Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Balazska900 2022. 05. 14. 21:47
Előzmény: #2504  Placi82
#2540

Oroszország megtámadta őket. Miért ne kaphatnának segítséget más országoktól? Semmiféle problémát nem látok ebben.
Ez csak neked fáj mert jó kis telivér oroszfan vagy és egyetértesz a háborúval.
KrisztinaI 2022. 05. 14. 21:29
#2539
Ha már arról beszélünk itt, hogy kit mi mozgat:
1) az ember társas lény. A társas lények csoportjában mindig van valamilyen rend (lsd, majmok, farkasok,s tb), ami nem feltétlenül igazságos, de a többség elfogadja, mert a csoport érdekeit/fennmaradását szolgálja.
2) aki mániákusan lázad bármiféle authority ellen az általában azért teszi, mert gyerekkorában valamilyen sérelem érte (erőszak, elhanyagolás, depressziós szülő, anyagi szegénység, aggresszió, stb), így mindent és mindekit utálni fog, aki/ami ezeket az értékeket megtestesíti, és így még nagyobb bajba és függőségbe fogja magát sodorni (drogok, agresszív kontrolling partner, gang (ott is engedelmeskedni kell a vezérnek), stb)- vonzódnak az iránt, amit gyűlölnek.
Másik  példa (közelebb a fórum témájához) a crypto pénzt éltető emberkék, akik azt mondják, hogy milyen király, mert nem követhető (lázadunk a fennálló authority ellen csak azért, mert authority), ugyanakkor, ha az állam bevezetné komolyan a blockchain alapú pénzt, minden pennyről, amit elköltöttél (önkéntes pontgyűjtő kártyák nélkül is) tudnák, hogy mit vettél.
ui. a minap Placinak már elmagyaráztam: te ugyanazt teszed, amit a nagytőkések, akiket utálsz: maximalizálod  a hasznodat. Sarkítva: minden egyes jóindulatú befektetőt megkárosítasz, és nyerészkedsz azon, aki az általad shortolt részvénybe befektet.
Törölt felhasználó 2022. 05. 14. 21:27
Előzmény: #2520  Törölt felhasználó
#2538
Ők, valami érdemi esetleg?
Törölt felhasználó 2022. 05. 14. 21:25
Előzmény: #2517  Placi82
#2537
Bazdmeg, jogról beszéltél... Korábban.
Van egy halvány lila fogalmad a jogról?
kukker 2022. 05. 14. 21:17
Előzmény: #2531  KrisztinaI
#2536

"Mindent tudnak rólad: hol jártál, mit csináltál, mit vettél, kivel beszéltél és miről."
Aham, miközben a nyugati ember minden napja arról szól, hogy minden apró xarságot kiposztol magáról a reggeli ébredésétől kezdve nap, mint nap.
Vagy az, hogy rákattintasz valamire célirányosan keresve, majd tovább böngészve más jellegű oldalakat, arról a témáról ugranak fel hirdetések.
Meg ki tudja, hogy ki és mit lát az operációs rendszer által a számítógépes tevékenységedből.
Ki tudja, ki és mit naplóz a telefonálásodból.
Az, hogy nem lökik a képedbe, az nem jelenti azt, hogy olyan a világ, mint aminek gondoljuk.
KrisztinaI 2022. 05. 14. 21:12
Előzmény: #2532  Törölt felhasználó
#2535
Amit írsz, az igaz, én éltem fogyasztói társadalomban (UK- leginkább hasonló US-hoz), ami rám is hatott,  ahol volt hogy hazamentem elköltöttem majdnem 1000 GBP-t néhány óra alatt fölösleges dolgokra, majd magamra néztem és megkérdeztem, hogy mit csinálok (?), és másnap visszavittem.
A különbség az, hogy ott te hozod meg a döntést, hogy hajlandó vagy-e bedőlni, a diktatúrában viszont nem.
És még valami: nem hiszem, hogy Kínában ilyen szabadon politzálhatnánk vagy meditálhatnánk így szombat este :-)  arról, hogy mi helyes és mi nem, és még minket sem tiltottak le innen.
Törölt felhasználó 2022. 05. 14. 21:10
Előzmény: #2533  Törölt felhasználó
#2534
Ezt hallgasd meg, ez nincs torzítva: https://podtail.com/podcast/partizan/kina-szuperhatalmi-torekvesei-haboru-es-jarvany-ko/
Amiről beszélsz, az kb. a 35. percnél van.
Törölt felhasználó 2022. 05. 14. 21:04
Előzmény: #2531  KrisztinaI
#2533
De ez nem igaz.
Ez egy kísérleti rendszer, igen messze áll a tökéletestől, és attól, hogy a nagy testvér mindent figyeljen.
Törölt felhasználó 2022. 05. 14. 21:02
Előzmény: #2529  KrisztinaI
#2532
Nem akarok hitvitát csinálni, így rövid leszek.
Ez a digitális póráz jól hangzik, csak vannak vele gondok. Leginkább az, hogy túlzó. Kína nem egységes, igen szegény belső területekkel, meg relatíve fejlett tengerparti résszel. Másrészt Kínában igen sok a szabálykerülés, erre kell megoldás. Harmadrészt az ottani kultúra más mint a nyugati, így ami nálad kiveri a biztosítékot, az egy kínainál természetes. Ugyanez igaz Oroszországra.
Igen Putyin egy diktátor, de nem vagyok benne biztos, hogy azt az országot lehet-e máshogyan iránytani.
Sajnos amerika egyszerűen nem akarja érteni, hogy a neoliberális szabadság nem mindenhol működik, sőt nem is igénylik mindenhol. Szociológusok pontosan tudták, hogy egy rakás szabadságexportban részesült országban egy óriási káosz lesz, mert a kultúra más. De a szabadságexportőr politikus nem akarja tudni, főleg ha a gazdasági érdeke úgy kívánja.
.
Érdemes Kínáról megnézni Kínát jól ismerő emberek véleményét, egyet bő egy hónapja linektem, és hát ohm nem egyezik a neoliberális nagytőke világképével: nem Kína a világok legrosszabbika, mint ahogy beállítják.
Azt kell megérteni, hogy a nyugati (inkább amerikai) szabadság csak látszatszabadság, mert az anyagi függőség abszolút korlátoz. Persze amerikában beszélhetsz nyíltan, de ha nem az uralkodó narratívát mondod, a facebook, meg a twitter, meg a youtube már le is tilt. Másrészt csinálhatsz bármit, csak épp nem lesz rá pénzed. Most nem mindegy hogy azért nem utazhatsz külföldre, mert egy diktátor megtiltja, vagy mert egy rendszer úgy osztja el a javakat, hogy ne legyen forrásod az útra?
Szóval kívülről megvizsgálva az amerikai társadalom semmivel sem szabadabb, mint egy diktatúra. Csak az előbbiben a pénzek torzított elosztásával tesznek rabmadárrá. Hogy kereshetsz többet, ha többet dolgozol? Na ez meg a történelem legnagyobb hazugsága, mert a nagytőkések kicsiny csemetéivel aztán vedd fel a versenyt, akiknek lehetőségük van kapcsolatokat kialakítani a többi felső tízezer tagjával, a legmenőbb egyetemre járhatnak, stb, stb. Szóval amerika egy igazi kasztrendszer, csak ott a tőke a kasztképző struktúra. Kapcsolati és pénztőke. De a marketingje kétség kívül jó. :)
Na jó rövid lettem.... :) 
KrisztinaI 2022. 05. 14. 20:55
Előzmény: #2530  kukker
#2531
Itt nem a KRESZ-ről van szó, ez egy szemléletes példa volt a filmben  arról, hogy 24/7 megfigyelés alatt állsz, még egy kicsi "ártatlan csínyt" sem véthetsz, amit ma is megcsinálsz ha nincs ott senki, és nem bántasz vele senkit (megj: nem 200-al hajtottál védtelen gyalogosok közé a zebrán és követtél el cserbenhagyásos gázolást), vagyis életed minden percében az állam által elvárt módon kell viselkedned.
Mindent tudnak rólad: hol jártál, mit csináltál, mit vettél, kivel beszéltél és miről.
A mi nyugati világunkban ahhoz, hogy ennyi infód legyen, nagyon sok adatbázis kellene összekapcsolni. Nem lehetetlen, és valószínűleg most is megcsinálják, ha valakit nagyon keresnek, ott viszont azt átlagember(!) mindennapjai is így telnek.
Ebbe gondolj bele!
kukker 2022. 05. 14. 20:41
Előzmény: #2529  KrisztinaI
#2530
Ez nem a kínai vagy bármilyen ilyen rendszer védelmében, hanem a dolog mikéntje:
"Ott olyan szuper digitális világ van, hogy mindenki az Alipay-en éli az életét (chat+shopping+payment), még a piaci halárus csak azon keresztül fogad el paymentet, viszont ha átmégy a piroson gyalogosként, akkor a térfigyelő kamerák azonosítanak, és rögtön kapsz egy kis notification-t az Alipay-en, hogy levonták a bankszámládról a büntetést. "
Az, hogy máshol szabad meg büntetlen piroson átmenni gyalogosként, az nem azt jelenti, hogy gyalogosra nem kell, hogy vonatkozzanak a szabályok, csak a "mi" életünkben egyszerűen mindenre van ideológia, lásd: nem baj, ha gyalogosként mész át a piroson, mert te csak gyalogos vagy.
És ez van a KRESZ-ben?
Nem.
És egyébként meg ugyan úgy büntet ám minden rendőr ezért jogosan mindenhol a világban. 
Ez a példa nem jó.
KrisztinaI 2022. 05. 14. 20:29
#2529
Egyetértek, hogy az oroszokat (Putint) nem jó ingerelni, márpedig a CNN minden nap megteszi.
Placi82: Aki nem volt még Oroszo-ban, annak ajánlom, hogy menjen el és gondolkodjon el azon, hogy akar-e olyan környezetben élni, ahol az embernek laposkúszásban érdemes közlekedni. Minden tele van rendőrrel/katonával, általános elnyomás alatt élnek az emberek, az itteni szabadságot utána úgy fogja értékelni, mint még soha.
Ugyanez érvényes Kínára (Placi-nak ők is tetszettek): tessenek megnézni a Bloomberg Shenzenről szóló YouTube videoját (ajánlanám a sok Bitcoin fan-nek is, akik állandóan digitális currencyről álmodoznak). 
Ott olyan szuper digitális világ van, hogy mindenki az Alipay-en éli az életét (chat+shopping+payment), még a piaci halárus csak azon keresztül fogad el paymentet, viszont ha átmégy a piroson gyalogosként, akkor a térfigyelő kamerák azonosítanak, és rögtön kapsz egy kis notification-t az Alipay-en, hogy levonták a bankszámládról a büntetést. 
Ezt a sok lázadó emberkét szívem szerint feltenném egy pár katonai teherszállító repülőre, és letenném őket oda 6 hónapra ilyen digitális pórázzal a kezükben. Amikor visszajönnek, megcsókolnák az anyaföldet, és hálásak lennének, hogy a kocsmapénz kinézetű 5000 Ft-ossal(az egyik pénztáros néni írta így le, amikor bevezették, nem saját ötlet) alsógatyát vehetnek maguknak név és cím nélkül. 
A fentiekkel nem Placi-t akartam kipécézni, vagy személyeskedni csak szóbakerült itt az "ideális világrend". (igen, az is igaz, hogy a nyugati politikusok gyengék).
Nem tudják, hogy mi ellen lázadnak, csak lázadnak, mert sérültek, csak azt nem értik, hogy valami rosszabb felé akarnak menni azzal, hogy minden áron le akarják bontani a fennálló rendet, mert nics élettapasztalatuk,  csak bántja őket valami. Ajánlanám nekik, hogy lázadás helyett inkább járjanak pszichoterápiára.
Tessenek a fentieket végiggondolni.
Én a fentiek ellen lázadok; lázadok a lázadók ellen. :-)
KrisztinaI 2022. 05. 14. 20:05
Előzmény: #2527  KrisztinaI
#2528
*mindkettőtökkel
KrisztinaI 2022. 05. 14. 20:05
Előzmény: #2521  stolz
#2527
Egyetértek, de ezt már megbeszéltük Boole-val is az FF topikban.
kukker 2022. 05. 14. 19:29
#2526
Indexről:
Kuli Orsolya 1 órája Amerikai szenátorok jártak az ukrán elnöknél
 Mitch McConnell, a szenátusi kisebbség vezetője és a republikánus szenátorok egy csoportja találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy előre be nem jelentett kijevi úton – írja az
És már úgy két-három hónapja és már vagy háromszor-négyszer felvett kérdésemre, hogy mit is keres az USA Európában, még mindig nem kaptam választ.
Konkrétan: miért keveri itt a kakit?
Mert ez a kaki nem jöhetett volna létre azt hiszem az USA "jóindulata" és "jósága" nélkül.
Akár tetszik akár nem....
Frololo
Frololo 2022. 05. 14. 19:28
Előzmény: #2521  stolz
#2525
Valós a kép, mit érne a fegyver, ha nincs, aki szakértelemmel forgatná? Tök mindegy, hogy mennyi fegyvert kapnak az ukránok, egyedül majdnem kiverték már az oroszokat Ukrajna teljes területéről. Csőd az egész vagy szerinted potens állam elkezd háború másnapján atommal fenyegetőzni? Ki csinál ilyet? Nem véletlen dobták le anno a vh legvégén, nem az első napon. Mindenki teljes fegyverzetben van a világon, az oroszok perpill a leggyengébbek a velük egy súlycsoportban lévő országokkal szemben, még Ukrajna is jobban áll, mert őt legalább anyagilag támogatják.
kajli_man
kajli_man 2022. 05. 14. 19:26
Előzmény: #2523  kajli_man
#2524
mennél*
kajli_man
kajli_man 2022. 05. 14. 19:26
Előzmény: #2521  stolz
#2523
Akarod mondani civilek kezébe. Te mire mennék egy nyugati szuper csúcs gépfegyverrel egy kiképzett orosz katona ellen?
stolz
stolz 2022. 05. 14. 18:45
Előzmény: #2517  Placi82
#2521
Teljesen egyetértek veled. A másik, hogy a média nyomja, hogy az oroszok milyen lassan haladnak előre. Csak halkan megjegyzem, hogy a fél világ küldi a muníciót az ukránoknak és ennek ellenére nem bírnak az oroszokkal...nagyon el van bagatelizálva a médiában az orosz katonai potenciál...

Topik gazda

aktív fórumozók