználó 2025. 03. 15. 08:27
Előzmény: #5308  Tibi0002
Azért egy 10x elég vad piaci kapitalizációhoz vezetne... 
Tibi0002 2025. 03. 15. 08:18
Leírnék néhány gondolatot a Rheinmetallhoz: 1. Úgy tudom, az 500mrd€ a következő 10 évre szól, védelmi és infrastruktúra beruházásokra megy. Ez már közvetlenül is jópár céget érint, közvetve pedig hullámokat fog kelteni az egész EU gazdaságában. Nagyon sok olyan céget is pozitívan érinthet, amiről úgy gondoljuk, nincs köze a hadiiparhoz. 2. Nekem is az tűnik logikusnak, hogy a védelmi cégek emelkedni fognak. De van két sziklaszilárd törvény, ami erre is érvényes: (a) Lehetetlen előre megmondani, hogy egy vállalat emelkedése mikor fejeződik be. Lehet, hogy 2 hét múlva, lehet, hogy 5 év múlva. (b) Kereslet és kínálat törvénye: Minél magasabb az árfolyam, annál többen ülnek már benne, annál kisebb a vételi kedv, és annál nagyobb a hajlandóság az eladásra. Amikor egy vállalat pozitív kilátásai tökéletesen egyértelműek, amikor már mindenki kényelmesen elhelyezkedett benne, és várja az emelkedést... akkor már alig vannak újabb vevők, fogy a türelem, és egyre jobban viszket az ujj az eladás gombon. És az árfolyam kérlelhetetlenül elkezd lecsorogni. A Rheinmetall, lehet, hogy innen tízszerezni fog. De az is lehet, hogy emelkedik még 40%-ot, és onnan már csak a lecsorgás jön. De mégegyszer: nekem is az tűnik logikusnak, hogy az európai védelmi cégek sokat fognak emelkedni. De készen kell állni arra is, hogy ez nem így lesz.
feel
feel 2025. 03. 14. 23:23
Előzmény: #5305  oldrider
Itt jott ki cikk Olasz kormany 200mrd euros fejlesztest akar.
oldrider 2025. 03. 14. 21:30
Előzmény: #5304  feel
Köszi!
oldrider 2025. 03. 14. 21:28
Előzmény: #5303  oldrider
Én Ersténél vagyok, ott így tudnám venni az osztrák tőzsdén. Viszont, hogy milyen kilátások vannak arra, hogy ezek majd a német pénzekből kapnak - vagy mikor és menyyit -, arról fogalmam sincsen. A legjobban felkapott az kétségtelenül a Rheinmetáll, de abból jelenleg 1,5 db részvényt tudnák venni, ami szerintem hülyeség. A másik dolog pedig, ha mégis valami miatt szar kerül a palacsintába, mert mondjuk mégsem úgy lesz minden ahogyan mi képzeljük, akkor nagy bukfenc lesz. Ez a fegyerkezés meg hadászat azért rengeteg olyan titkot rejt amit nem kötnek a nyilvánosság orrára. Aki időben szállt be el tud menekülni, de aki már magasan, annak a pénze veszélyben!
feel
feel 2025. 03. 14. 21:20
Előzmény: #5303  oldrider
Igen ez az
oldrider 2025. 03. 14. 21:14
Előzmény: #5301  feel
feel
feel 2025. 03. 14. 21:09
Előzmény: #5300  oldrider
Leonardo SpA a repülési, védelmi és biztonsági ágazatokban tevékenykedik. A következő szegmenseken keresztül működik: helikopterek, védelmi és biztonsági elektronika; Repüléstechnika, űrkutatás, védelmi rendszerek és egyéb tevékenységek. A Helikopterek szegmens kereskedelmi és katonai forgószárnyasokat tervez. A Defense and Security Electronics szegmens információkezeléssel, érzékelőkkel és rendszerintegrációs üzletággal foglalkozik, valamint rendszereket szállít kritikus küldetésekhez, katonai fenntartási követelményekhez és belbiztonsághoz. Az Aeronautics szegmens komplett taktikai repülőgépeket, harci repülőgépeket és pilóta nélküli légi járműveket gyárt polgári és katonai alkalmazásokhoz. Az Űrszegmens műholdas rendszereket fejleszt navigáció, távközlés, meteorológia, környezeti megfigyelés, védelem, tudományos küldetések és földmegfigyelés céljára. A Defense Systems szegmens rakétarendszereket, torpedókat, haditengerészeti tüzérséget és páncélozott járműveket gyárt. Az Egyéb tevékenységek szegmens pénzügyi támogatást, ingatlanvagyont, alumínium- és acéltermékek feldolgozására szolgáló gépeket és üzemeket, villamosenergia-termelési szerződéseket és elsődleges alumíniumgyártást foglal magában. A céget 1948. március 18-án alapították, és székhelye Rómában, Olaszországban található
feel
feel 2025. 03. 14. 21:07
Előzmény: #5300  oldrider
Leonardo LDO 47,20 € 7,13%

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek