Értékem mit mondasz. Te nem érted, mire jár az agyam, mert nem fejtem ki! Ahogy a koordináta rendszer origoja az pár hónap és nagyon messze lesz a mostanitol🤣. Printeles nagyobb volt mint a GDP növekedés vagy a gazdasagi növekedés messze indokolta volna! Mar messze nem a növekvő gazdasagok penzkinalat igényet szolgáltak ki az elmúlt 10 évben főleg az elmúlt 5 évben . Hanem messze messze messze túl lőttek rajta. És az inga vissza kell hogy üssön. Csúnyán Szükségszerű. Na most vagyok okos gyerek...... 😉
5,2 = FIXMÁP 6,5-jével, pont a PMÁP visszaváltási -1%-a miatt. BMÁP 7-7,5% jelenlegi kamatfizetése +a következő "borítékolható" a 7% feletti kamatszint, de fél év múlva július 26 után "kérdéses". Bár pont ott indul a családi adókedvezmény +50%. BMÁP-nál fél év a tuti, FIXMÁPnál 3 évre. Ezért nem veszik a BMÁP-ot annyira. És ezért tart ki a PMÁP tömeg, és nem vesz FIXMÁP-ot, mert 1 évre előre látható, hogy minimális az eltérés. Akkor lesz itt CSERE és visszaváltási boom, ha a következő 1-2 inflációs adat "meglepetést" hoz (délre), akár 4-4,5%-ot. És jön Varga. Nem mondom, hogy azonnal kamatot csökkent, mert a FED-től függ a világ,de már készülődhetne az MNB egy 25bp-re. Ez mind csak spekuláció. FIXMÁP-BMÁP körüli találgatás.
Okos gyerek vagy te Laci, de attól még nem érted az egyensúly fogalmát. Az általad írt dolgok is cdak paraméterek az egyenletben, aminek lesz egy egyensúlyi megoldása. A másik amit nem értesz, hogy ez az egyensúly időpontra vagy időszakra vonatkozik. A harmadik, hogy rendszeresen visszanyúlsz olyan fogódzóhoz, ami szerinted az origó, és ahhoz próbálsz egyensúlyt elképzelni, na de közben a koordináta rendszer közepe már régen máshol van.
Mindig elfelejtetik, hogy Mo.-n már van ingatlan adó. Kommunális ill. Épitményadó néven. Nem minden önkormányzat veti ki, és sok helyen kedvezmények vannak.
Lof.szt egyensúlyi ez a kamat szint. Csak az a baj., hogy a részvények ATH közelében tulértékelt minden szó szerint minden. Bef.lakások ára az eget veri, szó szerint a felét érik. Akkor mit csináljunk?
Dehogy. Majd megszokod. Eloszor a nem lakott vagy berbeadott lakasra megy ingatlan adó utana a lakottra is kis kezdo osszeggel. Nyugaton is van ott elfogadod. 1200 eur lesz a netto minimalber ebbol fizetsz mindent ahogy németeknél. Egyszer fel kell nőni. Nekem ez megfelel.
3,95: vs 6,5% volt a fix mápnál a szempont. Már látszik, hogy 5,2% vs ? helyzetben megoszlik a nép fix és bmáp között. Az engem is meglep, hogy nem sok pénz távozott máshova, vagyis a kínált kamatszint mégis kb egyensúlyi.
Most nagy a boldogság Marcinál, mert az előzetes várakozásaikhoz képest pozitívan alakult a helyzet. Ennek örömére rögtön vágtak egy kicsit a BMÁP kamatprémiumon. Kísérletezgetnek hogy hol van az a kamatszint amit még lenyelnek a befektetők és maradnak állampapírokban, apránként és folyamatosan csökkentik majd a kamatokat, és rontják a feltételeket.
Miféle zsákolás az, amikor átpakoltam az egyik zsákból a másikba? Vagy arra gondol a költő, mikor a kamatot kiszedte a zsákból az állam, majd azt az illető visszatette egy másik zsákba? Csak mert friss pénz nem került a rendszerbe.
Nem is kell neki, megoldják az önkormányzatok. Volt valahol nemrég egy összesítés, hogy hány helyen van jelenleg és mennyi az, ami 2025. januártól újonnan vezette be. Nem megúszható sztori.
A chiphiány ± az energiaárak miatt emelkedtek az árak .... Történt bármi korrekció? Persze, inflációval még ráemeltek. Corsa 3M>7-8M Astra 5,2M >10 alatt nincs szerintem. Fapados verziók.
Nem repül sehova se, ha 15% a valós i de viszont, 10et hoz ki papíron, valahogy. 🤣 Apukám itt van az "USA first." Lesznek vámok. " A dollár a mi pénzünk, de a Ti problematok" Kapjuk onnan a problémát. egyszerre lesz infláció és gazdasági lassulás úgy enbloc globálisan. Persze lehet mondani hogy nem gyuruzik be.... Nem a lof. szt! Dehogynem. Szóval itt már minden lehet.......... Meg jönnek a gyárak, ami amúgy okos ötlet, és szerintem is jó lehet ha nincs innovációs iparunk, akkor legalább legyen sok sok termelő gyár., szerelő üzem De ahogy hallom innen onnan, felgozzel se megy a termeles...., nem fogynak az EV-k meg a hagyományos autók se valamiért ...... Szóval szerintem a 2025 a meglepetések éve lesz..
"Virág Barnabás fontos jelzéseket tett a kilátásokkal kapcsolatban. Egyértelműen jelezte, hogy ha úgy adódik, az MNB-nek kamatot kellene emelnie. Ez arra utal, hogy ha a kockázati megítélés romlása, vagy az inflációs kép további romlása következne be, akkor nem a forint árfolyamának gyengülésére, hanem inkább a kamatok emelkedésére kellene számítani. Ugyanakkor nekünk egyelőre nem ez az alapforgatókönyvünk: úgy látjuk, inkább huzamosabb kamattartás valószínű, egészen év végéig, amikor is beleférhet egy óvatos kamatcsökkenés, 6,25%-ra. Az inflációs előrejelzést az MNB várhatóan jelentős mértékben emelni fogja a márciusi döntéskor. Ez persze még függ a februári beérkező adatoktól, de mi a magunk részéről a kormányzati bejelentések miatt úgy látjuk, hogy a nemrég 4,6%-ra emelt, idei évi átlagra vonatkozó inflációs előrejelzésünk egyre optimistábbnak tűnik." https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20250225/megszolaltak-az-elemzok-erre-szamithatunk-a-novekvo-inflacio-miatt-1175168
Magyar Állampapír tulajok