Az egy dolog, hogy olyan nagy töretlen emelkedésre számítanak, a másik pedig tény, hogy mikor néhány napja bejött a hír a kínai Alról estek mint a szar!
Azt nem tudom, hogy a kérdező magyarországi szolgáltatót szeretne-e. Annak az a kényelme, hogy a nyereséget-veszteséget Ft-ban továbbítja a nav felé, és nem kell számolgatni. Aki sokat tradel kis pénzzel, annak jó lehet az alacsony minimum díj, de az adózás az kínlódós.
Kis adagot vettem ma belőle. Mennyire rizikós, ezt nehéz megmondani. Az Enront, a Bear Sterns-t sem tartották rizikósnak, amíg ki nem derültek dolgok, és zuhannyi nem kezdett. A mortgage-backed security is investment grade volt, amíg ki nem derült róla, hogy nem ér semmit. :)
Na, jó, végül is megtaláltam újra: A Lightyear ügyfeleinek eszközeit 20 000 euróig biztosítja az Észt Befektetővédelmi Ágazati Alap (asszem, a KBC is 20kEUR - belga alap) És van tbsz is: https://lightyear.com/hu-hu/tbsz
A minimum fee-kre gondoltam. LY amúgy cap-pelve van, 0.5 USD vagy 1 EUR per transaction. Erste-nél 0,35% minden. Ki lehet járni 0.3%-ot va jelentősebb forgalmad van. De akkor is nagyságrendekkel drágább.
Erste annak jó aki buy and hold-dol mondjuk sp500 ETF-et, ezen kívül semmi másra nem alkalmas. Az hogy "olcsó" lenne az nem állítanám. 100e EUR ig szerintem jobb választás Lightyear vagy IBKR. Összehasonlítás képen LY 0.1 USD fee per transaction. Erste 7 USD per transaction.
Luxus papíroknál a Hermes a sikersztori: egy év alatt 1 500-ról majdnem a duplájára emelkedett (2 760). A másik nagy francia papír, az LVMH már nem mondható ilyen sikeresnek. Előbb felment ugyan 600-ról 1000-re, de azután visszaesett. Sokáig a kínai piacnak való kitettséggel magyarázták, de francia divatpiaci szakértők szerint a marketinggel van valami baj. Az Estée Lauder sokág szenvedett a francia konkurrencia mellett. De mostanában beindult, lehet, hogy ő is kap egy kis lökést a Trumptól. A gyógyszeriparból kiindulva a fogyásipari két konkurens közül az amerikai Lilly tartja a 800 $ körüli árát, míg a dán Novo Nordisket csaknem a felére vágták vissza 1 100 DK-ról. Ma már 600 alatt forog.
Védelmi rv-ekben a Rolls Royce tűnik a legjobbnak. A Rheinmetall is sokat emelkedett, de az esetleges ukrajnai béke hírére nagyot esett. Vigyázni kell vele. Leonardo is jól ment, a Safrane, Thales, BAE Systems, Melrose kevésbé. A Saab meg egyenesen bukás. Az amerikaiak: Northrop, Rayteon, Lockheed egyelőre nem jeleskednek. Talán a Trump belöki őket.
K&H Start díjcsomag: Számlavezetés fix HUF 349 + 0,0125% max. 4 900 HUF Kereskedés 0,34%, daytrade 1,16% Az előző 3 hónap átlag forgalma alapján kedvezményes csomagba lehet kerülni havi 2, 5, 12, 30M forgalomtól. 5M átlag forgalom felett nincs számavezetési díj. USA minimum díj 6,99 USD, Németország és a legtöbb EU ország 6,99 EUR, Ausztria 11,99! (viszont itt minden van) Erste: Számlavezetés: 350Ft/hó + 0,015%, az 50M feletti részre ingyenes Xetra kereskedés 0,45% min 7 eur, usa hasonló Számlavezetés 33M eszközig az Ersténél olcsóbb, 50M felett mindegy Kereskedés is olcsóbb kishalaknak az Ersténél, de sokminden meg nem érhető el.
Tulajdonképpen attól függ, mennyi részvényt tartasz bent, annak is lehet költsége. Eladás-vételnek is. Ha kis tételeid vannak, fájdalmas a minimum díj, ha nagyok, akkor a százalék fontosabb.
Eurós részvények vitasarok