Én mindent a 2029N-el számolok, +1,5%, nem pedig +0,75/1 Főleg 2027 július +2,5%. Az újat pont a leírt sokkal kisebb prémium miatt már nem választanám. 1 év múlva +2,5% / +0,75 még mindig, közel 2%-os eltérés, akkor már inkább fixmáp pusholása újra és újra, amíg 7%. De, itt is leírom, teljesen mindegy nekem, hogy ki mit vesz, nem terelek senkit semmibe. Nekem ez jó, egy ideig. Pont.
Másik topicban megkaptam, hogy túl sokat írok: fanatikus-függő-egoista- és még sorolhatnám mi vagyok:D Ennek fényében írok ide is, ki ne maradjon ez a topic, még a végén mi lesz ajjaj, ha nem írok, ugye! :D Ha őszinte szeretnék lenni, jelenleg nincs semmi történés. Én aggódtam a legjobban 2025 elején a BMÁP-ért: miszerint "histroikusan" a 3 hó DKJ tudna padlózni 0%-ra is, mégis megvettem a 2029N pappert, nem nézem a fájlomat 20-25% körüli aránya van. Azöta köszöni szépen jól van. Látva Marci büszke tekintetét, akaraterejét, harciasságát és kitartó munkásságát, történelmi-historikus! gigantikus (fokozzam még?) léptékű orbitális!:D 2100 MRD-ot hiányt hozott össze 1 hónap alatt, ő vagy az ország, teljesen mindegy, Marcinak köszönhetjük, az ő matematikai zsenialitásának, hogy a BMÁP, a 3 hó DKJ nem 6% alá pislog, hanem 6,5% körül pislog. És ez még az Iráni csetepaté előtt volt, azóta az olajárak az egekben, inflációs félelmek, teljesen mindegy miről beszélünk: szűkre fogva: BMÁP tapsol. Nem kell tartani attól, hogy a DKJ egyhamar 5,5 alá billen. Azért 5,5, mert akkor FIXMÁP-al egyenértékű 7%-ot ad, 5,5 felett minden tized "prémium" kamat. Nálam már nincs inflációs papír, ezt tudjátok: ALL-IN átment 2031Q1be, és csipegettem már a 2031Q2-ből 1 szeletkét. "Ez most jó vagy rossz", fene se tudja előre, de kiszámíthatóság, a lakossági tömeg közel 40-50%-a ezt birtokolja, valamiért ők is átmentek, nem csak én.
BMAP 👍 . "BMÁP – azoknak, akik kamatemelésre számítanak. . A Bónusz Magyar Állampapír a kínálat egyik „fekete lova”. Nem az inflációt követi, hanem a rövidtávú pénzpiaci kamatokat, vagyis a 3 hónapos DKJ átlaghozamát, amelyre rájön egy változó kamatprémium, az első 4 évben 0,75% és az utolsó két évben 1%. 2026 elején (2026.01.09.) így 6,94% körüli éves hozam érhető el vele, ami már versenyképes a FixMÁP-pal, csak éppen teljesen más logika mentén működik. Persze ehhez az kell, hogy a mostani DKJ hozamok megmaradjanak. Ha azok emelkednek, akkor a papírral magasabb hozam érhető el, ha viszont ezen referencia érték csökken, akkor a papíron elérhető nyereség is mérséklődni fog.A BMÁP legnagyobb előnye a gyors reakció és a sűrű kifizetés. Negyedévente fizet kamatot, így a hozam gyorsan újra befektethető, ami erősíti a kamatos kamat hatását. Ha arra számítasz, hogy a jegybank kénytelen lesz újra kamatot emelni – például egy forintgyengülés miatt –, akkor ez a papír szinte azonnal, néhány hónapon belül leköveti az emelést, miközben a FixMÁP befektetői „beragadnak” a fix 7%-on. Az inflációkövető prémium állampapír pedig egy esetlegesen újra felgyorsuló áremelkedést éves késéssel követ csak le.A kockázat viszont éppen ebből a rugalmasságból fakad. Ha a gazdaság stabilizálódik, és a rövid hozamok 5% alá esnek, a BMÁP kamata a következő negyedévben azonnal csökkenni fog. Ez nem a nyugodt alvást keresők papírja, hanem egy tudatos fogadás arra, hogy a pénzpiaci kamatok a következő években is tartósan magasan maradnak."
Jól írtad, a 2051 sem 4%-ot fizet hanem 4 % / árfolyamot. Viszont annyi különbség azért van, hogy amit mélyen a névérték alatt veszel, az a hozam egy részét a végén fizeti vissza. Ami meg névérték felett forog, az "előre" fizet nagyobbat kamatként, kompenzálva a végén kapott kisebb összeget (fetételezve, hogy a két kötvény hozama hasonló). A 2035/A így két okból is szimpatikus: beláthatóbb időtáv és erőteljesebb előre fizetés.
Amúgy szerintem nem jól írtad! 10M-ért kb 14,3M névértéket kapok és arra jön a 4%. Ez észrevehetően kevesebb, mint a fixmáp kamata. A baj akkor van, ha valamiért hozzá kell nyúlni és az árfolyam mondjuk 70%-on áll. 10 éves távon a fix 7% szerintem elfogadható lesz, főleg ha az én elképzeléseim szerint alakul a jövő a kövi években. Ha mégsem, hosszútávon kötvényben akkor se lesz sokkal jobb, max átmenetileg. De ekkor a 2035 árfolyama is leesik és akkor ahogy a covid után is, ezt venném alacsonyabb árfolyamon!
6 vs. 7% 6% egy rv szintű kockázattal, ami lehet, hogy pont bejön, és 2-3 év múlva zsákolsz 50%-ot rajta. Simán belepattintanám a tőke 5-10-15%-át, gondolkodás nélkül, ha a hozam elindulna 8% fele-fölé. és akkor már nem 6% a kamatja, hanem sokkal több, mert halad az árfolyam a 0,5 fele. 4/ 0,5 = 8% évente. Mintha valaki írta volna,h 0,45 volt az alja? az 8,8% éves kamat, a felértékelődés pedig 0,45> 1 = 2,22 2051-re.
Úgy tudnám megfogalmazni, hogy a 2051/G-vel az a bajom, mint a lakással. Alacsony kamat(bérleti hozam), amiből "élnék", és ehhez jön a felértékelődés, ami csak papíron jelentkezik addig, amíg nem realizálom. A 25 éves futamidő se tetszik.
Nem 4%-ot ad. A névértékre adja a 4%-ot. 0,666 árfolyam mellett 1,5x-es értékű névértéket tudsz venni, Tehát 10M ftból 15M ft-nyi névértéket, errejön a 4%, nem a 10MFt-ra, vagyis 6%-ot kapsz a 10 M ft-odra, logikailag. És 2051-ben 15M Ft jár vissza, nem 10M Ft. Vagyis, pontosabban, valaki írta, hogy az évek múltával, az árfolyam elindul felfele, akarva-akaratlanul is, közeledik a 100%-hoz, és mire 2051-ig elérsz, akkorra lesz 100%. Tehát 10 év múlva ha ugyanilyen gatyául állunk, mint most, akkor a 0,66-ból lehet akár 0,83, tehát arányosan már megkapod az "árfolyannyereséget" az eltelt időszakra is. 10*6 = 60% + 25% árfolyamnyereséged van 0,66 - 0,83 miatt, = 85%. 10*7 = 70% (2035A) Lehet nem pont lineárisan, évről évre azonos mértékkel pattan a 2051G, de azt feltételezve, jobb a 2051G szummája. Nyugodtan javítsatok ki, ha szar a matek...vagy még mindig nem értem.
Magyar Állampapír tulajok