Egy izmos kb. 1,5%-os hozamesés után nézegeted ezeket a papírokat, Kata kb. azt mondaná: ez a vonat elment. Szerintem elment. És talán emiatt is csökken majd a fixmáp kamata, mert drasztikusan lement a hosszú kötvények kamata, míg a lakosság felé még mindig 7%-ot mutat az ÁKK, ami egy idő után lépésre fogja őket kényszeríteni, vagy az új kormány.
2032A: Az Államkötvény fix kamatozású, éves kamatfizetésű, a kamat mértéke évi 4,75%. 2033A: Az Államkötvény fix kamatozású, éves kamatfizetésű, a kamat mértéke évi 2,25% Lehet rosszul látom ,de ha nem az árfolyamnyereségen nyersz idő előtt rajtuk, akkor kb. ezek bukók. 2032A, írod, hogy 97,13-on tudod megvenni, akkor még évi 5% kamatot sem kapsz 4,75/0,9713 = 4,89% És amikor lejár, akkor megkapod a névértéket, 1/0,9713, még 3%ot durván. 2033A-nak jóval kisebb az éves kamata. A 2032A példával a matek. 2,25/0,807 = 2,78%, ez az éves kamat. És amikor lejár, akkor megkapod a névértéket 1/0,807, még 23,9%-ot. Előbbi nagyobb kamatot fizet évente, cserébe a végén kevesebbet ad. Utóbbi kisebb kamatot fizet évente, cserébe a végén dobbant. Ha nem változik a hozam szint, a végén kb. azonos kamatot-hozamot kapsz: nincs eltérés. A csapda- vagyis a lehetőség ott van, hogy ha további hozamcsökkenés következik be, a 97,13%-ot kevesebbet emelkedik, mint a 80,7% Hasraütésre: további 2% hozamcsökkenésre, a 97,13: 110-el reagálna (13% profit), míg a 80,7, akár 96-al. (20% profit) 2035A vs. 2051G esete hasonló. Fentebb írtam: ezek bukók. Nem tűnik vaskos kamatnak,hozamnak, amit én így kiszámoltam, akkor már inkább a 2031Q2 Fixmápot venném, ami évi 7%, és 3 havona fizet, nem évente. 2032A vs. 2031Q2...majdnem ugyanott van. Valaki megerősíti?
MÁK papírokat nézegettem. Ha jól értem a MÁK 2032/A 5,64%- ot fizet és 97,13%-on veszem meg. De a 2033/A kb ugyan annyit kamatozik, de 80,7%on kapom meg. Akkor a vétel miatt a 33-as papíron lejáratkor lesz+20% nyereségem, mert 80%-on vettem? Hol a csapda?
Bocsi, nem akarok itt már ezekkel offolni. Kb leirtam mindandoimat, többet is mint amit akartam. Szeretnék maradni innentől a témánál, ami az állampapír
Hozzátenném, tetszenek a Tisza első lépés-tervei. Még akkor sem fújjognék, ha büntetnének. Ha engem büntetnek, büntessenek mást is. Legyen ez is legalább annyira közös teherviselés, mint a FIDESZ által bevezetett egykulcsos SZJA kulcs. Lemondanék a családi pótlék duplázásról, lemondanék a családi adókedvezmény duplázásról, ha azt látnám, hallanám, hogy a nagyokat is picit megpöckölik. Másik kolléga írta: ha a nagyokat piszkálják az politikai atombomba. Hát pedig a nagyok egy része is a Tiszára szavazhatott, elfogadva, hogy a változás akár rosszul is érintheti őket. Ugyanígy a nyugdíjasok, hogy akár el is vehetik a 13-14. havi nyugdíjat, mert le kell állni a felesleges pénzosztogatással. Nekem 8 mi alakul, elfogadom, mert a többség ezt szavazta meg. Mondhatnám, hogy eddig papírforma, én kőkemény megszorításokat vártam, aztán eddig nagy 0. Majd a számok mutatják idővel, hogy matekolnak.
Igen. Volt időszak, amikor bizonyos jövedelemszint felett muszáj volt önfoglalkoztató vállalkozást fenntartani, annyira sok volt az elvonás. A szociális szempontokat nem lehet teljesen előtérbe hozni, az alacsony nyugdíj oka a kevés befizetett járulék (alacsony bevallott jövedelem, rövid szolgálati idő).
Ha a magasabb befizetést magasabb adóval sújtod (SZJA emelés), nyugdíjasként pedig megvonod a juttatásokat (nincs 13-14. havi), akkor a legértékesebb munkaerőt (mérnökök, orvosok, szoftverfejlesztők) bűnteted. Ők azok, akik a legkönnyebben állnak tovább külföldre, ha úgy érzik, az állam csak "fejőstehénnek" használja őket, de cserébe nem garantálja a korábbi életszínvonaluk megtartását.
"Bizony. Nem véletlenül mondta Orbán, hogy borzasztóan fél beavatkozni a nyugdíj rendszerben, mert ha egy ponton hozzányúlsz akkor az egész rendszer meginog." --- Orbán mondott - hazudott - sokszor sok mindent: pl. azt is, hogy a 13. havi nyugdíjat be kell építeni a rendes nyugdíjba. (Orbán Viktor 13. havi
nyugdíj. (2008))
A magánnyugdíj pillér elvételével Orbánnak mutatnia kellett a kezdő nyugdíjak értékőrzését is. Ez kb jól is működik. De. De a későbbiekben az indexálás a hivatalos inflációt követi, ami a reálbérekhez képest folyamatos elmaradást okoz. 75-80 feletti nyugdíjadoknál kezd látványossá válni. Igazságosság lenne életkor függő differenciált emelés, de ez senkinek se jut eszébe.
Bár az "aranybudis" hasonlat jól hangzik, az 500 ezer feletti nyugdíjasok bár kevesen vannak, de ők a legaktívabb szavazók és véleményformálók. Egyetlen kormány sem meri nyíltan felvállalni, hogy tőlük elvesz, mert az egy politikai atombomba.Összegezve: Az ötleted egyfajta feltétel nélküli alapjövedelem felé mutat a nyugdíjrendszerben. Gazdaságilag stabilizálna, de morálisan és az ösztönzők szempontjából szétverné a maradék bizalmat is a legális munkavállalásban.Szerinted egy ilyen rendszerben mi tartaná itthon azt a fiatalt, aki látja, hogy a karrierje csúcsán agyonadózzák, öregkorára meg vissza vesznek az igényeiből? Hogyan pótolnád az így kieső járulék bevételeket?
Ezért találta ki Orbán a KATA-t egy teljesen torz formában, ami a semmire fizet majd nyugdíjat? Egyébként itt nem kell szégyelned magad, bevallhatod, ha Fideszes vagy. Slash vagy Tamás fideszesek és nem eszik meg őket.
Magyar Állampapír tulajok